Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 26 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Sedinta extraordinara la CJA - 29 de proiecte in atentia consilierilor

Consilerii judeteni se vor intruni vineri pentru a dezbate 29 de puncte de pe ordinea de ziConsilierii judeteni se vor intruni, vineri, in sedinta extraordinara, pentru a discuta nu mai putin de 29 de puncte aflate pe ordinea de zi, un volum de proiecte cu care ne-a obisnuit mai mult Consiliul Local Municipal, in ultimii ani.
Printre cele mai importante hotarari supuse atentiei consilierilor judeteni se afla aprobarea conturilor de executie ale bugetului propriu al Consiliului Judetean pe anul 2005; rectificarea bugetului CJA pe 2006; aprobarea bilantului contabil, raportului de gestiune si contului de profit si pierderi, precum si a repartizarii profitului net obtinut in anul 2005 de Regia Autonoma Administratia Zonei Libere Curtici Arad.
Tot in sedinta de vineri se supun aprobarii consilierilor noile tarife la apa potabila si canalizare-epurare, practicate de Compania de Apa Arad, organigramele diferitelor institutii subordonate CJA, reclasarea unor drumuri comunale si tronsoane de drumuri comunale in drumuri judetene, precum si caietul de sarcini pentru delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare si concesionarea directa a acestor servicii catre Compania de Apa.
Un alt punct important al sedintei se refera la avizarea PUZ-ului pentru, "Zona de locuit" localitatea Sanleani, comuna Livada.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" – in programul de cercetare finantat de Guvernul Flandrei

Intre 26 si 29 aprilie rectorul UAV Lizica Mihut va semna in Belgia un protocol de colaborareUniversitatea "Aurel Vlaicu" participa la un important program de cercetare stiintifica, finantat de Guvernul Regiunii Flandra din Belgia, in cadrul unui proiect de cooperare bilaterala dintre Belgia si Romania "Bilateral Networking and Quality Training in Textiles". 
Proiectul – in cadrul caruia este angrenat un colectiv de specialisti ai universitatii aradene – se deruleaza in perioada 2005 – 2007, in colaborare cu Departamentul de textile al Universitatii din Ghent (Belgia). 
Intre 26 si 29 aprilie, rectorul UAV Arad, prof. Univ. Dr. Lizica Mihut se va afla la Ghent, pentru a semna protocolul de colaborare intre cele doua universitati pentru faza 2006 a acestui program de cercetare.
Proiectul "Optimizarea tehnologiei ultrasono-enzimatice pentru aplicatiile de cottonizare" este continuarea unui alt proiect de succes. 
El beneficiaza de o finantare totala de 70.000 euro, din care 56.000 euro sunt acordati de Guvernul Flandrei, 2.500 de Guvernul Romaniei. 
Restul fiind suportat de universitatea aradeana. 
Universitatea "Aurel Vlaicu" va beneficia direct de rezultatele acestui program de cercetare stiintifica, echipe de cercetatori aradeni avand posibilitatea de a lucra direct in Belgia, alaturi de cercetatori belgieni asociati. 
Dupa finalizarea proiectului, o parte din aparatura utilizata, de ultima generatie, va reveni universitatii aradene, imbogatind astfel utilarea laboratoarelor cu dotari ultramoderne, care vor facilita dezvoltarea unor altor programe de cercetare stiintifica de nivel inalt. 

M.C. - Observator

  • Poluare pe Mures

Muresul este in pericol de poluareRaul Mures este in pericol de poluare din cauza zecilor de tone de gunoi menajer si materiale de constructii aruncate pe o distanta de un kilometru si jumatate de-a lungul malului. 
Comisarii Garzii de Mediu au facut o verificare in zona si au depistat mai multi aradeni care au venit cu masinile incarcate de gunoi pe care intentionau sa-l arunce in zona. 
Acestia au fost amendati cu sume cuprinse intre 1 si 10 milioane de lei. 
In cazul firmelor amenzile se ridica intre 50 si 100 de milioane de lei. 
Aceasta rampa de gunoi improvizata se afla la 2 km in amonte de municipiul Arad, pe malul drept al Muresului. 
Autoritatile se tem ca deseurile aruncate pe malul raului vor polua si strandul Neptun, care se va deschide oficial la sfirsitul saptamanii. 
Mai mult, oamenii care locuiesc in zona se plang de mirosul insuportabil deoarece sunt aruncate si deseuri provenite de la abatoare. 
Pana anul trecut in zona a existat o bariera care era supravegeata de un gardian public dar din lipsa de fonduri zona nu mai este pazita. 
Comisarii Garzii de Mediu au declarat ca vor face controale periodic pentru a depista persoanele care incalca legea. 

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Parcul reconcilerii se extinde la Paulis?!

Monumentul Eroilor de la Paulis creaza disputa intre romani si maghiari - Virtual Arad News (c)2006Vineri seara, nu mai putin de patru asociatii care au ca scop lucrativ protectia drepturilor minoritatilor, s-au intalnit pentru a redacta un document care, daca va fi luat in considerare de Guvernul Romaniei, poate arunca in aer relatiile interetnice din Arad.
La ceas de taina
Asociatiile "Tara Secuilor", din Covasna, "Maghyar Elz", din Arad , "Petofi Sandor" din Sighetul Marmatiei si "Fundatia pentru drepturi egale" din Oradea, s-au intalnit la ceas de taina pentru a compune o scrisoare deschisa adresata Guvernului Romaniei in care se arata ca: 
"Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna si respectarea dreptului la verticalitate a minoritatilor. Apreciem in mod pozitiv modul in care autoritatile locale au reusit sa rezolve problema Parcului Reconcilierii dar consideram ca acesta este un gest frumos, dar ineficient in rezolvarea problemei istorice ce framanta popoarele noastre. (...) De aceea, solicitam ca in locul in care se afla amplasat Monumental Eroilor de la Paulis sa fie ridicat si un monument in memoria soldatilor maghiari care au murit acolo".
Cu sprijin ministerial 
Scrisoarea, care in total contine 11 pagini dactilografiate, este insotita si de un document emis de Ministerul Culturii din Ungaria, prin care acesta raspunde pozitiv initiativei celor patru ONG-uri. 
"Nu dorim sa cream un conflict etnic in Arad. Dar in opinia noastra acest monument nu foloseste reconcilierii. Indiferent care au fost conditiile de atunci, la Paulis au murit cateva sute de dstasi maghiari. Nu cerem daramarea monumentului. Cerem in sehimb amplasarea in apropiata sa vecinatate a unei statui sau grup statuar, inca nu stim sigur nici noi, in memoria soldatilor maghiari care si-au pierdut viata acolo. Ar fi o indreptare istorica necesara intr-o Europa toteranta" - sustine Robert Demeter, presedintete Asociatiei Magyar Elz.

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • In taberele aradene nu mai sunt locuri de cazare!

Tabara de la Casoaia ar putea deveni o principala zona de agrement a judetului - Virtual Arad News (c)2006Numarul cererilor de cazare s-a dublat fata de anul trecut
Locurile de cazare din taberele scolare din judetul Arad au fost deja rezervate in totalitate, fiind semnate contracte pana in luna septembrie, anunta Cristian Dragan, directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad. 
In toate unitatile de agrement, locurile de cazare in perioada zilei de 1 mai au fost, de asemenea, epuizate. 
Pe raza judetului cele doua locatii unde se pot orgarriza tabere sunt Moneasa, cu 80 de locuri de cazare si Dezna, cu 115 locuri de cazare. 
Asta deoarece la Tabara de la Casoaia, din lipsa unei bucatarii, ATTS nu poate asigura hrana turistilor, locatia nefiind inclusa in oferta Agentiei, tabara de la Odvos este in conservare, fiind obiectul unui proces de retocedare, cele de la Ilteu si Paulis urmeaza sa fie redate fostilor proprietari care le-au recastigat in instanta iar cea de la Savarsin a intrat deja in posesia Casei Regale.
Ramasa cu doar trei unitati functionale, Agenda spera ca anul viitor sa poata renova tabara de la Casoaia. 
In ceea ce priveste tabara Odvos, Cristian Dragan crede in posibilitatea semnarii unui parteneriat de colaborare pe termen lung, prin care conacul sa fie folosit in continuare de Agentie. 
De asemenea, A.T.T.S. va amenaja la Casoaia un teren de paint-ball, pe o suprafata de doua hectare de padure. 
Daca se va rezolva si problema hranei, Casoaia ar putea deveni una din cele mai cautate unitati de agrement din judet, aici urmand sa functioneze singurul teren de paint-ball din Arad, in afara celui "miniatural" situat la Strandul Neptun.
Pentru deschiderea sezonului, care va avea loc odata cu inceperea vacantei de vara, A.T.T.S. Arad a efectuat lucrari de reparatii si renovari in valoare de aproximativ 2.5 miliarde de lei. 
Cristian Dragan declara ca sumele folosite la aceste investitii fac parte din bugetul institutiei pe anul in curs, cel mai mare buget aprobat Agentiei dupa 1990. 
Cu toate acestea, tarifele practicate de A.T.T.S. in acest an nu au suferit modificari majore, pretul cazarii fiind mai mare cu 30 de mii de lei vechi pentru o zi. 
Astfel, cu 350.000 de lei se acopera cazarea si cele trei mese, fata de 320.000 cat s-a perceput anul trecut pentru aceleasi/servicii. 
De precizat faptul ca in toate aceste unitati pot fi cazati si turisti care nu fac parte din grupuri de elevi, ele fiind deschise publicului larg, cu aceleasi tarife. 
Anul trecut, la Moneasa au poposit chiar si grupuri de straini, cel mai des fiind vorba de studenti veniti din Anglia, Franta, Austria si Ungaria.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]