Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 26 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Executia

Vechea fabrica de strunguri a fost mandria industriei aradeneUnii isi mai aduc aminte de ea ca "Iosif Ranghet". Altii o stiu ca "Strungul". Ar fi greu insa sa gasesti un aradean care sa nu fi auzit de ARIS. 
Inainte de '89 era un reper al industriei aradene. 
Dupa, a inceput sa moara putin cate putin pana ce a ajuns o gaura neagra. 
Ca sa nu o ingroape, statul a privatizat-o. 
Intre atatea privatizari esuate, ARIS Arad a fost una reusita. A ajuns sa fie o "poveste de succes". 
Aflata in faliment, a fost pusa pe linia de plutire ajungand in prezent o societate profitabila. 
Investitorul a salvat cateva sute de locuri de munca, a creat si altele, a acoperit cu contracte productia pe cativa ani si-si plateste obligatiile financiare catre stat. 
Aici s-ar putea pune punct. 
Ei bine, Consiliul Concurentei a decis sa-l schimbe cu un semn de intrebare. 
Anul trecut, vizita comisarului european pentru concurenta Nellie Kroes a echivalat cu un dus rece pentru Consiliu. 
Comisarul a luat la bani marunti activitatea institutiei si a constatat ca daca ar fi sa intocmeasca un raport despre progresele in domeniul concurentei, ar trebui sa recomande activarea clauzei de salvgardare care ar amana aderarea Romaniei la U.E. 
Pentru ca in Uniune piata este sfanta, concurenta libera si dura, iar ajutoarele de stat directe (transfer de fonduri publice) sau indirecte (renuntarea la sume datorate bugetului, scutiri) sunt considerate avantaje conferite de stat care se acorda doar dupa consultarea Consiliului Concurentei. 
Iar acesta, cerber al concurentei nealterate, isi da avizul cu mare greutate si doar dupa ce-i calculeaza efectele. 
Zdravan scuturat de posibilitatea de a fi facut responsabil pentru posibilul esec al integrarii, Consiliul a initiat o serie de investigatii privind ajutoarele de stat acordate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului unor societati comerciale. 
AVAS este urmasul APAPS (Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului).
Adica institutia care a vandut ARIS-ul unui investitor si in numele statului a incasat pentru ea peste doua milioane euro. 
Ca sa convinga, dupa cateva tentative nereusite, pe cineva sa o ia, APAPS-ul a facut-o frumoasa. Adica i-a sters din datorii si a reesalonat penalitatile. 
ARIS a fost preluata de Astra Vagoane Calatori Fara asta probabil ARIS-ul nu si-ar fi gasit petitori. 
Cine s-ar fi gandit sa cumpere o "gaura neagra", o caruta de datorii? 
In 2002 asa s-a procedat in nenumarate cazuri. 
Contractul a fost semnat, Musetescu fostul ministru al privatizarii si reprezentantul AVAS ajuns sef la CC au baut sampania. 
Ce a facut practic statul a fost doar sa renunte la niste bani pe care, datorita falimentului firmei, previzibil in lipsa privatizarii, oricum nu i-ar mai fi vazut vreodata. 
Cu alte cuvinte, ca tot era proprietar, s-a ajutat pe sine. Altminteri ramanea cu cateva fiare si in plus, se trezea cu niste probleme sociale. 
Ei bine, dupa trei ani de la privatizare, Consiliul Concurentei constata ca nu a fost informat ca ARIS-ul a primit un ajutor de stat si-i da sarcina AVAS sa recupereze contravaloarea acestuia. Adica 280 miliarde lei, bani, nu gluma. 
Mai ales ca de fapt statul nu i-a dat, ci a renuntat doar sa-i mai ia pentru ca altmineri ar fi ramas cu mortu'n casa si nici nu avea sperante sa-i mai recupereze vreodata. Pentru o alta parte din suma a acceptat plata in rate. 
Acum, in schimb, cere toti banii de la noul proprietar. Sa se invete minte sa mai faca afaceri de buna credinta cu statul. 
Doar el este capabil sa vanda o fabrica pentru ca tot el, dupa aceea, sa jupoaie proprietarul care si-a indeplinit toate obligatiile contractuale de niste bani care nu i-a primit si nici nu i-a cerut. 
Ca-n bancul tip Radio Erevan: nu a fost Mercedes, ci bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat. 
Este inca un exemplu concret ca Guvernul aplica prost propriile legi, iar institutiile sale n-au habar una de ce face cealalta. 
De aceea afacerile in Romania sunt riscante iar mediul de afaceri toxic.

Doru Sava - Adevarul

  • Cabinet medical, 13 dormitoare si dusuri - cel mai nou adapost de noapte din oras

Adapostul de noapte din Arad este unul din cele mai moderne din taraUn spatiu imens, 13 dormitoare, cabinet medical, dusuri. 
Nu este vorba despre vreo vila sau un complex de cazare, ci de cel mai nou adapost de noapte pentru adulti, inaugurat ieri, pe strada Dr. Ioan Georgescu nr. 8-12. 
Intr-adevar, aici oamenii strazii vor avea conditii dintre cele mai bune, caldura, apa calda si un acoperis deasupra capului. 
Exista chiar si o camera destinata mamelor cu copii, cu patuturi frumos colorate si jucarii. 
Totul este curat si igienic, momentul inaugural fiind binecuvantat de vorbele calde ale unui preot. 
Investitia in acest adapost a costat Consiliul Judetean, prin Directia Generala de Asistenta Sociala, 800 de milioane de lei. 
"Capacitatea centrului este de 50 de locuri. In fiecare seara, intre orele 20.00-22.00, oamenii strazii sau cei care vin in Arad in cautarea unui trai mai bun sau a unui loc de munca si nu au unde sa doarma, sunt asteptati la acest adapost si pot sta pana a doua zi dimineata, la ora 8.00," ne-a declarat directoarea Directiei, Edita Iuhasz. 
Aici, pot veni cei din alte judete, fiind cazati pentru o perioada de sase luni, iar cei din municipiu sapte zile consecutive. 
Prioritate o au persoanele din afara judetului, adultii lipsiti de posibilitatea asigurarii unei locuinte, femeile insarcinate, femeile cu copii, varstnicii si persoanele cu handicap, lucru specificat si in regulamentul de ordine interioara al adapostului, afisat pentru ca toti "locatarii" sa-l cunoasca. 

A.R.B. - Observator

  • Dati afara din gradinite!

Cladirea Gradinitei UTA a fost revendicata de vechii proprietariFostii proprietari ai cladirilor retrocedate au unceput "lupta"
Zeci de copii risca sa nu mai aiba parte de educatie in mijiocul anului scolar.
Noii proprietari ai gradinitelor cu program saptamanal nr. 2 de la UTA si ai gradinitei cu program saptamanal din localitatea Frumuseni au solicitat conducerilor unitatilor de invatamant sa evacueze cladirile.
Potrivit Sindicatului Democratic Invatamant Arad, solicitarea evacuarii chiar acum, in mijiocul anului scolar, este inadmisibila.
"Cum este posibil acest lucru, atat timp cat legea obliga mentinerea acestora pe o perioada de cinci ani si plata unei chirii, timp in care sa se construiasca alte spatii unde sa se fie transferate unitatile de invatamant evacuate. Aceste precedente cate noi cazuri vor crea?" - se intreaba indignat liderul Sindicatului Democratic Invatamant Arad, Danut Ienesescu.
Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Invatamant (SDI) Arad considera ca dreptul copiilor si al elevilor la educatie este periclitat, existand amenintarea de a ajunge in strada. 
"Ne ingrijoreaza faptul ca pana in prezent nu s-au gasit solutii convenabile pentru rezolvarea situatiilor in beneficiul copiilor. Nu ne putem impotrivi aplicarii prevederilor in vigoare, insa am dori ca autoritatile publice locale, cat si conducerea Inspectorarului Scolar Judetean Arad, sa se implice in rezolvarea convenabila a acestor cazuri" - se arata in comunicatul de presa al SDI Arad.
Conducerea sindicatului solicita ca evacuarea sa se faca doar in situatia existentei unei decizii judecatoresti de evacuare si doar in momentul in care exista deja alte spatii echipate corespunzator bunei desfasurari al procesului instructiv-educativ.
In situatia celor doua gradinite se mai afla alte cinci unitati de invatamant.

Simona Valan - Agenda zilei

  • "EUropa te asteapta - TU esti pregatit?"

Proiectul "EUropa te asteapta - TU esti pregatit?" va fi prezentat in noua orase din judetFiliala Arad a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii implementeaza un proiect ce are ca scop cresterea nivelului de informare a populatiei active cu preocupari antreprenoriale cu privire la implicatiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a impactului acestui proces asupra mediului de afaceri.
Astfel, va fi realizata o caravana informativa in noua orase din judetul Arad, dupa urmatorul program: Lipova, 2 februarie, Santana, 3 februarie, Pancota, 16 februarie, Sebis, 2 martie, Pecica, 16 martie, Chisineu-Cris, 30 martie, Ineu, 13 aprilie, Nadlac, 11 mai, Curtici, 25 mai.
De asemenea, de la 1 februarie va fi operational serviciul Tel Antreprenor (de tip Tel Verde).
Antreprenorii din judet vor putea suna gratuit la 0800800144, intre orele 10-15, pentru a afla diverse informatii despre integrarea in UE.
Pentru derularea acestui proiect, ce se va intinde pe 11 luni, CNIPMMR Arad a castigat o finantare nerambursabila de la UE in valoare de 41.320 euro.

G. Knap - Adevarul

  • Balul vanatorilor: 100 de vanatori, 300 de invitati, un ambasador si premiu pentru cea mai rabdatoare sotie

Grupa de vanatoare Zabalt la vanatoare de mistretiPeste 300 de invitati, peste 100 de vanatori, o partida de vanatoare ca-n filme si o poveste a vanatorii ce are loc o data pe an: acestea sunt evenimentele pregatite pentru sambata.
 Atunci, Grupa de vanatoare Zabalt organizeaza "Balul vanatorilor 2006".
Totul va Incepe la ora 9.00, cand se da adunarea si se iese la vanatoare de mistreti (in scurt timp se va inchide sezonul de mistreti asa ca aceasta vanatoare ar putea fi printre ultimele).
Peste 100 de vanatori, 30 de gonasi si tot atatia caini vor cauta (si incerca sa tinteasca) porcii mistreti in unele dintre cele mai splendide locuri din Arad.
In fapt, zona a fost declarata de presedintele Asociatiei vanatorilor ca fiind zona "cu cel mai bun fond de vanatoare din Tara Romaneasca".
"Este un vis al tuturor vanatorilor de a vana aici. Este o zona de refugiu, unde se vaneaza doar de doua ori pe an"
ne-a declarat consilierul judetean Ion Micurescu, artizan al acestei vanatori (si a altora) cunoscut in lumea vanatorilor drept "Mistretarul" datorita pasiunii sale pentru aceasta specie, dar si a trofeelor.
Dupa vanatoare, va urma, asa cum se obisnuieste "Povestea vanatorii" eveniment ce va avea loc la Lipova, la Clubul Vanatorilor.
Povestea de acum e deosebita prin faptul, ca o singura data pe an, acum, vanatorii vin la poveste cu sotiile.
Organizatorii au decis sa ofere in acest an premiu si pentru "cea mai rabdatoare sotie de vanator", totul urmand sa fie condimentat, potrivit lui Ion Micurescu, cu specialitati vanatoresti si povesti mai mult sau mai putin adevarate despre vanat.
Nu vor lipsi, desigur, nici solistii de muzica populara de renume din Banat.
Printre invitatii de marca se numara, de pilda, dincolo de oficialitatile locale, ambasadorul Siriei.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]