Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 25 februarie 2005
Stirile TVA aici
  • In timpul vizitei secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Problemele medicale din Arad sub lupa

Secretarul de Stat - Ervin Szekely a sosit la Arad la invitatia PrefecturiiErvin-Zoltan Szekely, secretar de stat pentru relatia cu parlamentul, in cadrul Ministerului Sanatatii, s-a aflat, ieri, la Arad, la invitatia conducerii Prefecturii
El a fost insotit de Corina Raicu, consilier juridic in cadrul aceluiasi minister. 
Oficialul guvernamental s-a intalnit cu directorii Casei de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica, spitalelor, centrelor de sanatate si unitatilor medico-sociale din judetul nostru. 
"Am dorit sa iau pulsul activitatii medicale din acest judet, sa ascult problemele cu care se confrunta unitatile sanitare din judetul Arad si, in masura posibilitatilor ministerului, sa gasim solutii pentru rezolvarea acestor probleme" - a punctat Ervin-Zoltan Szekely.
Problema spatiilor
Din discutiile purtate cu reprezentantii sistemului sanitar local, a reiesit ca una dintre cele mai importante si urgente probleme este cea legata de spatiile in care isi desfasoara activitatea unele dintre unitatile medicale. 
E vorba fie de spatii foarte vechi care necesita reparatii costisitoare, fie de spatii revendicate de fostii proprietari care, conform legii, trebuie retrocedate in natura (cu posibilitatea ca in termen de cinci ani, unitatile sa functioneze in aceleasi spatii, iar dupa aceea sa fie mutate in alta parte).
"Este o problema deosebit de dificila care nu e specifica doar judetului Arad, dar parca aici sunt cele mai multe probleme in acest sens. Ministerul Sanatatii doreste sa aloce resurse mai mari pentru solutionarea acestor probleme. In curand se va infiinta, prin noua organigrama a ministerului, un serviciu de investitii care va finanta constructia spitalelor noi sau reparatia si extinderea celor existente, dar nu putem sa ne angajam la astfel de lucrari pana nu vedem care este situatia juridica actuala pentru ca nu putem investi in cladiri care vor fi retrocedate fostilor proprietari" - a subliniat oficialul guvernamental.
Ervin-Zoltan Szekely a precizat ca, la nivelul ministerului, se va intocmi o lista de prioritati cu privire la problema spatiilor retrocedate, iar Aradul se va afla in capul acestei liste.
Prefectul Cristian Stragea a intervenit, taios, in discutie, referindu-se, in general, la problema spatiilor in care se desfasoara activitati medicale: 
"Eu constat ca daca astazi, sanatatea unei comunitati nu este subiect de campanie electorala si de platforma electorala la nivel local, viitoarea restructurare, pe legile administratiei publice, cu siguranta va transforma problema de sanatate a unei comunitati intr-o platforma electorala mai mult decat este astazi. Dezinteresul care exista din partea administratiilor locale se datoreaza simplului fapt ca sanatatea nu poate sa aduca voturi. Inca."
Finantarea spitalelor
O alta problema identificata in cadrul intalnirii reprezentantului Ministerului Sanatatii cu directorii spitalelor este legata de finantarea unitatilor spitalicesti in sistem DRG, mai precis de inechitatea tarifului pe caz ponderat. 
Tariful este diferit de la un spital la altul, iar spitalele din vestul tarii au, conform spuselor secretarului de stat Szekely, tarifele cele mai mici. 
Szekely Ervin a anuntat crearea unei liste de prioritati cu Aradul pe primul loc Aceste diferente sunt explicate prin criteriile istorice de care se tine cont in stabilirea tarifelor. 
Inainte de introducerea sistemului de finantare pe DRG, spitalele primeau bani in functie de cat au primit in anul anterior: 
"Cine a avut muschi mai tari a fost premiat si a primit bani de la Ministerul Sanatatii, respectiv de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Daca am unifica acum, dintr-odata, printr-o semnatura, tariful pe caz ponderat, atunci probabil ca unele spitale ar trebui sa-si inchida portile pentru ca prin finantarea actuala nu s-ar putea descurca. Dar avand in vedere ca e un sistem profund social si umanitar, nu putem permite acest lucru. De aceea, Şcoala nationala de management care a fost infiintata prin noul pachet legislativ lucreaza la un studiu care are ca scop final echilibrarea cat mai rapida a tarifului pe caz ponderat astfel incat sa cream conditii egale pentru fiecare spital de a obtine finantare. Aceasta va favoriza, cu siguranta, spitalele din judetul Arad" - a precizat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.
Intrebat cand se va finaliza studiul ministerului si cand vor fi echilibrate cu adevarat tarifele, oficialul guvernamental a spus: 
"Termenul de finalizare este flexibil, dar rezonabil. Nu dorim sa ne pripim, sa oferim solutii gresite sau incomplete. Probabil in doi, maximum trei ani, aceste tarife trebuie sa se echilibreze."
Da, pentru privatizare
In privinta unitatilor medico-sociale, Ervin-Zoltan Szekely a anuntat ca se pregateste o lege pentru acestea care sa rezolve, in sfarsit, finantarea lor.
In aceste centre se desfasoara atat o activitate sociala, cat si una medicala, iar acum nimeni nu este interesat sa le finanteze, cu toate ca, de cand functioneaza, ele si-au demonstrat utilitatea.
Abordand problema spitalelor private, oficialul ministerial a declarat: 
"Nu trebuie sa ne temem de privatizare in domeniul medical. Important este ca aceasta privatizare sau dezvoltare a sectorului privat sa nu afecteze dreptul constitutional al fiecarui cetatean, din punct de vedere medical. Nu dorim sa dezvoltam spitalele private in detrimentul asistentei medicale de stat, nu dorim sa obligam cetatenii la o suprataxa pentru serviciile medicale, dar suntem de acord cu privatizarea. Iar noul pachet legislativ dovedeste acest lucru prin introducerea sistemului de asigurari de sanatate private care sunt prevazute ca asigurari complementare, deci nu substitutive. Cred ca aparitia spitalelor private va merge mana in mana cu dezvoltarea sectorului privat de asigurari de sanatate" - a opinat Ervin-Zoltan Szekely.
Noul pachet legislativ - bine primit
Un alt motiv (poate cel mai important) care l-a adus la Arad pe reprezentantul Ministerului Sanatatii este legat de noul pachet legislativ din sectorul sanitar. 
"Am dorit sa prezint pachetul legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea si care, in urma respingerii motiunii de cenzura inaintate de opozitie, a intrat in vigoare. Speram ca nici Curtea Constitutionala nu va gasi nimic neconform cu Constitutia Romaniei in acest pachet, prin care noi dorim o reforma autentica si profunda in sistemul sanitar care, din pacate, in ultimii 16 ani nu a putut sa se ridice la nivelul asteptarilor societatii romanesti si la nivelul pe care pacientii din Romania l-ar merita" - a spus Ervin-Zoltan Szekely. 
El a apreciat ca pachetul legislativ a fost bine primit la nivelul judeteului Arad si s-a aratat placut surprins ca inclusiv liderul local al Sindicatului Sanitas, Delia Bonca, si-a exprimat sprijinul pentru demersul legislativ al Ministerului Sanatatii.
"Acea opozitie, cateodata exagerata, fata de acest demers legislativ se concentreaza numai la Capitala, numai la unele spitale, in general mari, spitale clinice care critica intentia ministerului de a crea un sistem mai transparent si mai eficient din punctul de vedere al cheltuirii banilor" - a concluzionat oficialul guvernamental. 
El a solicitat sprijinul celor care aplica legea in teritoriu, in sensul de a veni cu observatii si propuneri pentru elaborarea legislatiei secundare. 
In acest context, oficialul guvernamental a amintit ca normele metodologice sunt in curs de elaborare.
Ieri dupa-masa, Ervin-Zoltan Szekely a vizitat Spitalele Judetean si Municipal din Arad, "pentru a vedea la fata locului ce trebuie facut".

Diana Dutu - Adevarul

  • Violul - solutie pentru rezolvarea problemelor?!

Eleva care s-a declarat violata pe liniile CFR a mintitO eleva in varsta de 14 ani a reclamat ca a fost victima unui viol, in zona liniilor de cale ferata din cartierul Gradiste, unde s-au mai semnalat in trecut astfel de cazuri. 
Insotita de parinti, minora le-a spus politistilor ca un barbat necunoscut, in varsta de aproximativ 20 de ani, a venit din spatele ei, a imobilizat-o acoperindu-i gura ca sa nu tipe si, sub amenintare, a intretinut cu ea raporturi sexuale.
Lucratorii de politie au demarat cercetarile la fata locului, insa ancheta s-a finalizat mai curand decat se asteptau politistii. 
In urma unui consult de specialitate la care a fost supusa victima de catre psihologul Inspectoratului de Politie Judetean Arad, subinspectorul Daniela Popa, s-a stabilit ca fata nu a fost violata, ulterior aceasta recunoscand ca a mintit. 
Motivatia gestului s-a dovedit a fi dorinta fetei de a aplana unele neintelegeri iscate in familie. 
Conform purtatorului de cuvant al IPJ Arad, sub-inspector Camelia Tuduce, cazul elevei in varsta de 14 ani nu este singurul de acest fel.
In ultima perioada, au mai fost semnalate violuri "virtuale" de catre minore cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, care, din diferite metode, au gasit in autovictimizare o solutie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntau in familie sau in relatiile cu rudele.
Fetele au reclamat ca autori necunoscuti, prin folosirea fortei, le-au obligat sa intretina raporturi sexuale. 
In toate cazurile, acestea au descris politistilor locul si modul in care a avut loc infractiunea, insa nu au reusit sa insele flerul psihologului IPJ.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Agenda culturala 2006

Marius Lazurca a prezentat Presei agenda culturala pe 2006CJA a prezentat agenda culturala si strategia anului 2006! 
Peste 200 de actiuni culturale, sportive, expozitii de fotografie si pictura, festivaluri, lansari de carte, spectacole targuri educationale si olimpiade – toate esalonate in fiecare luna a anului! 
Cele mai aglomerate sunt lunile de vara! 
Daca in februarie CJA organizeaza doar 2 evenimente, in martie, agenda cuprinde, deja 9-12 actiuni in aprilie, 20 in mai, si 30 in iulie – sunt programate in continuare. 
Printre acestea se numara festivalul dansului calusaresc de la Bocsig, ruga bisericii ortodoxe de la Vinga, sarbatoarea druscelor de la Barsa, iesire la tarina la Taut, ziua recoltei la Felnac sau festivalul Spicul de aur de la Olari! 
Vineri seara va avea loc Gala excelentei aradene in sala festiva a palatului administrativ, iar in perioada 24-26 februarie se desfasoara olimpiada natinala a sportului scolar, faza zonala de baschet la sala Decebal. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Noua, moderna si frumoasa, primaria Sofronea rupe gura targului!

Primaria Sofronea a primit recent o infatisare modernaAti auzit de povestea cu "Ratusca cea urata"? Cam asta era primaria Sofronea pana acum. 
De astazi incepand, insa, poate fi numita printesa primariilor din judet, si, de ce nu, din tara. Cate judete se pot mandri cu o astfel de primarie?!
Investitie de 6 miliarde lei din bugetul local!
Dinspre strada, mica gradina cu brazi din fata primariei nu anunta in nici un fel frumusetea interioarelor. 
Am facut doar cativa pasi ca sa ajungem pe holul interior de la parter ca sa ne dam seama ce fel de minuni – fara exagerare! – s-au petrecut aici! 
Primarul Ioan Babau ne conduce, plin de emotie, peste tot, in timp ce explica: " Primaria este un vis al nostru foarte vechi! Dumnezeu si efortul nostru, al tuturor – l-au implinit! Stiti ce a fost aici? O magazie! Am tot strans din dinti, dar pana la urma am reusit! Cum? Am pus in vanzare locurile de casa si s-au strans banutii! Mai ramane de rezolvat partea din afara a primariei care se va inaugura, de asemenea, in acest an. Din cea mai urata si mica primarie din judet am devenit cea mai frumoasa!".
Nu ne vine sa credem ce s-a putut realiza in doar sase luni! 
Institutia este structurata pe trei nivele. Partea de subsol este destinata luarii mesei de catre personal, vestiar, arhiva, sala de sedinte, parterul cuprinde birourile principale: cabinetul primarului, al secretarului, al celor de la impozite si taxe, toaletele (ireprosabile!) iar partea de sus, mansarda, care este destinata oficierii casatoriilor, biroul starii civile, alte toalete. 
Toate incaperile sunt dotate cu calculatoare si birotica performanta. 
Tot in acest an se va realiza partea a doua a lucrarilor, alte birouri dupa demolarea vechii primarii si terminarea lucrarilor la fatada. 
Toate acestea se rotesc in jurul sumei de 4 miliarde lei care sunt deja prinsi in buget.
Ioan Babau este un veteran al primariei, implinind 23 de ani in aceasta institutie: 13 ani viceprimar, trei mandate de primar. 
Este mandru de acest proiect facut in intregime de catre primarie cu ajutorul unei echipe de nota 10! 
Alaturi de numerosii invitati, vicepresedintele CJ, Gavril Buza a deschis masa oficiala printr-o cuvantare de suflet, urand ani multi si prosperi primariei!
Sofronea s-a innoit si cu o frumoasa remiza de pompieri, primind ca donatie o masina pentru interventii din partea unei asociatii elvetiene.
Inaugurarea a fost sarbatorita printr-o masa oficiala pregatita cu cele mai gustoase bucate unguresti.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Farmati, cetatean de onoare

Zoltan Farmati a primit post-mortem titlul de Cetatean de onoare al AraduluiConsilierii locali din Arad i-au acordat titlul de cetatean de onoare post-mortem lui Zoltan Farmati, fosta glorie a fotbalului aradean, decedat acum cateva saptamani.
Propunerea a fost facuta de primarul Gheorghe Falca.
Marele fotbalist a facut parte din cea mai titrata echipa a orasului, infiintata acum sase decenii de baronul Francisc Neumann.
In anii 1944-1945, Farmati a fost trimis pe front, cazand prizonier la rusi in Austria.
In 1945 a revenit in tara, jucand ca fundas stanga la AC Cluj, unde a debutat in divizia A.
De aici a fost transferat doi ani mai tarziu, alaturi de alti sase jucatori, la UTA.
Dupa numai un an, echipa aradeana castiga pentru prima data campionatul.
Farmati a mai apucat alte doua titluri, in 1950 si 1954, precum si doua editii ale Cupei Romaniei, in 1947-1948 si 1953.
El a fost selectionat de 21 de ori in prima reprezentativa a tarii, participand in 1952 la Jocurile Olimpice de la Helsinki.
Farmati a jucat pana in 1961 cand a devenit antrenor la copii si juniori la UTA.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]