Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 24 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Noua Catedrala Ortodoxa – lucrare de arhitectura monumentala

La sfarsitul anului ar trebui sa se finalizeze lucrarile exterioare la Catedrala - Virtual Arad News (c)2006Episcopia Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei intentioneaza ca, la sfarsitul acestui an, sa finalizeze lucrarile de constructie la Catedrala Ortodoxa Noua – o lucrare impresionanta ce presupune eforturi financiare uriase.
De 15 ani se munceste aproape intr-una
In acest an se implinesc trei sute de ani de la infiintarea Eparhiei Aradului, moment care va fi sarbatorit asa cum se cuvine, prin inaugurarea noului lacas de cult. 
"Ca sarcina de viitor va ramane lucrarea de impodobire picturala, a carei desfasurare trebuie sa respecte termenele tehnice prevazute. De asemenea, in lucru va mai ramane tencuiala interioara si placarile cu marmura, scarile de acces intr-un ambient amenajat potrivit, asezarea crucilor pe turle", a precizat PS Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului. 
Preasfintia Sa a mai adaugat faptul ca tot dupa inaugurare, vor mai fi finalizate icoanele in mozaic pe peretii exteriori (una centrala, reprezentand hramul "Sfanta Treime" precum si 44 de ocnite), iar, in interior, iconostasul si mobilierul intreg, inclusiv portile, policandrul, candelabrele si aplicele.
Lucrarile de constructie a noii Catedrale Ortodoxe din Arad s-au intins pe o durata de 15 ani, dupa ce multe termene de executie au fost decalate din cauza temperaturilor mult prea ridicate pe timp de vara sau a lipsei banilor. 
Proiectul constructiei a fost elaborat intr-o perioada de patru ani, timp in care lucrarile au demarat. 
"A fost pentru mine o experienta deosebita; un proiect laborios care nu ar fi avut nici o valoare daca aceasta constructie nu ar fi devenit opera", spunea arhitectul Ioan Haprian, cel care si-a asumat proiectarea edificiului.
Se mai asteapta noi donatii
Construirea noii Catedrale Ortodoxe de la Arad a inceput in 1991, fara sa existe o data precisa pentru finalizarea lucrarilor, finantarea bazandu-se pe donatii de la credinciosi, de la oameni de afaceri si asociatii sau fundatii. 
Pana in prezent, lucrarile de constructie au inghitit aproape cinci milioane de lei noi respectiv. 
Acesti bani s-au adunat din 170.000 de donatii, respectiv 12.000 de donatii pe an. 
Pentru finalizarea lucrarilor, care constau in finisaje, viitoarea catedrala mai are nevoie de cel putin 5.000.000 RON, potrivit calculelor constructorului.
Primaria municipiului Arad a alocat, in anul 2006, de la bugetul local suma de 600.000 RON, bani destinati lucrarilor care se efectueaza la Catedrala.
Catedrala Noua – un edificiu de cult impresionant
Viitoarea catedrala, aflata in cea mai aglomerata intersectie din Arad va avea dimensiuni impresionante: o inaltime de 65 de metri, o suprafata totala de peste 2.000 de metri patrati si o capacitate de primire de 4.000 de persoane. 
Zidurile exterioare, care insumeaza 7.200 de metri patrati, precum si cupolele din cupru, vor fi imbracate cu placi din calcar de Podeni, care imita foarte bine marmura, acelasi material fiind folosit si la Casa Poporului. 
Constructorii spun ca viitoarea catedrala va fi cea mai mare din vestul tarii, dar si cea mai mare ridicata dupa Revolutie.
Catedrala ortodoxa noua din Arad poate fi considerata atat de clerici cat si de credinciosi o lucrare de proportii monumentale, cu o arhitectura reprezentativa pentru obiectele de cult, de inspiratie bizantina, care vine sa intregeasca zestrea arhitecturala a municipiului. 
Corpul constructiei este compus dintr-o succesiune de volume paralelipipedice, cilindrice si sferice, care, prin intersectiile lor, creeaza un spatiu interior specific de biserica a carei volumetrie este marcata la exterior de o cupola centrala cu un diametru de 15 metri si doua turle-clopotnita de dimensiuni mai reduse. 
Sala mare a catedralei, in care intrarea se face pe sub o colonada care delimiteaza spatiul interior de cel exterior, cuprinde un vestibul cu doua camere pentru ars lumanari, pronaos, naos, altar (cu solee, diaconicon, proscomidier). 
Sub sala mare a Catedralei sunt amenajate un paraclis pentru servicii religioase ocazionale, un spatiu de expunere pentru obiecte cu caracter religios, patru chilii pentru calugarii care vor deservi lacasul de cult, o biblioteca, spatii pentru catehizare, precum si pentru spatiile tehnice de deservire a tuturor functiunilor. 
Toate functiunile sunt cuprinse intr-un volum de 43 000 metri patrati si au o arie de desfasurare de 3450 metri patrati.

Mihaela Cerna - Observator

  • Nici o sansa sa scapam de canicula - Valul de caldura ne chinuie si saptamana aceasta

Nu doar oamenii sufera in urma caniculeiPotrivit meteorologilor, valul de caldura instalat inca de la sfarsitul saptamanii trecute se va mentine si in zilele urmatoare iar mercurul termometrelor va creste pana la 35 de grade Celsius. 
Noptile vor fi si ele deosebit de calde, cu temperaturi care vor ramane constant peste 20 de grade. 
Prognozele spun ca luna iulie ar putea fi cea mai calda din ultimii ani.
Toate unitatile medicale din judetul Arad si-au luat masuri speciale pentru zilele caniculare ce vor urma. 
Medicii se asteapta ca numarul persoanelor care au nevoie de ingrijiri medicale de urgenta sa creasca. 
Conform dispozitiilor primite de la Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica (DSP) a atentionat sectiile de urgenta ale spitalelor, centrele de permanenta si cabinetele de primiri urgente. 
"Toata lumea va fi la datorie. In cazul in care vom avea de-a face cu foarte multe urgente vom fi gata sa intervenim. Am atentionat si dispensarele si medicii de familie. Totodata au fost verificate si stocurile de medicamente necesare in astfel de cazuri.", sustine dr. Nicolae Marza, directorul DSP Arad. 
Inainte insa de a primi ajutorul de urgenta al medicilor, trebuie sa incercam sa ne ferim singuri de efectele caldurii si ale cresterii indicelui temperatura-umiditate peste valoarea critica de 80 de unitati. 
Astfel, medicii ne sfatuiesc sa purtam palarii, ochelari de soare si umbrele si sa nu iesim in soare la orele de varf. 
In plus mai trebuie evitat efortul fizic sustinut, la orele in care temperaturile sunt foarte ridicate. 
Angajatorii trebuie sa asigure salariatilor apa minerala si sa modifice programul de lucru. 
Pe santiere si in halele industriale care nu au posibihtatea asigurarii unui microclimat corespunzator se va lucra numai dimineata si seara.
Mult mai sensibili la temperaturile ridicate sunt cardiacii, varstnicii si copiii. 
Acestora li se recomanda sa evite deplasarile pe timpul zilei si locurile foarte aglomerate. 
Medicii mai spun ca nu este bine sa plecati la un drum mai lung cu masina daca instalatia de climatizare nu functioneaza foarte bine. 
In toata aceasta perioada trebuie consumate zilnic mai mult de 2 litri de lichide. 
Totodata se recomanda evitarea consumului de grasimi, alcool, cafea si tutun. 
Imbracamintea purtata trebuie sa fie lejera, in nuante deschise si pe cat posibil din tesaturi naturale.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Aradenii au determinat evacuarea Pelesu

Alarma falsa cu bomba la Castelul PelesAradenii au dat dovada de inventivitate, folosindu-se de telefonul mobil pentru a face o alarma falsa cu bomba la Castelul Peles din Sinaia.
Castelul Peles a fost evacuat din cauza unei amenintari false cu bomba.
Turistii si angajatii muzeului Peles din Sinaia au fost evacuati, sambata, in jurul orelor pranzului, dupa ce la numarul unic de urgenta 112 din judetul nostru s-au primit doua apeluri telefonice care anuntau ca in incinta castelului Peles a fost amplasata o bomba.
Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, primul apel a fost primit cu cateva minute inaintea orei 12.00, cel de-al doilea apel fiind primit aproximativ o ora mai tarziu.
Cei care au sunat la numarul unic de urgenta 112 din Arad nu si-au declinat identitatea, ambele apeluri fiind date de la doua numere de telefon mobil din reteaua Orange.
Echipaje din cadrul IPJ Prahova si Serviciului Roman de Informatii Prahova s-au deplasat la Sinaia pentru verificari, nefiind gasit nici un dispozitiv exploziv.

Simona Mazare - Adevarul

  • La Taut si Ghioroc, tinerii se distreaza la sfarsit de saptamana

La Taut - strand improvizat la baraj - Virtual Arad News (c)2006Tinerii din ziua de astazi trec peste toate obstacolele pentru a merge la sfarsit de saptamana sa se relaxeze cu grupul lor de prieteni. 
Inca de vineri seara de cum termina cu lucrul, se aprovizioneaza cu mancare, bautura, muzica saci de dormit, corturi, se urca in masini si pe aici ti-e drumul. Destinatia o stiu cu cateva cateva zile inainte sau si-o aleg atunci, pe loc.
Una dintre zonele in care tinerii prefera sa se distreze este si balta de la Taut. 
Am plecat si noi spre acea zona in care am auzit ca este plin de corturi si tineret. 
Adevarat este ca am plecat noaptea, dar asta nu ne-a impiedicat sa vedem cat de greu le-a fost si lor sa ajunga cu masinile in acel loc de relaxare. 
Drumul pana la Taut este sub orice critica, plin de gropi. Nu ai pe unde le ocoli. 
Dar cu muzica si voia buna din
masina, uiti de toate gropile si ignori drumul pentru a ajunge cat mai repede la destinatie. 
Cand am ajuns acolo era plin de corturi si de tineri care stateau in jurul focului. 
Muzica era data la maxim de se auzea de la distante mari, un miros de friptura te imbia la masa. 
Am intalnit un grup de tineri care aveau cu ei combina muzicala desi erau in mijlocul padurii. 
Aveau generatoare cu ei, aveau lumina, si tot ce le mai trebuia. 
Mai mare dragul sa stai la povesti in miez de noapte, sa nu ai nici o grija, sa mananci gratare, sa joci carti si sa te cinstesti cu o bautura rece. 
"Am venit aici pentru ca am aflat ca este un loc frumos, eu nu am mai fost, dar prieteni mei vin in fiecare an, stau cateva zile. Drumul a fost mai rau, in rest totul este bine" a declarat, Adrian unul dintre cei care se aflau la sfarsitul saptamanii la balta la Taut. 
Si plaja de la Ghioroc a fost ocupata de tineri - Virtual Arad News (c)2006 Desi a venit intr-un final ploaia, ca doar acum sunt ploile lui Sfantul Ilie, dupa cum se zice din batrani, tinerii nu s-au clintit de acolo, doar ca si-au mutat taberele de afara in corturi, si totul a fost bine. 
Deci nimic nu ii poate tmpiedica sa se distreze, nici vremea, nici drumurile. 
In final ploaia s-a oprit si ei si-au continuat distractia.
Un alt loc mult mai aglomerat la acest sfarsit de saptamana a fost balta de la Ghioroc, care a fot neincapatoare. 
Daca la primele ore ale diminetii mai gaseai un loc unde sa te intinzi aproape de apa, la amiaza nu aveai unde sa pui un picior. 
Lumea prefera sa mearga la balta deoarece apa este foarte calda, iar nisipul de pe mai iti da senzatia ca esti la mare. 
Intrarea nu este scumpa. 
Pentru cei care nu sunt din Ghioroc si intra cu masinile se plateste o taxa de 30 de mii de lei vechi, asta este tot. 
"Venim aici cu copiii pentru ca ne place ca plaja este aproape de apa, balta este curata, putem sa lasam copiii sa se scalde cat vor. Avem si colaci si saltele. Este frumos, ne place. Venim de cate ori este cald si avem timp", a declarat Florina Todorescu. 
Ziua de sambata, cand ne aflam si noi la balta, a fost caniculara, spre seara s-a pornit o furtuna, lucru care nu i-a im-piedicat pe curajosi sa se arunce in apa si sa faca baie in timp ce afara turna cu galeata 
"Este mai frumos acum sa ne scaldam, apa este calda si avem destul loc", a declarat Florin. 
Iata cum tinerii reusesc sa se simta bine fara prea multi bani in buzunare.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Suparati de tarifele biletelor

Aradeni nemultumiti de pretul abonamentelorPeste 6.000 de aradeni au luat cu asalt stadionul "Batranei Doamne", la meciul de prezentare, cu maghiarii de la Sopron, incheiat cu victoria categorica (3-0), a baietilor lui Lacatus.
Atmosfera a fost de zile mari.
Fanii au cantat noul imn impreuna cu Luminita Anghel si Marcel Pavel, cei care l-au compus si interpretat, fiind apoi vrajiti de Mara, Oncica, Apostu sau Cotan.
Nu a fost uitata nici conducerea clubului, apostrofata prin scandari si bannere de SUR si Red Fighters, pentru aberantele preturi la abonamente, de patru ori mai mari decat la Timisoara, ori la campioana tarii, Steaua.
"Pentru noi doar UTA conteaza / Pe voi doar banii va intereseaza", "La preturi exagerate / Ne luam abonamente in rate" sau "Va dati mari investitori / Sunteti camatari trisori. Rusine!" au fost afisele celor mai vulcanici dintre fani.
Publicul s-a coalizat cu ultrasii protestand firav, prin fluieraturi catre "oficiala" si aplauze la adresa galeriei.
Primarul injura ziaristii
Dragostea pentru UTA poate invinge preturile de 400 sau 500 de RON, dispuse de  finantatori, cu complicitatea primarului.
Acesta a pus la dispozitia echipei un stadion de Liga intai, dar nu este deranjat de tarifele astronomice stabilite.
Intre invitatia ironica, facuta de Ion Sandu unor suporteri, de a lucra in firma lui, pe salarii mari, din care sa isi permita accesul pe stadion si vulgaritatea de joasa speta a primarului Falca, este doar o diferenta de nuanta.
Intrebat daca ar putea sensibiliza in vreun fel conducatorii clubului, vis-a-vis de tarifele pe stadion, Falca a avut o apucatura cel putin grobiana.
Edilul sef a gasit de cuviinta sa injure reporterul EVZ si pe cel al unui ziar local.
Imnul UTA cantat de Luminita Anghel si Marcel PavelInceput cu dreptul, pentru elevii lui Lacatus
UTA – Sopron 3 – 0 (1 – 0).
De la prezentarea echipei au lipsit tocmai conducatorii clubului.
Acestia nu au pasit pe teren, cu jucatorii si staff-ul tehnic, numele lor fiind anuntate discret de crainicul stadionului.
In schimb, fotbalistii si antrenorii au smuls aplauze si scandari cat pentru toate nereusitele din sezonul precedent.
UTA a inceput meciul cu Tudor – Codreanu, Rusu, Chirita, Vasiljevic – Hidisan, Milosavljevic, I. Stefan, Anca – Simion, Danalache.
Cateva centrari ale lui Anca, urmate de lansari de pe dreapta, de la Hidisan, au prevestit golul ex-stelistului Simion, din 12 metri (1-0, 38).
Dupa pauza au intrat vedetele Mara, Apostu, Balan, Cotan, Jankovic, Oncica, iar pasele au curs in ritm ametitor spre poarta oaspetilor.
Oncica a filtrat baloanele la centrul terenului, Jankovic si Cotan au aratat tehnica si verticalizare, elemente absente de multi ani la Arad.
Apostu a imprumutat ceva din viteza nativa a lui Lacatus, cand a sprintat, fara sanse pentru Takacs, si a inscris, (2-0, 63). Cotan a pus cireasa pe tort (3-0, 82), cu o superba executie la coltul lung.
Imn reusit
Luminita Anghel si Marcel Pavel au acaparat repede publicul de pe stadion.
Refrenul a fost cantat de intreg stadionul, cu bratele deasupra capului:  UTA!
Intreaga lume sa stie de UTA!
Batrana Doamna sa invinga iar, UTA!
Iubirea-i fara sfarsit UTA-i de neoprit!
Joaca UTA! Cu totii, din suflet strigam: Lupta UTA!
Suntem Red Fighters, doar pentru UTA! Chiar de e foarte greu Ne gandim la trofeu pentru UTA!

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]