Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 24 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Spatiile verzi din municipiu - scoase la licitatie SC Gospodarirea Comunala ar putea avea mari probleme

Serviciul de spatii verzi va fi scos la licitatiePrimaria Arad a decis sa scoata la licitatie public deschisa toate spatiile verzi (impartite pe mai multe zone) din municipiul nostru, conform unui anunt din Monitorul Oficial aparut in urma cu aproximativ o luna. 
Conform acestuia, firmele care doresc sa obtina, prin achizitie publica, spatii verzi din Arad, pot depune oferte pana la data de 29 martie 2006.
Primaria organizeaza licitatia pe baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2001 privind achitiile publice, obiectul contractului de servicii fiind "Intretinere si salubrizare spatii verzi si mobilier urban - asanarea si indepartarea gunoaielor, salubritate si activitati similare".
Cum spuneam, pana la data de 29 martie 2006, doritorii pot cumpara caietele de sarcini pentru toate cele unsprezece zone care impart - conform hotararii Primariei - spatiul verde din municipiu. 
Perioada pentru care va fi incheiat contractul este de un an de la data semnarii, urmand ca plata sa fie facuta, in baza comenzilor emise de beneficiar (Primaria Arad) si a situatiilor de lucrari prezentate de executant si receptionate de ambele parti. 
Nu in ultimul rand, conform Legii 416/2001, la solicitarea primarului, prestatorul serviciului de salubrizare si intretinere spatii verzi trebuie sa asigure posibilitatea ca "persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat sa efectueze cel mult 72 de ore la actiuni sau lucrari de interes local".
Pana la aceasta ora, prin atribuire directa - lucru care nu era tocmai in regula, - cea care se ocupa de intretinerea spatiilor verzi din Arad, era SC Gospodarirea Comunala SA, societate la care actionar majoritar este Consiliul Local Municipal.
Bani mai putini
Daca analizam cu mare atentie ceea ce urmeaza sa fie facut, de catre Primaria Arad, si anume ca toate spatiile verzi sa fie atribuite, oricarei firme, bineinteles specializata si avand utilajele necesare pentru o asemnea activitate, s-ar putea sa intervina o problema destul de serioasa in ceea ce priveste viitorul societatii comerciale Gospodarirea Comunala, care oricum, de curand, a disponibilizat o parte din angajatii sai. 
Şi, daca e sa dam crezare zvonurilor care circula prin Primaria Arad, conform carora au cumparat caiete ("castigatoare") de sarcini si trei firme specializate din Bucuresti, exista posibilitatea ca SC Gospodarirea Comunala sa ramana cu "buzele umflate", sau doar cu cateva contracte nesemnificative din punct de vedere al incasarilor. 
Or, din cate am reusit sa aflam, jumatate din incasarile acestei societati a CLM, pe perioada de un an, proveneau tocmai din activitatea de intretinere si salubrizare spatii verzi. 
Mai mult, primaria a injumatatit banii pe care urmeaza sa-i plateasca pentru aceasta activitate si, ca urmare, chiar daca ar castiga toate cele 11 spatii verzi, SC Gospodarirea Comunala ar fi nevoita sa se multumeasca cu mult mai putin decat anul trecut.
In fine, in conditiile in care SC Gospodarirea Comunala ar urma sa fuzioneze cu SC Salubritatea, formand o singura societate a Primariei Arad, nu stim care va fi viitorul acesteia, in conditiile in care ambele au probleme serioase in ceea ce priveste incasarile. 
Şi, ca un exemplu, trebuie sa spunem ca si societatea de salubritate a CLM a pierdut contractul cu Primaria Arad, acesta fiind castigat, la vremea respectiva, de o firma din Constanta.
De comentat nu mai avem ce, insa asteptam cu interes rezultatul licitatiei. 
Abia apoi, vom putea aprecia care va fi viitorul societatii de gospodarie comunala, in conditiile in care aceasta se "chinuie" la aceasta ora sa explice judecatorilor cum a incasat bani de la agentii economici de pe Ştrandul Neptun, fara sa fie proprietara spatiilor aflate in aceasta incinta.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Proiecte turistice in atentia conservatorilor

Intalnire Arad-Szeged cu participarea vicepresedintelui PC - Aurelian OnetVicepresedintele Partidului Conservator, Aurelian Onet, a participat zilele trecute, la o intalnire de lucru a euro-regiunii DKMT. 
Intalnirea a avut loc la Szeged, in Ungaria. 
Aceasta a fost prima intalnire pe grupul de lucru turism al euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT) si care a reunit specialisti si alesi locali din judetele care formeaza euro-regiunea. 
"Fiecare grup de participanti a prezentat obiectivele sau strategia turistica a zonei din care provin. S-a subliniat importanta unei gandiri regionale a proiectelor pe turism, sau cel putin a stabilirii unor trasee turistice trans-frontaliere, care sa fie ulterior promovate. 
De exemplu, maghiarii si sarbii au in curs de semnare un proiect intereg 3 A, in care doresc sa includa si trasee din judetele din Romania. 
Un fapt pozitiv este ca, spre deosebire de alte judete, Aradul a putut prezenta la Szeged strategia turistica aprobata de Consiliul Judetean, in prezentarea noastra am pus accent pe punctele de interes si conceptul de dezvoltare a turismului din judetul Arad. S-au pus si cateva probleme punctuale, ca de exemplu posibilitatea de a trece frontierele pe raurile euro-regiunii, acolo unde nu exista vama. S-a discutat deasemenea foarte mult despre trasee turistice pe biciclete, foarte la moda in UE. Se pune problema crearii unor facilitati si conditii pentru biciclisti. Ma bucur ca se infiinteaza asociatia care va reuni factorii de decizie din turism si operatorii turistici interesati. Grupul de lucru pe turism al DKMT se va reuni o data la doua-trei luni, urmatoarea intalnire fiind in Voivodina"
a declarat Aurelian Onet. 
Vicepresedintele Partidului Conservator este cel care a pus problema constituirii unei strategii turistice a judetului. 
"Este nevoie de miai multe asociatii care sa promoveze valorile turistice ale Aradului, care sa se implice in problemele comunitatii in parteneriat cu autoritatile locale si sa absoarba fonduri europene pentru diferite proiecte" a incheiat Aurelian Onet.

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • GCA a pierdut parcarea de la intrarea pe strand!

Parcarea de la Corleone a fost castigata in instanta de Leontin AslauOmul de afaceri Leontin Aslau a castigat in instanta concesionarea parcarii pentru 49 de ani
Justitia a dat dreptate unui comerciant de pe strand in detrimentul institutiilor statului. 
Razboiul dintre comercianti si administratia locala pare, desi e unul vechi, doar la inceput, pentru ca decizia Tribunalului ar putea constitui o prima dovada pentru afaceristii suparati de la strand ca e loc de a intoarce dreptatea de partea lor. 
Leontin Aslau a obtinut in justitie dreptul de concesiune asupra unui teren de aproape un hectar, iar suprafata va fi la dispozitia sa, ca urmare a deciziei in cauza, pe timp de 49 de ani. 
Aceasta in cazul in care Primaria nu ataca hotararea, cale pe care se pare ca nu s-a grabit sa o apuce.
Patronul cunoscutului "Corleone" a platit parcelarea terenului unei firme care se ocupa de masuratori, asa cum se indica intr-o hotarare municipala referitoare la concesionarea spatiilor comerciale de la strand, iar dupa parcelare a cerut, asa cum era prevazut si asa cum era normal, dreptul de a i se concesiona terenul. 
Conducerea GCA a anuntat in acea perioada (undeva prin 2005) pe cei direct interesati ca parcelarea a vizat o parte mult prea mare din teren, ca se cere in concesionare un teren mai mare decat cel care ar trebui practic dat, in baza hotararilor luate, dar - potrivit lui Ioan Covaci, directorul GCA - consilierii au votat suprafata cuprinsa in parcelarea facuta de agentul economic, fara sa se uite atent.
Cum ulterior, nu i s-a concesionat acel aproape un hectar de teren, Leontin Aslau s-a adresat justitiei si aceasta i-a dat dreptate. 
Parcarea de pe stand, terenul de tenis din imediata vecinatate – adica aproape un hectar de teren - va fi administrat in baza concesiunii de agentul economic.
GCA avea semnat un contract de asociere cu firma Corleone pentru parcarea de la intrarea in baza de agrement, in baza careia ultima societate platea unitatii Primariei parte din veniturile incasate din activitatea de parcare si alte activitati derulate aici. 
Cel mai probabil acest contract va fi reziliat la cererea firmei, fapt la care oricum GCA, se pare, se asteapta.
Cat despre parcarile pe care GCA le mai are la dispozitie la strand, prea multe nu sunt de spus: societatea are la indemana parcarea pe care a amenajat-o anul trecut, odata cu asfaltarea aleii principale a strandului. Atat!
Lovitura data de Leontin Aslau, care s-a miscat rapid si eficient, a avut cel mai mare impact asupra Primariei (proprietara terenurilor de pe strand), care s-a trezit ca Justitia nu i-a dat prea multe alternative. 
Municipalitatea nu s-a dezmeticit se pare dupa anunt.

Adriana Barbu - Observator

  • Proiecte 2006 la Biblioteca

La Biblioteca Judeteana a fost infiintata o sala multimediaPentru acest an biblioteca judeteana A.D XENOPOL si–a propus mai multe proiecte. 
Printre acestea se numara inventarierea fondului de carte al sectiei de imprumut, achizitionarea de alte cateva mii de volume, dezvoltarea salii multimedia deschisa de doar 2 luni, manifestari culturale si conferinte, si chiar o colaborare cu o organizatie engleza! 
Pentru toate acestea bugetul bibliotecii s-a dublat fata de anul trecut. 
Intre timp si exteriorul cladirii capata o noua fata, iar renovarea va dura pana la toamna. 
Tot pana la toamna va fi inchisa si sectia de imprumuturi de carte! 
Fondul de carte al bibliotecii judetene numara peste 470.000 de carti, CD-uri si DVD –uri. 
Biblioteca are 4 sectii – cea de imprumuturi de carti pentru copii si adulti, sala de arta multimedia, cea de lectura si cea de carte rara, unde accesul se face in regim special. 
200 de milioane de lei a costat biblioteca deschiderea in ianuarie a salii multimedia, dotata la standarde europene si unde aradenii pot asculta peste 600 de cd-uri cu muzica de toate genurile si pot viziona filme. 
Conducerea bibliotecii intentioneaza sa obtina acordul unei firme englezesti prin intermediul careia sa ofere posibilitatea aradenilor care frecventeaza biblioteca sa acceseze on-line peste 150 de periodice din Marea Britanie. 
Pe langa toate acestea de 3 saptmani incoace biblioteca a devenit co-administrator, alaturi de Muzeul judetean al cladirii din strada Gheorghe Popa de Teius. 
Imobilul a trecut din proprietatea Muzeului in cea a CJA. 
Cladirea este in renovare de jumatate de an, iar lucrarile se vor incheia in septembrie. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Din cauza ploilor se prabusesc casele la Pecica!

Gradini si case inundate la PecicaMai multe case din orasul Pecica stau sa cada, ca urmare a ploilor cazute in ultimele 24 de ore.
Zidurile ridicate din pamant batut se sfarama pur si simplu, sub privirile neputincioase si disperate ale oamenilor.
Localnicii au proptit tavanele cu stalpi, insa casele sunt acum de nelocuit.
Primaria este pregatita sa evacueze zeci de familii, dar putini vor sa lase in urma agoniseala de-o viata.
Majoritatea caselor sunt in zona joasa a localitatii.
"Prima data s-a surpat peretele asta. Aici era mobila, soba, era tot. Am scos pamantul afara si am sapat fundatie ca sa refacem peretele, dar in momentul in care am vrut sa turnam ciment s-a ridicat panza freatica si toata casa a fost plina cu apa, ca si fantana", a declarat o localnica.
Cele mai afectate sunt casele din vaiuga.
In pereti, crapaturile sunt cat palma de late, iar cateva familii au fost nevoite sa se mute pe la rude.
Mai multe gradini sunt sub apa, iar localnicii spun ca vor muri de foame, ca nu pot sa cultive nimic.
Panza freatica s-a ridicat in ultimele luni, iar fantanile, odata secate, stau acum sa se reverse.
"Apa e limpede, cred ca iese din pamant, cred ca-i izvor. Daca ar fi de la ploaie atunci nu ar fi asa limpede", a declarat o alta localnica.
"Suntem numai la 10 metri de cimitir si bem apa din fantana. Am 76 de ani si in viata mea nu am patit asa ceva. Acolo este mortul si la 10 metri este fantana. Credeti ca e sanatos? Acolo sunt inmormantati 1000 de oameni si noi bem apa dupa ei", a declarat Carol Lengyel.
Autoritatile locale se declara neputincioase in fata naturii dezlantuite.
"Ploile din ultimele 24 de ore au inaltat panza freatica si apa nu mai are unde sa se scurga, iar daca am deschide canalele spre Mures, atunci acesta ar inunda orasul", a declarat viceprimarul orasului Pecica, Petru Antal.
Autoritatile locale spun ca sunt pregatite sa-i cazeze pe sinistrati in sala de sport.
Pana acum, insa, nici un localnic nu a vrut sa-si paraseasca locuinta, afectata de ploile abundente.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]