Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 23 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • MIG-uri cazatoare

Accident aviatic petrecut in apropierea comunei BeliuAparatul de zbor prabusit ieri in localitatea aradeana Beliu este cel de-al 25-lea avion de acest tip cazut in ultimii 16 ani.
Localnicii din Beliu isi fac cruce si-i multumesc lui Dumnezeu ca pilotul care a cazut cu MiG-ul chiar langa satul lor a avut prezenta de spirit si a virat spre padure pentru a nu intra in case. 
Miercuri e zi de piata in Beliu, si sute de persoane din toate satele din jur vin sa vanda sau sa cumpere fructe si legume.
Martorii spun ca au auzit avionul cum survola zona. 
MiG-ul vajaia foarte tare, iar apoi s-a auzit o bubuitura puternica. 
"Eram in birou, am auzit o bubuitura, prima impresie a fost ca s-a intamplat  ceva la etajul de sus, pentru ca acolo se lucreaza. Dar era mult prea tare. Am iesit afara, erau si muncitorii de la noi acolo si am fugit in capatul curtii", povesteste Teodor Iercan, seful depozitului silvic unde a cazut avionul.
Avionul MiG 21 Lancer nu a explodat, ci s-a infipt in pamant la cativa metri adancime, spulberand gardul si cateva stive de lemne. 
"O femeie a spus ca a vazut cum s-a desprins ceva inainte de a cadea avionul si a mers spre padure. Am trimis echipe de oameni sa caute pilotul", a declarat primarul Pavel Tica.
Capitanul comandor Dan Ghica decolase in jurul pranzului de la Campia Turzii si pleacase intr-un zbor de antrenament in zona Aradului. 
"Avionul a disparut de pe radare in jurul orei 12.40. Noi ne-am mobilizat imediat", a declarat colonel Gheorghe Cosneanu, prim-procuror la Parchetul Militar Timisoara.
A fost ingropat la sapte metri
Din avion se mai vad doar o aripa si cateva bucati de metal. 
Despre pilot, oamenii cred ca a fost ingropat si el sub mormanele de fiare si ca a fost un adevarat erou. 
"Nu cred ca a mai avut timp sa se catapulteze, se gasea in sat sau undeva langa, se vedea parasuta. A luat dreapta sa nu intre in case", spune Teodor Iercan.
"S-a vazut un fum negru si un fum albicios dupa aia", povesteste alt martor ocular, Pavel Popovici, care s-a dus direct la politie si a anuntat accidentul. 
Aseara se incerca scoaterea MiG-ului cu excavatoarele din groapa uriasa, de 7 metri adancime.
Cautarea pilotului cazut la Beliu a continuat pana seara tarziuEste cautat pilotul
Oficialitatile sunt acum destul de rezervate in ceea ce-l priveste pe pilot. 
Jandarmii au izolat zona si toata seara a fost asteptata comisia de la Ministerul Apararii care sa adune probele si sa ia primele masuri pentru a stabili exact cauzele acestui accident.
Procurorii militari nu exclud posibilitatea ca pilotul sa se fi catapultat, asadar pana cand se va scoate aeronava, el este cautat in continuare de un elicopter. 
Cautarile au fost oprite pe timpul noptii si vor fi reluate dimineata. 
Localitatea Beliu se afla la aproximativ 80 de kilometri de Arad, la poalele muntilor Codru Moma, intr-o zona colinara impadurita.
MiG-ul tocmai fusese reparat
Avionul MiG 21 Lancer care apartinea Bazei Aeriene 71 de la Campia Turzii a decolat de la aeroportul militar la ora 12.03. 
Locotenentul comandor Marian Dobre de la Baza Aeriana 71 a declarat ca avionul efectua un zbor de proba dupa ce a fost reparat la unitatea militara.
Problemele existente la Baza Aeriana 71 de la Campia Turzii sunt prezentate pe larg intr-o scrisoare anonima trimisa de mai multi subofiteri care raspund de repararea avioanelor si care se plang de lucrarile de reparatii care au avut loc la Baza Aeriana.
"Zona de rulare a aeronavelor este afectata - murdarita - de utilajele de pe santier si nu se mai permite rulajul cu motorul pornit. Cu toate acestea, au fost afectate mai multe motoare si s-a ordonat verificarea pistei inainte de zbor", sustin subofiterii. 
O alta problema majora semnalata se refera la lipsa pieselor de schimb si la insuficienta personalului tehnic.
EVALUARE
Pilot militar clasa I, cu 700 de ore de zbor
Avionul era pilotat de capitanul comandor Dan Ghica, instructor sef coordonare zbor al Bazei Aeriene 71 de la Campia Turzii.
Ofiterul este pilot militar clasa 1, are la activ peste 700 de ore de zbor, este casatorit si are un baiat.
A participat la mai multe misiuni internationale si s-a facut remarcat la un exercitiu militar care s-a derulat in Norvegia. 
In 2004, capitanul comandor Dan Ghica a participat la o misiune reala de interceptare a unui avion german de mici dimensiuni care a intrat in spatiul aerian al Romaniei fara a avea autorizatie a declarat Mihai Soica.

Nicoleta Chiru; Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primaria elimina cozile

Primarul Gheorghe Falca incearca primul performantele aparatuluiUn sistem nou de eliminarea a cozilor a fost pus in functiune, miercuri, la camera 5 a Primariei municipiului Arad.
Monitoare cu afisaj electronic, semnale acustice, un sistem de tiparire si eliberare a numerelor de ordine si calculatoare conectate la sistemul in cauza.
Aceasta este cea mai recenta investitie a Primariei, intitulata "sistemul de eliminare a cozilor", inaugurata ieri de Gheorghe Falca. 
Oficialul a fost primul care a primit numar de ordine pentru ghiseul Urbanism, iar in cateva minute, dupa un semnal acustic, numarul extras a aparut pe panoul de afisaj electronic. 
"De azi incepe sa functioneze sistemul de eliminare a cozilor care va rezolva problemele de la Camera 5 (unde sunt birourile Urbanism, Autorizatii si Registratura), la Camera 6, unde este Casieria si Informatiile garaje, si la Camera 3, la Audiente"
, a punctat edilul local.
150 de persoane pe zi
La prima vedere, sistemul i-ar putea speria pe obisnuitii Camerei 5 a Primariei, in conditiile in care traseul pana la functionarii care sa ii ajute in problema lor pare destul de complicat, desi occidental. 
In camera de asteptare, cetateanul este indrumat sa extraga un numar de ordine de la sistemul de tiparire a acestora, biletele fiind personalizate pentru fiecare problema in parte. 
Apoi, aradeanul va trebui sa astepte pana cand numarul sau de ordine va fi afisat pe ecrane, iar semnalul sonor va fi pornit. 
Doar dupa aceea se va putea indrepta spre unul din cele 13 ghisee care sa-i rezolve cererea. 
O statistica a Primariei, arata ca, in fiecare zi, in jur de 150 de persoane vin sa ceara informatii si sa-si rezolve problemele la Camera 5.
Pentru sistemul in cauza, instalat de o firma din Timisoara, Primaria a platit din bugetul local 350 de milioane de lei vechi. 
Primarul sustine ca, in viitor, sisteme identice vor fi montate la Directia Fiscala si la Serviciul de evidenta a persoanei.
Declaratie: "Alte doua locatii vor beneficia de un sistem de eliminare a cozilor: Directia Fiscala si Serviciul de evidenta a persoanei"- primar Gheorghe Falca

Adriana Barbu - Adevarul

  • La expo Arad - Echipamente, utilaje si aparate de igiena urbana

Instalatie de balotat deseuri prezentata la Targul EcomediuExpo Arad International a deschis ieri portile unuia dintre cele mai mari targuri de mediu din tara. 
Ecomediu este un targ international de echipamente, utilaje, aparate, echipamente pentru investigarea, analiza si controlul calitatii apei, aerului, solului precum si utilaje de salubritate si igiena urbana. 
La deschiderea oficiala au participat personalitati din tara si de peste hotare. 
De asemenea au fost prezenti peste 30 de comisari de mediu. 
"Ca si in anii precedent, si in acest an ne bucuram de participarea unui numar mare de expozanti din tara si strainatate, pe parcursul celor trei zile de targ vor expune cele mai noi tehnologii in domeniul protectiei mediului. Demersul nostru se doreste a fi un pas in incercarea alinierii tarii noastre la standardele internationale de protectie a mediului si o certificare a faptului ca lucrurile incep sa intre pe fagasul normal si in acest mediu", a declarat Nicolae Grosan, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad. 
Acest targ este un mijloc eficient de a promova tehnologiile si experienta in domeniul protectiei mediului care sunt traditionale in tarile occidentale si de care Romania are nevoie. 
De aceea la targ sunt prezente 75 de firme din care 17 sunt din strainatate. 
Unul dintre standuri a fost ocupat de firma ASA Arad Servicii Ecologice, care a prezentat serviciile. 
Si din randul vizitatorilor s-au numarat persoane din alte orase ale tarii, in paralel cu aceasta expozitie are loc Conferinta Nationala "Practici si Experiente in Protectia Mediului", care are ca teme: problematica investitiilor in domeniul reciclarii deseurilor; protectia atmosferei; Sistemul national de monitorizare a calitatii aerului; Calitatea aerului in Romania; Politici de mediu, cerinte privind protectia atmosferei pentru diferite sectoare economice; Protectia solului si a subsolului. 
La lucrarile acestei conferinte sunt invitate firme care promoveaza, dezvolta si ofera tehnologii si (sau) echipamente specifice sau asigura servicii. 
Cei care nu au reusit sa viziteze ieri targul o mai pot face astazi si maine incepand cu ora 10.00.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Patru milioane euro, pentru statiunea Moneasa

"Perla Apusenilor" Moneasa a beneficiat de inca patru milioane de euro - Virtual Arad News (c)2006Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Ioan Cristina a participat, ieri, la Moneasa, impreuna cu o delegatie a Ministerului Integrarii Europene, la o intrunire a carei scop a fost evaluarea stadiului lucrarilor realizate pana in prezent in cadrul proiectului "Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Moneasa".
Pana in luna octombrie 2007, statiunea Moneasa va bencficia prin intermediul acestui proiect, realizat in cadrul programului PHARE 2003 - Infrastructura regionala si locala de o finantare in valoare de peste 4 milioane de euro, din care 2.745.000 euro reprezinta finantarea nerambursabila a Uniunii Europene.
In cadrul proiectului va fi realizat un centru de informare turistica, care va avea o suprafata totala de 217,7 mp si va gazdui un birou de informare turistica si un punct de prim-ajutor. 
De asemenea, se va moderniza terenul de fotbal existent in comuna si se vor amenaja doua noi terenuri: unul de handbal/volei/baschet si unul de tenis. 
Se va construi un centru sportiv, care va cuprinde o cladire cu doua nivele, cu o suprafata totala dc 497,7 mp si va consta din vestiare pentru doua echipe, respectiv arbitri, sala de forta, sauna. 
Mai trebuie mentionat ca se va construi o statie de epurare noua, reteaua de alimentare cu apa potabila va fi reabilitata pe 2,91 kilometri si extiusa cu 2 kilometri, iar reteaua de canalizare va fi reabilitata pe 3.85 kilometri si extinsa cu 2,8 kilometri. 
In programul amintit este cuprinsa si reabilitarca Drumului Judetean 792 B si semnalizare turistica - se vor reabilita 590 de metri din drumul judetean existent in interiorul localitatii si se vor pune marcaje turistice pe 100 km de drum judetean si marcaje rutiere pe 2 km de drum in interiorul localitatii. 

Anca Pascutiu - Observator

  • Prea putin cunoscutul Papa Haydn

Lucrarile muzicale ale lui Joseph Haydn au rasunat din nou la filarmonica aradeanaDaca ne incumetam sa insumam lucrarile muzicale de toate genurile ramase de la cel ce trece drept parintele simfoniei si a cvartetului de coarde, adica ceva peste 1640 creatii, mai ca nu-ti vine sa crezi. 
Dar daca amintim doar simfoniile care sunt 118, conform listei lui Sthendal, iar lucrarile pentru baryton solo sau in diverse combinatii se apropie de 200 (barytonul fiind instrumentul preferat al batranului print Nicolaus Eszterhazy), creatiile sale, mari si mici, realizate in timpul sederii la Londra se apropie de 300, trebuie sa credem minunea. 
Acest tezaur lasat noua de Joseph Haydn e o adevarata minune de frumusete si echilibru, pe care suntem foarte departe de a-l cunoste, un urias laborator in care s-a plamadit treptat o muzica noua ce se va numi clasica, ce va fi model si totodata drum deschis altor innoiri.
Simfonia nr. 45, zisa "a Despartirii", programata de dirijorul Cristian George Neagu, simfonie ce fusese compusa ca o discreta si inteligenta cerere de concediu a muzicienilor aflati in seviciul printului Eszterhazy, lucrare ce aduce noutati in sfera exresiei profunde, pe care dirijorul si formaia sa au valorificat-o la maximum, a prins teren in sufletul ascultatorilor. 
Sublinierea lirismului interiorizat, transmis de o substanta melodica generoasa, sustinuta de o prelucrare maiestrita, a avut efectul sconat.
Din totalul de 19 misse ale lui Haydn, sase sunt misse destinate trupelor pentru vreme de razboi. 
Missa in tempore belli in Do major pentru solisti, cor si orchestra, supranumita "Paukenmesse", a fost prezentata publicului aradean de dirijorul Cristian George Neagu, aflat in fruntea formatiilor Filarmonicii si a solistilor: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Barabasi, Lucian Onita.
Ansamblul cor-orchestra au imprimat partii initiale, Kirie, caracterul unei rugaciuni, petru ca solistii ce s-au adaugat discursului general, sa aduca lumina si dinamism acestei rugi.
Corul si orchestra au dat consistenta tesaturii compacte din Gloria, creand o atmosfera de maretie.
Basul solo si corul au suliniat tensiunea din Qui tolis pecata mundi.
Conlucrarea solistilor cu ansamblurile au generat o exprimare sincera in Credo, ce a impresionat pe cei prezenti.
Corul la randul lui a dat stralucire discursului sonor din Osana (Sanctus), pentru ca grupul de solisti sa dea profunzime expresiei in Benedictus, cu tesatura lui densa, in care este de remarcat si rolul orchestrei.
In finalul, Agnus Dei, corul, orchestra, in special timpanii, care si dau numele specific lucrarii (Paukanmesse), au vizat substanta dramatica a jertfei christice, pentru ca in Dona nobis pacem sa aduca lumina, inspirand speranta mantuirii.
Aceasta medalion Haydn ne-a demonstrat ca multipla lume sonora creata de Papa Haydn (cum il numea cu respect prietenul sau Mozart) este si va fi mereu o sursa de frumuseti si imbolduri spre mai bine.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]