Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 23 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Prefectul cere primarilor sa se pregateasca pentru inundatii!

Prefectul Cristian Stragea se va deplasa in zonele cu potential de inundatiiZeci de obligatii legate de prevenirea inundatiilor vor fi analizate pana la finele lunii
Dupa ce la finele saptamanii trecute a anuntat ca va descinde in localitati (in fiecare primarie din judet in parte) pentru a vedea ce masuri s-au luat impotriva anuntatelor inundatii, prefectul Cristian Stragea a aprobat miercuri si tematica in baza caruia ii va putea trage la raspundere pe edilii judetului. 
Mai exact, a stabilit tematica de verificare a primarilor privind modalitatea de interventie pentru prevenirea, limitarea si eliminarea efectelor fenomenelor periculoase.
Aceasta se refera la modalitatea de primire a informarilor, atentionarilor, avertizarilor si la modul de punere in aplicare de catre primarii a acestora, la instruirea personalului care executa serviciul de permanenta (in cazul in care se instituie acest serviciu), la modul in care este cunoscut de catre acestia sistemul de avertizare, instiintarea, alarmarea populatiei si sistemul de comunicare cu Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Prefectura. 
In plus, se va analiza daca cei responsabili cunosc obiectivele aflate in zona de risc la inundatii, inclusiv numarul de persoane, case, poduri, podete, drumuri, obiective economico-sociale care ar intra in zona respectiva, plus cunoasterea locurilor de evacuare a persoanelor, a mijloacelor folosite la evacuare, a masurilor de asigurare a hranei si asistentei de prima necesitate pentru persoanele evacuate.
Iar obligatiile nu se opresc aici. 
Primarii vor fi verificati si vizavi de stocurile, mijloacele si fortele pentru interventie (necesar si existent) si vor trebui sa stie sa raspunda, ei sau cei desemnati, la intrebarile legate de alte cursuri de apa si canale care pot pune in pericol localitatea. 
Edilii locali vor fi chestionati de Cristian Stragea si de echipa Prefecturii cu privire la masurile luate de autoritatile locale pentru evitarea producerii de inundatii, masuri care se refera la curatarea si saparea santurilor de scurgere si canalelor, decolmatarea albiilor si vailor aflate in administrare etc. 
Prefectul a subliniat nu de mult ca nu va fi moale in cazul in care lucrurile vor indica indiferenta fata de problema inundatiilor. 
Insa in fata atator responsabilitati...
Edilii locali, anuntati din timp de control!
Prefectul nu va merge pe furis in control, ci a stabilit deja programul vizitelor in judet. 
Traseul de control a fost facut deja public, asa ca primarii stiu de pe acum la ce sa se astepte si cand. 
In 22 -24 martie va fi vizitat bazinul Crisul Alb (adica Chisineu Cris, Sicula, Bocsig, Barsa, Buteni, Sebis, Almas, Dieci, Gurahont, Plescuta, Varfurile, Halmagiu, Halmagel) dar si bazinul Crisul Negru (mai exact Zerindul). 
Urmeaza mai apoi ca, din 27 si pana in 29 martie, sa fie executat controlul in localitatile situate in bazinul Mures (adica la Nadlac, Seitin, Semlac, Pecica, Lipova, Ususau, Bata, Birchis, Paulis, Conop, Barzava, Varadia, Savarsin).

Adriana Barbu - Observator

  • Presedintele IBSSA la Arad; Serviciile de securitate vor deveni foarte importante si in Romania

Presedintele IBSSA a ajuns din nou la AradGeorge Popper, presedintele Asociatiei Internationale pentru bodyguarzi si servicii de securitate (IBSSA) a fost prezent ieri la Arad, intr-o vizita facuta cu scopul de a lua contact cu filiala romaneasca a acestei organizatii. 
Dupa intalniri avute cu viceprimarul Tiberiu Dekany, dar si cu alte persoane care activeaza in domeniul securitatii, George Popper a sustinut o conferinta de presa, la care, intre altele, a spus: 
"In Romania, in momentul intrarii in Uniunea Europeana, serviciile de securitate vor deveni foarte importante. Mai mult, va pot spune ca studiem posibilitatea ca Aradul sa devina un centru regional al acestei organizatii, pentru judete ca Bihor, Timis, Hunedoara, Caras-Severin". 
Insotit la conferinta de presa de catre Constantin Buzatu - membru al Comitetului Executiv Director al IBSSA si de Mircea Morar- director al organizatiei romanesti IBSSA, George Popper a mai declarat ca asociatia are reprezentativitate in 105 tari din ntreaga lume si ca se afla in relatii stranse de colaborare cu Ordinul Cavalerilor de Malta, multi dintre membri IBSSA fiind si membri "maltezi"
Presedintele IBSSA s-a declarat incantat de dezvoltarea Aradului, oras pe care nu l-a mai vazut de mai bine de doi ani si, mai mult, dupa ce a vizitat sala mare a Palatului administrativ a spus ca poate gazdui cu succes o conferinta internationala a organizatiei.
Pentru viitor, IBSSA isi propune sa pastreze si chiar sa imbunatateasca relatiile pe care le are cu institutiile care se ocupa cu prevenirea crimei, a combaterii drogurilor, a luptei impotriva coruptiei (procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, este presedinte onorific al IBSSA Romania - n.n.), a sigurantei nationale etc. 
Şi, tot pentru viitor, organizatia din tara vecina, Ungaria, reprezentata la Arad de presedintele acsteia, Kertesz Csaba, pregateste o mare conferinta internationala IBSSA privind securitatea.
La randul sau, Constantin Buzatu s-a declarat multumit de participarea romaneasca in cadrul IBSSA, adaugand ca spera, cat de curand, intr-o reprezentativitate nationala, avand in vedere ca in Romania exista peste o mie de societati care se ocupa de servicii de paza si protectie. 
Nu in ultimul rand, firma aradeana reprezentata de Mircea Morar, a fost laudata de presedintele IBSSA pentru ca se ocupa de producerea unor echipamente pentru paza si protectie, acestea fiind livrate la peste 120 de societati.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Observator ornitologic la Bezdin

A fost inaugurat observatorul ornitologic de la BezdinAdministratia Parcului Natural Lunca Muresului a inaugurat recent un observator ornitologic la Balta Prundul Mare din cadrul Rezervatiei Naturale Prundul Mare.
Accesul fiind liber, orice persoana are posibilitatea de a urmari pasarile care cuibaresc, vaneaza sau se hranesc aici. 
Observatorul este amplasat in perimetrul rezervatiei mai sus mentionate, in apropierea Manastirii Bezdin, pe un teren inundabil. 
Un adevarat paradis pentru pasarile de apa. 
Pot fi urmarite pasari ca: starcii cenusii si de noapte, egrete albe, lisite, rate salbatice, lastuni, prigorii, gainuse de balta si o multitudine de pasari rapitoare. 
Caprioarele, iepurii, vulpile, sau mistretii nu sunt straine acestui loc si pot oferi oricand o surpriza placuta prin aparitia lor plina de viata.
Observatorul este construit pe doua nivele. 
La primul nivel accesul se realizeaza pe o rampa inclinata, ceea ce-l face utilizabil si pentru persoanele cu handicap locomotor. 
Accesul la al doilea nivel, aflat la 5 m inaltime, se face pe o scara interioara. 
Acesta ofera o perspectiva in trei directii ale Baltii Prundul Mare. 
Observatorul realizat din lemn de duglas si gorun, este prevazut cu paratraznet si e acoperit de stuf.
Observatorul a fost denumit "Andras Libus" in memoria pasionatului ornitolog al Orasului Pecica. 
Pe langa importantui aport adus la inventarierea si monitorizarea populatilor speciilor din Lunca Muresului, el este unul din promotorii ideii de protejare a acestei zone.
Constructia s-a realizat in cadrul proiectului PHARE CBC "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures", cofinantat de Directia Silvica Arad, dorindu-se a fi un nou obiectiv care sa conduca la dezvoltarea turismului ecologic in Parcul Natural Lunca Muresului.
In cursul acestui an va fi amplasat un loc de popas la marginea padurii Sampetru German si va fi amenajata o parcare si un drum, de acces care va  lega direct localitatea Sampetru German de Manastirea Bezdin prin interiorul padurii.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Vin banii pentru calea ferata Curtici - Simeria

Guvernul a aprobat banii pentru lucrarile la liniile CFR pe traseul Simeria-CurticiGuvernul a aprobat in sedinta de ieri proiectul de Lege privind ratificarea Contractului de Finantare dintre Romania, Banca Europeana de Investitii si Compania Nationala de Cai Ferate CFR S.A. pentru finantarea proiectului de reabilitare a liniei de cale ferata Curtici-Simeria.
Reabilitarea tronsonului Curtici-Simeria se va face pornind de la obligatiile asumate de Romania fata de Uniunea Europeana privind realizarea Tronsonului Curtici-Brasov, componenta a Coridorului IV Pan European. 
Contractul, in valoare de 300 milioane euro, a fost semnat la Bucuresti, la 22 decembrie 2005 si la Luxemburg, la 27 decembrie 2005.
Principalele obiective urmarite de acest program sunt reabilitarea tronsonului de cale ferata care are o lungime de 185 kilometri, acordarea de servicii de consultanta pentru elaborarea proiectului tehnic si a documentatiilor de licitatie pentru lucrari, precum si acordarea unor servicii de consultanta pentru verificarea proiectului tehnic, detalii de executie si supervizarea lucrarilor de constructie. 
Imprumutul se acorda pentru 20 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, iar rambursarea se va face in rate semestriale, timp de 20 de ani, incepand din 2011. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Recital de flaut si chitara

Statuia lui Bela Bartok de la Sanicolaul MareCineva spunea inaintea recitalului care a avut loc joia trecuta ca ii este dor de un concert cu orchestra. Lucru firesc de altfel. 
Manifestarea ce a urmat si parea a fi ceva comun, s-a dovedit a fi de-a dreptul exceptionala.
Flautistul Ion Bogdan Stefanescu, cu studii la Universitatea Muzicala din Bucuresti, cu un masterat la cea din Ilinois, un doctorat bucurestean, cursuri de perfectionare cu diverse personalitati, cu concerte si recitaluri in Romania si alte opt tari, participari la festivaluri si concursuri internationale, a uimit publicul aradean cu varietatea discursului sau flautistic.
La inaltime a fost si chitaristul Maxim Belciug care are studii muzicale incepand cu varsta de 10 ani in tara si continuate la Viena.
Avand un repertoriu de la muzica renascentista la cea a veacului al XX-lea, sustine recitaluri si participa la evenimente chitaristice in tara si peste hotare, fiind si membru al unor jurii internationale.
Cei doi oaspeti si-au inceput programul cu trei sonate pentru flaut si chitara din lumi muzicale diferite.
Astfel, publicul aradean a putut asculta Sonata in Sol major de Gottfried Finger din sfera germana, Sonata in Do major a electrizantului Preot Rosu cum a fost numit venetianul Antonio Vivaldi.
A venit apoi randul unei creatii franceze, Sonata in la minor de Jean Baptiste Loeillet, ultima dintr-o serie de 48 sonate pentru flaut si bas, acompaniamentul fiind inlocuit cu cel de chitara, instrument care la randul lui a imbogatit discursul flautului, subliniindu-i expresivitatea.
Cu transcriptia Dansurilor romanesti ale lui Bela Bartok, Ion Bogdan Stefanescu a demonstrat o exceptionala stapanire a posibilitatilor flautului in trei variante ale sale: sopran, piccolo si bas.
Cu acesta din urma a sugerat sonoritatea cavalului in Jocul cu bata, prima miscarea a suitei, ca apoi sa faca atractive sonoritatile flautului sopran in celelalte dansuri, formand un duo perfect cu chitaristul Maxim Belciug.
Vechile cantece spaniole semnate Federico Garcia Lorca au prilejuit folosirea unei largi game de sonoritati flautistice, de la cele ce sugereaza o adiere, la cele multifonice, frullato sau la combinarea vocii cu sonoritatea instrumentului.
Acestora li s-au adaugat bataile ritmice din palme si cu piciorul, specifice muzicii spaniole.
Se intelege ca acompaniamentul chitarei a jucat in acest caz un rol deosebit, creand senzatia unei trairi autentic hispanice.
Dansurile braziliene ale lui Celso Machado cu melodiile lor accesibile, cu o ritmica pregnanta au creat, odata in plus, o atmosfera de buna dispozitie.
Cele doua Melodii irlandeze, cu tempo-ul lor vioi si sonoritati aparte, au incheiat un program deosebit de interesant prin noutatile cu care au luat contact auditorii, (intre care am uitat sa amintim si un instrument peruan, cazzoo) prin deschiderea spre noi orizonturi sonore.
***
Orchestrantii Filarmonicii aradene aflati in turneu prin SUA, vor mai concerta in Modesto (MODESTO HIGH SCHOOL) in 21 martie, la Sacramento (COMMUNIY CENTER) in 22, la Arcanta (VAN DUVER THEATER) in 23 martie, cand vor fi parcurs aproape 10.000 de mile pe teritoriul american.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]