Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 22 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Verde pentru canalizare CLM a aprobat creditul de 47,2 milioane euro

In sedinta CLM Arad au fost aprobate creditele pentru investitiiConsiliul Local al municipiului Arad s-a intrunit, ieri, in sedinta extraordinara, pe ordinea de zi figurand doar doua puncte, ambele vizand realizarea unor investitii in canalizarea orasului, printr-un imprumut de la Banca Mondiala
La primul punct, consilierii au aprobat un proiect de hotarare privind modificarea punctului 5 din anexa Hotararii nr.262/2005, referitoare la aprobarea unor masuri pentru realizarea obiectivului de investitie "Reabilitarea zonelor urbane care se confrunta cu deficiente majore in sistemul de canalizare din municipiul Arad", modificata prin Hotararea nr. 61/2006. 
Mai precis, in vechea hotarare, valoarea imprumutului se ridica la 47,12 milioane euro, iar in noua varianta acest imprumut este de 47,20 milioane de euro. 
Al doilea proiect supus dezbaterii consilierilor s-a referit la aprobarea contractarii acestui imprumut extern.
(O)pozitie nefireasca
Bineinteles ca sedinta de ieri nu putea fi lipsita de o pozitie impotriva acestui credit, desi, asa cum s-a mai aratat si in alte ocazii, este extrem de avantajos pentru municipiul Arad. 
Consilierul independent Rodica Borza n-a putut sa digere faptul ca Executivul a reusit, in sfarsit, o actiune buna si a luat pozitie impotriva acestui imprumut. 
"Sa recunoastem ca tot la trei luni aprobam cate un credit fabulos. Nici nu mai tin minte cate am aprobat si nimeni nu stie ce s-a intamplat cu ele", a spus consilierul. 
Aceeasi Rodica Borza a incercat sa de-a o lovitura "mortala" puterii, dar in cele din urma a dat ... cu bata in balta, cum se spune. 
"Mi se pare curios cum de cei din Primarie stiu cum va fi bugetul pana in 2022. Daca Mama Omida era in Primarie si tot nu s-ar fi stiut asa de exact", a spus Rodica Borza. 
Numai ca remarca cu pricina a fost rapid demontata de directorul economic al Primariei, Petru Tamas, care i-a explicat consilierului Rodica Borza ca "atunci cand mergi sa contractezi un credit, trebuie, conform legii, sa arati o prognoza a bugetului pe toata perioada desfasurarii creditului"
Petru Tamas a mai sustinut ca aceasta prognoza a fost verificata inclusiv de cei de la BERD si ca nu este nimic in neregula.
In cele din urma, hotararea privind creditul de la Banca Mondiala a fost votata de consilieri, doar trei dintre acestia abtinandu-se: Rodica Borza, Gheorghe Curta si, surpriza, Cristian Moisescu. 
Cele 47,2 de milioane de euro acordate ca imprumut de Banca Mondiala vor fi folosite pentru canalizarea din cartierele Bujac, Gai si Sanicolau Mic.
Din cele 47,2 milioane de euro, pana in 2022, Aradul va trebui sa ramburseze doar 9,4 milioane euro (adica 20 la suta), plus dobanda aferenta acestei sume, in timp ce Ministerul Finantelor va returna 37,7 milioane de euro, plus dobanda aferenta.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Sindicalistii de la Cartel Alfa au cerut cresterea salariilor si scaderea preturilor

Sindicalistii Cartelului Alfa s-au intalnit cu prefectul AraduluiIeri, sediul Prefecturii Arad a fost pichetat de sindicalistii de la CNS Cartel Alfa. 
Timp de doua ore, 16 sindicate din Arad au fost prezente in fata Prefecturii pentru a-si exprima nemultumirile cu privire la cresterile de preturi la gaz, care afecteaza intreaga populatie. 
Al doilea motiv este cresterea salariului minim pe economie. 
Prin demersul lor, care se realizeaza la nivel national se incearca sensibilizarea guvernului in privinta preturilor care au crescut semnificativ. 
Liderii de sindicate sustin ca, conform statisticilor, Romania se mentine in mod constant tara cu tarifele la energie efectrica, peste media europeana. 
Iar alaturi de Bulgaria ramane tara cu salariul minim pe economie cel mai mic din Europa. 
Sindicalistii de la Arad prin intermediul prefectului Cristian Stragea solicita guvernului sa adopte o politica corecta de preturi, care sa aiba in centru, protectia sociala a populatiei si interesele industriei romanesti. 
Desi moneda nationala s-a apreciat, pretul nu mai scade. 
"In alte tari preturile au scazut, iar la noi au crescut. Acest lucru nu este posibil. Nu exista concordanta intre salariul minim pe economie si cosul zilnic. Cresterea la gaz afecteaza intreaga populatie. Am iesit sa pichetam pentru ca nu putem avea o atitudine de lasare. Sunt probleme care ne preocupa pe toti. Din cauza ca salariile sunt foarte mici, majoritatea dintre noi nu ne putem plati utilitatile. Suntem nemultumiti de faptul ca guvernul nu ne asigura traiul zilnic In alte tari aflate in prag de preaderare preturile la utilitati au scazut si s-au marit si salariile" a decfarat Ilie Don lider sindical CNS Cartel Alfa.
Sindicalistii s-au adunat in fata Prefecturii in jurul orei 12.00, inarmati cu pancarte, unde, timp de doua ore, au pichetat pentru a cere drepturile ce li se cuvin romanilor. 
Prefectul Cristian Stragea a coborat printre ei si in urma unei discutii in fata Prefecturii, a invitat liderii celor 16 sindicate prezente la discutii, in sediul Prefecturii si la luarea unor decizii.
Prefectul - de partea sindicalistilor
In timpul intalniri dintre prefect si sindicalisti, s-au pus pe tapet de catre cei din urma toate nemultumirile, s-au tras concluzii, s-au dezbatut pe larg toate problemele. 
Mai mult de atat, prefectul a raspuns tuturor problemelor ridicate. 
"Eu nu pot sa transmit deocamdata decat mesajul insotit de aceste rapoarte care arata unde se situeaza Romania la ora actuala. Voi transmite aceste nemultumiri Guvernului si anume Departamentului de Dialog Social, Secretarului de Stat din Ministerul Administratiei si celui din Ministerul Muncii si Solidaritatii" a declarat Cristian Stragea.
Mai multi ziaristi decat sindicalisti
Prefectul a fost de acord cu tot ceea ce au spus sindicalistii, urmeaza acum sa vedem ce raspuns vor trimite cei de la guvern. 
In mod normal, la pichetare ar fi trebuit sa fie prezente 22 de sindicate. 
Numarul lor a fost doar de 16, asta insemnand aproximativ 30 de persoane din cele o suta programate. 
Printre cei prezenti s-au numarat si cei de la Feronerie, de la Moda, de la Universitatea "Aurel Vlaicu", de la C.E.T. de la T.O.P si Camera Federativa a Medicilor.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Sanctiuni europene pentru nereguli in traficul rutier

Noile regulamente de circulatie se vor alinia criteriilor europeneInspirat din regulamentele Uniunii Europene, noul Cod Rutier prevede valori marite ale amenzilor si un sistemul "cu puncte" imprumutat din legislatia Uniunii Europene. 
Documentul precizeaza situatiile in care permisele de conducere vor fi retinute pe loc, pe o perioada de 30, 60 sau 90 de zile. 
Spre deosebire de reglementarile in vigoare, soferii pot ramane fara permis si atunci cand acumuleaza 15 puncte de amenda, situatie in care vinovatului ii va fi trimisa o instiintare prin posta. 
Cazurile in care agentii de circulatie pot retine permisul precum si durata acestei masuri este clar precizata in noul Cod, pentru fiecare abatere in parte.
Astfel, permisul de conducere se ridica in vederea suspendarii pentru o perioada de 30 de zile, in cazul depasirii coloanei de autovehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile de nivel cu calea ferata, pentru neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor aflati in traversare regulamentara, pe sensul de deplasare al autovehiculului, pentru nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, depasire neregulamentara, nerespectarea indicatiilor agentului de circulate si neprezentarea imediata la politie dupa producerea unui accident usor.
Pentru o perioada de 60 de zile, permisul se suspenda in cazul in care nu sunt respectate regulile privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident soldat cu pagube materiale, pentru nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulate la trecerea unei coloane oficiale si circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire. 
De asemenea, soferii pot ramane fara permisul de conducere timp de 90 de zile daca sunt depistati la volan sub influenta bauturilor alcoolice, daca vehiculul pus in circulatie prezinta defectiuni grave la sistemul de franare sau directie, daca nu opresc autovehiculul la trecerea de nivel cu calea ferata cand barierele sunt coborate sau in curs de coborare sau depasesc viteza maxima admisa cu mai mult de 50 km/h. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Credite la banci 

Bancile ofera conditii de creditare din ce in ce mai avantajoaseImprumuturile de la rude, prieteni, camatari si mai nou…creditele de la banci ! 
Pentru ca salariile nu sunt pe masura dorintelor …asa se descurca aradenii de la o luna la alta, sau cand doresc sa achizitioneze aparatura electrocasnica, un apartament sau o masina! 
Iar bancile si-au diversificat ofertele, au renuntat la giranti si la carte de munca, iar mai nou au scos pe piata produse rapide cu dobanzi mici. 
Pentru a supravietui de la o luna la alta sau pentru a-si achizitiona diverse bunuri cea mai mare parte a aradenilor este nevoita sa se imprumute. 
Zeci de banci, oferte din ce in ce mai avantajoase si posibilitatea de a primi banii in cateva zile! 
Aradenii sunt interesati de ofertele bancilor. 
Bancile aradene ofera produse din ce in ce mai atractive celor care au un loc de munca si pot plati ratele. 
Sute de aradeni au solicitat credite de la mai multe banci. 
Existenta unui birou unic la nivel national da posibilitatea verificarii rau platnicilor. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Centrul de straini de la Horia – gazda buna pentru oameni fara patrie!

Centrul de primire a refugiatilor de la Horia este o constructie care atrage atentiaIesirea din localitatea Horia e strajuita, pe partea dreapta, de o constructie ciudata.
Corpul prelungit si plin de colturi al cladirii e imprejmuit de un spatiu ierbos, ingradit aspru de garduri de culoare gri, din beton.
Cetatea colturoasa este locul in care toti dizgratiatii tarilor lumii isi spulbera visul de transfug in camere albe, gratii, paziti 24 din 24 de forte de ordine bine antrenate.
Strainii nostri, straini in tara lor!
Inceput racoros de primavara, pasunea din Horia clipeste timid din verdele obosit si prafos de peste iarna.
Fata in fata, cladirea in mai multe colturi ale "Centrului de cazare a strainilor luati in custodie publica".
Straluceste in lumina solara, curata, plina de o stranie pace.
Taram al linistii pazite, centrul ni se deschide prin omul de ordine, un barbat solid, imens, care zambeste subtire.
Intram, escortati de un grup de caini frumosi si jucausi.
Interiorul centrului seamana cu un fel de cochilie uriasa, al carei apogeu e insusi acoperisul inalt, tuguiat, acoperit de sticla si gratii groase.
Seful centrului, comisar sef Stefan Damb e un tip cu totul deosebit.
Cartea sa de vizita oscileaza intre ani multi, deloc usori, la politia de frontiera, studii psihopedagogice si inca multe alte aptitudini pe care i le descoperim pe parcurs.
E un partener de discutii deschis, sincer, precaut, insa, bun povestitor, si, ce e mai important, plin de omenie fata de o categorie speciala de oameni: strainii nimanui!
Dialogul nostru a fost indelung, desi telefoanele din biroul comisarului sunau intr-una.
Foarte concis despre acest centru si motivatia infiintarii: "Centrul a fost inaugurat in anul 2001, dar, pentru ca nu a fost inca terminat, a intrat in functiune de abia in 2003. O buna pare din fonduri au fost obtinute de la Comunitatea Europeana, restul, cam o patrime, de la MAI, de care si apartine. Ideea construirii centrului a pornit din initiativa politiei de frontiera pentru strainii depistati de trecere frauduloasa de frontiera. Problema strainilor a trecut de acest segment (Politie frontiera, Pasapoarte, Probleme Emigrare) spre Comandamentul National al Granicerilor, fostul SEIP, desfiintat anul trecut, intrand sub egida Autoritatii pentru Straini. Acest organism se ocupa de trei categorii de straini: returnati, expulzati sau indezirabili. Instantele de judecata vor hotari soarta acestora, rolul nostru limitandu-se doar la propuneri pentru o anumita incadrare".
Aflam ca exista Birouri Judetene pentru Straini in care se cerceteaza cazurile acestor trei categorii.
In general, strainii din centre au fost depistati cu ocazia diferitelor cercetari de sedere ilegala in tara, eliberati din penitenciar si obligati sa stea in centru pana la terminarea demersurilor pentru inapoierea in tara lor sau prinsi in timpul tentativei de trecere frauduloasa de frontiera.
Demersurile sunt foarte greoaie, uneori, imposibile, ni se spune.
In general, strainii din centrul din Horia (la Bucuresti exista Oficiul National pentru Refugiati, un alt Centru la Timisoara) sunt depistati pe partea de vest a tarii.
Daca la Bucuresti si Timisoara aceste centre sunt semiinchise, oamenii fiind liberi, la Arad, centrul este inchis, functionand in regim de semipenitenciar, numit "retinere administrativa", strainul neavand voie sa paraseasca centrul.
Interviu cu comisarul sef Stefan Damb despre activitatea in centru Durata sederii in centru, pentru "returnati" este de maxim 6 luni, dar cu posibilitatea prelungirii in regim de toleranta pe teritoriul statului roman.
Pentru expulzati, durata sederii in centru este de maxim 2 ani.
"Cele mai greoaie colaborari le avem cu statele arabe, Iran, Iraq unde exista niste legi ciudate, conform carora, daca cetatenii retinuti de noi nu vor sa se inapoieze in patrie, statul respectiv nu ii mai revendica! Pentru India, Asia, cercetarile pentru identificare dureaza de la 2-5 luni!"
In Romania e rai, in Olanda, strainii sunt refugiati in...custi de lux!
Este una dintre frazele cu care ne-a surprins comisarul Damb.
Spune ca a fost in vizita in mai multe state, dintre care si Olanda si Danemarca.
"Cei de la centrele pentru straini se poarta foarte urat cu ei, tocmai in ideea ca acestia sa-si doreasca sa plece din tara lor! Sunt scosi afara, la plimbator, in custi mari, de lux! Sunt transportati in autobuze cu locuri stramte, alte custi din sticla incasabila pentru fiecare persoana in parte. Sa nu uitam ca in Olanda sunt deja 350.000 de straini! La noi, totul e roz, ne purtam foarte frumos cu ei, in plus, cheltuielile sunt consistente!"
Centrul din Horia are 46 de angajati.
Pare mult, dar nu e, dupa ce ti se explica importanta si locul fiecaruia, in... 4 ture!
Centrul are o capacitate de 50 de locuri, dar se poate extinde, la nevoie.
Bucatarie, sala de mese, club, camere pentru straini, cabinet medical, psihologic, plimbator, sala de sport, iata niste locuri in care oamenii fara de tara isi gasesc clipe placute de uitare...
Cazuri... - Mafia impresarilor isi bate joc de sportivi!
Comisarul povesteste ca a avut si are cazuri de sportivi care ajung in centru, absolut nevinovati.
Cei mai multi sunt nigerieni.
Isi trimit CV-urile pe Internet, iar impresarii de doi bani, vanatori de bani necinstiti, ii momesc cu "contracte-beton"!
Ajungand aici, sportivii, care nu fac nici o miscare pana nu platesc o taxa de garantie "tapana!" sunt plimbati pe la diferite cluburi, momiti, folositi, si, cand timpul legal de sedere in tara a expirat, sunt "parati", de catre cine credeti? Tocmai de impresarii binevoitori!...
Turc din retele teroriste
Un caz petrecut anul trecut. Turcul era casatorit de 12 ani cu o romanca. Avea domiciliul in Romania, dar nu si cetatenia romana.
Cu ocazia unor cercetari, a fost depistat ca facand parte dintr-o retea terorista. A stat o noapte la Horia, dupa care a luat drumul tarii sale.
Face demersuri puternice pentru a se reintoarce in Romania si la sotia sa.
Dragostea pentru Michell(e) face minuni si marturisiri complete!
Cazul unui georgian a ramas celebru.
Statea de peste doi ani in centrul din Horia, nevrand sa-si decline identitatea.
Nimeni nu a reusit, oricat de bine ar fi fost pregatit tactic si psihologic sa smulga adevarul acestui strain.
Centrul de refugiati de la Horia ofera conditii de cazare moderne Dupa acest timp indelungat, in centru a sosit o cameruneza frumoasa foc - studenta la medicina.
Nu-si platise taxele, devenind, astfel, cetatean cu sedere ilegala in tara.
Frumoasa negresa cu trup de caprioara facea sport in costumatie sumara, in fiecare dimineata.
Georgianul a innebunit, s-a indragostit, spargea pe geamuri, le punea inapoi, apoi iar le spargea. Voia urgent acasa. Dragostea sa imposibila a devenit evidenta, fapt care l-a facut sa marturiseasca adevarul identitatii sale, putand fi trimis, in sfarsit, acasa!
Era mult mai bine sa plece, decat sa se chinuiasca vizual, in fiecare zi, fara nici o sansa, spunea el...
Centrul a avut si artisti de mana intai: pictori, constructori de corabii, modele extrem de reusite, etc.
***
Comisarul Damb ne povesteste mult despre munca lui.
Spune cum a scapat un venezuelean de gandul sinuciderii, din cauza ca sotia, o italianca, l-a parasit subit.
"E o munca speciala. Oamenii sunt straini, stresati, tristi, deznadajduiti, fugari, inraiti, cu necazuri neintelese. Trebuie ascultati si vindecati sufleteste, nu doar cazati!".
Strainii fara patrie stau in camere albe.
Peste tot sunt gratii, desi circula liberi, insotiti de paza, firesc.
Fiecare are povestea lui, dragostea lui, amintirea familiei sau iubitei pe care nu o poate uita.
Fiecare poarta un destin ciudat, inchis intre lumina si intuneric.
Sunt suflete prinse ca un deget intr-o usa, intre libertate si inchisoare, cautand o patrie pentru sufletul lor.
Strainii din centrul de la Horia sunt, cei mai multi, din Iran, Iraq, India, Asia, Georgia, Moldova, Serbia, Bosnia.
Unii sunt depistati stand ilegal pe teritoriul tarii noastre, din diferite motive, altii, vin legal si nu mai vor sa plece!
Azi, in centru sunt cazati indivizi din Georgia, Bosnia, Africa de Sud; Ukraina, Bangladesh.
Incepand din anul functionarii, 2003, in centrul din Horia au intrat peste 200 de straini.
Marea majoritate a acestora nu vor sa dezvaluie identitatea, iar lucrul cel mai greu il constituie faptul ca ei provin din tari unde s-au purtat razboaie ( Transnistria, Serbia, Bosnia, Georgia), iar arhivele nu mai exista!
In centru, chiar daca nu sunt multi straini, actual, un numar de sapte – fluxul este continuu: vin, pleaca.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]