Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 22 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Fara inundatii in Aradul Nou?!

Primarul Gheorghe Falca doreste sa limiteze inundatiile in orasDaca totul va merge conform planurilor primarului Gheorghe Falca, in trei ani, inundatiile nu vor mai afecta casele din cartierele municipiului
Edilul local, Gheorghe Falca, a prezentat ieri unul dintre proiectele importante care va demara in acest an si care va rezolva, printre altele, problemele sistemului de drenare a apelor de suprafata care duc mai la fiecare ploaie mai serioasa la inundarea caselor din Aradul Nou. 
"In 2005, in primavara, dupa inundatiile de atunci, am solicitat elaborarea unor documentatii pentru regularizarea traseelor", a punctat edilul. 
E vorba de studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si documentatia de executie pentru "Reamenajarea si regularizarea traseului albiei canalului Morilor si Tiganca", acte care au fost finalizate (valoarea proiectarii fiind de 1,4 miliarde de lei). 
Demararea lucrarilor este programata sa inceapa in acest an, fapt pentru care Primaria a alocat deja suma de 5 miliarde de lei.
Banii vor fi cheltuiti pentru inceperea lucrarilor pe canalul Morilor, adica in zona care prezinta cel mai mare risc de inundatii si in care populatia e cea mai afectata de apele ce le intra in locuinte.
Valoarea estimativa a intregii lucrari, stabilita in urma studiilor pentru regularizarea celor doua canale pluviale din Aradul Nou, este de 62 de miliarde de lei (1,7 milioane euro), terenul aferent investitiei fiind si el de nu mai putin de 70 de mii mp. 
Totul va incepe la sfarsitul lui aprilie, termenul de finalizare fiind fixat peste trei ani. 
Per total, se va interveni in cei trei ani pe Canalul Morilor, pe o lungime de peste 3.600 mp, pe canalul Tiganca, pe 4.435 mp, dar si pe canalul Zadarlac pe 2.244 mp, urmand ca la finalul lucrarilor locuitorii din Aradul Nou si Sanicolaul Mic sa scape de efectele nedorite ale inundatiilor.
Poate ar trebui mentionat si faptul ca demararea lucrarilor vine chiar in momentul in care, cu nervii la pamant, aradenii inundati din nou pareau (aproape) decisi sa dea in judecata Primaria pentru ca nu face nimic in a remedia situatia.
Edilul a gasit ceva de demolat si aici!
Prezent la fata locului, la ultimele inundatii din cartiere (petrecute la finele saptamanii trecute), edilul local Gheorghe Falca a gasit vinovatii partiali ai acestei situatii, dar si o casa numai buna de daramat. 
Edilul sustine ca vina inundatiilor o poarta desigur canalele colmatate, dar si lipsa de grija a locuitorilor zonei, care si-au astupat canalele din curti. 
Situatia e cu atat mai tragica in zona de stagnare a apelor din Arad, acolo unde un locuitor al urbei si-a construit ilegal o casa, ce e inundata la fiecare ploaie mai puternica. 
Imobilul, ochit de primar, apartine unui aradean mai sarac si va fi demolat, pentru a reface zona de stagnare a apei, iar proprietarul (care nu are acte pe casa) va fi mutat pe strada Tarafului. Adica acolo unde Primaria construieste 12 apartamente. 
Imobilele in care urmeaza sa se mute cei 11 sinistrati de la inundatiile din primavara anului trecut sunt aproape de final, asa ca cel de al 12-lea sinistrat (cel mai nou) va fi mutat in scurt timp pe Tarafului.

Adriana Barbu - Observator

  • Cladirile ucid pentru a fi bagate in seama...

Numeroase fatade din centrul orasului prezinta pericol pentru trecatoriIn centrul urbei se cere ofranda umana
Aproape in fiecare an cladirile din central Aradului cer ofranda o viata de om. 
Este sumbru, dar chiar asa se intampla. 
Ar trebui sa realizam ca ne aflam in fata unui pericol iminent doar privind cladirile de pe Bulevardul Revolutiei si strazile secundare, a carora fata de sunt in stare avansata de degradare. 
Daca nu avem timp sa facem o evaluare acestei situatii este de ajuns sa privim putin in urma, in timp, si ne trec fiorii.
In urma cu mai bine de trei ani, pe strada cu Biblioteca Judeteana "A.D. Xenopol" o fetita a murit lovita fiind de o tigla cazuta de pe o cladire cu fatada degradata.
Dupa acest incident, s-a sperat ca autoritatile se vor sesiza si vor face ceva pentru a reduce riscul pe care-l comporta cladirile vechi din centrul Aradului. 
Nu s-a intamplat nimic, pentru ca altfel nu ar mai fi aparut o alta victima a cladirilor. 
Un barbat a murit din cauza unui balcon care s-a desprins dintr-o cladire, desigur, veche.
De atunci s-a asternut linistea. Dar nu pentru mult timp, caci cladirile vechi si-au cerat din nou ofranda. 
La sfarsitul saptamanii trecute, mai precis sambata dimineata, pe cand urbea era socata de crima abominabila de pe strada Rosiori, pe strada Horia era cat pe ce sa-si piarda viata o fetita. 
In timp ce statea cu masina la semafor, tencuiala de pe cladirea Palatului Neumann de pe strada Horia a cazut de la o inaltime considerabila am putea spune pe parbriz, spargandu-l. 
Fatade cazute in timpul unor furtuniNu lipsea mult ca bucata de perete sa cada pe fetita soferului care cu cateva secunde in urma a coborat din masina. 
Tatal fetei a fost mai mult decat revoltat acuzand: "Nu-i normal sa mori pe strada, stand la semafor. Pentru acest incident voi da in judecata proprietarul, mai ales ca viata fetitei mele a fost pusa in pericol", a declarat Mircea Axente, soferul autoturismului avariat.
Cladirile istorice din zona centrala a Aradului se degradeaza pe zi ce trece din cauza indolentei proprietarilor, care refuza sa le consolideze. 
Unii proprietari acuza ca nu au suficienti bani pentru a demara o reparatie de amploare a unei cladiri de patrimoniu, pe altii pur si simplu nu-i intereseaza ce se intampla in afara apartamentului lor. 
Fac gresit, caci in cazul in care cladirea lor "ucide" pe cineva vor trebuie sa plateasca penal. 
Pericolul la care se expun pietonii, soferii dar si automobilele este in crestere. 
Este de ajuns o furtuna serioasa ca in jurul imobilelor cladirilor se si vad pe jos bucati din cladire, daca nu altele care asteapta sa cada la o rafala de vant. 
Spre exemplu, pe strada Episcopiei, la cativa metri inainte de Spitalul Matern este un imobil care are un balcon care a inceput sa piarda importante bucati din tencuiala. 
Asta nu-l sperie pe proprietarul care nu face nimic. 
A trebuit sa treaca luni bune pana cand a realizat ca de balconul sau atarna o tencuiala pe care daca nu o desprinde va face victime.
Trecere interzisa
Inspectoratul Teritorial in Constructii al Judetului Arad a impartit avertizari. 
Ba mai mult a demarat chiar actiuni de control acolo unde au sesizat ca imobilele necesita o reparatie iminenta. 
La cladirile vechi exista riscul unor caderi de decoruri"Am fost in decembrie la Asociatia de Proprietari din Palatul Neumann, acolo unde s-a intamplat incidentul unde chiar am atenjionat ca sunt probleme la turnuri, ca se desfac elementele decorative... Chiar eram in zona cand s-a intamplat incidentul. Am amendat Asociatia de Proprietari pentru ca desi noi le-am trasat masuri clare de consolidare, ei nu au facut nimic. Acum am dispus alte masuri, dar de aceasta data cu termene pe o perioada mai scurta de timp. Am solicitat inchiderea circulatiei pe trotuar pana cand va fi eliminat pericolul desprinderii altor elemente din cladire" a declarat inspectoral sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii al Judetului Arad, Leonid Gheorghita. 
Intr-adevar, circulatia pe trotuar a fost inchisa, insa in acea zona functioneaza doua magazine, care spun sa nu si-au pierdut clientii de cand a fost inchisa circulatia.
Esti proprietar, platesti!
Cladirile vechi din central urbei au ajuns un adevarat pericol pentru pietonii si masinile care se afla in vecinatatea lor. 
Siguranja pietonilor din Arad este amenintata de zeci de cladiri care pierd caramizi, tabla, bucaji din balcoane, elemente decorative si altele. Inspectoratul Teritorial in Construct Arad nu are o evidenta a numaiului exact al cladirilor "criminale". 
La o evaluare de acum trei ani erau aproximativ 50. 
Este trist ca nu se poate face mare lucru pentru a rezolva situatia lor, intrucat apartamentele din cladirile degradate sunt proprietate privata, iar statul nu mai are de ce sa se implice. 
Incercarile de anii trecuti ale autoritatilor de a-i convinge pe cei care locuiesc in cladirile cu pericol de necesitatea realizarii renovarilor au fost zadarnice. 
Fiecare proprietar ar trebuie sa se implice si sa plateasca o cota parte pentru a demara reparatii. Multi sunt insa pensionari si spun ca nu au bani. 
Probabil ca ar trebuie sa-si vanda caseletn care locuiesc si sa-i lase pe altii care isi asuma raspunderea de proprietar. 
Dupa cum se stie, majoritatea apartamentelor din cladirile vechi au fost cumparate la preturi derizorii, insa acum proprietarii uita ca nu Statul trebuie sa le repare locuintele. 
Mai ramane o speranta. Sa vina investitorii care sa ocupe central cu birouri comerciale. Poate atunci vor fi consolidate cladirile si, totodata, oprite ofrandele umane. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Comunicat

Senatoarea aradeana a Partidului Conservator - Lia Ardelean sustine familiaLia Ardelean, presedinta filialei locale a Partidului Conservator, a introdus un amendament la o ordonanta de urgenta, privind sustinerea familiei. 
Mai exact, deputatul aradean sustine cu tarie importanta acordarii concediului maternal pana cand copilul implineste trei ani. 
In acest moment, concediul se acorda pentru o perioada de doi ani.
Cornelia Ardelean a organizat anterior formularii amendamentului o dezbatere publica, pe tema acestui subiect 
La aceasta au luat parte pe langa parlamenta, femei de toate varstele, cadre medicale si specialisti in asistenta sociala.
Amendamentul propus de aradean a trecut de de comisia pentru munca, familie si protectie sociala a camerei deputatilor, care a votat favorabil initiativa. 
Lia Ardelean este hotarata ca in cazul in care amendamentul va fi respins in plen, sa initieze un proiect de lege pe aceasta tema. 
Deputatul spune ca va discuta personal cu toti parlamentarii pentru a-i convinge sa voteze favorabil.

Comunicat de presa - Televiziunea Arad

  • La Odvos, lemnul se lucreaza acasa la el acasa

Prelucrarea lemnului este o indeletnicire rentabilaIntr-o zona rurala, in care locurile de munca nu sunt "pe toate gardurile", aparitia unui investitor serios, care sa puna pe picioare o afacere "beton" , este demna de toata lauda. 
Asta, pentru ca toata lumea are de castigat: respectivul om de afaceri are acces la o piata a muncii destul de rentabila, primaria - pentru ca are de la cine sa incaseze taxe si impozite si, nu in cele din urma, oamenii din zona, care au un loc de munca aproape de casa si un salariu decent. 
Pe aceste principii functioneaza si firma de prelucrare a lemnului pe care am vizitat-o cu prilejul drumului pe care l-am facut la Odvos.
Jurist transformat in patron de gatere
Viorel Mogos, patronul "SC Vima SRL", a intrat in afacerile cu lemne in anul 1994, cand a deschis hala de prelucrare a materialului lemnos de la Odvos. 
Cu timpul, pe langa gaterul de aici a deschis si un depozit de busteni la Milova, unde materialul este sortat in functie de esenta si calitate. 
Numarul angajatilor a crescut si el de-a lungul anilor, acum societatea avand sub contract 65 de oameni, toti calificati in prelucrarea lemnului. 
Originar din Maramures, Mogos s-a stabilit in judetul Arad in urma cu 20 de ani, unde si-a gasit o a doua casa. 
"Am ajuns aici cu serviciul, mi-a placut zona si oamenii si, dupa ce am intrat in afa-ceri, m-am stabilit la Arad. Trebuie sa va spun ca sediul firmei noastre este tot acolo, la Odvos si la gara din Milova avand doar puncte de lucru. Majoritatea oamenilor care lucreaza la noi sunt din Conop, doar opt sunt din Lipova si trei din Barzava", a inceput sa povesteasca Viorel Mogos. 
"Inainte de 1994, cand am inceput sa pun firma pe picioare, am facut afaceri cu piese auto. Am vazut ca prelucrarea materialului lemnos este o investitie foarte rentabila, si am decis ca peste 6-7 luni sa ma extind. Ma gandesc sa mai construiesc o hala la gara de la Milova, creand astfel cel putin 20 de noi locuri de munca. Mai mult, in loc de doua schimburi, se va lucra in trei schimburi. Pe de alta parte, m-am inscris la silvicultura, pentru ca acum lucrez in acest domeniu, profesia mea de baza fiind cea de jurist, provenind din Ministerul de Interne", sustine omul de afaceri.
Cherestea si furniruri, din busteni
Pe langa prelucrarea lemnului, societatea lui Mogos se ocupa si cu exploatarea materialului lemnos, care este cumparat de la proprietarii de terenuri forestiere. 
Gaterele ofera posibilitati de lucru pentru numerosi localnici Si cum zona este cunoscuta pentru padurile sale, lemnul nici nu trebuie transportat foarte departe. 
Dupa ce sunt taiati, arborii sunt dusi la depozitul de la Milova, unde sunt sortati si, dupa caz, vanduti, sub forma de lemne de foc, sau trimisi la gaterul de la Odvos, pentru a fi transformati in furnir, PAL sau scandura, in functie de comenzi. 
"Principalul nostru furnizor este Romsilva. De aici cumparam stejar, fag, carpen, tei. Depinde foarte mult de scopul pentru care cumparam aceste esente. Din stejar fabricam mai ales furniruri, dar si cherestea folosita in gene-ral la realizarea mobilierului stil, fagul este folosit pentru mobila tapitata si placaje, din esentele moi se face panel, iar din plop si tei facem placaj mai gros, PAL-ul fiind realizat din lemnul care este tocat special in acest scop. Pot sa va spun ca am vandut destul lemn pentru prelucrare in PAL", spune inginerul Dan Maris.
Lemnul - valorificat in mod superior
Prelucrarea primara a lemnului se face la Milova, in timp ce la Odvos se realizeaza operatiunile de prelucrare secundara. 
"Noi valorificam in mod superior lemnul pe care altii l-ar folosi doar pentru foc", continua sa ne povesteasca cu mandrie Maris. 
"La Milova facem prelucrarea primara, adica sortam lemnul dupa esente, il taiem la dimensiunile cerute de beneficiar, sectionam butucii pentru a stabili care se preteaza pentru prelucrarea secundara. Aceasta consta in transformarea butucilor in cherestea, furnir si alte produse similare", afirma inginerul.
 De remarcat ca vremea nefavorabila nu ii impiedica pe angajatii firmei sa-si desfasoare activitatea. 
Desi conditiile meteo fac imposibila exploatarea, muncitorii de la gater continua sa-si vada de treaba, deoarece stocurile disponibile sunt suficiente pentru a nu duce la reducerea activitatii.
In ceea ce priveste personalul, toti oamenii sunt specializati in ceea ce fac, calificati fiind la locul de munca. 
Printre cei angajati aici isi desfasoara activitatea un maistru de exploatare, un expert in masuratori-sortari, fasonatori calificati, salariul mediu fiind de 7,5 milioane de lei.
Patronul doneaza anual intre 60 si 70 de milioane
In conditiile in care cifra de afaceri a "SC Vima SRL" este de 50 de miliarde de lei pe an, patronul Viorel Mogos s-a gandit ca n-ar strica sa faca si niste "investitii" in domeniul social. 
A sponsorizat cu scandura si lemne de foc scolile si gradinitele de pe raza comunei Conop, a cumparat conductele necesare introducerii apei curente la scoala de la Milova, a facut, de asemenea, donatii la bisericile din Milova si Conop, omul de afaceri donand anual intre 60 si 70 de milioane de lei.

Lucian Serban - Adevarul

  • Frumoasa Magelone

Cu prilejul sarbatoririi a 250 de ani de la nasterea compozitorului Brahms, la Liceul de Arta Arad a avut loc un concert omagialConsemnam doua noi manifestari muzicale care a avut loc recent la Liceul de Arta Sabin Dragoi
Prima, un recital al basbaritonului Gerhard Bruns din Gronau bei Hannover acompaniat de profesoara Elisabeta Lingurar, a avut loc in sala festiva a liceului, ca dupa aceea programul sa fie repetat si la Santana, unde a avut mare succes. 
Cantaretul german si pianista aradeana au interpretat lieduri de Wolfgang Amadeus Mozart, aria lui Osmin din opera Rapirea din Serai, ariile lui Papageno si Sarastro din Flautul fermecat, cavatina si arie din Nunta lui Figaro toate de Mozart. 
Acest program poate fi incadrat seriei de manifestari ce sarbatoresc cei 250 de ani de la nasterea marelui compozitor.
Aceiasi artisti au sustinut la Liceul de Arta un al doilea recital, de data aceasta cu un program de lieduri semnate Johannes Brahms. 
Vechea poveste medievala de dragoste a frumoasei Magelone si a contelui Peter din Provence, cunoscuta de Brahms din copilarie, l-a inspirat prin versurile lui Ludwig Tieck in Romantele Magelonei op. 33. 
Din cele 17 poeme axate pe trairile interioare ale celor doi eroi, compozitorul a transpus muzical 15. 
Coloritul mediteranean mentinut in versurile lui Tieck, invaluit de farmecul clar-obscur a muzicii brahmsiene, intaresc forta evocatoare a mitului provensal.
Gerhard Bruns si Elisabeta Lingurar au dat glas unei intregi game de elanuri si visuri ale copilariei compozitorului ce razbat din cele 12 lieduri prezentate.
Ingeborg Boehringer-Bruns, care a fost o vreme profesoara la Liceul Adam Mueller Guttenbrunn din Aradul Nou, a recitat un text in limba germana, ce a inlesnit intelegerea dramei celor doi eroi, urmata de fiecare data de traducerea in romana a Nataliei Hoeniges.
Publicul format din obisnuitii locului, la care s-au adaugat membri ai Forumului German local, organizatie ce a avut un rol in realizarea evenimentelor pe care le consemnam, a avut satisfactia unei prime auditii aradene a unei creatii brahmsiene mai putin cunoscute.
***
Dupa cele 9 concerte sustinute in SUA, orchestra Filarmonicii aradene se pregateste de urmatorul care va avea loc la Quincy in 26 februarie (QUINCY JR. HIGH SCHOOL).

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]