Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 21 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradul - unul din modelele de integrare

Principele Radu a avut o intalnire cu oficialitatile si cu PresaPrezent la Arad in calitate de reprezentant special al Guvernului Romaniei, Alteta sa, principele Radu de Hohenzolern-Veringen a desfasurat ieri o conferinta de presa.
Au mai participat: Prefectul Aradului, Cristian Stragea, primarul Gheorghe Falca si viceprimarul Tiberiu Dekany.
In debutul intrunirii, Alteta Sa a tinut sa declare ca nu este pentru prima data la Arad, vizita acesta inscriindu-se in alte zece pe care le-a facut in ultimii ani, in judetul nostru.
De aceasta data, principele Radu de Hohenzoilem-Veringen a sosit la Arad in urma a doua propuneri de colaborare, pe care le-a primit pentru judetul nostru in urma a doua propuneri de colaborare pe care le-a primit de la Consiliul Regional Toscana, iar ce-a de-a doua de la municipalitatea Florenta. "Doresc sa se faca investitii mari in Arad, deoarece judetul Arad, in perspectiva integrarii europene reprezinta unul dintre modelele de integrare, prin asezare, prezenta comunitatii italiene. Are toate datele pentru a interesa cele doua localitati pe care le-am pomenit", a dedarat principele Radu de Hohenzollern-Veringen.
Alteta sa a mai adaugat ca s-au mai primit propuneri de colaborare si din partea Belgiei, privind intrarea in Romania a unei companii internationale BEESX, companie creatoare de proiecte mari de infrastructura, care s-a ocupat si de ridicarea cladirilor gigantice din Dubai si a unor mari complexe hoteliere.
Radu de Hohenzollern-Veringen a mai declarat ca exista o posibilitate ca o firma Belgiana sa construiasca un complex hotelier in zona Aradului.
"Ar fi o investitie serioasa si ar atrage dupa sine si alte investitii. Belgienii sunt la Arad si au facut un tur al orasului, vizitand cateva locatii care i-ar putea interesa", a mai adaugat principele.
Una dintre acestea ar putea fi Cetatea Aradului, care dupa parerea Altetei Sale, este diamantul din inima orasului si poate deveni un focar de dezvoltare economica si culturala.
In alta ordine de idei, principele s-a aratat foarte multumit de proiectele pe care le are Primaria Arad pentru dezvoltarea municipiului, proiecte care i-au fost prezentate de catre primarul Gheorghe Falca.
Alteta Sa a spus ca ar fi foarte bine daca toate orasele din tara noastra ar beneficia de asemenea proiecte.

Nodia Bodran - Informatia Aradului

  • Uniunea Europeana ne ridica la cer

Directorul Aeroportului - Dan Balacel se asteapta ca sa colaboreze cu numeroase firmeCurse externe noi de pe Aeroportul Arad
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce curse externe pe aeroportul aradean.
Mai multe companii low-cost s-au declarat interesate sa opereze zboruri catre destinatii din Italia, Spania si Germania, iar cu o parte din ele negocierile sunt in faze destul de avansate.
Mai mult, cu Wizz-Air (Ungaria) s-a ajuns ieri la o intelegere preliminara, urmand ca in perioada urmatoare sa se stabileasca foarte clar orarul de zbor.
Potrivit directorului Aeroportului Arad, Dan Balacel, Wizz-Air va opera cu avioane mari, de peste 180 dc locuri, la preturi care vor pleca de la 60 de euro plus taxele de aeroport pentru o cursa dus-intors.
In ceea ce priveste Blue Air, companie care isi desfasoara activitatea in prezent (si) la Arad, incepand cu 1 ianuarie 2007 isi va extinde oferta pentru o noua destinatie in Italia (Verona), spre Frankfurt si spre Spania.
Autoritatile pregatesc Aeroportul
Pentru a face fata nu atat numarului mare de pasageri, cat mai ales pretentiilor acestora, autoritatile au analizat diverse variante.
Una dintre acestea este refacerea aerogarii.
"Aerogara noua este in stadiu de proiect, fiind primul proiect pe care il vom demara la Aeroport. De asemenea, Cargo ar avea nevoie de o pista mai lunga pentru avioanele mari, dar deocamdata avioanele de capacitate medie aterizeaza foarte bine pe o pista de 2000 de metri"
, a precizat presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Rupere de nori in Podgorie!

Inundatiile au acoperit strazi in zona PodgorieiTrei case nelocuibile (la Lipova, Paulis, Cladova), 46 de gradini si curti inundate, recolta pe toamna compromise, oameni incercand sa opreasca cu lopeti cu nisip torentul de pe deal.
Asta a fost imaginea Podgoriei Aradului, ieri dupa-masa.
Natura s-a dezlantuit in zona Minis-Covasant si pe Valea Muresului; doua reprize de rupere de nori au pravalit la vale, de pe dealurile care flancheaza Podgoria, cantitati enorme de apa.
In ceva mai mult de un sfert de ora, Minisul a fost inundat; vantul puternic a smuls acoperisul unei case din Paulis, o locuinta de la Cladova s-a cutremurat iar peretii unei case din Lipova s-au fisurat.
La intrarea in Ghioroc, dinspre Sambateni, o masina a politiei blocheaza accesul.
Este ora 15.
Dincolo de pod, oamenii s-au pregatit cu saci de nisip; descarcarile electrice si ploaia torentiala au bagat sperietii in comuna.
Nicolae Albu, de la casa cu nr. 348, aranjeaza sacii cu nisip in jurul sau; apa murdara, din canalul colector, involburata de noroi si crengi, curge rapid si creste, ameninta gospodariile de pe dreapta soselei.
"A fost o vijelie cumplita. De douazeci de ani nu am trait asa ceva", spune Nicolae Albu, si vecinii se strang in jurul sau, incuviintand.
Oamenii asteapta apa la strada, parca incercand sa o intimideze cu prezenta lor si sa o determine sa se retraga.
La intersectia cu drumul spre Minis, alt baraj al politiei.
Numai localnicii pot trece, pentru ca potopul a inundat soseaua.
E drept ca apa s-a scurs de pe carosabil, dar a lasat in urma ei un strat gros de mai si de pietris nisipos. La casa cu numarul 157, din Minis, e jale. Apa a inundat patul, frigiderul, fotoliile.
Locuinta a fost debransata de la curentul electric. Gazda, o doamna palida de necajita, a plecat ieri dimineata la ora 5 la lucru, si dupa-masa cand s-a intors si-a gasit lucrurile distruse. Cei doi copii, unul de 5, celalalt de 13 ani, erau in grija soacrei.
Femeia in varsta, Maria Casap, relateaza asistentei care s-a adunat in grup compact pe mijlocul strazii: "Eram inauntru. Aud un zgomot, dau sa ies cu copilul mai mic in brate. Cand colo ma loveste poarta, cu putere, de pic. O impingea apa"...
Langa nora ei, nu stie ce sa mai zica. In timp ce tanara sta ghemuita, cu capul intre palme, si masoara din priviri casa inundata, batrana se tanguieste.
Pe geamul casei, inima rosie, Maggie, de la care sperau un premiu fabulos, contrasteaza cu cenusiul noroiului de pe pereti...
"Am facut sesizari de o luna la Drumuri si Poduri, la primarie, sa ne faca santurile care tin de ei. Nu ni s-a raspuns. Iaca, acum isi asuma raspunderea domnii de acolo?" - il tintuieste pe prefectul Stragea cu intrebarea o femeie cu caciula impletita si rosie-rosie in obraji, ca galeata cu care isi scoate apa din pivnita.
"Aici, mai sus, stau domnii de la oras. Ei nu vin sa isi defunde santurile, sa decolmateze podurile. Avem un consilier care si-a infundat santul in fata casei, iar apa o ia prin sat, dar nu i s-a zis nimic. Apoi e o doamna chiar de la Apa-Canal, sefa mare, nici nu-i pasa ce se intampla. Aduceti-o, domnule prefect, sa raspunda pentru paguba noastra, ca daca aia de sus si-ar fi ingrijit santurile, noi, aici. jos, nu am fi suferit!"
Oamenii profita de prefect. Se descarca, iar Stragea, ca un paratrasnet, absoarbe toata tensiunea. Promite, incearca sa aline. Dar nu are pe cine. Cei din Minis sunt prea suparati.
Cand apare Ioan Dascalu, seful politiei judetului, Maria Casap il potopeste cu intrebari: "De ce sa mai platesc impozit, cand nu se munceste pentru noi? Cum sa-mi refac casa, din pensia de doua milioane si jumatate, din care jumatate merge pe medicamente? Imi da primaria alt proiect, de 25 de milioane, sa ma ajute macar cu asta? Dar statul, statul ne va da ceva?"
Campuri si gradini au fost afectate din cauza ploilor- E greu, suspina seful politiei.
Si chiar e greu. In capatul celalalt al satului, seful de post si primarul stau in grupul lor. Consilierii locali au zabovit cat au zabovit, apoi multi au plecat la casele lor. Oamenii se descarca de la distanta, ocarasc infundat autoritatile si se plang prefectului ca la ultima institutie care i-ar mai putea ajuta, coborand administratia locala la nivelul cetateanului, pe strada.
Sa vedem ce se va intampla maine, poimaine, ce consecinte vor avea vorbele lor... daca vor avea.
La casa cu nr. 84, in gospodaria lui Gheorghe Ristea, cativa pui au fost luati de apa.
Porcii au scapat ca prin minune. Numai ratul si urechile lungi, paroase, au ramas deasupra apei, dupa al doilea potop.
Gazda, de 75 de ani, a inlemnit. Nevasta-sa, in gradina, trage cu sapa printre randurile de vie, poate mai imprastie apa. Ginerele si fiica lor sunt devastati.
In pivnita casei apa e de trei metri; o suta de litri de tuica, scursa din mai multe damigene, o coloreaza...
In hambar, sacii de grau au fost inundati; fantana nu e buna de nimic, curtea e toata namol.
"Canalul care trece sub sosea nu a fost curatat. Noi am scos din el ce am putut, dar treaba e ca de la primarie nu s-au implicat. M-am dus acum la seful de post si i-am spus ca domnul primar a promis, de cand, ca se vor curata, si nu s-au curatat. Abia apoi l-am vazut si pe primar, ceva mai incolo. Statea, asculta, nu zicea nimic..." - replica un inginer pensionar de peste drum.
Oamenii sunt sceptici. Li s-a spus ca vor primi ajutor de la stat. Dar cine stie cand?!
"Cum a trecut viitura, cum uita de tine, ca la noi, in Romania...", comenteaza domnul cu casa galbena, de langa piciorul podului plin de saci.
E ora zece si jumatate. Noapte. La Paulis, prefectul Stragea il convinge pe nea Munteanu, de la numarul 19, sa se mute din casa de pe care vantul a smuls acopensul. Batranul spune cu un soi de mandrie in glas ca are casa asigurata de ani de zile. Bravo, exemplu pozitiv, in sfarsit - il gratuleaza oficialii si nu mai au timp sa li asculte povestea, cum a auzit el un uruit zdravan in timp ce isi punea comprese pe piciorul drept chinuit de reuma...
Pleaca spre Lipova. Directorul de la Inspectoratul in Constructii (Gheorghita), comandantul pompierilor (Sechel), seful politiei (Dascalu), si prefectul.
Echipa operativa. Trece de unsprezece si stau pe DN 7, langa o casa cu peretele cazut. Ceva mai jos, in alta locuinta, balteste Radnuta.
Oamenii vor fi despagubiti. Asa spune prefectul. Vor fi propusi pentru ajutoare de urgenta, de la guvern.
In 2005 ele au venit in doua luni si jumatate.
Anul acesta, la primele inundatii, ajutoarele de urgenta au venit dupa patru luni. Acum, cine stie...
E trecut de miezul noptii. La doisprezece si un sfert, deja astazi, se realizeaza raportul oficial care se  trimite primului ministru.
In judetul Arad sase localitati au fost lovite de ruperea de nori, 12 persoane au fost evacuate, trei locuinte avariate, 46 de gospodarii sunt cu probleme.
Vorba domnului prefect: nu am patit-o ca bistntenii - acolo doua persoane au munt. Casele se mai refac...

Andrei Ando - Observator

  • Copil accidentat mortal

In urma accidentului a decedat un copilUn tragic accident de circulatie s-a petrecut la intersectia Caii 6 Vanatori cu soseaua de centura. Politia continua cercetarile.
Ramon Lucian Eibert de 36 de ani, din Arad, pe cand conducea autoturismul marca Dacia 1310 pe ruta Curtici-Arad nu a respectat semnificatia indicatorului Stop intrand astfel in coliziune cu un Mercedes condus de bucuresteanul Emil Savulescu de 32 de ani, care circula pe un drum cu prioritate.
Trebuie spus ca in Dacia condusa de Eibert se mai aflau sotia sa impreuna cu copilul lor de trei ani.
In urma impactului micutul a fost aruncat prin parbriz dupa care a murit.
Politia continua cercetarile.
"Desi se afla pe bancheta din spate, copilul trebuia asigurat cu o centura de siguranta sau cu un alt sistem pentru a se evita o tragedie de genul acesta. As vrea sa le recomand tuturor soferilor si pasagerilor din autoturisme sa foloseasca intotdeauna dispozitivele de siguranta, pentru ca acestea pot salva vieti", ne-a declarat subcomisarul Emil Motiu, seful Biroului Siguranta Circulatiei pentru Mediul Urban.

Lucian Şerban - Adevarul

  • De la Bach la Bernstein

Ilarion Ionescu Galati a dirijat orchestra filarmoniciiIlarion Ionescu Galati, fost violonist cu o bogata activitate concertistica, castigator al unor premii, ca cel de la Concursul George Enescu din 1960, dirijor cu studii la Paris si perfectionari cu Leopold Stokowski si Eugen Ormandy, a condus saptamana trecuta orchestra aradeana.
Concertul, ce s-a vrut a fi un spectacol muzical interactiv, a reusit dea satisfactie numerosului public aflat in sala mare a Palatului Cultural.
Inceputul s-a facut cu celebra Arie din Suita a III-a pentru orchestra in Re major de Bach, pe care Ovidiu Varga o asemuieste rugaciunii Tatal nostru, atat este de cunoscuta in lumea muzicala. Pentru a demonstra acest fapt, dirijorul a lasat orchestra sa-si spuna singura cuvantul cu acest discurs interiorizat.
Rondoul alla turca din finalul Sontei in La major K 331 de Wolfgang Amadeus Mozart, in transcriptie orchestrala a avut darul a aduce antren si scanteieri luminoase.
Dintre bijuteriile miniaturale, rod al perioadei hamburgheze, cand Johannes Brahms a fost inspirat de cantecele refugiatilor unguri prin localurile portului, dirijorul a ales variantele orchestrale ale Dansurilor ungare numerele 1, 5 si 6, care au incantat spectatorii.
Ritmul alert al lucrarii lui Walter Murphy, A Fifth of Beethoven, in care poate fi recunoscut motivul temei principale din prima parte a Simfoniei a V-a de Beethoven, a surprins placut pe cunoscatori, distrandu-i, iar pentru ceilalti a fost o invitatie la cunoasterea mai aprofundata a celebrei capodopere clasice.
Poate tocmai pentru ca nu demult Valsul imperial al lui Johann Strauss fiul a rasunat in sala mare a Filarmonicii, publicul aradean l-a aplaudat cu insufletire ca pe o veche cunostinta. Poate si postura de violonist a dirijorului, care l-a intruchipat parca de Johann Strauss insusi, sa fi fost inca un punct de atractie.
Vivacitatea piesei Bougler’s Holiday, bogatia ritmica, multitudinea instrumentelor de percutie din Fiddle Faddle de Leroy Anderson a electrizat auditorii.
Cat se poate de atragatoare a fost si cunoscuta Caravan a lui Edward Kenedy Elington zis si Duke, pianist, compozitor, aranjor si dirijor american.
Suita din musicalului Sunetul muzicii de Richard Rodgers, inspirat de intamplari reale, a putut trezi amintirea reusitului film ce a rulat pe marile si micile ecrane, cu melodii ce au patruns si in manualele scolare.
Sonoritatile pline si momentele lirice ale selectiei din Fantoma de la opera de Andrew Lloyd Webber au starnit de asemenea aplauzele celor prezenti.
Lucrarea de incheiere a fost inspirata Uvertura la West Side Story de Leonard Bernstein, a carei structura plina de culoare a ridicat publicul in picioare. Ca raspuns la cererea auditorilor, orchestra dirijata de Ilarion Ionescu Galati a oferit un bis, o cunoscuta polca de Johann Strauss, pe parcursul careia spiritul interactiv cu sala s-a adancit in asemenea masura, incat la iesire iti venea sa-ti saluti cunoscutii cantand: “Cu-cu!”

Hugo Hauptmann - Virtual Arad
***
Joi, 22 iunie, va avea loc un CONCERT VOCAL- SIMFONIC dirijat de Cristian George Neagu.
Solisti vor fi Carmen Ferenczi Gurban si Marius Vlad Budoiu
Programul va cuprinde Missa Criolla de Ariel Ramirez si fragmente din operete de Johann Strauss, Carl Zeller, Franz Lehar si Emmeric Kalman


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]