Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 21 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Titus Gheorghiof - ministru pentru relatia cu parlamentul

Titus Ghiorghiof a fost nominalizat ca ministru pentru relatia cu ParlamentulVictorie importanta a politicii aradene pe malurile Dambovitei
Aradul ar putea avea un nou ministru. 
Dupa mai bine de jumatate de an de cand a pierdut un post extrem de important in Guvernul de la Bucuresti, judetul va fi reprezentat la cel mai inalt nivel al administratiei. 
Asta pentru ca Partidul National Liberal l-a desemnat, ieri, pe deputatul aradean Titus Gheorghiof ca succesor al lui Bogdan Olteanu in functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. 
Decizia survine demisiei lui Olteanu din functie pentru a Candida la sefia Camerei Deputatilor. 
Biroul Permanent Central (BPC) al PNL a aprobat nominalizarea lui Gheorghiof pentru functia amintita, iar prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu urmeaza sa inainteze o propunere in acest sens presediritelui Traian Basescu.
Gheorghiof a fost singurul candidat pentru aceasta functie si a fost sustinut de toti membrii BPC prezenti la sedinta. 
In momentul de fata, Titus Gheorghiof detine functia de secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si este unul dintre cei mai longevivi parlamentari si politicieni romani. 
Totodata, este lider de grup al Partidului National Liberal in Camera Deputatilor si face parte din comisia pentru controlul SRI in Parlament. 
Vestea numirii unui aradean intr-un post in Guvern a fost salutata de copresedintele Aliantei, presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici. 
Acesta a apreciat decizia luata de BPC al PNL si o considera drept o mare reusita. 
"Ma bucura numirea domnului Gheorghiof in aceasta functie si considera ca politicianul Gheorghiof merita aceasta functie. Dumnealui a avut si are o cariera consistenta in politica si n-ar trebui sa surprinda pe nimeni aceasta numire", a declarat Gheorghe Seculici.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Se liciteaza si pentru strazile din oras!

Repararea drumurilor municipale va fi scoasa la licitatieDrumurile Municipale au acelasi destin ca si GCA: merg la licitatie!
Angajatii Regiei Autonome de Drumuri Municipale (RADM) s-au intors la lucru, pe 15 martie, din vacanta fortata ce le e impusa in fiecare iarna.
Vestile de la sediul societatii nu sunt insa dintre cele mai bune pentru salariatii regiei, iar zilele bune de altadata ar putea fi doar o simpla amintire. 
In pofida vremii de afara (pentru prima data in ultimele zile poti spune ca a venit primavara), societatea nu se poarte apuca de reabilitat strazi sau macar de peticit, pentru ca inca nu au intrat in posesia materiei prime necesare. 
Aceasta va ajunge la Arad cel mai probabil peste doua saptamani. 
Iar aceasta nu e singura problema cu care se confrunta regia, ci probabil cea mai neinsemnata dintre ele, in conditiile in care astfel de situatii se intalnesc des la drumari.
Mai grav e faptul ca, din acest an, Regia Autonoma de Drumuri Municipale nu va mai putea munci pentru Primarie, in baza comenzilor de lucrari, asa cum s-a intamplat pana acum, iar banii pentru reparatii la strazile orasului s-ar putea sa nu mai poposeasca in bugetul societatii. 
Primaria scoate la licitatie, in fapt, pe 24 martie, reparatiile la drumurile municipale, iar firma care are cea mai buna oferta va fi cea care va efectua lucrarile. 
Un act normativ recent a impus licitatia pentru astfel de lucrari si a eliminat comenzile directe. 
Ca atare, RADM se gaseste in aceeasi situatie in care se afla si Gospodarirea Comunala, care va trebui sa se lupte cu alte firme pentru a se putea ocupa pe mai departe de spatiile verzi.
Totusi, din cate am aflat, oferta Regiei de drumuri e cea mai atractiva din punct de vedere al pretului manoperei, asa ca e posibil ca societatea Primariei sa se aleaga cu cea mai mare parte din lucrari. 
Lucrurile se vor lamuri, insa, la finele lunii. 
Unele voci din Primarie sustin ca licitatia e cea mai buna modalitate de lucru, pentru ca de acum RADM va trebui sa respecte contractele pe care le va semna si nu va mai putea invoca, in cazul intarzierii lucrarilor, vremea nefavorabila sau alte scuze.

Adriana Barbu - Observator

  • Inchinare la moastele Sfantului Gheorghe

Moastele Sfantului Mucenic Gheorghe au fost aduse la biserica sarbeasca - Virtual Arad News (c)2006Credinciosii ortodocsi din orasul nostru au putut aduce Duminica, Inchinaciune moastelor Sfantului Gheorghe purtatorul de biruinta, aflate in Catedrala Ortodoxa Sarbeasca. 
Este un eveniment de o mare insemnatate pentru credinciosi cu atat mai mult cu cat ne aflam in Postul Pastelui, prezenta Sfantului la Arad reamintindu-ne, daca mai era nevoie, ca trebuie sa fim tari in credinta asa cum si Sfantul Gheorghe a fost, cunoscand ca fara Hristos nimic nu este posibil.
Sfantul mare mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. 
Cu toate acestea istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului. 
El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.
Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani Sfantul Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. 
Sfantul Gheorghe s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian. 
A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat.
In credinta populara Sf. Gheorghe este asociat adesea cu omorarea balaurului. 
Aceasta legenda dateaza din secolul XII si una din variantele sale este "Legenda Aurea".
Se povesteste cum un balaur imens si feroce a aparut langa orasul Selena din Lybia. 
Sute de crestini s-au inchiat la moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe - Virtual Arad News (c)2006Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata imparatului. 
Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul.
Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita tanarul a dus-o pe printesa la palatul imparatului, care i-a oferit mana ei si jumatate din imparatie. 
Viteazul a refuzat spunand ca mai are multe alte lucruri de indeplinit in lupta sa pentru apararea bisericii si ajutorul saracilor si nedreptatitilor; apoi le-a spus ca numele lui este Gheorghe si a plecat.
Se stie, apoi, ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe. 
Sta marturie steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, care are chipul Sfantului Gheorghe doborand balaurul. 
Iar acest chip al Sfantului, doborand balaurul, a fost la noi ca un rasunet si ca o chemare a poporului la lupta crestinilor impotriva balaurului vremii, adica a paganilor otomani si impotriva diavolului. 
O dovada este si rugaciunea lui Stefan eel Mare, scrisa pe steagul sau: "O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43-lea an al Domniei Sale".
Misterul si legenda care invaluie pe Sf. Gheorghe nu vor dispare niciodata, la fel cum cauza sa nobila va genera intotdeauna admiratie si respect.
Poate cea mai corecta afirmatie despre el este aceea facuta de un ierarh din secolul V: "Numele Sfantului Gheorghe este onorat de credinciosii de pretutindeni, dar adevaratele sale fapte sunt stiute numai de Dumnezeu".

Leonardo Negoitescu - Informatia Aradului

  • Nervi si disconfort; Traficul de pe Voinicilor - deviat pe la Polivalenta

Traficul de pe strada Voinicilor va fi redirectionat prin Micalaca Zona 300 - Virtual Arad News (c)2006Avand in vedere ca strada Voinicilor va intra intr-un amplu program de reabilitare, care va dura pana spre toamna, traficul greu va fi dirijat, din Micalaca, inspre intersectia de la Polivalenta, respectiv zona 300 - via Timisoara. 
Ieri, verificarile semafoarelor care vor reglementa traficul in intersectia pomenita au produs un real disconfort...
Soferii care au avut nesansa sa circule, ieri dimineata, dinspre Micalaca inspre Podgoria, au avut surpriza sa astepte, pe viaductul din imediata apropiere a salii polivalente, chiar si 20 de minute. 
Surprinsi, oamenii au iesit din masini sa vada ce se petrece, afland imediat ca este vorba despre o semaforizare intempestiva, care a luat pe toata lumea prin surprindere. 
Anume, la coborarea de pe viaduct au fost puse in functiune semafoare, din motive pe care nimeni nu a putut sa le explice. 
Astfel, ne-am documentat pentru cititorii nostri si am aflat: 
"Semaforizarea este definitiva acolo - informeaza Valer Marginean, din cadrul Biroului de Presa al Primariei - iar ieri a fost pusa in functiune doar de proba, pentru verificarea timpilor necesari; este insa neaparata nevoie de semafoare in zona respectiva, fiind vorba despre preluarea traficului greu care, peste cel mult doua saptamani, va fi deviat de pe strada Voinicilor. Astfel, masinile de mare tonaj care vor veni de pe centura, dinspre Oradea, sau dinspre Deva, vor parcurge cartierul Micalaca, pana la Polivalenta, dupa care vor intra in zona 300, de unde vor merge inspre Timisoara. Este doar o solutie temporara, care va dura pana in toamna, cel mult, intrucat strada Voinicilor va intra intr-un proces mult-asteptat de reabilitare. Ca atare, intersectia de la Polivalenta va deveni extrem de uzitata; de altfel, este considerata una dintre cele mai grele intersectii din Arad, acolo existand, in limbaj tehnic, 14 puncte de conflict, fata de numai cinci astfel de puncte, cate are o intersectie considerata in mod normal dificila."
La randul sau, insp. princ. Emil Motiu, seful Biroului Politiei Rutiere, a spus: 
"Avand in vedere devierea traficului greu prin intersectia de la Polivalenta, nici nu se pune problema lipsei semafoarelor din zona. Ieri insa disconfortul a fost provocat doar de verificarile timpilor de asteptare. Sigur, se vor lua masuri incat acesti timpi sa nu provoace nemultumiri, atunci cand vor fi stabiliti in mod definitiv."
Nu in ultimul rand, trebuie sa mai spunem ca inainte de a se lua decizia ca traficul greu sa fie deviat pe la Polivalenta, s-au facut toate masuratorile necesare pentru stabilirea rezistentei viaductului; in curand, acesta va fi extrem de solicitat.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Aeroclubul Traian Vuia a aniversat 100 de ani de la prima decolare

Vasile Hategan este comandantul Aeroclubului "Traian Vuia" AradIn 18 martie 1906, Traian Vuia reusea prima decolare a unui monoplan prin propriile mijloace.
Astazi, la 100 de ani de la primul zbor cu un avion din istoria aeronauticii, aerocluburile din Romania au marcat evenimentul prin diferite exercitii de zbor sau parasutari.
Astfel, pe aeroportul Arad, in ciuda temperaturii scazute, mai multi parasutisti experimentati au efectuat cateva salturi demonstrative.
Sunt indrazneti, fara frica si au doza uriasa de nebunie...
"Sunt parasutistii Aeroclubului "Traian Vuia" din Arad, oamenii care prefera oricand o plimbare cu avionul decat una cu marina si un salt de la cateva sute de metri decat o iesire pe Malul Muresului! "
"Am inceput in urma cu exact 20 de ani, in data de 18 martie 1986. Zborurile de azi (sambata n.r.) se executa pentru cinstirea evenimentului, pentru cei 100 de anii de cand a decolat "Traian Vuia", a declarat instructorul de parasutism, Laurentiu Petrisor din cadrul aeroubului care poarta numele pionierului aviatiei moderne.
Copia fidela a avionului cu care Traian Vuia a zburat prima data a fost vizitata de numerosi curiosi Daca pentru cei mai multi a sari cu parasuta nu reprezinta nici macar un vis, pentru membrii aeroclubului devenit o ocupatie, o distractie de zi cu zi.
Oricum, se poate spune ca este o distractie costisitoare pentru a echipamentele de parasutism sunt destul de scumpe si pot ajunge la peste 3.000 de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le suporte spun insa multe despre curajul si "nebunia" lor.
I-am intrebat cum a fost acolo sus.
"Frig, a fost frig. Acest avion nu are usa, am inghetat acolo sus, la minus 7 grade... Plus curentul de la elice", a declarat comandantul Aeroclubului Oradea, Stelian Cojocaru.
Parasutistii nu prea au emotii, mai ales daca sunt condusi in inaltul cerului de piloti experimentati.
"Este o treaba ce o facem zilnic, nu e nici o problema ca nu are geam. Pasagerii au parasute, sunt in deplina siguranta", a declarat comandantul Aeroclubului Teritorial "Traian Vuia" din Arad, Vasile Hategan.
Aeroclubul "Traian Vuia" si Clubul sportiv "Blue Sky" din Arad pot oferi lectii de zbor gratuit tuturor tinerilor cu varste cuprinse intre si 22 de ani.
Pasionatii spun ca ar prefera sa-si cumpere un avion de mici dimensiuni, decat sa achizitioneze un autoturism.
Aeroclubul "Traian Vuia" Arad este o pepiniera a viitorilor aviatori"Costa 30 - 40 de mii de euro, dar merita pentru ca e un avion si zboara cu 200 de kilometri la ora si consumul e la fel ca la masina. Merita mai mult decat o masina", a declarat instructorul Stefan Toganel.
Traian Vuia (1872-1950), inventator roman, pionier al aviatiei mondiale
A urmat temporar cursurile Scolii Politehnice si apoi pe cele ale Facultatii de drept din Budapesta, obtinand in 1901 titlul stiintific de doctor in stiinte juridice.
Preocupat de problema realizarii zborului mecanic, a plecat in 1902 la Paris, unde s-a ocupat de studiul constructiei aeronavelor mai grele decat aerul.
Intre 1903 si 1906 a conceput si a construit un avion monoplan cu cadru din tevi de otel, cu aripi din panza de in impermeabila, intinsa pe un schelet metalic si avand forma aripilor liliacului, echipat cu motor cu anhidrida carbonica, cu o singura elice si cu tren de aterizare prevazut cu roti pneumatice.
La 18 martie 1906, la Montesson, Vuia a efectuat cu acest avion primul zbor din lume realizat exclusiv cu mijloacele proprii de bord ale aparatului.
In continuarea preocuparilor sale in domeniul zborului mecanic, intre 1918 si 1922 a conceput si construit doua tipuri de clicoptere.
Traian Vuia este considerat pionierul de necontestat al aviatiei mondiale, iar avionul sau cu tren de aterizare a fost apreciat drept unul "profetic".

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]