Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 21 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Curse low-cost spre Verona, din februarie

Incepand cu luna februarie de pe Aeroportul Arad vor pleca in strainatate curse low cost - Virtual Arad News (c)2005Aeroportul International Arad si-a inceput anul asa cum nu s-a mai intamplat de prea mult timp: a programat si va relua cursele internationale
Blue Air, compania cu care conducerea Aeroportului International Arad negociaza de cateva luni bune pentru cursele spre Germania, va incepe operarea spre… Italia. 
Avioanele vor incepe sa zboare din 11 februarie pe destinatia Bucuresti (Baneasa) - Verona (Brescia) si Arad-Verona (Brescia) si retur. 
Pretul unui bilet dus-intors incep de la 38 euro, la care se vor adauga desigur taxele aeroportuare (ale aeroportului din Arad sunt stabilite sub 10 euro). 
Cursa Arad - Verona (Brescia) - Arad va opera, potrivit conducerii Aeroportului din Arad, de trei ori pe saptamana, in zilele de marti, joi si sambata, dupa urmatorul orar de zbor: Arad (16.30)- Verona-Brescia (17.15), Verona-Brescia (18.00) - Arad (20.40).
Vestea este cu atat mai buna cu cat, in urma cu doar o saptamana, atunci cand se anunta colaborarea dintre firma Blue Air si CJA pe relatia Frankfurt, se vorbea doar de incercarea de a relua pe viitor cursele spre Italia si de a introduce curse spre Spania.
Firma care opereaza acum in transportul de pasageri pe aeroportul din Arad este prima companie de low-cost si zboruri charter din Romania, construita dupa modelele aplicate de catre companiile aeriene din SUA si Europa Centrala si de Vest.
Dan Balacel, directorul bazei aradene, sustine in plus ca "compania aeriana Blue Air se afla pe lista companiilor aeriene cu grad inalt de siguranta a zborului, care sunt autorizate sa deserveasca toate tarile europene in care opereaza. La ora actuala purtam discutii cu reprezentantii companiei pentru a se opera de pe Aeroportul International Arad si pe alte destinatii"
La randul sau, Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat: "Compania ofera servicii de calitate la preturi accesibile si este o alternativa la formele de transport terestre existente. Se poate spune ca in acest fel se va ajunge la o dinamizare a activitatii Aeroportului".
Si marfurile merg la Verona
De aceasta cursa internationala va profita nu doar aeroportul si pasagerii, ci si Terminalul Cargo. 
Adrian Nasui, directorul acestei institutii, a subliniat, de pilda, faptul ca "acele companii care au urgente in expedierea de marfa, o vor putea face prin intermediul acelorasi curse, in fiecare marti, joi si sambata". 
In fapt, aceasta tactica va fi aplicata si la momentul la care compania Blue Air va da drumul la cursele spre Frankfurt, marfurile urmand sa ajunga in nici doua ore la destinatie.

Adriana Barbu - Observator

  • Un proiect PHARE de 2,5 milioane euro a "deraiat"

Circulatia cu tramvaiul spre zona industriala va fi reluata in curandIn urma cu sapte luni, in Zona Industriala Nord-Vest Arad se inaugura un proiect realizat cu fonduri Phare, fiind pusa in functiune, in 11 iunie 2005, Linia de tramvai Fat Frumos-Zona Industriala. 
La acel eveniment, Primaria a fost reprezentata de viceprimarul Tiberiu Dekany, alaturi de el participand un alai de consilieri locali de la putere sau din opozitie. 
Acel proiect a fost realizat cu fonduri de la Uniunea Europeana, nu mai putin de 2,5 milioane de euro fiind cheltuite pentru infrastructura zonei, in special pentru transportul cu tramvaiul. 
Numai ca, asemeni oricarui lucru bun realizat in administratia trecuta (vezi si exemplul jardinierelor aruncate la marginea Cetatii Aradului), investitia din zona industriala trebuie, parca, distrusa. 
Sau cel putin asa da impresia Primaria Aradului.
CTP isi declina competenta
De nu mai putin de cinci luni, circulatia tramvaiului in zona este oprita. 
Asta pentru ca, in 04.08. 2005, in urma unei furtuni puternice, s-a produs o avarie la substatia de redresare. 
Din acel moment si pana in prezent, linia de tramvai spre zona industriala a ramas nefolosita.
Am incercat sa aflam de la directorul Companiei de Transport Public Arad, Radu Torsin, care sunt motivele care au dus la aceasta situatie. 
"Linia nu functioneaza pentru ca la sfarsitul lui august (?!) s-a produs o avarie. A trebuit adusa o alta celula de medie tensiune. Linia s-a facut din fonduri Phare si noi n-am preluat-o inca. Lucrarile de reparatii s-au realizat pe banii Primariei", sustine Radu Torsin.
Cum directorul CTP si-a declinat competenta si ne-a indrumat spre Palatul Administrativ, am luat legatura cu cei din Primarie.
Prietenii primarului au intarziat cu piesa
Trebuie sa recunoastem ca, de aceasta data, Primaria Arad a fost extrem de prompta in a oferi date referitoare la aceasta problema. 
Numai ca, datele respective au darul de a complica situatia.
Daca pana la explicatiile oferite in scris de biroul de presa am fi putut crede ca e vorba de lipsa de profesionalism, dupa ce am citit "Informarea privind linia de tramvai din Zona Industriala" se schimba total datele problemei.
De fapt, piesa buclucasa, din pricina careia o investitie de zeci de miliarde de lei zace nefolosita trebuia adusa in tara de firma Elecon Plus, nimeni alta decat firma la care este actionar prietenul primarului Gheorghe Falca, aceeasi persoana cu care edilul sef a facut si schimb de locuinte, aceeasi firma care primeste hectare de teren la preturi mult sub cel al pietei.
Nu cumva sa se creada ca sarcina de a aduce piesa in tara s-a trasat in urma unei licitatii. Nici vorba. 
Fiind in joc "doar" 600 de milioane de lei vechi, n-a fost nevoie de licitatie, astfel ca s-au organizat cateva "cereri de oferta de pret" si treaba s-a batut in cuie.
Din informarea Primariei aflam ca "Procedura de achizitie a fost "Cerere de oferta de pret" conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 60/2001, cu modificarile ulterioare, valoarea produselor fiind mai mica decat echivalentul a 40.000 de euro, fara TVA".
Interesant e ca procedura de achizitie pentru celula de medie tensiune pentru substatia de redresare Arad-Vest a fost demarata in 22 septembrie.
Intr-un oras si o primarie in care s-a facut ordine, este cam mult ca dupa o luna si jumatate abia sa se incerce inlocuirea acelei piese, perioada in care transportul public in zona a fost paralizat. In fine.
Asadar, chestia cu cererea de oferte de pret a demarat in 29.09 si a continuat in 06.10 si 24.10, din lipsa de ofertanti. Cica. 
In cele din urma, iata ca s-a gasit si un ofertant, ba chiar doi, numai ca cel victorios a fost Elecon Plus SRL Arad, care in urma contractului semnat in 7 noiembrie s-a angajat ca in opt saptamani sa aduca piesa cu pricina contra sumei de 59.339 RON (cu TVA), adica 16.437 euro.
Brusc se va relua circulatia
Termenii din contract s-au depasit si, in cele din urma, cu chiu cu vai, piesa a ajuns in tara. 
Motivul intarzierii: sarbatorile de iarna, care au cauzat pierderea timpului prin vama, piesa ajungand abia in data de 9 ianuarie la Arad. 
Culmea e ca, brusc, s-au si facut probe la linia de tramvai, exact in ziua in care ne-am interesat de situatia acestei investitii. 
Ba mai mult, circulatia se va si relua in zilele urmatoare, spre bucuria muncitorilor, care de la finalizarea investitiilor au apucat sa se plimbe cu tramvaiul nici doua luni.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Hotul bobina

Politia Arad a mai retinut un hot de cupruAgentii de paza de la o firma din Arad au prins un angajat care incerca sa sustraga din unitate cablu din cupru si scule. 
Rivera Vintila Maruster, de 36 ani, din Arad, a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa sustraga 22 kg cablu din cupru izolat cu PVC si 3,8 kg de scule metalice. 
Pentru a trece de control, el si-a infasurat, pur si simplu, cablul in jurul corpului. 
Bobina umana a dat insa de banuit agentilor de paza ai firmei, care l-au oprit pe Maruster si l-au controlat, prinzindu-l asupra faptului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Scriitorul Paul Everac - Doctor Honoris Causa

Scriitorul Paul Everac a fost investit cu titlul "Doctor Honoris Causa" la UVVGSenatul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a organizat ieri, in Aula "Stefan Cicio Pop" a Facultatii de Stiinte Juridice, o noua festivitate de conferire a inaltului titlu academic Doctor Honoris Causa. 
De aceasta data, titlul a fost conferit unei personalitati a literaturii romane – scriitorului Paul Everac (Petre Constantinescu). 
Nascut la 23 august 1924, in Bucuresti, urmeaza cursurile Facultatii de Drept. 
Prozator, eseist, realizator de emisiuni radiofonice si de televiziune, Paul Everac este cunoscut si datorita operei sale dramatice, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi romani. 
Piesele sale au fost si mai sunt jucate si acum pe scenele teatrelor romanesti, din creatia sa amintind aici poemul dramatic "Robinson" (prima sa opera literara) Poarta, A cincea lebada, Simple coincidente, Ferestre deschise, Piatra la rinichi, Un fluture pe lampa, Coada (piesa pe care a si regizat-o, in anul 2004, la Sala "Liviu Rebreanu" a Teatrului National Bucuresti). 
De altfel, Paul Everac si-a lasat semnatura regizorala si pe alte spectacole de teatru.
Paul Everac este si cel mai jucat dramaturg roman, multe dintre scrierile sale de teatru fiind traduse si jucate in teatre din Anglia, Polonia, Ungaria si Germania.
Si in cursul zilei de azi Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad organizeaza o ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa.
Festivitatea va avea loc la ora 12,00, la Centrul Academic de Conferinte, cu acest titlu academic fiind onorat prof. univ. dr. Calin Oprea. 

M.C.- Observator

  • Premiera la Spitalul Matern - Superbebe de sase kilograme

La Spitalul Matern Arad s-a nascut un copil de 6 kgLa maternitatea din Arad a venit pe lume un copil care cantareste nu mai putin de sase kilograme, greutatea normala a unui bebelus de cinci, sase luni.
Denis s-a nascut prin cezariana, iar mama lui este la ce-a de-a 13 nastere. 
Superbebe, cum a fost poreclit de medici, are sase kilograme, in conditiile in care greutatea optima a unui nou nascut este intre trei si patru kilograme. In general, cand se nasc copii cu greutate mai mare decat cea normala, cauzele sunt problemele medicale ale mamei si este vorba in special de diabet.
Medicii spun ca nu au mai intalnit pana acum un asemenea caz, bebelusul cu cea mai mare greutate pe care
L-au adus pe lume avand putin peste cinci kilograme. 
Superbebe este acum sub stricta supraveghere medicala. 
Poate si ghinionul fatidicei cifre 13 a facut ca Denis sa fie adus pe lume prin cezariana, apoi reanimat, de la o mama cu diabet latent. 
"Mama este cu diabet latent, copilul s-a nascut prin operatie cezariana, a fost reanimat la sala de nastere. Ar fi preferabil sa nu mai nasca pentru ca toti vor fi cu rise crescut", a declarat medicul rezident neonatolog Adriana Iorga.
Majoritatea mamelor sau viitoarelor mame internate la Spitalul Clinic de Obstretica si Ginecologie din Arad au auzit despre copilul nazdravan.
"Al meu are trei kilograme, e mult, dar e important sa fie sanatos", a declarat o mama. 
O alta mama a zis ca fetita ei are doua kilograme si doua sute de grame si este pe jumatate cat Denis. 
"Am auzit ca doamna era emotionata si de abia astepta sa nasca. Poate al meu la cinci luni o sa aiba greutatea asta", a declarat o alta mama.
Deocamdata copilul nazdravan este tinut sub stricta supraveghere medicala. 
Doctorii spera insa ca baiatul nu va avea probleme de sanatate, desi riscurile sunt mari.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]