Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 19 octombrie 2006

Stirile TVA aici
  • Sediul CJA, in paragina

La noul sediu CJA lucrarile bat pasul pe locModernul imobil de la Padurice pare a fi blestemat. 
Ridicata initial ca sediu pentru fosta Banca Agricola, cladirea a ramas in paragina, lucrarile fiind abandonate. 
Apoi, s-a incercat ca in acel spatiu sa fie mutat Serviciul Roman de Informatii. 
Nici acest lucru nu s-a realizat, cladirea fiind considerata improprie pentru o astfel de institutie, considerandu-se ca e prea la vedere. 
In fine, acum mai bine de un an, la interventia fostului vicepremier Gheorghe Seculici, cladirea a fost trecuta in proprietatea Consiliului Judetean Arad, urmand ca aici sa se mute CJA.
De atunci insa, lucrurile au stagnat inexplicabil. 
S-a vorbit ba de transformarea zonei intr-un nou centru civic al municipiului, ba s-au alocat si bani pentru renovarea cladirii, dar chiar si in aceste conditii, imobilul a ramas la fel de parasit.
Proiectul intarzie
Conform declaratiilor din trecut ale alesilor nostri, cladirea ar fi trebuit sa fie gata pentru a primi Consiliul Judetean pana in primavara lui 2007, dar lucrurile se misca extrem de greu. 
Cei peste 100 de angajati ai CJA au sperat ca vor scapa de actualul Palat Administrativ, unde au fost efectiv inghesuiti, datorita extinderii exagerate a spatiului destinat Primariei municipiului Arad. 
Numai ca, functionarii mai au de asteptat. 
De la presedintele CJA, Iosif Matula, am aflat ca exista intarzieri din cauza proiectului.
"Proiectul este aproape gata. Chiar maine (n.r. astazi) vom avea o intalnire pentru a vedea cum stam. E adevarat ca trebuia sa fie gata proiectul si ca suntem intr-o oarecare intarziere. Speram sa finalizam acest proiect si sa demaram procedurile de licitatie", spune Matula.
Cum iarna e pe aproape, mai mult ca sigur marile lucrari nu vor incepe decat in primavara. 
Cu toate acestea, Matula sustine ca in interior se va putea lucra fara probleme chiar si pe timp de iarna. 
Ramane de vazut cum se va lucra in aceasta iarna si cat de repede se va misca CJA (speram ca nu ca si pana acum) pentru ca e pacat ca o cladire deosebita, cum e cea de la Padurice, sa ramana in voia sortii.

C.M. - Adevarul

  • Locuinte pentru toate buzunarele

A fost taiata panglica de dechidere a Targului Ar-InvestLa Expo International s-a desfasurat prima editie a Targului de locuinte Ar-Invest, organizat de firma de consultanta Idea Pro. 
Cei care nu pot ajunge la targ, dar sunt doritori de investitii imobiliare, pot vizita targul virtual, accesibil pe Internet pana la data de 15 septembrie 2007, pe site-ul AR-invest.
La manifestare va sosi o delegatie formata din peste 40 de firme italiene care vor sa investeasca in sectorul industial, al serviciilor, comercial, turistic sau agricol, precum si in zone rezidentiale.
Celor interesati le sunt prezentate oferte imobiliare pentru zone rezidentiale, solutii de locuit, oferte de terenuri si hale industriale, terenuri agricole, spatii pentru depozite si birouri. 

Sorin Trocan- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vinuri romanesti, moldovenesti, unguresti si frantuzesti, la "Festivalul Vinului" de la Arad

In curand o noua editie a "Festivalului vinului" in AradIata ca pentru "weekend"-ul urmator aradenilor li se propune o noua doza de distractie si voie buna, o data cu organizarea celei de a IV-a editii a "Festivalului Vinului". 
Organizatorul principal este Casa de Cultura a Municipiului Arad care promite ca intre 20 si 22 octombrie Piata Avram Iancu va fi unul dintre cele mai cautate locuri din Arad.
Pe parcursul celor trei zile de festival, la Arad vor fi reprezentate – prin intermediul producatorilor sau al distribuitorilor – unele dintre cele mai renumite podgorii din tara. 
Printre acestea se vor afla podgoriile Murfatlar, Jidvei, Cotnari, Minis, Baratca, Recas, iar din strainatate – Villanyi (din Ungaria) si Cricova (din Republica Moldova). 
Totodata, va fi prezent cu produse si un importator direct de vinuri si sampanii frantuzesti.
Trebuie sa se stie si faptul ca in cele trei zile dedicate "Festivalului Vinului", in Piata Avram Iancu nu se va consuma... bere, ci exclusiv vin. 
In plus, aici vor fi prezentate si vandute si produse culinare diverse, specifice mai multor zone din tara. 
Spre exemplu, in zece catlane se va gati, in toate cele trei zile, un sortiment bogat de tocanite specifice zonei Nadlacului.
Daca va curge mult vin, atunci acesta nu poate fi insotit decat de muzica de petrecere. 
In prima seara, pe scena din Piata Avram Iancu vor canta Nelu Ploiesteanu si orchestra sa, precum si Tinu Veresezan. 
Simbata va veni randul orchestrei Bordalnak (din Ungaria), a unei orchestre sarbesti din Berecsaul Mic si al orchestrei lui Mircea Dinescu - "Mambo Siria".
In plus, pe scena va mai urca si trupa de umor "Spitalul 9" din Bucuresti. 
In ultima zi a festivalului, cantecele de petrecere vor fi interpretate de o orchestra formata din instrumentisti aradeni, provenind de la mai multe ansambluri folclorice din zona Aradului, si de solistul Vasile Conea. 
In fiecare zi, spectacolele vor incepe la ora 18,30.

M.C.- Observator

  • Explozie de butelie

Dupa producerea exploziei din Vlaicu, s-au adunat numerosi curiosiExplozie intr-o garsoniera din cartierul Aurel Vlaicu! 
Totul a pornit de la o butelie de aragaz cu defectiuni! 
In timp ce incerca sa repare, impreuna cu doi vecini de-ai sai butelia, proprietarul si-a aprins o tigara.
In cateva clipe butelia a explodat, iar garsoniera a luat foc.
Cei 3 barbati si un copil de nici 3 ani au ajuns in stare grava la spital. 
Chiar daca incercau sa repare butelia ce avea scapari de gaze, proprietarul nu s-a abtinut sa aprinda o tigara.
Gestul sau necugetat l-a costat, insa.
In urma exploziei ce a urmat garsoniera a luat foc si a ars in proportie de 90 %.
Din fericire toti cei din garsoniera au scapat cu viata, dar au suferit arsuri grave.
Atat cei 3 barbati cat si un copil de aproape 3 ani au fost transportati la Spitalul judetean cu arsuri de gradul intai si doi.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Vamile aradene – in asteptarea integrarii

Zi obisnuita de lucru in Vama NadlacAtmosfera de lucru ieri in vamile aradene.
Tir-uri, masini mici, autocare, toate in trecere, politisti de frontiera, care verificau documente…
Cam asa arata ieri in jurul orelor pranzului una dintre cele mai tranzitate vami din tara, Vama Nadlac, unde am petrecut cateva ore pentru vedea cum se desfasoara controalele intr-o zi obisnuita…
Şi daca tot am stat in preajma oamenilor legii de la frontiera, am profitat de ocazie ca sa aflam si cat mai multe lucruri interesante din punct de vedere legal, pentru cei care calatoresc in strainatate.
In orasul Nadlac am ajuns in jurul orelor 13,00.
Inca de la intrarea in localitate, am observat ca observat ca obisnuitele cozi de tir-uri disparusera. Şi pe raza localitatii era liniste.
Traficul se desfasura normal, fara a exista blocaje.
In vama, doar 10-12 tir-uri asteptau sa iasa din tara, iar masinile mici treceau, dupa ce soferilor li se efectua verificarea documentelor, fara nici o problema.
Pe sensul de iesire din tara se lucra pe cinci benzi, iar pe cel de intrare pe patru.
"Se lucreaza pe mai putine benzi datorita traficului redus in aceasta perioada. Octombrie este, de regula, luna cu cel mai scazut trafic la frontiere din toata perioada anului. Şi mai ales acum, in cursul saptamanii, nu se circula prea mult. La sfarsit de saptamana, traficul atinge cote putin mai inalte si pe sensul de iesire si pe sensul de intrare", ne-a explicat subcomisarul Cosmin Boldis – sef de punct la Nadlac.
Media persoanelor care tranziteaza vamile in aceasta perioada este cuprinsa intre 5000 si 7000, zilnic.
In ceea ce priveste circulatia mijloacelor de transport, in medie, zilnic trec intre 400 si 700 de camioane, intre 50 si 70 de autocare si intre 800 si 1200 de autoturisme.
Comisarul Vasile Turda – sef de tura ne-a informat ca, ieri, incepand de la ora 8,00 dimineata si pana la orele 13,00, prin vami au trecut 1903 persoane, cu 434 de mijloace de transport.
Dintre acestia au intrat in tara 806 de romani, cu 154 mijloace de transport si au plecat din tara 1009 romani, cu 245 de mijloace de transport.
In aceste zile activitatea din Vama Turnu este lejera - Virtual Arad News (c)2006In ceea ce priveste cetatenii straini, in acelasi interval de timp, ieri, au iesit din tara 46 cu 17 mijloace de transport si s-au intors in Romania 42 de cetateni straini, "imbarcati" in 17 mijloace de transport.
Traficul va creste din nou, la fel ca in fiecare an, inainte de sarbatorile de iarna, la intrarea in tara, iar dupa acestea, la iesirea din tara, pentru ca, dupa cum se stie, inainte de sarbatori foarte multi romani se intorc acasa, iar dupa pleaca din nou la munca in strainatate.
"Pe perioada sarbatorilor, traficul este aproape 0, pentru ca firmele de transport nu lucreaza…", a mai spus seful de punct – Cosmin Boldis.
Infractiunile cel mai des intalnite
Cat despre infractiunile care sunt descoperite in vami, subcomisarul Boldis ne-a declarat ca, avand in vedere ca Nadlacul este un punct de frontiera foarte tranzitat, politistii de frontiera au batai de cap cu "toata gama de fapte infractionale", de la pasapoarte falsificate, substituiri de persoane, documente de asigurare sau bancnote falsificate, pana la tentative de trecere ilegala a frontierei de stat.
Cele mai multe dintre persoanele care incearca sa treaca frontiera fara a fi identificate se ascund in mijloacele de transport.
De regula cele preferate de acestea sunt camioanele autocarele si autobuzele.
Insa mai exista si cetateni, putini intr-adevar, care incearca sa treaca ascunsi in autoturisme.
Printre ilegalitatile descoperite de catre politistii de frontiera se mai numara si traficul de arme si munitii, tentative de scoatere si introducere din si in tara a valutei nedeclarate, care depasesc plafonul de 10.000 de euro, admis din punct de vedere legal.
In ultima perioada de vreme cele mai multe ilegalitati descoperite de catre politistii de frontiera se refera la: falsificarea pasapoartelor, substituiri de persoane sau punerea in circulatie a unor autoturisme cu numere false.
De asemenea, au mai fost descoperite foarte multe persoane care conduceau autovehicule in baza unor permise de conducere falsificate.
Traficantii de tigari s-au mai lasat de "meserie"
Traficantii de tigari s-au mai imputinat in ultima perioada. De fapt de la problemele legate de desfiintarea shop-urilor.
Cu toate ca dutty-free-urile nu s-au inchis inca, fiind lasate in functiune pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru ca preturile la marfuri au crescut, sunt mai putini cei care incearca sa castige din traficul de tigari.
Si in Vama Varsand activitatea este redusa Oricum si politistii de frontiera sunt pregatiti sa actioneze pentru orice eventualitate.
In zona shop-urilor exista echipe de supraveghere care urmaresc ca activitatea sa se desfasoare in conditiile legii si, mai ales, ca linistea si ordinea sa fie la ele acasa.
Şeful de punct, Cosmin Boldis, ne-a mai declarat ca zilnic exista persoane care declara ca au anumite cantitati de tigari asupra lor, insa mici.
Pe care le abandoneaza in favoarea statului, pentru a nu fi sanctionati.
In cazul in care marfa nu este declarata, aceasta este confiscata, iar cei care o detin sunt sanctionati de catre Autoritatea vamala cu amenzi cuprinse intre 30 de milioane de lei vechi si 80 de milioane de lei vechi.
In cazul in care tigarile sunt descoperite abia dupa ce au fost introduse in tara, adica la controalele efectuate pe traseele care duc spre vami, politistii sesizeaza Serviciul de Investigatii Fiscale, lucratorii acestuia confiscand tigarile.
Amenda pe care o aplica cei de la Investigatii Fiscale este mult mai usturatoare, osciland intre 200 de milioane de lei vechi si un miliard de lei vechi.
Scoaterea minorilor romani din tara – o problema
Politistii de frontiera ne-au mai informat ca problemele cele mai stringente exista la scoaterea minorilor din tara.
"Iesirea minorilor, cetateni romani, din tara se face conform prevederilor articolelor 30-33 din Legea 248/2005. Minorii, cetateni romani pot sa iasa din tara numai insotiti si cu acordul parintilor sau al reprezentantului legal. Chiar daca ies din tara prin excursii organizate, tot este nevoie de aceste acorduri. Legea este foarte stufoasa si se aplica de la caz la caz. De aceea, toti cei care doresc sa iasa din tara cu copiii, ar trebui sa studieze cat mai bine aceasta lege…", a spus subcomisarul Boldis.
In ultima vreme la frontiera au existat foarte multe cazuri in care minorii nu au putut fi scosi din tara din cauza neintelegerilor dintre parinti. In acest sens, seful de punct Cosmin Boldis a dorit sa precizeze ca „iesirea din tara a minorilor, in situatii in care exista neintelegeri intre parinti, cu privire la exprimarea acordului, se permite numai dupa solutionarea neintelegerilor de catre instanta de judecata, in conditiile legii”.
* * *
In ceea ce priveste desfasurarea activitatii in vami dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, politistii de frontiera asteapta sa vada care vor fi noile lor directive si cum vor lucra in continuare.
Deocamdata ei stiu doar ca vor lucra impreuna in punctele de control cu colegii lor maghiari, controalele efectuandu-se in comun.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]