Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 18 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Sanctiune pentru esarfa tricolora

Viceprimarul Bognar chemat de prefect pentru explicatiiPrefectul Gavril Popescu l-a chemat ieri dimineata la raport pe viceprimarul Levente Bognar, pentru a-i cere explicatii vizavi de participarea sa la evenimentele comemorative din Parcul Reconcilierii, desfasurate in data de 6 octombrie. 
Reamintim ca Bognar a fost prezent la actiune in calitate de "primar", edilul sef al Aradului – Gheorghe Falca – aflandu-se in concediu.
Tot scandalul a pornit de la faptul ca viceprimarul Bognar a participat la evenimente fara a purta esarfa cu culorile drapelului national. 
S i, conform Legii 215/2001, privind administratia publica locala, articolul 67, alineatul 3, primarul are obligatia de a purta esarfa la solemnitati, receptii, ceremonii publice, precum si la celebrarea casatoriilor. 
Situatia devenit cu atat mai complicata cu cat primarul Gheorghe Falca l-a delegat pentru a-i tine locul, in lipsa sa, pe viceprimarul Tiberiu Dekany, care, la randul sau l-a delegat mai apoi pe "colegul" sau Levente Bognar, si a lipsit si el pentru cateva zile din Arad.
Institutia care ar trebui sa ia masuri de sanctionare in acest sens este Prefectura Arad. 
Insa, pana acum prefectul Gavril Popescu nu a luat nici o decizie. 
Ieri, in cadrul conferintei de presa, trimisul Guvernului in Teritoriu a declarat ca deocamdata studiaza legea: "Eu nici nu am stiut ca Levente Bognar a fost delegat ca primar… Dupa ce am aflat, am trimis o adresa Primariei Arad prin care am cerut explicatii vizavi de calitatea in care a participat viceprimarul Levente Bognar la acele actiuni si astept un raspuns. Am avut si discutii cu viceprimarul, care a spus ca nu avea nici o intentie sa nu poarte esarfa si ca el a fost acolo sa depuna o coroana in calitate de viceprimar. Nu stim ce masuri vom lua inca pentru ca s-a facut o delegare in cascada si nu stim daca legea permite acest lucru. Trebuie sa studiez serios aceasta problema pentru ca este una de contencios administrativ. Pentru o astfel de fapta, amenda este cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de lei sau se poate da numai o mustrare. Insa nu stim inca pe cine vom sanctiona…", a spus prefectul.
In mod normal, in momentul in care viceprimarului Tiberiu Dekany i s-a delegat functia de primar, in lipsa edilului sef Gheorghe Falca, acestuia i-au revenit drepturile si obligatiile primarului. 
Prin urmare, in calitate de primar, putea la randul sau sa-l delege pe viceprimarul Levente Bognar. 
Astfel ca, in aceasta ipoteza, sanctiunea ar reveni viceprimarului Levente Bognar. 
Gurile rele spun insa ca prefectul, fiind simpatizant PNL, nu doreste sa ia vreo masura prin care sa-i supere pe cei din coalitie, mai precis UDMR-ul, Levente Bognar fiind membru al acestei formatiuni politice.
Oricum, asteptam cu interes sa vedem cine va fi, pana la urma, cel care va suporta consecintele, Tiberiu Dekany sau Levente Bognar ?!…

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Suntem pe primul loc

Aradul e pe locul I pe tara privind constructia de vagoaneUltimele date furnizate de Institutul de Statistica arata ca judetul Arad dispune de o economie echilibrata, principalele sectoare de activitate productiva fiind agricultura si industria
Suprafata agricola este de 511.564 hectare, aceasta reprezentand 66% din suprafata totala a judetului.
Productia industriala se realizeaza in peste 1.500 de societati comericale, volumul preponderent in industria judetului provenind din activitatea industriei prelucratoare (peste 85%).
In ceea ce priveste clasamentul, judetul Arad detine locul I la productia de vagoane pentru calea ferata, locul IV la productia de masini unelte prin aschiere, locul V la productia de confectii textile, locul VII la productia de imbacaminte si locul XIII la productia de mobilier.

Diana Rotar - Adevarul

  • Afacerile cu masini second-hand sunt in crestere

La piata auto sunt cautate inca masinile second handPiata aradeana de masini "Hipodrom" atrage cumparatori si comercianti de masini din tot vestul tarii.
Cu doar doua luni si jumatate inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, comertul cu masini second-hand, aduse in principal din Germania, este in floare. 
Romanilor le este teama ca dupa 1 ianuarie vor creste taxele si nu-si vor mai permite o masina de lux, la mana a doua.
Mii de masini scoase la vanzare
Vanzatorii de masini vin inca de sambata dimineata la piata, pentru a-si ocupa un loc central. 
Ei trec mai intai pe la spalatoriile auto din oras, unde lasa peste 50 de lei noi pentru ca autoturismul scos la vanzare sa arate ca nou. 
El este dat cu ceara, lustruit, apoi cu lavete speciale, iar bordul si barele din plastic date cu silicon din belsug. 
Deoarece clientii vor autoturisme cu putini kilometri parcursi, kilometrajul poate fi usor "pacalit" cu ajutorul unui computer, iar masina devine brusc aproape noua. 
Desi pe piata aradeana sunt mii de masini scoase la vanzare, totusi, preturile sunt in crestere. 
"Au crescut preturile si in Germania. Bulgarii si polonezii au stricat piata. Ei au luat orice masina, iar neamtul daca a vazut ca merge, a ridicat preturile", explica un comerciant de masini. 
De 15 ani, din comertul cu autoturisme la mana a doua isi castiga existenta. 
"Nu se stie daca dupa 1 ianuarie mai merge afacerea. Se spune ca vor creste taxele"
, povesteste comerciantul.
Au crescut preturile
Cele mai multe masini second-hand sunt Passat-uri. Majoritatea negre sau bleumarin. 
Cumparatorii vin, vad, le incearca si cumpara. Un Passat de trei ani face peste 12.000 de euro. 
"Pare masina de bosi", crede un cumparator venit tocmai de la Cluj. 
El spune ca din localitatea lor, majoritatea au venit la Arad sa-si cumpere masini aduse din Germania. 
Oferta este mare. Cautate sunt si Opel-urile. 
Un Vectra din 2001, break, se vinde cu 8.500 de euro, iar Astra din 2001 cu 7.500 euro. 
Masinile au geamuri si oglinzi electrice, jenti din aluminiu, comenzi pe volan, clima etc. 
Un Opel Vectra de trei ani cu motor de 2 litri, DTI, face 13.000 de euro. 
Cumparatorii constata ca au crescut preturile. 
"In iunie erau mai ieftine, dar n-am avut bani destui. Toti zic ca se scumpesc. Daca nu-mi iau acum masina, dupa 1 ianuarie nu o sa mai pot"
, spune un tanar din Deva, venit la piata din Arad. 
Preturile au crescut numai in ultimele trei luni cu 20 la suta. 
Deoarece nu se stie daca acestea vor mai creste dupa aderarea Romaniei la UE, toti romanii vor masini. 
Pana si batranele si obositele Dacii se cumpara destul de bine.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un german care s-a intors in Zadareni e incantat de fata localitatii

Germanii recent intorsi sunt incantati de modul in care arata Comuna Zadareni - Virtual Arad News (c)2006Un cetatean de origine germana din localitatea Zadareni a fost plecat in Germania si a stat ceva vreme pe la neamuri si copii. 
Intorcandu-se acasa, omul a ramas mai mult decat uimit de schimbarile semnificative din comuna sa. 
Bucuros si mandru, cetateanul Andrei Eisele ne-a vizitat la redactie tinand in mana o hartie cu cateva randuri de multumire pentru tot ceea ce s-a realizat in localitatea sa de noua conducere administrativa.
"Comuna Zadareni s-a facut o comuna frumoasa, luminoasa, pentru ca dupa alegerile electorale ne-am ales cu o femeie-primar, Doina Petri, despre care multi au spus - cum poate sa conduca o femeie comuna noastra, unde sunt foarte multe de facut?!
Doamna primar si-a ales, insa, un viceprimar bun, pe domnul Siclovan si o secretara priceputa, doamna Sorina, dupa care s-a trecut la treaba. Toti trei, ca o floare inflorita au facut ca localitatea noastra sa infloreasca si sa se lumineze. Au inceput cu renovarea scolilor si a gradinitei unde s-a introdus gazul metan, tocmai ca elevii sa scape de focul din soba cu lemne verzi si fumul care bantuia prin clase. In prezent se lucreaza la introducerea apei potabile de la oras, pentru scoli si pentru populatie, copiii sa nu mai fie nevoiti sa aduca sticle de apa de acasa. S-a trecut la reparatii si zugravit, apoi la primarie, la caminul cultural si pe terenul de sport. Domnul viceprimar se ocupa mai mult de tineret la caminul cultural unde este zilnic deschis pana seara, pentru ca tineretul sa-si petreaca timpul in mod util si placut. S-a infiintat, din nou, echipa de fotbal care a ajuns deja pe primele locuri in judet, iar formatia de pompieri este sprijinita de catre primarie, fiind in fruntea formatiilor de pompieri din judet."

In continuare, neamtul din Zadareni relateaza despre harnicia copiilor din comuna care sunt dusi sa curete strazile, adunand hartii si ambalaje aruncate.
S-a pus un accent deosebit pe pastrarea curateniei comunei, in fata fiecarei case trebuind sa se taie iarba si sa se curete santul.
"Toate strazile din comuna au fost reparate. De la Foraj, prin vale, pana in comuna - a fost un drum plin de gropi, d-na primar a luat, insa, masuri si s-a asfaltat o portiune din drum. In continuare s-a asfaltat drumul principal care duce la primarie, scoala si biserica catolica, iar in cadrul primariei s-a facut o sala mare de sedinta folosita si pentru alte intruniri. Doina Petri fiind o buna administratoare, colaboreaza fructuos cu seful de post Teo pentru mentinerea linistii si ordinii in localitate. Pentru toate lucrurile bune care s-au facut de catre doamna primar Doina Petri imprena cu viceprimarul si secretarul primariei, noi, cetatenii comunei le multumim si le dorim sanatate si Dumnezeu sa le dea putere sa ajute si mai departe cetatenii comunei Zadareni".
Sunt randuri simple, dar scrise cu mult suflet din partea multor cetateni ai comunei Zadareni, randuri de recunostinta pentru cei care au schimbat in bine destinele acestei comune.
Este unul dintre foarte rarele cazuri cand o comuna multumeste, la doi ani de mandat, primariei - pentru activitatea pe care o desfasoara DOAR in interesul cetatenilor.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Saptamana muzicala aradeana - Concertul Filarmonicii

Directorul Filarmonicii - Dorin Frandes in timpul repetitieiDirectorul Filarmonicii aradene, dr. Dorin Frandes, a abordat la concertul saptamanii trecute o lucrare romaneasca, Balada vocal simfonica "Mama lui Stefan cel Mare" de Gheorghe Dima, pe versurile lui Dimitrie Bolintineanu.
Merita sa mentionam faptul ca tema muzicala compusa de Alexandru Flechtenmacher pe aceleasi versuri, pe care a imprumutat-o G. Dima in balada sa, a facut cariera in muzica culta romaneasca, fiind folosita si de Iacob Muresianu in Uvertura festiva "Stefan cel Mare", de George Enescu in Rapsodia a II-a, iar ceva mai tarziu si de Alexandru Zirra in poemul simfonic "Cetatea Neamtului".
Asta ar insemna ca toti compozitorii amintiti au apreciat plasticitatea si profunzimea melodiei lui Flechtenmacher (de altfel autor si al Horei Uniirii si a altor cantece patriotice, al primei operete romanesti etc.)
Asadar, "Mama lui Stefan cel mare" a lui Gh. Dima a rasunat din nou pe scena Filarmonicii aradene (unde a mai fost cantata cu vreo trei decenii in urma), la peste 120 de ani de la compunerea ei.
Acum a avut parte de talmacirea corului dirijat de Dorin Chereji, a solistilor Laura Sebesan si Bogdan Baciu, a orchestrei, ansambluri conduse de Dorin Frandes.
Interpretii au redat nelinistea asteptarii, tensiunea dramatica a muzicii generata de versurile: "Du-te la ostire, pentru tara mori Si-ti va fi mormantul incununat cu flori", ca si maretia victoriei.
Din sumedenia de concerte pentru pian compuse de Wolfgang Amadeus Mozart la Viena, unde trecea drept un exceptional virtuoz al acestui instrument, aradenii au putut asculta Concertul nr. 14 KV 449 terminat in1784.
Stefan Arnold (Austria), colaborator al unor orchestre din Viena, Berlin, Salzburg, Stockholm etc. a talmacit trairile acestui concert cu suport cameral, primul pe care autorul l-a intitulat "alla tedesca" (german) din seria celor sase ale anului respectiv, avand alaturi formatia aradeana care l-a insotit in discursul ce a reusit sa acapareze auditorii.
Alaturi de tema dragostei, cu toate aspectele si consecintele ei, cea a destinului atrage in mod deosebit pe creatorii de arta si pe iubitorii ei.
Elevii Liceului de Arta au daruit Regelui amprenta puritatii tineresti Simfonia a V-a in mi minor op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski, dominata de aceasta idee, a avut parte de o talmacire sensibila a orchestrei dirijata de Dorin Frandes, sensibilitate perceputa de publicul aflat in sala mare a Palatului cultural, public ce pare a fi ramas cu certitudinea ca a participat la un eveniment muzical de exceptie, prin aplauzele insistente, dar si cum tinea sa ne spuna deschis o auditoare fidela a concertelor aradene, cu o evidenta incantare.
Cel mai pretios dar
O alta manifestare muzicala, ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, s-a desfasurat la Savarsin.
Corul si orchestra Liceului de Arta din Arad, in frunte cu dirijorul prof. Dan Boar si directoarea scolii, prof. Silvia Demian, au creat momente de stralucire solemna la festivitatea de la Domeniul Regal din localitate.
Este vorba de pelerinajul membrilor "Asociatiei Amicii Regelui Mihai" si a altor organizatii regaliste din vestul tarii (Timisoara, Resita, Deva, Simeria, Alba Iulia, Campeni, Abrud, Zlatna, Oradea, Beius, dar si Cluj, Sibiu s.a.) cu ocazia inmanarii Majestatii Sale Regele Mihai I a primului volum al cartii "Coroana de otel", care va apare in zilele urmatoare la Arad sub semnatura lui Tiberiu Dekany si Artur Comiuc.
Au fost prezenti reprezentanti ai Prefecturii, ai Primariilor din Arad si Savarsin, ai bisericilor si ai altor organizatii si asociatii.
Totodata multimea de simpatizanti ai monarhiei l-au felicitat pe Suveran pentru apropiata aniversare a zilei sale de nastere.
In prezenta Familiei regale si a tuturor celor amintiti, corul si orchestra Liceului de Arta a intonat vechiul Imn al Romaniei, caruia lumea ii zice "Imnul Regal", cu muzica semnata de Eduard Hübsch si textul lui Vasile Alecsandri.
Au urmat doua numere solistice si trei parti corale din "Stabat mater" de Pergolesi, soliste fiind prof. Felicia Fleter si eleva Bradean Diana din cl. a XII-a. Incheierea programului formatiilor de elevi s-a facut cu un impresionant "Multi ani!"
Acest miniconcert, luminat si de un bland soare de octombrie, a putut fi perceput ca un minunat dar, care poarta amprenta puritatii tineresti, dar pentru o personalitate al carui destin s-a impletit cu cel al iubitei sale patrii, de care a fost despartit fortat vreme de decenii.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad
***
Urmatorul program al Filarmonicii aradene va fi dirijat de Cristian George Neagu
Solisti vor fi: Violina Novac si Valentin Marele
Vor fi interpretate: Uverturi, arii si duete din opere de Gioacchino Rossini


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]