Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 18 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Incadrarea absolventilor in munca aduce avantaje

Alexandra Lincar - purtatorul de cuvant al AJOFM prezinta avantajele agentilor economici care angajeaza absolventiDeoarece, de curand, s-a mai incheiat un an scolar, absolventii institutiilor de invatamant trebuie sa stie ca au obligatia ca in termen de 60 de zile de la absolvire sa se inregistreze la agentiile de somaj teritoriale sau la furnizori de servicii acreditati. 
Daca in aceasta perioada nu urmeaza o forma de invatamant sau nu si-au gasit un loc de munca, pot solicita indemnizatia de somaj.
Absolventii Scolilor speciale, pentru persoane cu handicap, isi pot depune dosarele pentru a beneficia de indemnizatie de somaj imediat dupa absolvire. 
Prin absolvent al unei institutii de invatamant, in conformitate cu Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata cu Legea nr. 107/2004, se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM)
Arad, Alexandra Lincar, indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia (in prezent, aceasta este de 155 lei). Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Pe de alta parte, AJOFM ofera facilitati si angajatorilor care incadreaza absolventi. 
Astfel, agentii economici care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant pot primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, un salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru
absolventii ciclului inferior ai liceului sau ai scolilor de arte si meserii. 
Pentru cei din invatamantul secundar superior sau din invatamantul postliceal, angajatorii pot primi 1,2 salarii, respectiv 1,5 salarii pentru absolventii de invatamant superior.
De asemenea, pentru incadrarea in munca pe durata nedeterminata a absolventilor din randul persoanelor cu handicap, aceste sume sunt acordate pentru fiecare absolvent pe o perioada de 18 luni. 
Angajatorii sunt insa obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora timp de trei ani, perioada in care absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, cheltuielile necesare pregatirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Cristan Videscu - Agenda zilei

  • Cum se aleg cei mai de seama oameni ai Aradului

Criterii de acordare a distinctiilor de catre Primarie - Virtual Arad News (c)2006Proiect de hotarare privind aprobarea regulamentului pentru conferirea titlului de Cetatean de onoare si a altor titluri si distinctii personalitatilor cu merite deosebite se numeste initiativa consilierilor locali Moisescu Cristian, Padurean Corneliu, Costin Ionel, Nagy Ghizela, Popa Dorel, care fac parte din Comisia de cultura a CLM Arad.
Regulamentul instituie titlurile si distinctiile enumerate in cele ce urmeaza si reglementeaza regimul juridic al acordarii acestora:
a) Titlul de CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD.
b) Titlul PRO URBE.
c) Titlul de EXCELENTA.
d) Titlul OMUL ANULUI.
e) Distinctia "Diploma de onoare".
f) Distinctia "Diploma de fidelitate matrimoniala" (argint, aur, diamant)
g) Distinctia "Diploma de centenar"
Titlul/distinctia se acorda, dupa caz, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul/domeniile in care s-a afirmat cel propus, cu conditia preluarii propunerii ca initiativa a primarului sau a unor consilieri locali.
Titlul se mai acorda si oricaror persoane fizice sau juridice, cu conditia preluarii propunerii ca initiativa a primarului sau a unor consilieri locali.
Chiar si cetatenii, daca reprezinta un numar de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a municipiului Arad, pot propune acordarea unui titlu sau a unei distinctii.
Fara discriminare
Acordarea titlului (si distinctiilor) nu este conditionata de cetatenie, nationalitate, domiciliu, sex, religie, apartenenta politica.
Titlul/distinctia se poate acorda in timpul vietii celui in cauza sau post-mortem.
Titlul are urmatoarele caractere juridice: este personal, este netransmisibil, este un drept al titularului si are valabilitate nedeterminata.
Criteriile generale de conferire a titlurilor si distinctiilor sunt:
1.valoarea
2. competenta
3.moralitatea
4.compatibilitatea cu domeniul pentru care este propus
5.contributia deosebita in viata comunitatii si la prestigiul orasului sau a tarii in lume.
Detinatorii titlului dobandesc urmatoarele drepturi specifice: dreptul de a lua cuvantul in sedintele Consiliului Local al Municipiului Arad la dezbaterea initiativelor care privesc intreaga comunitate, in domeniul in care au fost laureati; dreptul de a participa la toate manifestable desfasurate sub egida Consiliului Local al Municipiului Arad sau in care acesta este coorgan izator; dreptul de a participa gratuit la toate manifestarile cultural-sportive organizate de institutiile aflate sub autoritatea Consiliului Local: alte drepturi si recompense prevazute in legi speciale si hotarari ale Consiliului Local al Municipiului Arad.
Drepturile prevazute la articolul precedent inceteaza in urmatoarele situatii:
Decesul titularului,
Retragerea titlului,
Suspendarea titlului.
Titlul se retrage in urmatoarele situatii:
a) atunci cand, ulterior decernarii, apar situatii de incompatibilitate prevazute in prezentul regulament;
b) atunci cand persoana laureata produce prejudicii de imagine sau de alta natura municipiului Arad, locuitorilor sai sau tarii.
Titlul se retrage prin hotarare a Consiliului Local.
Semne ale perenitatii
Laureatii au datoria de a promova si apara imaginea Aradului si de a se abtine de la orice conduita care ar aduce prejudicii municipiului Arad.
Fiecare cetatean de onoare va planta un copac, intr-un parc public, desemnat de Primaria Municipiului Arad, pe care va fi aplicata o placuta cu numele acestuia.
Informatiile publice referitoare la cetatenii de onoare vor fi publicate si in format electronic, in site-ul Primariei Municipiului Arad, la rubrica special deschisa.
Laureatii se legitimeaza in baza unui inscris denumit brevet, semnat de catre Primarul Municipiului Arad, stampilat de dimensiunile cartii de identitate, care contine fotografia laureatului si datele cerute pentru elaborarea titlului/distinctiei, cu exceptia consemnarii meritelor laureatului.
Expunere de motive
Consilierii care au elaborat acest proiect de hotarare si-au intemeiat demersul pe urmatoarele motive: Din 1990 si pana in prezent, au fost adoptate hotarari ale Consiliului Local de acordare a unui numar insemnat de titluri de "Cetatean de onoare al municipiului Arad" si de titluri "PRO URBE", fara a exista un regulament care sa consacre clar criterii de acces la aceste titluri, aprecierea Consiliului Local in fiecare caz in parte fiind determinata preponderent de subiectivismul imaginii publice a candidatilor. 
De asemenea, nu s-a pastrat in arhiva autoritatilor locale nici un alt tip de regulament pentru acordarea titlurilor si distinctiilor, valabil pentru perioada de dinainte de 1990 sau de dinainte de 1950. 
" Proiectul de regulament pe care il propunem este susceptibil de imbunatatire si completare, comisia fiind disponibila sa accepte orice propunere menita sa perfectioneze cadrul legal propus, ale carui norme configureaza modul de acordare a titlurilor si distinctiilor, cazurile de retragere a acestora, drepturile si obligatiile laureatilor, alte dispozitii care introduc exigente si consacra standarde de promovare a imaginii si de recompensare a personalittilor apreciate ca valoroase de comunitatea aradeana. Datorita complexitatii deciziei de evaluare a meritelor personalitatilor propuse pentru titluri si distinctii in diversele domenii ale vietii sociale, este necesara elaborarea acestui regulament si aprobarea sa de catre Consiliul Local", conchid cei cinci consilieri municipali ai Comisiei de cultura a CLM Arad.

Andrei Crisan - Agenda zilei

  • Piata Fortuna se liciteaza astazi!

Locul Piatei Fortuna va fi ocupat de un complex comercialLocul sau va fi luat de un complex comercial iar punctul termic va deveni noua piata!
Se vinde terenul de sub Piata Fortuna.
Cei care vor cumpara suprafata imensa de aici vor avea obligatia sa ridice un complex comercial.
In vecinatatea acestuia va fi pusa pe picioare noua piata de la Fortuna, spatii verzi, un loc de promenada etc.
Terenul scos la vanzare e in suprafata de 2236 de mp si a trezit interesul catorva investitori.
Nu foarte multi insa, pentru ca despre astfel de proiecte se spune ca au din start destinatie clara.
Ieri, pana la ora 14.00, adica cand mai ramasesera trei ore pentru cumpararea caietelor de sarcini si a depunerii ofertelor, doar trei societati comerciale cumparasera caietele de sarcini pentru cumpararea terenului de sub Piata Fortuna.
Licitatia in care firmele interesate urmeaza sa-si prezinte oferta (pretul pe mp si pe toata suprafata) este programata astazi, pentru ora 10.00.
Firmele interesate trebuie sa prezinte si studiul elaborat si termenul maxim de finalizare a lucrarilor.
Cel care va cumpara terenul cu piata Fortuna va avea, printre altele, obligatia de a reamplasa si reconstrui Piata Fortuna, conform planselor deja stabilite de Municipalitate, de a demola actuala piata, de a construi spatiul comercial si parcarea.
Firma care va cumpra terenul va avea obligatia de a ridica piata in maximum un an de la semnarea contractului cu Primaria.
In pofida unor propuneri neconventionale si nu neaparat occidentale, noua amenajare va transforma Fortuna, potrivit executivului local, intr-una dintre cele mai moderne spatii destinate pietelor agroalimentare.
Spre deosebire de Mihai Viteazul, pietarii de aici nu si-au facut auzit glasul.
In acest caz insa, activitatea din piata va functiona, potrivit actelor intocmite de Primarie, pe actualul amplasament, pana cand noua piata va fi predata de firma, gratuit, Municipalitatii.
Potrivit Primariei, zona Fortuna va beneficia de marirea spatiilor verzi, modernizarea aleilor de acces si modernizarea centrului comercial, respectiv zona de piata.
Se va realiza o noua piata, mai mare, de peste 1500 mp, formata din trei tronsoane, care va include si fostul punct termic dezafectat.
10 euro/mp de piata
Acesta este tariful stabilit de Primarie.
Mai exact pretul de strigare la licitatia de astazi pentru Piata Fortuna.
Per total, daca suma va ramane aceasta (fapt greu de crezut la prima licitatie, insa nu si la a doua), firma ar trebui sa plateasca pentru terenul de la Fortuna doar 22.360 de euro, la care se va adauga insa TVA.
Firma care va lua terenul va trebui sa deschida un cont de garantie de buna executie de 210 mii euro.
Piata Fortuna se muta in fostul punct termic
Probabil cea mai socanta dintre propunerile executivului pe care potentialul cumparator al terenului de la Fortuna va trebui sa o duca la capat este transformarea fostului punct termic (dezafectat acum) in viitoarea piata Fortuna, prin reabilitare si modernizare.
Tot aici va trebui facut loc si pentru cei care vor administra piata.
Hala pentru piata, ce are la dispozitie o suprafata de pana la 400 mp, nu e insa singurul spatiu destinat comercializarii produselor agroalimentare.
Un alt teren de aproape 1.200 mp este si el destinat noii piete a cartierului.

Adriana Barbu - Observator

  • Afluenta mare la vama

Vama Nadlac - cea mai aglomerata vama din taraPeste 10.000 de turisti, majoritatea romani stabiliti in afara tarii, au intrat in tara prin vamile aradene, in ultimele 24 de ore, au anuntat, luni, reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Potrivit sursei citate, de duminica la pranz si pana luni la pranz, au intrat in tara peste 10.000 de turisti, din care 6.500 numai prin Vama Nadlac, cea mai aglomerata de la frontiera de vest a tarii.
Politistii de frontiera spun ca vamile au inceput sa se aglomereze la sfarsit de saptamana.
In urma aglomerarii vamilor, autoritatile au luat masuri de fluidizare a traficului, pentru a nu se mari timpul de asteptare la controlul documentelor.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Carnagiu rutier langa Varadia

Groaznic accident in apropiere de VaradiaAttila si Georgeta Pito, impreuna cu fiica lor de un an si jumatate, Tunde, cetateni maghiari, au pierit intr-un teribil accident de circulatie petrecut langa Varadia de Mures.
O alta familie implicata in accident se afla, la ora actuala, in mare suferinta. Amanunte, in pagina...
Familia Pito, din Ungaria, alcatuita din Attila si Georgeta, sot si sotie, respectiv fetita acestora, Tunde, de numai zece luni, au pierit, ieri dimineata, intr-un cumplit accident ruitier petrecut in imediata apropiere a localitatii Varadia de Mures.
In timp ce familia Pito se indrepta spre Deva intr-un autoturism marca Suzuki Swift, condus de Attila Pito, la un moment dat acesta a pierdut controlul volanului, intrand pe contrasens; din directia opusa insa venea un autotren marca Mercedes, inmatriculat in capitala si condus regulamentar de Ilie Ilie, de 36 de ani, domiciliat intr-un sat din judetul Valcea.
Acesta din urma, vazand ca spre el se indreapta, lipsit de orice control, autoturismul marca Suzuki, a incercat sa evite impactul, ce se anunta iminent, tragand brusc de volan dreapta.
Din pacate insa, autotrenul a intrat intr-un capat de pod, cabina acestuia facandu-se, efectiv, praf, iar in clipa imediat urmatoare a fost lovit, in plin, si de masina Suzuki.
Impactul, deosebit de violent, a facut ca membrii familiei Pito, aflati in Suzuki, sa-si piarda toti viata pe loc; in acelasi timp, soferul TIR-ului a fost accidentat deosebit de grav, la fel ca si sotia acestuia, care se afla pe scaunul din dreapta al bolidului.
Fetita familiei Ilie, de doar sapte ani, aflata si ea in cabina TIR-ului, impreuna cu parintii sai, a scapat fara nici o zgarietura; in stare de soc, a fost luata de soferul ambulantei din Savarsin, dupa ce parintii sai au fost transportati la Spitalul Judetean Arad; acesta s-a oferit s-o ingrijeasca pana se va sti in ce situatie se afla cei care i-au dat viata.
In urma accidentului de circulatie, soseaua a fost blocata pret de circa trei ore.
Familia decedata a fost depusa la morga Spitalului Judetean Arad.
A fost nevoie, pentru reluarea traficului, de interventia mai multor utilaje care sa deblocheze macar o singura artera.
Sinsp. Nicolae Crainic, din cadrul SPR Arad, ne-a declarat: "Cercetarile noastre ne-au determinat sa concluzionam ca soferul autoturismului marca Suzuki a adormit la volan. Practic, in momentul in care acesta se indrepta spre autotren, nu a facut nici un gest care sa-l determine pe soferul TIR-ului sa creada ca Attila Pito si-ar fi dat seama ca a pierdut controlul masinii; de altfel, nu s-a vazut acolo nici o urma de franare. Vom continua cercetarile, in vederea stabilirii cu exactitate a celor petrecute acolo..."

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]