Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 17 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Trecem in Ungaria doar cu buletinul

Premierii Romaniei si Ungariei la sedinta comunaUNGARIA - Autonomia pe criterii etnice - subiect de discutie la Budapesta, cu prilejul celei de-a doua sedinte de guvern comune romana-ungara. Romania si Ungaria trebuie sa uite problemele din trecut si "ranchiuna istorica".
Acesta a fost mesajul premierului ungar Gyurcsany, lansat Reuniunea s-a desfasurat la Budapesta, ultima inainte ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene.
Delegatia Romaniei s-a indreptat apoi catre sediul Executivului de la Budapesta. 
La inceputul sedintei comune de guvern, premierul Ungariei a tinut sa adreseze delegatiei de la Bucuresti un mesaj, chiar in limba romana.
Principalele subiecte discutate in cadrul sedintei su fost cooperarea in domeniul securitatii, implementarea unui control unic la granita, problema dreptului la munca al romanilor in Ungaria dupa aderare si probleme de infrastructura. 
La sfarsitul sedintei, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat doua dintre concluziile intalnirii.
Dupa sedinta de guvern, oficialii romani au semnat mai multe acorduri bilaterale cu omologii lor maghiari. 
Au fost atat de multe, incat unii au semnat in locul altora. 
In cadrul sedintei comune de guvern, reprezentantii celor doua tari au convenit si asupra constituirii unui grup mixt de istorici, care sa elaboreze un volum comun de istorie a Romaniei si Republicii Ungare.
Activitatea istoricilor din cele doua tari va fi coordonata de catre Academiile de la Bucuresti si Budapesta, iar prezentarea structurii detaliate a volumului urmeaza sa fie facuta in anul 2010, urmand ca ulterior sa fie elaborat continutul propriu-zis.
Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va avea misiunea de a securiza frontiera estica a Uniunii Europene, misiune indeplinita in prezent de Ungaria. 
De aceea, problema securizarii frontierei va tine capul de afis al discutiilor din cadrul celei de-a doua sedinte comune a guvernelor roman si maghiar. 
Circulatia intre Ungaria si Romania se va face doar cu buletinul In cadrul reuniunii, va fi elaborata o declaratie comuna privind simplificarea trecerii frontierei romano-ungare, controlul unic la frontiera si limitarea timpului de stationare a trenurilor care circula intre cele doua tari.
Ordinea de zi mai include proiecte de acorduri bilaterale, propuneri de cooperare, in domeniile infrastructurii, mediului, dezvoltarii regionale, afacerilor interne, protectiei minoritatilor, educatiei si culturii.
Membrii guvernului Tariceanu si ministrii cabinetului condus de Ferenc Gyurcsany discuta si despre editarea unui volum comun de istorie a Romaniei si Ungariei, de catre istoricii din cele doua tari. 
De remarcat este faptul ca de pe agenda intalnirii lipseste situatia Fundatiei Gojdu. 
Dar acest subiect ar putea fi totusi abordat, mai ales ca acordul care prevedea infiintarea Fundatiei la Budapesta a fost semnat cu ocazia primei sedinte comune de guvern a celor doua tari, care a avut loc la Bucuresti, pe 20 octombrie 2005.
Proiectul, contestat de Biserica Ortodoxa Romana si de societatea civila, a fost ratificat in Parlamentul de la Budapesta, in vreme ce Camera Deputatilor de la Bucuresti a respins acordul in luna mai. 
In prezent, Ordonanta Gojdu se afla la Senat, camera decizionala in acest caz.
Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat cu aceasta ocazie ca dialogul dintre cele doua tari a depasit probleme din trecut si este mai intensiv decat a fost vreodata.
"Romanii si maghiarii trebuie sa convietuiasca, sa caute interesele si valorile comune, dar trebuie sa vorbim si despre lucrurile care ne separa. Trebuie sa invatam sa ne respectam reciproc pentru ca, in aceasta parte a Europei, conlucrarea trebuie sa fie mai presus de ranchiunile istorice", a subliniat primul-ministru.
De asenenea, el a amintit ca Ungaria a insistat ca tara noastra sa devina membra UE, printre altele si pentru ca "exista o minoritate etnica, care are cetatenie romana, si care doreste sa isi pastreze identitatea"
O decizie importanta luata la aceasta intalnire: de la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani vor putea intra in Ungaria numai cu buletinul. 
Premierul ungar a mai spus si ca a privit cu invidie cum Steaua a intrat in Liga Campionilor, in timp ce fotbalul maghiar a trecut printr-un an negru

Adevarul

  • Organizarea sistemului de parcare cu plata - pe ultima suta de metri

Noul sistem de parcare va functiona in curandIn  aproximativ o saptamana sistemul de parcare cu plata va intra in vigoare. 
Procedurile pentru punerea acestuia in practica sunt pe ultima suta de metri. 
Primaria a angajat deja 15 persoane care vor lucra la noul serviciu.
Si pentru ca in organigrama sunt prevazuti 25 de angajati cu tot cu director, in urmatoarele zile se va organiza inca un concurs pentru ocuparea posturilor neocupate inca.
Purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Valer Marginean ne-a informat ca si marcajele au fost finalizate in proportie de peste 90 la suta, mai ramanand doar cateva strazi pe care se va lucra in aceste zile.
Reamintim ca parcarea cu plata se va aplica pe doua zone: zona 1 din care vor face parte 21 de strazi ultracentrale si zona 2 in care vor fi incluse 45 de strazi centrale. 
Orarul de functionare a acestui sistem se va desfasura dupa urmatorul orar: de luni pana vineri, intre orele 8,00 si 18,00, sambata intre orele 8,00 si 14,00, iar duminica parcarea va fi libera. 
Costurile pentru parcare vor fi cuprinse intre 0,1 RON si 30 RON, in functie de zona si timpul de stationare. 
Cei care isi vor face abonamente vor achita sume cuprinse intre 10 Ron si 712 RON, in functie de zona si de durata pentru care sunt incheiate acestea.
Parcarile se vor face peste tot in paralel cu axa drumului. 
Acest lucru a fost aprobat si de comisia pentru sistematizare a Politiei Rutiere. 
Vor exista aproximativ 1800 de locuri de parcare cu plata. 
Aradenii care detin carduri de la Parktronic, fosta firma care a administrat parcarile, pot sa le pastreze si sa se prezinte cu ele la noul administrator al parcarilor, pentru a le fi schimbate cu altele noi, fara a achita vreo suma.
In primele saptamani in care sistemul de parcare se va pune in aplicare angajatii noului serviciu nu vor aplica amenzi, ci doar avertismente, lasand si informari pe parbrizele autoturismelor care incalca legea. 

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • A inceput Simpozionul stiintific international, organizat de Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad

Au inceput lucrarile simpozionului international la UAVLa Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad au inceput lucrarile unei manifestari stiinfifice si universitare de mare tinuta - Simpozionul Stiintific International plasat sub genericul "Cercetare si educatie in era inovatiei"
Cu aceasta ocazie, universitatea de stat aradeana este gazda unor mari personalitati din varii domenii de cercetare, din tara si din strainatate, fiind reprezentate cele mai importante universitati din Romania.
Lucrarile simpozionului se desfasoara pe cinci sectiuni - Traditie si modernitate in stiintele umaniste, Stiinte economice, Procese ingineresti si tehnologice, Chimie si aplicatii si Matematica si informatica - toate fiind gazduite de modernul Complex universitar "M" (din cartierul Micalaca).
Invitatul special al simpozionului estc ofiterul stiintific al Comisiei Europene, Gisele Roesems Kerremans, care se prezinta la Arad cu lucrarea "Eco-zone si Platforme Europene de Tehnologii in nano-electronici (ENIAC) si Fotonici"
Domnia-sa a acceptat invitatia primita din partea conducerii Universitatii "Aurel Vlaicu", intrucat aceasta institutie de invatamant superior de stat are un bun renume nu doar in tara, ci si in strainatate, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.
Lucrarile Simpozionului stiintific international "Cercetare si educatie in era inovatiei" continua si astazi, participantii sustinand lucrari pregatite special pentru aceasta intrunire stiintifica.

Mihaela Cerna - Observator

  • Fost adjunct al Politiei din Kosovo, sef la Timisoara

Subcomisarul Ioan Dascalu este noul sef la Politia TimisAsa cum Editia de Vest a EvZ relata in urma cu mai bine de doua saptamani, noul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Timis este aradeanul Ioan Dascalu.
Acesta a fost instalat, ieri, de catre seful Inspectoratului General de Politie, Dan Fatuloiu. 
Dascalu a venit prin transfer la Timisoara, el ocupand pana acum fotoliul de sef al IPJ Arad. 
"Cu toate ca pare doar o miscare pe orizontala, acest transfer este o promovare si o provocare pentru mine, avand in vedere ca e vorba de un inspectorat mult mai mare", a comentat Dascalu.
Cu toate ca se stia de mult timp de aceasta numire, saptamana trecuta, la Bucuresti, a avut loc un concurs pentru sefia IPJ Timis. 
Un concurs al carui rezultat era cunoscut dinainte, in sensul ca nimeni nu trebuia sa-l castige. 
De altfel, s-a prezentat un singur candidat, actualul adjunct al IPJ, Gheorghe Moldovan, care a picat cu brio la proba de limba franceza. 
Si a picat frumos, obtinand nota 6,50, nota de trecere fiind 7,00. 
O nota la limita cat sa nu poata depune contestatie, aceasta fiind posibila doar daca diferenta dintre note era mai mica de 50 de sutimi.
Nemultumiri fata de fosta conducere
Fatuloiu a afirmat ca a fost decizia sa de a-l aduce pe Dascalu la sefia IPJ Timis. 
El spune ca e vorba de un experiment pe care l-a incercat imediat de la preluarea mandatului, si anume acela de a numi sefi din alte judete. 
Prioritatile lui Dascalu, enuntate de catre Fatuloiu, sunt continuarea reformei in inspectorat si lupta impotriva criminalitatii organizate si a infractionalitatii economice.
Fatuloiu a afirmat ca a fost nemultumit de fosta echipa din fruntea IPJ Timis, mentionand ca cele mai mari probleme au existat la combaterea pirateriei si a contrafacerilor, precum si a infractiunilor economice.
La doar 36 de ani, Dascalu are o experienta bogata. 
El a absolvit mai multe cursuri in tara si strainatate, dintre care unele organizate de FBI. 
Este licentiat a doua facultati, Hidrotehnica la Timisoara si Stiinte Economice la Arad, avand si un masterat.
Timp de trei ani (2000-2002) a lucrat in Kosovo, in cadrul Misiunii de mentinere a pacii. 
Pentru o perioada a fost chiar comandant adjunct al Politiei din Kosovo.

Ino Ardelean - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Amenajari de spatii verzi

Sectorul de spatii verzi din Arad isi vor schimba infatisareaSpatiile verzi din Arad isi schimba infatisarea. 
In aceste zile, fiecare spatiu verde este curatat si pregatit pentru sezonul rece astfel incat, arborii sa nu fie afectati de frigul din iarna. 
Decizia primariei de a amenaja spatiile verzi vine in urma consultarii cu aradeniilor care au solicitat acest lucru autoritatilor locale. 
In urmatoarele zile, aici vor fi plantati sute de arbori, conifere dar si trandafiri, astfel incat, de anul viitor Aradul sa poata fi comparat cu orice oras vest european. 
Lucrarile de amenajare sunt supravegheate chiar de viceprimarul Tiberiu Dekany. 
In proiectul de amenajare sunt cuprinse toate parcurile din cartierele orasului. 
Fiecare spatiu verde este inventariat si urmeaza sa fie amenajat in urmatoarele doua luni.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]