Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 17 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Bursa zvonurilor din Timisoara si Budepesta

Constructia autostrazii ar putea ocoli Aradul - Virtual Arad News (c)2006Ungurii nu (mai) vor ca autostrada sa treaca prin Arad
Potrivit unor informatii venite din judetul vecin, dar alimentate de peste granita, Aradul ar putea fi vaduvit de existenta unei autostrazi. 
Zvonurile care circula in mediile politice timisene dar si in cele maghiare - din fericire neconfirmate inca - dau ca sigura schimbarea traseului autostrazii, ca urmare a cererii oficialilor unguri. 
Acestia ar dori sa duca traseul numai prin judetul vecin, pentru ca astfel se va scurta cu 20 - 30 de kilometri, iar costurile ar fi mult mai mici pentru tara vecina. 
In conditiile in care preturile unui kilometru se ridica la circa un milion de euro si este nevoie si de ridicarea a doua poduri peste Mures, tendinta de a da crezare informatiilor este destul de mare.
Daca varianta vehiculata este cea reala, atunci autostrada ar putea trece prin Sannicolau Mare si va evita Aradul. 
In schimb, intre noi si Timisoara ar putea fi facuta o sosea cu patru benzi, care va lega cele doua municipii. 
Deocamdata, aceasta este inca in stadiu de proiect, in studiu de prefezabilitate. 
Conform proiectului initial, anul acesta ar trebui sa fie finalizat studiul. 
Banii pentru construirea autostrazii vor veni de la Guvern prin atragerea de fonduri externe. 
Ulterior, va fi trasat in detaliu traseul autostrazii, pentru ca mai apoi sa fie cumparate terenurile pe unde va trece viitoarea autostrada.
Asa cum spuneam, zvonurile nu au fost confirmate la Arad. Dar nici nu au fost infirmate. 
Potrivit subprefectului Levente Horvath si vicepresedintelui CJA, Gavril Buza, reactiile vor intarzia pel putin pana la aflarea unor vesti oficiale de la Budapesta. 
Pana atunci, trebuie sa speram ca sunt doar zvonuri nefondate si ca nu vom pierde uriasul magnet pentru investitorii cu adevarat importanti.
Conform ultimelor vesti de la Bucuresti, autostrada care vine din Szeged, pe coridorul IV paneuropean, va trece prin Arad si Timisoara. 
Mai precis, traseul este Szeged - Arad - Timisoara - Giarmata - Lugoj - Faget - Deva - Sibiu - Pitesti -Bucuresti.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Aradul, locul I pe tara la "Europa la liceu"

Elevele castigatoare a concursului "Europa la liceu"Concursul "Europa la liceu", editia 2006, organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania, si promovat in Arad de trei organizatii coordonate
de Asociatia Millennium Center, a ajuns la faza de premiere nationala.
Aceasta a avut loc in cadrul galei de inchidere a Festivalului Filmului European, la Bucuresti. 
Liceenii au fost invitati la un exercitiu de comunicare vizual: sa surprinda pe film Europa de langa ei.
Dintre cele 938 de proiecte inscrise, peste jumatate au intrat in etapa finala si au fost evaluate de un juriu condus de regizorul Cristi Puiu.
Locul I a fost ocupat de o echipa din Arad, alcatuita din Raouth Abulil, Dalia Chirila, Diana Cilian, eleve la Colegiul National "Moise Nicoara" Arad, avand ca si consultant pe Daniel Trifon.
Participantele au primit fiecare cate un player iPod.
Partenerii locali implicati in acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar al Judetului Arad si 18 licee din Arad, Universitatea de Vest "Vasile
Goldis"
Arad, Asociatia PAEM Arad, Autoritatea Nationala pentru Tineret - Directia Judeteana pentru Tineret Arad si Consiliul Judetean Arad.
"In Arad, Asociatia Millennium Center impreuna cu partenerii locali va organiza o gala in 2 iunie la Colegiul National Moise Nicoara, unde
invitatii si elevii participanti vor putea vedea filmele inscrise in concurs si unde primele echipe la nivel local vor fi premiate",
am aflat de la Sorin Victor Roman, presedintele Asociatiei Millennium Center.

C. L. - Adevarul

  • Of-ul pacientului - Donatorii de sange, descurajati de facilitatile oferite

A scazut la jumatate numarul donatorilor de sangeIn luna aprilie, numarul donatorilor de sange din Arad a scazut aproape la jumatate.
Intre timp, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine a trecut la masuri pentru depasirea acestei crize.
Programul a fost prelungit in prima si a treia sambata din fiecare luna.
Astfel ca donatorii se pot prezenta si in 20 mai, intre orele 8 si 12, la sediul centrului, situat in Piata Spitalului nr. 2-4.
Directoarea institutiei, dr. Laura Pacurariu, explica de ce s-a ajuns la acest impas.
"In unele judete din tara s-a scris ca donatorii nu mai primesc niciun bonus, ceea ce i-a descurajat probabil si pe aradeni. Altii privesc suma acordata, de 300.000 lei vechi, ca fiind insuficienta pentru o donare de sange. In al treilea rand, firmele, mai ales cele private, nu mai acorda cele doua zile libere sau nu elibereaza bonuri de masa pentru ele", a declarat directoarea.
"Vrem sa ne revenim si sa regularizam scaderile de sambata. De aceea, am prelungit programul si venim de acasa, impreuna cu colegii, pentru a fi la dispozitia celor care doresc sa doneze sange in aceste zile", a mai precizat Laura Pacurariu.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ferma de pui din Siria - inchisa de inspectorii sanitar-veterinari

Ferma avicola de la Siria a fost inchisaIn judet si in supermarketurile din Arad nu s-a descoperit carne de pui provenind din Brasov
Final de control nu fara urmari: au curs amenzile iar o ferma a fost inchisa de inspectori.
Ca urmare a evolutiei gripei aviare in Brasov, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara a decis interzicerea temporara a circulatiei si comercializarii pasarilor vii.
Notele de serviciu prin care se relua activitatea de comercializare a pasarilor vii in piete si targuri autorizate au fost si ele anulate "Ca urmare a aparitiei gripei aviare, se activeaza Comandamentul Antiepizootic Local si Judetean, iar reprezentanti ai Prefecturii, DSVSA, Directiei Agricole si Inspectoratului de Politie, care in termen de trei zile, incepand de astazi (n.r.-ieri) vor identifica toti producatorii si comerciantii de pasari din judet care nu respecta masurile de biosecuritate, tehnologia de crestere, exploatare si comercializare a pasarilor", ne-a declarat directorul executiv al DSVSA Arad, dr. Viorel Agud.
Autorizatiile acordate de catre primarii persoanelor fizice pentru activitatea de comercializare animale vii vor fi anulate imediat.
Luni si marti, echipe de inspectori au controlat toate cele 10 ferme de pasari din judet, precum si depozitele si magazinele care depoziteaza si comercializeaza carne de pasare, marile centre comerciale Selgros, Metro, Billa, Profi.
Nici unul dintre acestea nu comercializa produse din zonele afectate.
"Pana in prezent, nu s-a depistat carne de pasare care provine din judetul Brasov. De asemenea, nu s-au gasit nici pui vii provenind din judetele in care evolueaza sau in care exista suspiciuni de gripa aviara", a mai spus dr. Viorel Agud.
Daca la supermarketuri situatia e sub control, nu acelasi lucru se poate spune despre fermele avicole din Arad.
Luni seara, inspectorii au suspendat activitatea unei ferme din Siria iar alte doua ferme din judet au fost amendate.
Potrivit subprefectului Levente Horvath, pana ieri dupa-masa au fost descoperite trei nereguli.
A fost vorba, in primul rand, de un transfer de pui fara acte intre Aradul Nou si Alunis, ferma fiind amendata pentru acest fapt cu 20 de milioane de lei.
Masuri de protectie pentru prevenirea epidemiei la gripa aviara Societatea Petra a fost amendata si ea cu 6 milioane, pentru ca inspectorii nu au gasit conditii de biosecuritate la abator si pentru ca lipseau filtrele.
Cel mai grav dintre cazuri a fost descoperit la o ferma din Siria, unde inspectorii au retras autorizatia de comercializare a pasarilor.
Motivul a fost dat de lipsa unui medic veterinar, de absenta unui numar suficient de angajati si pentru ca societatea nu avea documente de provenienta pentru pasarile comercializate.
"Este o ferma cu peste 300 de pasari, pentru care proprietarul nu avea supraveghere sanitar veterinara si nici angajati suficienti, ci doar doi. Cel mai grav lucru este ca proprietarul nu a putut justifica provenienta pasarilor, motiv pentru care s-a impus imediat inchiderea fermei", a declarat Viorel Agud.
Proprietarul fermei a fost amendat cu zece milioane de lei.
Inspectorii aradeni au facut verificari si la sate, amendand zece familii cu cate zece milioane de lei, pentru ca si-au lasat pasarile de curte libere pe strazi.
Aradenii sunt sfatuiti sa se uite atent la carnea pe care o cumpara si sa nu cumpere carne din Covasna, Brasov, Vrancea si Buzias (Timis).
Masuri de igiena
- Spalarea cu apa si sapun a mainilor, mai ales dupa contactul cu pasarile, sau stergerea mainilor cu alcool sanitar;
- Solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari;
- Interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasari infectate;
- Se interzice consumul de produse din carne de pasare, neprelucrata termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea.
Cand preparati hrana
- Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat;
- Spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic;
- Toate alimentele provenite de la pasari, trebuie prelucrate termic, iar galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga;
- Temperatura la care se prelucreaza termic sa fie mai mare de 70 de grade Celsius;
- Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic;

Adriana Barbu & Anca R. Badila - Observator

  • Gradina Botanica Universitara Macea

Parcul universitar Macea - Virtual Arad News (c)2006Obiectiv de patrimoniu natural, obiectiv stiintific dar si cultural, Parcul Deontrologic si ulterior Gridina Universitara Macea are o istorie de peste 300 de ani.
Intinsa pe o suprafata de 20,5 ha, cuprinzand peste 2000 de unitati taxonomice, plante lemnoase, cat si o bogata colectie de plante ierbivore, Gradina Botanica este organizata pe sectoare.
Cu deosebire dupa transformarea in Gradina Botanica Universitara sectorul de cercetare stiintifica, dotat cu laborator, sera si pepiniera, a devenit prioritar.
Alaturi de intensele schimburi de seminte si schimburi deondrologice efectuate cu gradini botanice de pe toate continentele, activitatea stiintifica desfasurata la Macea face obiectul unor contracte de parteneriat cu universitati din strainatate: Universitatea "Koros" din Bekescaba (Ungaria), Universitatea de Studii din Padova (Italia), Universitatea "Matuj Bela" din Banska Bystrica (Slovacia) etc.
Colectie stiintifica de cert nivel european, Gradina Botanica Universitara are si valente culturale fiind gazda unor manifestari stiintifice de nivel national.
Gradina botanica subliniaza frumusetea zonei Macea - Virtual Arad News (c)2006 Statuia poetului national Mihai Eminescu si busturile a sase poeti ardeleni, aranjamentele dendro-floricole care ilustreaza pagini din literatura clasica romaneasca, innobileaza patrimoniul verde al gradinii.
Teritoriul acestei gradini botanice are doua parti distincte.
Prima parte incepe chiar la intrarea principals si ocupa o suprafata de circa 10 ha, in care se gasesc amenajari ce urmaresc scoaterea in relief a unor peisaje in scopul de a cultiva la vizitatori interesul si gustul pentru frumos, de a cunoaste rolul pe care-l au plantele in viata, in a-i oferi omului un mediu bogat in oxigen, un mediu in care linistea si frumosul inving stresul.
A doua parte a gradini ocupa o suprafata de circa 3,5 ha, pe care este infiintata "Colectia deondrologica" - in care speciile de plante lemnoase sunt grupate in teren dupa originea lor continentala: America de Nord, Asia, Europa de sud-est, sectorul Filogenetic, precum si unele colectii pe genuri scoase din acest ultim sector (Betula, Crataegus).
Tot de partea a doua mai apartin doua suprafete de circa 7 ha ocupate de specii forestiere stejar, salcam, artar si sambovina americana.
Gradina botanica Macea face schimburi de seminte cu multe tari - Virtual Arad News (c)2006 Deosebit de interesante pentru majoritatea vizitatorilor precum si pentru studentii de la facultatile de biologie din Arad, Bucuresti, Timisoara si Oradea, pentru studentii de la Facultatea de Medicina Generala din Arad este sectorul cu plante toxice, medicinale, aromate si tinctoriale.
Sculptorul Pavel Mercea din Bucuresti, originar din Macea, a realizat si donat comunei statuia lui Mihai Eminescu si busturile poetilor ardeleni, care sunt amplasate tot in prima parte a acestei gradini botanice, realizand "Aleea Poetilor".
Asezarea sculpturilor in peisajul generos al gradinii, in care operele de arta se integreaza firesc, ii dau o nota de individualitate, un plus de frumusete si originalitate.
Minunata idee de a transforma Gradina Botanica Macea, a carei sortimentatie din punct de vedere stiintific este demna de invidiat, intr-un obiectiv de cultura multifunctional care inglobeaza fericit aceste opere de arta special create, este desigur reflexul unei drepte intelegeri a rolului de modelator pe care il are acest spatiu.
In prezent, prin modul de organizare si sortimentatie, Gradina Botanica din Macea se constituie ca un important obiectiv cultural - stiintific si de agrement, o adevarata baza didactica si de cercetare pentru studentii Universitatii de Vest "Vasile Goldis", aducandu-si pe aceasta cale o importanta contributie la formarea constiintei ecologice.

Cristian Maduta - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]