Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 17 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Primaria trebuie sa dea un milion de euro pentru Parktronic!

Automatele Parktronic raman in proprietatea PrimarieiParktronic trebuie sa-si achite obligatiile (aproximativ 40 mii euro) pana la finele lunii
Consilierii locali au fost deja convocati la prima sedinta ordinara din acest an pentru a vota, printre altele, unul dintre cele mai grele proiecte de hotarari din ultimul timp. 
Este vorba de rezilierea contractului cu Parktronicul, un fapt dorit de mult, dar care se va dovedi extrem de costisitor pentru Primarie si, implicit, pentru aradeni. 
Asa cum v-am informat deja in ziarul de sambata, vineri comisia de negociere a batut palma cu firma Belsirim Automotive, cea care detine sistemul de parcare cu plata in municipiu (Parktronicul), dupa o serie intreaga de negocieri. 
Semnarea protocolului s-a facut dupa lungi discutii si dupa ce o firma de evaluare independenta (dar aleasa de Consiliul Local) s-a uitat pe intreaga afacere Parktronic. 
Initial, societatea a cerut 1,2 milioane de euro pentru a renunta la afacere, dar dupa negocieri, intelegerea dintre parti a facut ca Primaria sa cada de acord sa plateasca circa 1 milion de euro.
Potrivit consilierului local, Ovidiu Marian, vineri s-a stabilit suma finala pe care Primaria o va plati pentru intreg Parktronicul firmei Belsirim Automotive si, implicit, rezilierea contractului. 
"Ei ne vor preda intreg sistemul de parcare, cu toate activele, tot ceea ce inseamna logistica si cu 125 de parkomate, adica cele care ne intereseaza, pentru ca sistemul pe care il va administra pe viitor Primaria nu va fi la fel de extins pe cat a fost cel al societatii. In scurt timp noi vom stabili si noul regulament de functionare a parcarilor". 
Alesul municipal, care a facut parte din comisia de negociere cu Parktronicul, ne-a punctat si faptul ca s-a stabilit, tot la finele saptamanii, faptul ca Primaria va trebui sa plateasca milionul de euro in rate (asa cum se dorea initial), insa doar pana in noiembrie. 
Cu toate acestea (faptul ca termenul limita de plata este destul de apropiat), Ovidiu Marian sustine ca negocierea a fost buna, pentru ca in raportul de evaluare facut de firma de evaluatori aleasa de Primarie se arata ca afacerea valoreaza 3 milioane de euro, asa ca suma pe care trebuie sa o plateasca municipalitatea este sub valoarea stabilita in acest raport.
Si firma Belsirim Automotive ar trebui sa se arate multumita: va scapa de o afacere care nu mai merge, dat fiind faptul ca nu exista masuri punitive impotriva celor care nu-si platesc parcarea, si se va alege, pana in noiembrie, cu un milion de euro. 
Totusi, tot in urma negocierilor s-a stabilit ca societatea va trebui sa plateasca Primariei obligatiile neachitate, la care s-a obligat prin contract. 
Este vorba de circa 40 de mii de euro, penalitati de intărziere la redeventa pe care trebuia sa o verse in bugetul local. 
Suma va trebui platita, daca proiectul aflat pe ordinea de zi a CLM va trece de votul consilierilor, pana la 31 ianuarie.
E greu de crezut ca alesii municipali se vor impotrivi rezilierii contractului cu Parktronicul, data fiind imaginea negativa pe care aceasta afacere a "castigat-o" in ochii aradenilor. 
Suma pe care Primaria s-a aratat de acord sa o plateasca pentru afacere ar putea insa reprezenta un motiv de nemultumire cel putin pentru opozitia (firava) din CLM, care probabil va vota impotriva proiectului, de vreme ce ea promovase, la vremea respectiva, Parktronicul in Arad.

Adriana Barbu - Observator

  • Banii ramasi in buzunare dupa sarbatori - miza soldarilor: Soldarea - rentabila pentru comerciant

Reducerile de preturi in magazine vor atrage si cumparatorii cu venituri modestePentru a impulsiona vanzarile, dar si pentru a scapa de produsele de sezon si pentru a face rost de fonduri in vederea reinnoirii sortimentului de marfuri, magazinele pot aplica reduceri de preturi. Din cauza reducerilor (sau datorita lor), in aceasta perioada cumparatorii intra in magazine mai des si mai multi decat in urma cu ceva timp. Dar situatia e convenabila si pentru vanzatori. Decat sa-si tina marfa de iarna pe stoc, prin aplicarea reducerilor comerciantii incearca sa recupereze o parte din banii investiti, pentru a se aproviziona cu noi produse, de primavara-vara. „Comerciantii practica soldarea pentru ca e rentabila. Decat sa tii marfa pe stoc, mai bine o vinzi, chiar cu reducere. S-a constatat ca in perioada de reduceri creste numarul de clienti. Cred ca omul face economii de sarbatori pentru ca stie ca urmeaza o perioada de reduceri dupa. De asemenea, in aceasta perioada cresc si vanzarile, se simte la stoc”, spune sefa magazinului Leonardo, Ana Daraban.
"E o ocazie buna"
Multi aradeni au asteptat cu nerabdare data de 15 ianuarie, data de la care comerciantii pot practica reduceri la produsele din stocul de iarna. 
Dupa cumparaturile efectuate de sarbatorile de iarna, majoritatea aradenilor au ramas cu mai putini bani in buzunare, iar micsorarea preturilor, permisa acum de lege, ar fi o buna ocazie de achizitionare de imbracaminte sau incaltaminte de iarna. 
Pentru ca iarna este inca aici. 
"Stiu ca in fiecare an sunt reduceri, atat de iarna cat si de vara. Pe mine ma intereseaza acum niste cizme care in decembrie costau prea mult. Acum e o ocazie buna, pentru ca la pret redus pot sa le cumpar", ne spune Mihaela Todea.
"Cred ca asta ar fi pretul real..."
La unul din magazinele de confectii de pe centru reducerile de pret sunt in toi. Una din cliente incearca de zor cateva geci de iarna, decisa sa cumpere una. 
"Am fost si saptamana trecuta, dar vanzatoarea mi-a zis sa mai astept cateva zile, ca va incepe perioada de reduceri. Am facut astfel o economie de 300 de mii, de la 890 de mii pretul a scazut la 590 de mii, dar cred ca asta ar fi pretul real, fiindca magazinele isi pun un adaos comercial mare".
Chiar daca, deocamdata, nu multe magazine aradene au inceput soldarile, aradenii nu trebuie sa fie dezamagiti. 
Deoarece comerciantii pot organiza vanzari de soldare pentru produsele de toamna - iarna in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie, ei pot, asadar, incepe reducerile in februarie, in martie sau chiar la inceptul lunii aprilie.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Cautari disperate in padurea Ceala

Politia si jandarmii au cautat copilul disparut si in padurea CealaJandarmi si politisti, pe urmele unui copil disparut de acasa
Zeci de jandarmi si polisti, insoti de caini antrenati sa ia urma, au scotocit, ieri, la pranz, Padurea Ceala in cautarea unui baiat de 17 ani, disparut de o saptamana de acasa.
Adolescentul a plecat dimineata spre scoala, dar nu a mai ajuns in clasa. 
De atunci parca l-a inghitit pamantul. 
Parintii si colegii tanarului au lipit afise cu poza lui in tot orasul, dar pana acum toate cautarile au fost zadarnice.
Totul s-a petrecut lunea trecuta. 
Valentin Codos plecase spre Liceul Dimitrie Tichindeal, unde invata in clasa a 11-a. 
O femeie i-a gasit ghiozdanul in tramvai si l-a dus la scoala. 
De adolescent - nici urma. 
Nimeni nu isi explica ce s-a intamplat. 
Tanarul era un elev foarte bun la invatatura. 
A terminat clasa a zecea cu media generala 9.86 si nu a ridicat niciodata probleme de disciplina.
De atunci, parintii lui traiesc un adevarat cosmar. 
"Cand am intrat in camera si am vazut ca nu este, mi s-a taiat respiratia, am simtit ca i s-a intamplat ceva. Nu stiu de ce, dar m-am dus si am aprins o lumanare. Imi este frica de acest gest al meu de a aprinde lumanarea", a declarat Adriana Codos, mama baiatului. 
Valentin era pasionat de fotbal. Dorea sa devina fotbalist profesionist, insa visul sau s-a spulberat dupa ce s-a accidentat la picior. 
Mama sa povesteste ca l-a gasit de multe ori, tacut, in camera sa, strangand o jucarie de plus la piept. 
Parintii sai se gandesc insa si la altceva. 
De ceva vreme, cineva insista sa le cumpere apartamentul, situat in centrul orasului. 
Familia lui Valentin a refuzat insa.
Jandarmii au scotocit ieri padurea Ceala, in speranta ca ar putea da de vreo urma. 
Degeaba... Cine poate da orice relate despre Valentin este rugat sa anunte cea mai apropiata sectie de politie.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Valuta falsa la vama

A fost descoperita valuta falsa si in Vama VarsandUn aradean a fost depistat la Vama Varsand cand a incercat sa scoata din Romania o bancnota falsa de 100 de euro. 
Sabin C. (27 de ani), a declarat ca intentiona sa se deplaseze in Ungaria si a incercat sa demonstreze politistilor de frontiera ca indeplineste conditiile de iesire din tara, inclusiv aratandu-le acestora suma necesara de bani pentru efectuarea calatoriei. 
Insa, politistii de frontiera au constatat ca o bancnota de 100 de euro nu are filigran, fir de siguranta si nu reactioneaza la aparatul UV, fiind falsa. 
Aradeanul a precizat ca a obtinut bancnota din Ungaria, in schimbul sumei de 25.000 de forinti si nu stia ca este falsa

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Judetul are buget, Sebisul a ramas fara bani!

Consilierii judeteni au votat bugetulLejer, fara prea multe comentarii si fara suparari, proiectul bugetului judetului a fost votat de toti consilierii, cu exceptia unuia singur.
Cateva primarii au ramas cu buzele umflate, Municipalitatea a pierdut inca trei miliarde.
Scandalul iscat de modul in care au fost impartite localitatilor aradene sumele primite de la bugetul de stat a luat sfarsit ieri, in jurul orei 12.30, dupa nici 20 de minute de discutii.
Ba mai mult, la momentul deciziei privind modul cum va arata bugetul judetului pentru 2006, mai nimeni nu a avut de facut vreo critica, de adaugat un comentariu, de evidentiat vreo gafa.
Cu o singura exceptie si cu un amendament venit din partea Comisiei de buget-finante, proiectul de buget pentru acest an a trecut de toti consilierii.
Doar Iosif Duka a votat impotriva, dupa ce amendamentul facut nu a avut parte de sustinerea colegilor din CJA.
Contestatia depusa de primaria Sebis, singura de care a avut parte proiectul de buget intocmit de conducerea consiliului, a fost si ea respinsa, asa ca totul a mers asa cum si-a dorit executivul judetean.
Nici macar acuzele nu si-au facu loc la discutarea bugetului, desi in zilele premergatoare sedintei se vorbea des de faptul ca banii au fost impartiti pe criterii politice, tinandu-se cont de prietenii.
Iosif Duka a tinut totusi sa precizeze ca interventia lui Iosif Matula, presedintele CJA, intr-o anumita chestiune, nu ar fi importanta pentru ca "se spune ca nu ati fost prea implicat in stabilirea bugetului. Totusi nu pot sa cred ca vine primarul Aradului sa faca bugetul CJA".
Desi cativa consilieri au militat pentru alocarea unei sume de bani orasului Sebis, pentru ca acesta sa nu devina cea mai defavorizata localitate, lucrurile nu au mers in directia asteptata de primarul de aici; iar cele doua miliarde cerute pentru cei 7 km de drumuri judetene ce trec prin Sebis si de care nimeni nu s-a ocupat de sase ani nu au intrat si nu vor intra in bugetul localitatii.
Ba mai mult, autoritatile din Sebis au fost criticate de Iosif Matula pentru faptul ca s-au retras din programul Samtid, care ar fi dus la reabilitarea retelei de apa din oras si care ar fi adus in bugetul primariei aproape doua miliarde de lei!

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]