Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 16 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Cetatea Aradului, pe mai putini bani

Aradenii sunt preocupati de retrocedarea Cetatii AradSchimbarile de la varful apararii ii mobilizeaza pe oficiali.
Reconversia Cetatii Aradului a redevenit subiect de actualitate, date fiind schimbarile la varful Ministerului Apararii Nationale. 
Primaria Arad, prin vocea lui Gheorghe Falca, sustine ca nu mai e nimic de facut la nivel
local, pentru ca actele au fost remise la Bucuresti iar urmatoarea miscare se face aici (ar trebui data o hotarare de Guvern in acest sens). 
Totusi, edilul local nu exclude posibilitatea unui lobby puternic in privinta Cetatii, prin intermediul parlamentarilor de Arad, ca nu cumva dosarul Cetatii sa se piarda, din nou, prin sertarele ministerelor.
Exista, in plus, voci (din sfera oficialitatilor locale) care sustin ca acum e momentul ca subiectul reconversiei civile a Cetatii sa fie adus in actualitate, iar suma de bani ceruta de minister (200 de miliarde de lei) renegociata, in conditiile in care se zice ca aceasta a fost "umflata" chiar de seful Statului Major, care nu agreea Aradul. 
Se spera ca Aradul se va alege cu cetatea peste un an, doi, insa in schimbul unei sume mai mici de bani decat cea initiala ceruta de minister.
De subiect pare interesat si noul prefect de Arad. 
Potrivit lui Gavril Popescu, i
nstitutia pe care o conduce va readuce in discutie la Bucuresti problema Cetatii Aradului, tinand cont de modificarile de la varful apararii.
Este posibil, potrivit prefectului, ca institutia sa ceara o reanalizare a costurilor pe care ar trebui sa le plateasca autoritatile locale pentru reparatiile la Unitatea Militara din Radna, acolo unde ar urma sa se mute militarii din cetate, si, probabil, o analiza a intregului dosar.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Elevii aradeni, in sala de judecata

Tinerii aradeni sunt interesati de justitieActiunea a fost initiata de Inspectoratul Judetean de Politie, prin compartimentul de Prevenire a Criminalitatii, si a facut parte din campania "Saptamana prevenirii criminalitatii".
Cladirea Tribunalului Arad a fost ieri o gazda mai speciala. Nu pentru tot soiul de infractori, care mai de care mai periculosi, ci pentru tineri elevi aradeni, dornici sa vada cum arata o sala de judecata si doi judecatori in carne si oase. 
Actiunea a fost initiata de Inspectoratul Judetean de Politie, prin compartimentul de Prevenire a Criminalitatii, si a facut parte din campania "Saptamana prevenirii criminalitatii".
Asadar, ieri, de la ora 14, in sala de judecata nr. 2, de la parter, Raul Martin, judecator la Judecatoria Arad, Adam Bulai, judecator la Tribunal, alaturi de reprezentantii Serviciului de Probatiune si de Lucia Cioara, din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalitatii, i-au asteptat pe elevii aradeni din Consiliul Local si Judetean al Tinerilor.
Desi intrunirea a pornit timid, parca oarecum intimidati de importanta respectivei sali de judecata, treptat tinerii si-au dat drumul si, practic, au inceput sa-i bombardeze cu intrebari pe cei doi judecatori. 
Diferenta dintre furt si talharie, dintre procuror si judecator, dintre avocat si procuror, dintre civil si penal, intrebari despre valabilitatea probelor audio si video, despre pedeapsa cu moartea etc, sunt cateva probleme care le-au ridicat tinerii aradeni. 
Judecatorii au facut fata cu brio tirului verbal al elevilor, dar au precizat si cateva dintre cele mai grave probleme din ziua de azi: drogurile. 
Judecatorul Adam Bulai a spus: "Este cea mai grava chestiune cu care ma confrunt. Avem foarte multe cazuri de acest gen, cu tineri, unii chiar minori, consumatori sau dealeri de droguri. Da, in scolile aradene se consuma droguri. Pe primul loc se afla Liceul «Iuliu Maniu», urmat de Liceul German, «Moise Nicoara», Economic si «Elena Ghiba-Birta». Cel mai frecvent drog consumat este canabisul". 
Asadar, o situatie grava, iar judecatorul i-a sfatuit pe tineri sa stea deoparte de acest viciu: "La inceput e gratuit, apoi iti place, iar apoi incepeti sa vindeti de prin casa pentru a va putea cumpara drogul. Am vazut foarte multi parinti distrusi. Avem, chiar si elevi dependenti de heroina si cocaina, care au ajuns in penitenciar", a mai spus judecatorul.
Elevii au mai intrebat si ce trebuie facut in cazul in care sunt victime ale unor agresiuni sau al unui furt. 
Le-a raspuns judecatorul Raul Martin: 
"Din data de 7 septembrie, orice plangere in acest sens trebuie depusa la politie, nu la Tribunal sau la Parchet".
Intrunirea s-a incheiat cu sfatul judecatorilor: "Sa faceti in asa fel incat sa nu ajungeti in aceasta sala, decat ca si angajati sau spectatori".
Aceasta saptamana speciala se va incheia in data de 17 septembrie, la Centrele de zi pentru varstnici ale Directiei de asistenta comunitara din cadrul Primariei Municipiului Arad. 
Aici, vor avea loc prezentari de sfaturi pe tema prevenirii furturilor, iar in toate cartierele, politistii de proximitate vor distribui pliante pe tema prevenirii violentei in familie. 
Astfel de pliante vor fi distribuite in orasul Lipova si de catre lucratorii din cadrul Biroului pentru Consilierea Cetatenilor si politistul de proximitate din oras.

Anca Pascutiu - Observator

  • "Geriatria romaneasca este in criza"

Academicianul Stolnici tine o prelegere despre gerontologie in fata autoritatilorDiagnosticul academicianului Stolnici: coruptia e boala societatii romanesti.
- Ce reprezinta pentru dumneavoastra titlul de Doctor Honoris Causa primit din partea Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad?
- Cu siguranta ca este o onoare pentru mine sa accept aceasta distinctie si datorita faptului ca am fost unul dintre cei care au sustinut in 1990 infiintarea acestei Universitati. Ma onoreaza faptul ca am devenit membru al comunitatii academice a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad prin acordarea inaltului titlu de Doctor Honoris Causa. 
- Cum vedeti reluarea actiunilor destinate gerontologiei si geriatrie la Arad, dupa 20 de ani?
- Eu nu stiu ce activitate de geriatrie aveti dumneavoastra aici, dar in momentul de fata geriatria romaneasca trece printr-o criza efectiva. Intai, datorita unei absente, asa cum ati putut observa si dumneavoastra astazi, a Institutului de Geriatrie care nu isi intelege misiunea si in al doilea rand din cauza neglijentei care inca inconjoara reteaua de geriatrie.
- Unde considerati dumneavoastra ca ar trebui intervenit pentru a se remedia, pe cat posibil, acest aspect?
- Eu am vorbit cu domnul ministru Nicolaescu si mi-a spus ca o sa repare acest aspect si lucrul acesta este cu atat mai regretabil cu cat datorita cresterii ponderii populatiei varstnice fata de populatia activa, gelatria si gerontologia trebuie sa fie mult mai bine plasate in spectrul preocuparilor medicale, in cel al sociologice, dar si al politicienilor.
- Ati vazut criza dramatica din sistemul de pensii pentru ca nu mai exista suficienti tineri activi, care sa suporte pe umerii lor numarul mare de varstnici care au aparut si din cauza noastra a gerontrologilor si a geriatricilor, datorita ingrijirii pe care o oferim. Si asta pentru ca de la inceputul secolului al XX-lea, media de varsta s-a dublat ceea ce este o performanta din punct de vedere individual, dar are necazurile sale din punct de vedere social.
"Oamenii nu sunt alesi in functie de valoarea lor, ci in functie de anumite conjuncturi"
- Cum comentati situatia din invatamantul romanesc actual, cu toate grevele sale, cu acte de coruptie pe alocuri?
- Este o boala a societatii romanesti pe care o cunoastem cu totii: coruptia. Este o boala a societatii romanesti ca oamenii nu sunt pusi si alesi in functie de valorile lor, ci in functie de anumite conjuncturi. Exista o criza in invatamant din cauza lipsei de bani si care nu se reflecta doar in salariile profesorilor, ci in procesul de invatamant. Diferenta in cat se plateste pentru un student in alte state fata de cat se plateste in Romania este de zece ori mai mare si nu in favoarea noastra. Si atunci si calitatea...
- Si atunci cum vedeti situatia tinerilor?
- O prima problema a tineretului de astazi este neglijenta de a-si face o profesie. Evident ca nu este cazul tuturor. Iar a doua ar fi faptul ca elitele noastre sunt prost platite, recompensate si din cauza aceasta pleaca din tara. Dar pleaca si pentru ca conditiile cercetarii stiintifice, conditiile vietii intelectuale sunt net superioare fata de cele care le au aici. Asistam, intr-adevar la o migratie a intelectualitatii romanesti, dar pe mine nu ma ingrijoreaza acest aspect deoarece cu siguranta ei vor veni inapoi si pentru ca duc mai departe, cu ei prestigiul romanesc.
- Care considerati dumneavoastra ca este cel mai mare roman?
- Este foarte dificil in ce domeniu!
- De exemplu, in domeniul stiintei.
-
Profesorul Gheorghe Marinescu, care a facut numeroase cercetari si au fost omologate si a fost un om de stiinta remarcabil si a facut o scoala. Acesta este doar un exemplu.
Carte de vizita Constantin Balaceanu – Stolnici
Academician Constantin Balaceanu – Stolnici
Data si locul nasterii: 06.07. 1923
Studii:
Absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti
Doctor in Medicina si Chirurgie al Facultatii de Medicina din Bucuresti
Activitate profesionala:
Profesor Asociat la Colegiul de Medicina din Paris
Profesor asociat la Academia Medicala Cataloneza din Barcelona
Presedinte de Onoare al Universitatii Ecologice din Bucuresti.

C.M. - Informatia Aradului

  • 15 septembrie cu greva de forma, elevi in forma si invatamant fara reforma

Si primarul Falca a fost prezent la deschiderea anului scolar15 septembrie a ajuns un paradox: o sarbatoare a inocentei si a umilintei totodata; a bucuriei, dar si a tristetii; a seriozitatii, dar si a blazarii neputincioase in fata realitatii; a competitiei, dar si a cedarii
A inceput scoala, asadar, iar daca e 15 septembrie, e musai sa fie festivitate de deschidere...
Cat e inertie in demersul acesta si cat entuziasm? Cat e bucurie sincera si cat e mimetism? Cat e uratura si cat injuratura?...
O generatie a carei repere contemporane penduleaza intre Gigi Becali si Monica Columbeanu, cum ar trebui sa priveasca 15 septembrie – ca pe o sarbatoare sau ca pe o comemorare? Ca pe o deschidere festiva sau ca inceputul unei corvezi inutile?...
In orice caz, cel putin la suprafata, cutumele s-au pastrat: natura face flori pe care le vand floraresele, florile le cumpara mamicile, profesoarele le duc acasa, le baga-n vaza, dupa care ele se ofilesc si mor si ajung la gunoi – o cruda dar pertinenta metafora a intregii noastre vieti, nu?... 15 septembrie e, oricum ai lua-o, una dintre cele mai misto zile de scoala (dupa 15 iunie si 22 decembrie, desigur!): nu te pune nimeni sa faci lucruri grele.
Singura te(a)ma de (a)casa e sa te imbraci frumos si sa zambesti – nici un zambet nu e pra larg pentru 15 septembrie!
Asadar, la Colegiul Economic, cu ocazia unei festivitati decente inclusiv ca durata temporala, cadrele didactice si elevii le-au zambit frumos, in curtea arhiplina, Inalt Prea Sfintiei Sale Timotei Seviciu, consilierului local Gheorghe Neamtiu, inspectorului de specialitate de la ISJ Simona Stiger, profesorului universitar George Pacuraru, politistului de proximitate Ovidiu Nadraguta si altora, fiecare cu importanta sa – trecuta, prezenta si viitoare.
Dirigintii si-au adunat elevii in clasele repartizate, iar elevii n-au avut nimic impotriva.
Atmosfera din cancelarie si din biroul noului director al Colegiului Economic, Monica Baltaretu, a fost una lipsita de crisparile din anii precedenti... dar nu insistam azi, ca nu e momentul.
Nici pe "greva japoneza" a cadrelor purtatoare de banderola alba nu merita sa insistam... ca doar nu suntem japonezi!
Dar haideti sa insistam pe doua strofe din doua poezii diferite, aparute in ultimul numar al Revistei Colegiului Economic Arad, "Juventute". Una se intituleaza "Sinuciderea primaverii", este scrisa de Gabriela Stirbu, actualmente eleva in clasa a XII-a A, si incepe asa:
"Soarele nostru straluceste in trei sute de culori
Pentru cele mai importante animale,
Pentru toate florile inteligente,
Pentru noi, dar nu si pentru voi."

Frumos, nu?... In contrast, citam din "Imn ocazional" (dupa Al. Podoleanu):
"Iata ziua de serbare
Pentru-al scolii protector,
Plin de-o sfanta admirare
Sa cantam cu totii in cor."

Discutabil, dar... asta e!
Colegiul National "Elena Ghiba Birta" a fost rasfatat, la deschiderea anului scolar de prezenta inspectorului scolar general Marius Göndör, a rectorului UAV, Lizica Mihut, a prorectorului UVVG, Alina Mos, a sefului politistilor din tot judetul, Ioan Dascalu – intre altii, desigur, la fel de importanti.
Ionel Rosu, directorul elitistului colegiu, si adjunctul Livia Marinescu i-au tratat pe toti cat se poate de echilibrat... asa cum incearca s-o faca din anul 1919, de cand exista.
Cu bustul din piatra a nemuritoarei protectoare a invatamantului romanesc si intemeietoarea actualului colegiu national, care s-a nascut deodata cu secolul XIX, au facut, ca de obicei, poze elevii si parintii lor.
De la festivitatea de deschidere a Colegiului National "Moise Nicoara" a lipsit, pentru prima oara, un nume important al ultimilor ani: profesorul Herlo.
"Desi in pensie, l-am invitat la festivitatea de deschidere. Probabil ca nu a riscat sa vina din cauza emotiilor" – a explicat, cu discretie colegial-respectuoasa, directorul institutiei aflate pe primul loc in competitia dintre colegiile aradene, Wilhelm Portal.
In rest, "Slavici"-ul isi va vedea de treaba – asa cum e normal si firesc sa o faca toate institutiile de invatamant, cu cadre si elevi, mai mult sau mai putin rasfatati de politicile actuale...

Lucian Valeriu - Observator

  • Aradenii si-au pierdut suflul

Echipa aradenilor a pierdut in intalnirea cu Gloria Bistrita"Batrana Doamna" s-a prezentat execrabil in fata propriilor suporteri la meciul cu Gloria Bistrita.
Nu atat infrangerea deranjeaza, ci atitudinea jucatorilor din teren. Aradenii au parut ca mimeaza jocul, ca intr-o ultima etapa de campionat, in care scorul nu mai are nici o importanta.
Mara nu a mai sclipit
Lacatus a vorbit la final numai despre efectul produs de blazarea ros-albilor, fara sa umble deloc la cauzele care au dus la prestatia jenanta a celor care au imbracat noul echipament in dungi, rosii si albe, dar de o proasta calitate, de pe spatele carora numerele erau greu lizibile, scrise cu un galben sters.
Stearsa a fost intreaga partida, poate si datorita faptului ca au lipsit Hidisan – motorul echipei si Chirita – cel care oferea siguranta defensivei. Nadaban si Costisor, inlocuitorii lor, nu s-au ridicat la nivelul titularilor de pana acum, insa Oncica a parut ca inoata pe teren, Mara nu a mai sclipit ca altadata, Simion a fost cvasianonim.
Cat despre Apostu sau Danalache, asa cum bine zicea un mucalit din tribuna, ei joaca la o ora propice Diviziei C si nu primului esalon, primit cadou de la Vizer&co. 
Asa se face ca, la un corner executat bine de Pacurar – asa cum nu s-a intamplat cu vreuna din loviturile de colt ale amfitrionilor – Muresan s-a inaltat si a trimis imparabil la coltul lung (17).
Goana dupa egalare a venit firav, dupa ce Cotan a fost introdus in locul lui Nadaban (38) si a fost mutat pe stanga, la schimb cu Simion. Noul intrat a creat o singura faza demna de notat, la care a conlucrat cu Mara (44) si a mai avut doua tentative de a suta la poarta, in partea a doua.
Spectatori nemultumiti
Sabau a fost trimis in tribuna pentru proteste cand Oncica l-a calcat pe juniorul Vagner (42) si a respectat la pauza decizia buzoianului Stanisteanu. Oaspetii nu s-au panicat si nici nu aveau de ce sa o faca, atat timp cat UTA juca de-a latul, fara o idee vaga despre ce ar vrea sa produca. Stoperii Muresan si Abrudan au castigat majoritatea duelurilor, in ambele suprafete de pedeapsa.
Ex-utistul Marginean a fost metronomul de la centrul terenului, conlucrand foarte bine cu Pacurar. Acestea au fost argumentele unei victorii dureroase pentru cei 3.000 de spectatori – cei mai multi abonati, in conditia unor preturi occidentale, prin care se doreste, probabil, indepartarea suporterilor de la stadion. 
UTA nu a cunoscut o asemenea afluenta redusa de public in primul esalon, astfel ca si huiduielile din final au fost putine. In afara de fundasii laterali, Balint si Balan, care au amenintat cu adevarat poarta lui Albut, prin suturi de la 30 de metri, ceilalti jucatori ar fi trebuit sa primeasca demn manifestarile de nemultumire a celui ce a fost, candva publicul aradean.
Dungi - Echipament nou
UTA a jucat cu tricouri in dungi rosu si alb, aseara, cu Gloria Bistrita. Desi au primit 12 seturi de echipamente de la Errea, aradenii au avut pana acum doar echipamente intr-o singura culoare, rosu, alb sau bleumarin. Pana si doleanta lui Mara a fost indeplinita. Jucatorul a solicitat tricouri mai mici, deoarece pana acum a avut parte doar de marimi XXL, in care nu se simtea bine.
Anca e bine
Mijlocasul Radu Anca a lipsit de la ultimul antrenament al echipei UTA din cauza unor probleme medicale. Atat staff-ul tehnic, cat mai ales jucatorul, s-au impacientat, insa nu e vorba de nimic grav. "Am facut niste teste la inima, dar totul este in regula. De maine (n.r. azi) imi reiau antrenamentele", a spus Anca, rasufland usurat.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]