Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 15 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Doctor Honoris Causa la Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad

La UAV inca doua personalitati au primit titlul de "Doctor Honoris Causa"Ieri, in Aula "Dimitrie Camenita" din Complexul Universitar "M" va avea loc festivitatea decernarii titlului academic Doctor Honoris Causa pentru doua mari personalitati ale invatamantului superior romanesc.
Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad a decis acordarea acestui inalt titlu prof. univ. dr. ing. Florin Ionescu si prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar, doua personalitati de prim rang ale stiintei romanesti, cu o bogata activitate pe taram universitar, dar si pe cel al cercetarii stiintifice de prestigiu, activitatea de cercetare desfasurata de cele doua personalitati fiind recunoscuta atat in tara cat si in strainatate.
Prof. univ. dr. Florin Ionescu activeaza din anul 1988 pana in prezent in Germania, ocupand functiile de profesor la Universitatea din Konstanz, conducator al Centrului de transfer Steinbeis din Konstanz, director in cadrul Institutului pentru cercetari avansate Konstanz si Senior – Consultant pentru Europa de Est al Fundatiei Steinbeis. 
Cu o activitate stiintifica extrem de bogata, domnia-sa a participat si la numeroase conferinte internationale, in peste 25 de tari de pe toate continentele.
Acordarea inaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu" reprezinta pentru comunitatea academica de la universitatea de stat aradeana o recunoastere deplina a personalitatii prof. univ. dr. ing. Florin Ionescu.
Prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar a activat, din anul 1976, in cadrul Institutului de Subingineri din Oradea, subordonat Institutului Politehnic din Cluj.
Bogata sa activitate pe taramul cercetarii stiintifice a fost imbinata de o prodigioasa activitate didactica, fiind conferentiar universitar si decan al Institutului de invatamant superior din Oradea, iar din anul 1990, cand a devenit profesor universitar, a fost ales rector al Universitatii din Oradea. 
Drept recunoastere a numeroaselor sale merite, prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar a fost recompensat cu numeroase premii, diplome si medalii, domnia-sa facand parte si din mai multe organizatii stiintifice din Polonia, Statele Unite ale Americii, Rusia, Brazilia, Italia si Romania.
Festivitatea de decernare a inaltului titlu academic Doctor Honoris Causa celor doua personalitati de marca ale vietii stiintifice si universitare romanesti va avea loc astazi, incepand cu ora 11,00, iar la ea sunt asteptati sa participe toti cei apropiati de viata Universitatii de Stat aradene.

Mihaela Cerna - Observator

  • Actiune de toaletare a copacilor

Pe strada Marasesti a inceput actiunea de toaletare a copacilorVremea rece din ultimele zile este numai buna pentru infrumusetarea orasului. 
Primaria si Gospodarirea Comunala au demarat in aceste zile un program de toaletare a copacilor, care pun in pericol acoperisurile caselor si chiar circulatia rutiera. 
Aceasta perioada nu este aleasa intamplator, deoarece specialistii spun ca acum, toti pomii pot fi tunsi fara a le afecta cresterea de anul viitor. 
Numai in ultimele zile, peste 30 de copaci de pe strada Marasesti au fost toaletati iar acum angajatii societatii de Gospodarire Comunala strang crengile cazute pe carosabil. 
Astfel de actiuni vor continua si in perioada urmatoare cand se va interveni in special pentru taierea arborilor uscati, care pun in pericol siguranta trecatorilor.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • In zece ani, pensie de 500 euro

Presedintele Casei Nationale de Pensii - Mihai Seitan crede ca in urmatorii ani pensiile vor crestePromite Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.
- Ce inseamna, efectiv, reforma in domeniul pensiilor?
- Inseamna in primul rand reformarea actualului sistem de pensii care are o problema de sustinere financiara. El se bazeaza pe contributia celor care sunt activi si care sunt din ce in ce mai putini, in timp ce pensionarii carora li se platesc pensii din aceste contributii sunt din ce in ce mai multi.
- Care e solutia?
- Trebuie sa marim numarul de contribuabili. Acum sunt 4,6 milioane de oameni activi din contributiile carora platim 4,6 milioane de pensionari. Raportul e aproximativ 1:1. Am gasit o solutie sa marim numarul contribuabililor. Sunt multi oameni care lucreaza corect - pe cont propriu, patronal sau in sistem mica afacere -, dar care nu sunt salariati. Desi legea ii obliga sa contribuie la pensie, ei nu contribuie. Am facut o analiza cu ANAF din care rezulta ca sunt 400-500 de mii de oameni care platesc impozite si - cei mai multi - nu sunt salariati. Doar 100.000 dintre ei vin si isi fac declaratie in sistemul public de pensie. Inca 300-400 de mii in plus inseamna o crestere cu 10% a numarului contribuabililor, care se repercuteaza intr-o crestere cu 10% a pensiilor.
Pensia privata
- O alta solutie pentru cresterea pensiilor - o solutie de viitor - ar fi pensia privata. Ce ne puteti spune despre aceasta?
- Noi introducem doua subsisteme de pensii private: facultativ si obligatoriu. Sistemul facultativ intra in vigoare la inceputul anului viitor si functioneaza in felul urmator: orice persoana care realizeaza un venit - fie ca e angajat, fie ca lucreaza pe cont propriu - poate sa contribuie la un sistem de pensii facultative. Poate contribui fie singur, fie impreuna cu angajatorul, fie poate plati doar angajatorul toata contributia - daca vrea sa foloseasca acest sistem ca o politica salariala. Se poate plati pana la 15% din salariu.
- Exista vreo motivatie care sa-i incurajeze pe oameni sa intre in acest sistem?
- Exista o motivatie financiara. Cei care intra in sistem au o deductibilitate fiscala care va fi - anul viitor - echivalentul a 200 de euro/an/perosana din impozitul pe salariu sau venit. Daca participa si angajatorul, are si el o deductibilitate de 200 de euro pe an din profit pentru fiecare persoana.
- Sunt restrictii pentru persoanele care vor sa intre in sistem?
- Ca sa poti sa obtii o pensie din acest sistem trebuie sa contribui minimum 90 de luni, adica sapte ani si jumatate. Facand o socoteala cu varsta de pensionare - care, pentru acest sistem, este stabilita la 60 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei -, ar insemna ca poti sa intri in sistem la 52 de ani si jumatate. Altfel nu merita, ca e prea putin timpul in care acumulezi.
- Ce riscuri isi asuma o persoana odata ce a intrat in sistemul de pensii facultative?
- Riscul este minor. Sistemele acestea sunt protejate, garantate. Fondul de pensie nu poate niciodata sa dea faliment, ci numai firma care il administreaza. Exista o separatie intre banii care vin din contributiile oamenilor si banii firmei. Daca firma isi gestioneaza prost banii, atunci i se ridica licenta, iar banii oamenilor se muta la alta firma.
- Cand va deveni functional sistemul obligatoriu?
- Acum se finalizeaza legislatia in aceasta privinta si urmeaza sa fie aplicat cam peste un an.
- In ultima perioada de timp, vorbim - cu referire la toate domeniile - despre alinierea la standardele europene. Pe cand vor reusi si pensiile romanilor sa se alinieze la cele europene?
- In Europa se practica de mai multi ani sistemul de pensii cu mai multe componente. Peste tot, pensiile sunt din ce in ce mai greu de sustinut. Cred ca peste 5-10 ani vom reusi, si noi, sa avem nivelul mediu al pensiei din tarile Uniunii Europene, adica peste 500 de euro.

D.D. - Adevarul

  • Are balta peste

Lacul de la Ghioroc a fost populat cu peste - Virtual Arad News (c)2006Filiala AJVPS a populat cu o tona de puieti de crap lacul Ghioroc.
Pestii au peste un kilogram si vor fi numai buni de prins la primavara sau la vara.
Specialistii spun ca in aceasta perioada, cand e mai frig, pestii se obisnuiesc cel mai bine in lacuri, iar la redeschiderea sezonului de pescuit vor fi numai buni pentru a-i starni pe pescari.
Lacul de la Ghioroc e foarte adanc.
Cunoscatorii spun ca sunt locuri unde adancimea depaseste 20 de metri, conditii numai bune pentru ca pestii sa aiba un mediu de viata foarte bun.
Pentru a putea pescui la Ghioroc e nevoie de permisul de pescuit vizat la zi si de o taxa suplimentara de cinci sute de mii de lei vechi pe sezon.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Cursuri de perfectionare pentru agricultorii aradeni

Profesorul Valeriu Tabara a tinut cursuri si la AradOficilul Judetean de Consultanta Agricola Arad, impreuna cu Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara au demarat un curs de perfectionare a specialistilor din agricultura.
Cursul este impartit pe patru module.
Ieri, la Arad a avut loc al doilea modul, iar cursantii l-au avut ca lector pe prof. Valeriu Tabara.
Alaturi de el s-a aflat deputatul Constantin Igas si reprezentantii Consultantei Agricole.
Prof. Valeriu Tabara a explicat care este nivelul agriculturii in Romania.
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Arad (OJCA) si-a dovedit utilitatea in cursul acestui an avand peste 3.000 de absolventi ai cursurilor de calificare pentru agricultorii din mediul rural.
"In 2007 vom continua cursurile de calificare si, in acelasi timp, vom lucra la latura calitativa, adica sa perfectionam cunbstintele absolventilor din 2006", a declarat Ioan Malaes, directorul OJCA Arad.
In plus reprezentantii OJCA au ca tinta infiintarea a cel putin patru centre zonale de consultanta.
De asemenea deputatul, Traian Igas, care a fost prezent la perfectionarea specialistilor agricoli, a adus informatii despre Ordonanta privind acordarea unor facilitati financiare producatorilor agricoli care detin suprafete de pajisti in zona montana.
Ei beneficiaza de sprijin direct al statului, in limita sumei de 50 000 mii lei.
Beneficiarii sprijinului direct sunt persoane fizice, persoane juridice, asociatii ale crescatorilor de bovine, ovine si caprine sau asociatii composesorale constituite conform legislatiei in vigoare.
In ultimii 16 ani, pe suprafetele de pajisti nu s-a intervenit cu suprainsamantari, cu ingrasaminte sau amendamente.
Pe 32% din suprafetele de pajisti situate in zona montana sunt necesare si se pot aplica lucrari urgente de insamantare, supra-insamantare, fertilizare si amendare a solului.
Pe hectar se va acorda suma de 100 lei. Producatorii agricoli pot beneficia o singura data de acordarea sprijinului direct, iar atribuirea bonurilor valorice se poate face in ordinea depunerii cererilor, in limita sumei totale.

Claudia Untaru - Informatia Aradului 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]