Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 15 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul Falca a dat in judecata CLM - ul

Primarul Gheorghe Falca a dat in judecata Consiliul LocalPentru prima data un primar aradean actioneaza in judecata consiliul local pe care il conduce
Surse judiciare ne-au declarat, sub promisiunea anonimatului, ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, a dat in judecata, in numele municipiului, Consiliul Local al Municipiului Arad, avand ca obiect o actiune de anulare a unui act administrativ, din cauza unui conflict de interese; primarul Aradului contesta modul in care CLM, in 26 aprilie 2005, prin Hotararea nr.103, a aprobat transmiterea in folosinta gratuita catre Universitatea "Aurel Vlaicu" a imobilului compus din sala de sport, situat in municipiul Arad, strada Elena Dragoi nr.2. 
La vremea respectiva, hotararea despre care vorbim a fost aprobata in unanimitate de catre consilierii prezenti, in numar de 21.
Din adresa trimisa care Tribunalul Arad, semnata, doar de catre primarul Gheorghe Falca - fara vreo alta viza semnata de juristii Primariei! - se retin urmatoarele (nu avem pretentia ca redam intocmai): 
"Consilierii Padurean Corneliu, Hutiu Gheorghe si Neamtiu Gheorghe au participat la deliberare si au votat hotararea desi erau angajatii Universitatii Aurel Vlaicu Arad. Situatia conflictului de interese s-a evidentiat abia in data de 19 ianuarie 2006, cu ocazia votarii proiectului de hotarare privind trecerea in domeniul public al municipiului Arad a salii de sport. Desi acel proiect de hotarare nu crea o situatie de conflict de interese, consilierii mentionati s-au abtinut de la deliberari cat si de la vot". 
Astfel, primarul Aradului cere, nici mai mult, nici mai putin, sa fie anulata hotararea nr.103 din 26 aprilie 2005 (hotarare luata tot in timpul mandatului sau).
Cum era normal, am incercat sa discutam cu primarul Aradului, Gheorghe Falca, insa, acesta, fiind in cladirea Guvernului, ne-a putut spune doar atat:
"Eram obligat prin lege sa fac asa ceva".
In ceea ce priveste consilierii amintiti in cererea de chemare in judecata, am reusit sa obtinem declaratiile a doi dintre acestia. 
Si, iata ce ne-au spus: 
"La vremea respectiva nu am realizat ca sunt intr-un conflict de interese. Si, daca ma gandesc bine, nici nu eram. Daca ne gandim ca era o situatie favorabila pentru oras, nu mai avem ce discuta in privinta votului. Ce spun despre ceea ce face primarul? E democratic, fiecare face ce vrea. Partea de normalitate n-o discutam. Mai mult nu pot sa va spun pentru ca, fiind platit de Universitatea Aurel Vlaicu, parerea mea este subiectiva. Eu aflu abia acum (de la "Adevarul" -n.n.) ca fac obiectul unui proces" - Gheorghe Neamtiu, consilier local PD; 
"Nu comentez. Este problema domnului Falca. Am auzit ceva despre ce va urma, dar nu stiam cu siguranta despre ce este vorba"  Gheorghe Hutiu, consilier local PD. 
In ceea ce priveste secretarul CLM-ului, Doina Paul, ne-am intrebat pe cine va reprezenta dumneaei (CLM-ul sau primarul municipiului?), in acest proces. in fata instantei. 
Nu putem spune insa nimic deoarece doamna Paul de afla in concediu de boala si, deci, in imposibilitate de a ne oferi vreun raspuns, telefonul dansei era inchis.
Ce ne ramane de spus? Nimic. Doar ca suntem pusi in fata unei premiere aradene: un primar da in judecata Consiliul Local. 
Si, mai mult ca primarul, prin cererea de chemare in judecata ii vizeaza si pe doi dintre colegii sai de partid.
Nu in ultimul rand, ne intrebam daca Gheorghe Falca are calitatea procesuala activa in acest proces sau avea nevoie de o hotarare a CLM pentru a putea demara o astfel de actiune? 
Mai mult, mai poate fi atacata o hotarare din 2005 sau a trecut termenul de sase luni in care se putea actiona? 
In fine, sunt multe intrebari, insa, cu siguranta, in zilele urmatoare, multi vor dori sa le comenteze.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Au reluat protestele

Liderul sindicatului Aris - Stefan Lacsan spera ca situatia sa fie rezolvataAngajatii societatii ARIS au reluat protestele, suspendate saptamana trecuta! 
Si asta dupa ce au asteptat mai bine de o saptamana anularea titlului executoriu emis de ANAF. 
Fabrica de strunguri este in pericol de a fi executata silit, dupa ce Consiliul Concurentei vrea sa recupereze peste 280.000 de miliarde de lei, suma considerata ca fiind ajutor de la stat acordat ilegal, timp de 6 ani. 
Acum, ARIS risca sa fie lichidata si sa piarda contractele incheiate cu mai multi parteneri externi. 
Sindicalistii au marsaluit prin centrul orasului si au pichetat Palatul administrativ si partidele politice. 
Liderul sindicalistilor, Stefan Lacsan spune ca, daca nici in urma acestor actiuni nu va fi anulata decizia de executare silita a fabricii, angajatii vor bloca DN 7 spre vama Nadlac. 
In solutionarea crizei de la fabrica de strunguri s-au implicat mai multi parlamentari aradeni care au discutat cu reprezentantii Guvernului, ai ANAF si ai Consiliului Concurentei, fara sa aduca insa un raspuns concret, care sa ii linisteasca pe sindicalisti. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Piata si gradinita revendicata, economie la iluminatul public

Primaria Curtici are proiecte ambitioase dar secrete - Virtual Arad News (c)2006Curtici, oras de frontiera, dotat cu mult ravnita Zona Libera - este la ora prefacerilor. 
Primarul nu vrea sa vorbeasca despre proiecte. Important este sa le indeplineasca!
Activitatea primariei Curtici pentru acest an este ambitioasa si... secreta. 
Primarul Nicolae Aanitei este deschis in discutii dar nu doreste sa dezvaluie decat proiectele de care este sigur ca le va realiza.
"Ne pregatim contractele pentru serviciile de achizitii publice, in primul rand. Apoi vom termina grupurile sanitare la liceu, ceea ce implica un efort financiar important. Ne mandrim cu renovarea caminului cultural unde avem o sala de exceptie. Aici se pot tine spectacole de orice fel, conferinte de orice nivel! Avem in continuare in vedere intretinerea drumurilor, si, din punct de vedere al iluminatului public dorim sa schimbam trei sute de corpuri de iluminat cu consum mare de energie. Avem becuri vechi, unele chiar de 500 de wati!"
Una dintre problemele nerezolvate ale primariei a ramas piata. 
Iata si explicatiile: "E adevarat! Nu ne-am ocupat de piata dintr-un motiv bine intemeiat, pe care trebuie sa-l cunoasca toata lumea: piata este revendicata de patru mostenitori! Cu alte cuvinte, spatiul nu este al Curticiului, deci nu a intrat in obiectivul nostru de modernizare! Pe aceeasi linie am pierdut si o gradinita, dar aici avem in plan construirea alteia noi! Deja avem de gand sa intocmim un proiect, avem si teren disponibil. Proiectul acordarii terenurilor pentru tineri este aproape de finalizare: 70 de locuri vor beneficia de gratuitate, iar 140 de locuri se vor acorda contra cost! Va fi un adevarat cartier al tineretului!"
Iata doar cateva proiecte din care orasul va iesi in castig.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Piraterie cu DVD-uri

Politia a descoperit o filiera de cd-uri piratateOfiteri din cadrul Serviciului de Investigare Fraude impreuna cu procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad au efectuat in ultima perioada o serie de controale.
Au fost intocmite 17 dosare de cercetare penala pentru contrafacere, distribuire si comercializare de marfuri pirat constand in produse de incaltaminte si imbracaminte si 16.387 de fonograme audio-video continand muzica, filme si jocuri, toate piratate.
Valoarea acestor produse, daca ar fi fost comercializate pe piata neagra este de peste 2 miliarde de lei vechi.
Comerciantii care ofera produse purtand insemne sau denumiri de marci omologate si nu au acreditare din partea producatorului pot primi pedepse cu cu inchisoarea de pana la 12 ani.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria solicita sprijinul credinciosilor din Romania

Episcopul romanilor din Ungaria -  P.S. Sofronie cere sprijinul conationalilorEpiscopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, P.S. Sofronie, a redactat si distribuit zilele trecute in Ungaria si Romania un apel adresat persoanelor fizice si juridice pentru a veni in sprijinul cultului ortodox al romanilor din Ungaria.
Legislatia in vigoare in tara vecina prevede separatia dintre Biserica si Stat, iar pentru functionarea cultelor si comunitatilor religioase este prevazuta ca forma de finantare doar oferirea a 1% din impozitul pe venit bisericilor respective.
In anii trecuti, romanii ortodocsi din Ungaria au fost prea putin generosi cu Biserica din care fac parte si care le face aproape pe gratis toate serviciile religioase.
In tot acest timp, toti ceilalti ortodocsi din Ungaria, precum si membrii altor culte minoritare, cu numar mult mai mic de credinciosi decat cel oficial al ortodocsilor romani, au ajutat cu multa generozitate Bisericile si confesiunile lor.
"Daca credeti in viitorul Bisericii Romane in Ungaria, impliniti-va datoria fata de credinta mosilor si stramosilor vostri. Oferiti 1% din impozitul pe venit, atat Dumneavoastra, cat si membrii familiilor Dumneavoastra, indiferent daca familia este curat romaneasca sau mixta. Obligatia morala a unei persoane care intra intr-o familie mixta este de a respecta, ajuta si sustine financiar viata spirituala si materiala a comunitatii minoritare in care intra de buna voie. Viitorul, grija pentru educarea si cresterea copiilor, a tineretului, in frica de Dumnezeu si cinstirea parinjilor, familiei si comunitatii sta in mainile voastre!", se arata in apelul valabil si pentru romanii din fara care doresc sa vina in ajutorul conationalilor nostri din Ungaria.
In acest an, in Romania, persoanele fizice pot opta pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venit catre o asociatie sau fundatie non-profit.
Daca exista insa persoane care doresc si doneze bani sub alte forme, adresa la care o pot face este: Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria; 5700 Gyula, Piata Sf. Nicolae nr. 2; Telefon, fax: (66)361-281, (66)463-867.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]