Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 14 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Demonstratii "incendiare" de Ziua Pompierilor

Demonstratii de Ziua PompierilorInspectoratul judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad a marcat, ieri, 13 septembrie, ziua in care, in urma cu 158 de ani, ostasii Companiei de pompieri ai capitalei, condusi de capitanul Pavel Zaganescu, au infruntat, in batalia de pe Dealul Spirii, armata otomana. 
Memorabila batalie de pe Dealul Spirii a cerut sacrificiul suprem a 166 de pompieri militari, urmand ca pe acel loc, in anul 1900, sa se inalte Monumentul Pompierilor. 
Astfel, data de 13 septembrie a devenit ziua dedicata pompierilor romani.
Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a organizat, cu aceasta ocazie, o serie de actiuni, dedicate pompierilor, care au avut ocazia sa le prezinte celor dragi modul in care se procedeaza atunci cand vietile oamenilor sunt in pericol.
De dimineata…
Pompierii aradeni au avut parte de o zi in care le-au fost alaturi si cei dragi. 
Atat pentru ei, cat si pentru cei curiosi, portile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost deschise. 
De data acesta, sirenele si girofarurile au functionat ca in zi de sarbatoare, pompierii oferind o serie de demonstratii de interventie in caz de incendiu sau in caz de calamitate. 
Cei mai incantati au fost copiii, care, spun ei, atunci cand vor fi mari, se vor face pompieri.
Pompierii aradeni au prezentat cum procedeaza in cazul unui incendiu la un imobil cu mai multe etaje. 
Astfel, "oamenii focului", au sarit de la o inaltime impresionanta pe o saltea speciala. 
"Nu e lucru simplu. Trebuie sa stii cum sa sari, daca nu vrei sa plonjezi ca un arc in perete sau langa ea", ne-a explicat un pompier, in momentul in care afirmam ca nu este un lucru foarte dificil. 
Au fost prezentate si salturi impresionante de Ziua Pompierilor Mai apoi, ne-a fost dat sa vedem cum este stins un incendiu real, ca imediat dupa aceea sa auzim sirenele autospecialelor, care ne-au dat fiori.
Demonstratiile ne-au pus pe ganduri referitor la munca unui pompier, la cat de dificila este si cat de mult risca acesti oameni pentru salvarea altor vieti omenesti.
Profesionalism!    
Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, colonelul Marcel Lucaciu, ne-a explicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, incepand cu luna august, inspectoratul a inceput un amplu proces de profesionalizare, proces care va fi derulat pana in anul 2008 si care presupune inlocuirea esalonata a militarilor in termen cu personal profesionist. 
Astfel, la nivelul inspectoratului judetean vor fi incadrati, pana la finele anului 2008, un numar de 714 pompieri profesionisti, care vor incadra cele cinci unitati apartinatoare. 
Primul concurs de acest gen a avut deja loc, la finalul lunii august, cand, din cele 270 de posturi, au fost ocupate 214. 
"Cei care sunt sau vor fi admisi in concursurile de ocupare a acestor locuri vor parcurge o perioada de pregatire profesionala cu durata de doua luni de zile, dupa care vor fi incadrati in functiile operative si de interventie la nivelul unitatii", a declarat colonelul Marcel Lucaciu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad.
La conferinta de presa organizata de catre inspectorat cu aceasta ocazie, au participat si noul prefect al judetului, Gavril Popescu si presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula, care nu au scapat ocazia sa ii felicite pe pompieri si sa le transmita doar ganduri de bine celor care vegheaza asupra cetatenilor.

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • Contracandidati pesedisti pentru prefectul liberal de Arad

Florin Remetan vrea sa se prezinte la concursul pentru functia de prefectNoul prefect de Arad, Gavril Popescu (ex-PNL), numit interimar de Guvern dupa ce Cristian Stragea a decis sa reintre in viata politica, va avea unul sau mai multi contracandidati PSD la concursul de ocupare definitiva a postului, ce va avea loc in aceasta toamna.
Presedintele PSD Arad, Florin Remetan, a declarat ca partidul doreste ca membrii cu experienta in administratie pe care-i are, printre care un fost prefect, sa candideze pentru postul ramas vacant. 
"Teoretic, aceasta functie a devenit apolitica din acest an si ocupabila doar prin concurs. De aceea, nu vom ezita sa ne trimitem propriii oameni la acest concurs, mai ales ca avem si un fost prefect cu experienta", a spus Remetan.
Acesta a recunoscut ca el insusi se gandeste sa candideze pentru functia ramasa vacanta. 
"Am fost subprefect in guvernarea PSD si am experienta suficienta. Am fost interesat si la concursul precedent, dar autoritatile s-au straduit bine sa tina secreta data acestuia si nu am mai participat, insa acum foarte probabil ca o voi face", a spus Remetan.
Liderul social-democrat aradean spune ca alti doi membri PSD Arad sunt interesati de functie, respectiv Ovidiu Nila, fost prefect in guvernarea CDR, si Ionel Dat. 

M.F.- Realitatea Romaneasca

  • Spitalul TBC – o "bomba pandemica" tinuta in centrul orasului din... mila crestineasca!

Spitalul TBC nu este autorizat - Virtual Arad News (c)2006In afara de "H"-ul de pe cladire si de... umanismul fortat de imprejurari al cadrelor medicale de acolo, Spitalul de Pneumoftiziologie nu are nici cea mai mica legatura cu lumea in care dorim sa intram!
"Spitalul de Pneumoftiziologie nu este, si nu va fi vreodata, cred, autorizabil!"; "E un focar de infectie atat de evident, incat un cadru sanitar care lucreaza in acel mediu, daca nu a fost, cand era mai tanar, suferind de tuberculoza, sau este, atunci, cu siguranta va fi, in viitorul apropiat!"; "Etajele 1 si 2 au dusumele pe jos, ceea ce nu e, deloc, in conformitate cu notiunea de spital... contemporan";
"Am fost depistata ca fiind suspecta de TBC si sunt internata in spitalul de pe Episcopiei, colt cu Transilvaniei. Nu ies din salon si tremur de frica de a nu iesi mai bolnava decat am intrat aici – asa cum m-au speriat toti pacientii cu care am vorbit!" "Eu nu ma mai duc sa-ti pozez nimic in spitalul ala – daca vrei, iti caut fotografii din arhiva, ca ultima oara cand am intrat acolo, am iesit cu o infectie care, ulterior, a fost diagnosticata drept tuberculoasa!" "Da, necesitatea unui spital TBC care sa fie plasat intr-un spatiu din afara orasului se impune poate chiar mai mult decat construirea a doua spitale – municipal si judetan – noi, daca e sa o luam la rigoare!"
Ceea ce ati citit pana acum sunt citate.
Primul e din medicul care se ocupa cu autorizarea tuturor unitatilor medicale din judet.
Al doilea e din alt medic, specialist al Directiei de Sanatate Publica in epidemiologie.
Al treilea e din directorul spitalului TBC.
Al patrulea, de la o pacienta in varsta de sub 30 de ani, om de afaceri, care a contactat bacilul Koch recent, dupa ce s-a intors din Spania.
Al treilea e din fotoreporterul cotidianului nostru...
Al cincilea e din presedintele Consiliului Judetean.
Ceea ce inseamna ca ne-am propus sa investigam o problema serioasa si grava - pentru noi toti... care suntem parte a unui popor care se straduie din rasputeri sa-si consolideze... ultima pozitie in clasamentul tarilor europene privind procentul bolnavilor de TBC!
Cele 130 de paturi ale saloanelor spitalului sunt pline de oameni care au nevoie de tratamentul contra tuberculozei ca de aer (iar aici, comparatia e mai potrivita ca oriunde). Aproape ca nu mai conteaza daca majoritatea pacientilor provin din "medii sociale cu grad ridicat de risc in ceea ce priveste dezvoltarea efectelor bacilului Koch, care locuiesc in garsoniere nesalubrizate, cate 4-5 persoane, prost alimentati si cu o imunitate scazuta, care nu-si permit sa-si faca analize” si asa mai departe – cum explica epidemiologul Florin Vrabie, de la Directia de Sanatate Publica.
Care specialist incearca sa ne linisteasca explicandu-ne, meticulos si rabdator, aproape resemnat de starea de fapt, ca "gradul de rezistenta la imbolnaviri este, totusi, ridicat, datorita fenomenului de endemie: pur si simplu organismul uman s-a obisnuit cu bacilul, in sensul ca, dupa ce-l contacteaza, el sta «zidit», ca un fel de Ana a lui Manole, intr-un metaforic zid de imunitate – iesind de acolo doar cand rezistenta organismului slabeste."
Din interiorul spitalului, informatiile respira... mai mult tusind.
Spitalul TBC se confrunta cu numeroase greutati"La ultimele masuratori – pe care le-am prins si eu, acum nici nu mai tin minte cati ani – care au avut in vedere indicele de raspandire al virusilor in atmosfera din jurul spitalului, am iesit destul de bine... dar acest fapt nu mai e, demult, relevant" – spune directorul Spitalului TBC, dr. Dana Olaru, care, insa, nu risca sa se planga de aspecte mai flagrant-periculoase din cauza... ierarhiei de doi lei, stabilita la nivel administrativ... Adica, va dati seama?, noi discutam despre oameni saraci, care mor in spital, despre cadre medicale supuse in permanenta unui risc extrem, despre faptul ca, in conformitate cu legislatia europeana (la care am aderat!), un spital de boli pulmonare NU ARE CE CAUTA IN CENTRUL UNUI ORAS! – dar cand e sa spunem lucrurilor pe nume si sa dam cartile pe fata, ne izbim de birocratie!
Sa-l cautam pe purtatorul de cuvant al Municipalului, care, ierarhic (nu ne intrebati de ce, ca ne enervam!), este superior... lingvistic in fata nu doar a specialistilor in boli pulmonare, ci si, la urma urmei, a victimelor celor mai expuse imbolnavirii!
Pe bune ca nu ne intereseaza nu doar ce poate sa ne spuna un purtator de cuvant, preferand sa discutam cu purtatorii de bacil Koch – si nu ne intereseaza nici macar cum il cheama!
In conferintele de presa ale... purtatorilor de cuvant, de exemplu, se explica necesitatea construirii, din banii nostri dati pe CAS, desigur (pentru ca ceea ce s-a mai facut, cat de cat, la Spitalul TBC, s-a facut prin atragerea unor sponsori: sotul directoarei Olaru, de exemplu, i-a reconstruit sotiei sale birourile si a cumparat, din banii lui, termopane, faianta, gresie, chiuveta si toate alea!) a doua spitale - un nou municipal si un nou judetean -, venindu-se cu argumentul ca "astfel, se vor elibera din spatiile care, acum, adapostesc aceste unitati." (ati citit si la noi in ziar prostia asta, spusa de ei!)
Se omite, insa, un aspect important - poate cel mai important privitor la subiectul de fata: chiar daca se vor construi nu doua, ci patru municipale si 5 judetene, Spitalul TBC nu poate sa se mute in locatiile vechi ramase libere, pentru ca ele sunt... la fel de centrale.
Nu trebuie sa fii geniu ca sa pricepi asta!...
De altfel, si presedintele Consiliului Judetean Arad - adica al principalului ordonator de fonduri pentru judet! - este in asentimentul nostru cand tusam importanta gasirii unui spatiu adecvat, in care sa se poata si investi, in afara orasului...
Pentru ca, s-o spunem raspicat - desi s-a mai tratat, chiar pe larg, subiectul acesta! - in spitalul TBC actual, nici daca s-ar dori cu orice pret, nu s-ar putea investi (si nici macar autoriza de catre DSP!), din simplul motiv ca cladirea apartine Episcopiei, care, din mila crestineasca (si nu ne jucam cu cuvintele: am vazut cu ochii nostri calugaritele facand munca de infirmiere, cu compresele sterile la gura, benevol, in spital!) nu-i scoate pe bolnavi si pe medici (tot aia!) in strada!
"Tratam problema cu cea mai mare importanta, va rog sa ne credeti – si ne gandim la o solutie. Personal am si eu vreo doua idei pentru viitoarea locatie a Spitalului TBC – dar nu risc acum, pana ce nu ma consult cu toti factorii de decizie, sa le fac publice. In orice caz, sa speram ca in mandatul acesta vom gasi, macar, solutia reamplasarii Spitalului TBC intr-un loc adecvat" – spune Iosif Matula.

Lucian Valeriu - Observator

  • Aniversare de 100 de ani

Sageata Verde a implinit 100 de aniCTP Arad ii invita pe aradeni in perioada 25 septembrie - 8 octombrie 2006 la sarbatorirea a 100 de ani de la infiintarea caii ferate Arad-Podgoria, adica prima linie electrificata din estul Europei si a opta din lume.
"Pentru a celebra acest eveniment, ne-am gandit sa va punem la dispozitie posibilitatea calatoriei cu sageata verde, linia care pana in 1965 a fost singura de acest fel din Romania", ne spune ing. Petru Cuvineanu, directorul CTP Arad.
Costul unei calatorii cu tramvaiele de epoca este de 4,2 lei/sens, pasagerii putand alege intre vagonul automotor Ganz, fabricat in 1913, sau unul Gotha, din 1952.
De asemenea, in depoul de la Ghioroc, in sala redresoarelor va fi deschisa o expozitie cu aproximativ 100 de fotografii vechi.
Aici, intre orele 10.00 si 16.00, vizitatorii vor mai putea vedea vagoane de epoca si componente de material rulant expuse.
Mai multe informatii despre aniversare si un scurt istoric al caii ferate puteti gasi pe site-ul www.ctparad.ro.

M.S. - Adevarul

  • Sabin Ilie ar putea evolua la UTA

Sabin Ilie ar putea devenii jucator la UTA - declara Nicolae BaraSabin Ilie a evoluat pana in prezent la 16 echipe.
Din acest motiv este un fotbalist capricios, el reusind sa continue doua sezoane neintrerupt doar la Steaua, unde a fost golgheterul campionatului intern.
Dupa periplul nereusit de anul trecut, de la Vaslui, a ajuns in liga a doua chineza, la Jiangsu Shuntian.
De doua zile se pregateste cu UTA si vrea sa joace cat mai curand la echipa din Arad.
"A fost cea mai mare greseala a mea ca m-am dus la Vaslui. Eu sper sa raman la UTA si sa fac o treaba buna", a spus Ilie, rasufland din greu dupa un antrenament sub comanda lui Marius Lacatus.
"Fiara" nu l-a crutat pe fostul sau coechipier si l-a tachinat atunci cand exercitiile de stretching nu erau corecte.
"Lui Sabin trebuie sa ii bateti cuie in picioare, sa stea lipite de pamant"
sau "Misca, Sabin, haide, nu dormi", au fost cateva dintre remarcile antrenorului.
La sfarsit, colegii l-au incurajat: "Cu Sabin la echipa, nici de Milan nu ne e frica!", spre amuzamentul suporterilor de la stadion.
"Sabin Ilie poate sa semneze cu UTA in orice moment. Cred ca diseara (n.r., aseara) se va produce acest lucru. E bine ca, din momentul in care semneaza contractul, dupa o zi poate sa joace. Nu vad vreun motiv ca el sa nu fie pe lista de jucatori la meciul cu Gloria Bistrita", a declarat Nicolae Bara, presedintele clubului.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]