Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 14 august 2006
Stirile TVA aici
  • Soseaua de centura - intre moft si necesitate

Soseaua de centura si-a dovedit pe deplin utilitateaNecesitatea construirii unor sosele de Centura de jur imprejurul Aradului nu reprezinta in zilele noastre doar un moft al vreunei administratii, cum poate in anii trecuti era perceputa, ci o necesitate stringenta, fara de care nu se poate decongestiona circulatia din municipiu si nici nu se pot dezvolta la nivelul corespunzator zonele de la periferia orasului. 
De aceste lucruri s-au convins edilii Aradului, atunci cand au conceput o serie de proiecte care vizeaza inscrierea orasului intr-un inel de sosele de Centura, asa cum s-a intamplat in mai toate orasele importante din Occident. 
Primul tronson din acest inel fost realizat in urma cu cativa ani, el plecand de la Zona Indusriala Vest si ajungand la Bariera de la Micalaca. 
Al doilea tronson se continua pe Voinicilor-Subcetate si va scoate masinile grele mai ales spre Timisoara. 
Centura intreaga a Aradului va fi inchisa printr-un alt tronson care sa dea in viitoarea autostrada care va trece pe langa municipiu, cu directia Timisoara.
Pana cand celealte doua proiecte vor fi gata, am dat o raita pe soseaua de Centura finalizata, pe tronsonul dintre capatul cartierului Gradiste-Bariera Micalaca. 
De cum am ajuns acolo, cel mai important lucru care te intampina este coloana nesfarsita de tiruri si nu numai care serpuieste intr-un sens sau altul. 
Mii de masini circula intr-o ora pe acolo, fapt care ne-a facut sa ne gandim cu groaza pe unde ar mai fi incaput ele prin Arad, ca pana mai anii trecuti, daca nu era construita soseaua de Centura. 
Un alt fapt pozitiv pe care l-am sesizat in acea parte a orasului este nivelul de dezvoltare. 
Fara gluma, din pamant, din iarba verde, la propriu, acolo rasar constructiile ca ciupercile dupa ploaie. 
Fie ca-i vorba de hale de productie moderne, fie ca-i vorba de depozite imense ori case de locuit, acolo vezi curn se construieste intr-un ritm frenetic.
Lucru care nu s-ar fi intamplat cu acelasi avant, daca soseaua de Centura nu era la doar cativa pasi. 
Asa se face ca si pretul terenului din zona a explodat, cei mai multi proprietari de terenuri agricole renuntand de mult sa-si mai cultive bucata de pamant, toata lumea fiind in asteptarea unui investitor cu bani care sa-i schimbe intr-un mod abrupt nivelul de trai si statutul social.
Asadar, putem concluziona fara a gresi prea mult, ca bine a zis cine a zis ca drumurile, de cand e lumea lume, reprezinta motorul progresului si dezvoltarii. 
Ca acest lucru era de actualitate si pentru romani, iar pentru noi romanii e la fel de adevarat dupa 2000 de ani, ne-o dovedeste primul tronson al soselei de Centura a Aradului...

Andrei Crisan - Informatia Aradului

  • In mandatul 2000- 2004, doar trei deputati aradeni au terminat cu aceeasi culoare politica de la inceput

O parte din parlamentarii aradeni nu si-au schimbat culoarea politicaMandatul 2000 - 2004 s-a remarcat printr-o extrem de mare agitatie la nivelul filialelor locale. 
Din cei sapte deputati, doar trei au reusit performanta sa ramana cu aceeasi culoare politica cu care au plecat la inceput. 
PRM, de exemplu, a plecat la lupta, in 2000, cu doi deputati si a sfarsit fara a mai avea vreunul. 
Este vorba de Nicu Cojocaru, un deputat destul de activ daca tinem cont doar de numarul luarilor de cuvant, a intrebarilor si interpelarilor, precum si de propunerile legislative, respectiv de Nicoara Cret. 
Acesta din urma a facut parte din Comisia pentru buget, finante si banci a carui vicepresedinte era actualul premier Calin Popescu Tariceanu.
In ceea ce priveste PSD, partidul care a condus regulile jocului in mandatul trecut, filiala locala a avut parte de o seama de "veniri"
Desi au inceput cu alte formatiuni, pe parcurs si Dan Ionescu (initial PD) si Mihaela Muraru-Mandrea (initial PUR) au ales sa treaca in randurile partidului condus de Adrian Nastase. 
Dan Ionescu a fost membru intr-o singura comisie si a bifat, de-a lungul celor patru ani, 2 luari de cuvant in plen si 6 propuneri legislative. 
Mandrea in schimb, a facut parte din 3 comisii si a avut 21 luari de cuvant, 13 intrebari si interpelari, 18 propuneri legislative. 
Din acestea, doar 2 au devenit legi.
Poate cel mai activ parlamentar a fost Titu Gheorghiof, reprezentantul PNL. 
Acesta a facut parte din 4 comisii, inclusiv cea pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI si a avut, in cei patru ani de mandat, 36 luari de cuvant, 15 intrebari si interpelari, 11 motiuni, 23 de propuneri legislative. 
Din acestea, 9 au fost respinse, 5 clasate, 2 au fost preluate de alte legi, 2 au fost retrase, iar 7 au devenite legi.
Printre cei 7 "magnifici" s-au mai regasit Gheorghe Tokay, ales pe listele UDMR si Dorel Zavoiau, ales pe listele PSD. 
Daca primul s-a remarcat cu 12 luari de cuvant in plen, 1 intrebare si 4 propuneri legislative, cel de-al doilea a reusit doar sa faca parte din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, sa bifeze 4 luari de cuvant in plen, 1 interpelare si 5 propuneri legislative.
Alesii Aradului din mandatul prezent sunt, in marea lor majoritate, la prima experienta de acest gen. 
Asta nu inseamna insa ca pana la momentul actual nu au reusit sa-i depaseasca pe fostii deputati din anii trecuti. 
Nu vom aminti ce au realizat pana acum, ei fiind doar la jumatatea mandatului, ci doar numele lor. 
Este vorba de Cornelia Ardelean, Mihai Calimente, Bogdan Cantaragiu, Gheorghe Chiper, Titu Ghiorghiof, Constantin Igas si Andrei Kiraly.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Vor da graul animalelor

Taranii considera recolta de grau ca fiind nerentabilaMii de tone de grau zac nevandute in hambarele taranilor din judetul Arad. 
Desi au recoltat graul de trei saptamani, in Felnac oamenii nu au reusit sa vanda pana acum nici macar un bob. 
Mirel Bercea, localnic, ne spune: "Intermediarii nu dau mult. Si vor fara acte. La anul nu mai pun grau deloc, ca nu merita. Am investit 15 milioane la hectar si nu scot nimic." 
Agricultorii spera sa primeasca subventii de la guvern, pentru a-si putea acoperi cheltuielile. 
Nicu Miloslav: "De anul asta nu mai primim nici prima pe graul de panificatie. Dar platim motorina cu tot cu taxa de drum. E normal asa? Nu ies cu tractorul pe sosea, merg cu el in camp....Numai in Romania se intampla asa ceva."
In comuna Felnac, doar 50 la suta din suprafata a fost semanata cu grau anul acesta. 
Taranii spun ca daca nu obtin un pret bun, vor da graul animalelor.
Augustin Rastatter, viceprimarul comunei, declara: "Localitatea noastra este agrara, oamenii traiesc din agricultura. Anul trecut, pe vremea asta erau platite 70 la suta din impozite. Acum n-am adunat nici 20 la suta, pentru ca recolta e nvanduta si nu au oamenii bani."
In tot acest timp, morarii prefera sa aduca faina de peste ocean. Florin Malancas, brutar, explica: "Eu am cumparat faina adusa din Australia sau Canada. Pretul e mai mic, pentru ca acolo agricultura e subventionata."
Dintr-un kilogram de grau se obtine 700-800 de grame de faina. 
O paine de 800 de grame se vinde in magazine cu pana la 25.000 de lei, practic de opt ori mai mult decat pretul graului.

Andrei Ando - Observator

  • Datorita descoperirilor arheologiee de exceptie, localitatea Frumuseni va intra in circuitul turistic

Localitatea Frumuseni poate fi inclusa in circuitul turistic arheologicIn cursul zilei de joi, conducerea Complexului Muzeal Arad, alaturi de presedintele CJA Iosif Matula a invitat presa la santierul arheologic de la Frumuseni.
Frumuseni - in cifre
Peter Hugel, alaturi doctorul Andrei Rusu, directorul de proiect, au prezentat cele descoperite la Frumuseni. 
In date statistice se poate spune ca a fost investigate o suprafata de 380 de metri patrati, au fost excavati 570, de metri cubi de pamant, au fost cercetate trei cladiri si descoperite altele doua si au fost dezvelite peste 40 de morminte. 
Toate acestea pentru ca aradenii, dar nu numai ei, sa stie ca Manastirea Bizere era, cu secole in urma, un important centru religios si economic.
Centru religios si economic
Daca cineva isi inchipuie ca cei care locuiau in incinta manastirii sau in preajma acesteia o duceau greu, asa cum ne arata filmele de capa si spada americane, se inseala. 
Trebuie sa spunem ca Manastirea Bizere, datata in jurul anului 1 200 e.n, avea incalzire centrala, dupa sistem roman, prin podele, avea canalizare si retea proprie de alimentare cu apa. 
Ca pe vechiul brat al Muresului exista un port iar aici se descarcau transporturile de sare sau materiale de constructii ce erau vamuite aici. 
In preajma manastirii existau ateliere de fierarie si de sticlarie. 
De altfel, unul dintre scheletele descoperite aici (probabil o femeie) era impodobit cu margele de sticla.
Ce ne rezerva viitorul
Pe viitor, conform celor declarate de Peter Hugel, se doreste includerea acestui loc in circuitul turistic. 
"Este un pas important in dezvoltarea tunsmului cultural la sud de Mures" - a declarat directorul Muzeului. 
Andrei Rusu sustine ca: "Pana in 2007, terenul va fi delimitat si transformat in rezervatie arheologica si istorica. Tot pana atunci vom avea, probabil, o cladire de baza si curent electric. Intentia noastra este sa subordonam investigatiile arheologiee cerintelor formulate de arhitectul restaurator (contract deja semnat). Dar nu putem prevedea ce surprize ne mai rezerva terenul".

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • Steaua a invins clar la Arad

Echipa UTA a pierdut in meciul cu SteauaSteaua Bucuresti, campioana Romaniei, a intrecut cu scorul de 3-0 (2-0) formaţia UTA Arad, antrenata de fosta mare vedeta din Ghencea Marius Lacatuş, duminica in deplasare, in meci contand pentru etapa a 3-a a Ligii I la fotbal.
Golurile echipei pregatite de Cosmin Olaroiu au fost inscrise de Cristocea (min.20) si Dica (min.34 si 67).
Lovitura de incepere a partidei a fost data de eroul de la Sevilla, fostul mare portar Helmut Duckadam.
Lacatus: "Steaua a avut patru ocazii din care a fructificat trei"
In cadrul conferintei de presa care a urmat partidei in care FCM UTA a fost invinsa de Steaua, cu 3 - 0 (2 - 0), antrenorul "Batranei Doamne", Marius Lacatus, s-a declarat nemultumit de prestatia unora dintre elevii sai.
"Nu doresc sa nominalizez pe nimeni, nu doresc sa 'dau in cap' nici unuia dintre jucatori, fiecare dintre noi avand partea noastra de vina la aceasta infrangere categorica", a precizat Marius Lacatus, adaugand ca si conducerea tehnica are partea sa de vina, deoarece nu a reusit sa ii readuca "cu picioarele pe pamant" pe jucatori, dupa victoria obtinuta in urma cu o saptamana, in fata Vasluiului.
"Apreciez totusi ca scorul este mult prea categoric fata de aspectul jocului. Dar, in vreme ce Steaua a avut patru ocazii din care a fructificat trei, in vreme ce noi am avut tot patru ocazii, dar nu am fructificat nici una. Probabil insa ca aceasta este valoarea jucatorilor si de aceea unii joaca la Steaua in preliminariile Ligii Campionilor, iar altii joaca la UTA, echipa al carei obiectiv este evitarea retrogradarii", a conchis Marius Lacatus.
De mentionat ca la conferinta de presa care a urmat fluierului final al jocului de la Arad a participat doar Marius Lacatus, Cosmin Olaroiu neparticipand intrucat Steaua se afla in "silenzio stampa".

Onlinesport - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]