Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 14 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Licitatie cu doi castigatori

Licitatie la drumuri judeteneO firma locala si una din Deva ne repara drumurile judetene
Conducerea Consiliului Judetean Arad a organizat, ieri, o conferinta de presa, pentru a prezenta rezultatele licitatiei pentru contractarea lucrarilor de intretinere drumuri asfaltate. 
Presedintele CJA, Iosif Matula, a tinut, din start, sa precizeze faptul ca administratia judetului este constienta de starea drumurilor, "ne-o insusim, dar nu prezentati in presa si drumurile care nu ne apartin, in judet fiind si o serie de drumuri nationale sau europene".
Licitatia pentru cele 50 de miliarde alocate intretinerii si reparatiilor la drumuri, bani ramasi din taxa de ecologizare, a starnit interesul a noua firme, din care castigatori au iesit Directia Judeteana de Drumuri Deva si SC Intermed Utilaj SRL Arad. 
"La sfarsitul acestei saptamani am fi vrut sa ne apucam de lucru, insa, cum vedei, vremea nu ne permite", a spus vicepresedintele CJA Gavril Popescu.
Licitatia a fost organizata pe patru zone, doar pentru trei dintre ele fiind desemnat un castigator, in timp ce pe zona Ineu se va reface licitatia, preturile oferite fiind peste cele prevazute in caietul de sarcini. 
"Reteaua de drumuri ramane prioritatea absoluta a judetului, astfel ca vom urmari foarte serios modul in care se vor face aceste lucrari si cum e cheltuit banul public. In contract am prevazut clauze clare, iar daca firmele nu respecta termenele, calitatea, vom putea rezilia urgent aceste contracte", a mai spus Gavril Popescu, care s-a declarat cat de cat multumit de modul in care au decurs lucrarile anul trecut, insa sustine ca au mai fost si probleme, dovada ca nici una din acele firme n-a mai castigat anul acesta licitatia.
Pentru anul viitor, Consiliul Judetean va avea un proiect ambitios, presedintele Iosif Matula sustinand ca "vom incerca sa facem lucrari de modernizare, unde sumele vor fi mai mari, probabil si din fonduri europene sau credite".

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Adio, arme! - Desfiintarea serviciului militar obligatoriu este tot mai aproape

Juramantul militar nu va mai fi obligatoriu in perioada viitoareMilitarii in termen care au depus juramantul sambata, vor fi trecuti in rezerva in a doua parte a lunii decembrie 2006, in perspectiva intrarii in vigoare a Legii nr. 395, din 16.12.2005, privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.
Ultimele incorporari ale recrutilor vor avea loc in luna iunie pentru militarii cu termen redus, respectiv in octombrie 2006, pentru militarii in termen. 
Toti militarii in termen si cu termen redus care vor fi trecuti in rezerva in decembrie vor avea prioritate la angajarea ca soldati si gradati voluntari, din randul acestora urmand sa fie selectionati viitorii subofiteri ai armatei.
Proiectul Legii privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care urmeaza sa fie adoptat pana in luna iunie 2006, prevede o serie de avantaje pe care le vor avea tinerii care doresc sa devina militari profesionisti. 
In afara de solda lunara, soldatii si gradatii voluntari vor avea dreptul la echipament si hrana gratuite, precum si la asistenta medicala si medicamente, gratuite, in conditiile legii. 
Ei vor putea beneficia de documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihna sau in cazul mutarii dintr-o garnizoana in alta, precum si compensatie lunara pentru chine, sau de locuinta de interventie. 
De asemenea, soldatii si gradatii voluntari vor putea fi trimisi la studii in tara si in strainatate, asumandu-si obligatia de a lucra in armata. 
La angajare, acestia semneaza un contract pentru o perioada determinata, care poate fi de pana la patru ani, iar urmatoarele contracte pot avea durata de 2-3 ani fiecare, pana la limita de varsta in grad iar vechimea in serviciul militar voluntar se va lua in calcul la stabilirea pensiei si a altor drepturi de asigurari sociale.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Accident grav pe DN 7

Accidentul de la Sagu a dus in spital 7 persoane7 persoane au ajuns la spital in urma unui accident petrecut sambata pe drumul national Arad-Timisoara. 
Doua autoturisme s-au ciocnit din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de trafic, la fata locului ajungand nu mai putin de 4 ambulante. 
Accidentul s-a produs sambata dimineata pe drumul national 69 care leaga Timisoara de Arad, in apropierea localitatii Sagu. 
Soferul unei Dacii care venea dinspre Timisoara a pierdut intr-o curba usoara controlul volanului si a intrat pe contrasens. 
Din sens opus circula in mod regulamentar un Wolksvagen Golf, autoturism lovit in plin de Dacie. 
La fata locului au ajuns echipele de descarcerare si 4 masini ale salvarii. 
5 persoane sunt in stare grava la spital, cu multiple fracturi. 
Dupa producerea accidentului, timp de o ora s-a circulat pe un singur sens.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Centrele de zi pentru varstnici - alternativa caldurii unui camin

Centrele de zi pentru varstnici ofera conditii optime de petrecere a timpului liberVarsta pensionarii coincide pentru multi dintre varstnicii aradeni cu aparitia sentimentului de frustrare, pentru ca oameni candva activi, ajung sa se simta ineficienti odata cu pierderea obiectului muncii. Pentru acestia, la nivelul municipiului au fost infiintate opt centre de zi in care pensionarii isi pot petrece timpul.
Despre inceputuri
Ideea infiintarii a aparut odata cu castigarea, in anul 1997, de catre directoarea Directiei pentru Asistenta Comunitara, Etelka Naghy a unui program Phare. 
Acesta a fost primul pas, urmat de o intalnire, ce avea sa dea concretete proiectului privind acest gen de centre, cu o organizatie din Kirkless - Anglia care au un obiect de activitate similar, doar cu o experienta de aproximativ jumatate de secol in avans. 
"Partenerii englezi au fost cei care ne-au ajutat cu logistica necesara implementarii proiectului la nivelul municipiului, iar Consiliul local a devenit finantator. Colaborarea continua si in prezent, periodic beneficiind de experienta lucratorilor sociali din Anglia care vin in Romania", precizeaza Christian Cojocaru, sef Serviciu Protectia Persoanelor Adulte.
In cartiere
La ora actuala, in Arad functioneaza opt astfel de centre zi, in majoritatea cartierelor, in care persoanele varstnice isi pot petrece timpul de luni pana vineri de la orele 9 pana seara la ora 19.00, doar sambata acesta fiind deschis pana la orele 17.00.
Sunt oameni cu deprinderi diferite, cu stiluri de viata proprii, cu profesii din cele mai diverse. 
"Avem varstnici care au fost profesori, medici dar si simpli muncitori. Cu totii insa sunt oameni educati, civilizati. De asta noi nu ne confruntam cu cazuri sociale deosebite, tinand la un anumit standard", sustine Christian Cojocaru.
La centrele de zi pentru varstnici s-au oficiat si casatoriiActivitatile in centru sunt organizate pe gustul fiecaruia dintre ei: unii joaca table, altii Remy, altii sah, altii carti, unii citesc presa, organizeaza tot felul de jocuri... 
De sarbatori organizeaza chiar mini spectacole, primesc vizita diverselor grupuri de elevi din scoli sau chiar din gradinite. 
Aici se deapana amintiri, se plange, se rade, se incheaga prietenii si se pun chiar bazele unor casatorii.
Beneficiari
Dupa cum spuneam, sunt oameni din clase sociale deosebite, legati insa prin teama de singuratate. 
Putini sunt cei care vin impreuna cu sotul sau cu sotia. 
Majoritatea lor sunt persoane ramase singure, iar unica lor refulare se regaseste in aceste centre unde, povestind, zambind, impreuna, mai uita de necazuri. 
In special toamna si iarna centrele sunt arhipline; 
"In aceste sezoane oamenii nu au unde sa isi petreaca timpul. Temperaturile scazute, ninsorile, ploile, impiedica plimbarile prin oras, asa ca multi dintre ei stau toata ziua in centru. Vara mai merg in parcuri... Aglomeratia se resimte in aceasta perioada. La ora actuala avem 5380 de membri inregistrati. Suntem aproape de capacitatea maxima", afirma dl. Cojocaru. 
Pe langa activitatile amintite, varstnicii mai beneficiaza aici si de alte servicii gratuite precum consultanta juridica, consultatie psihologica si medicala. 
In fiecare centru exista cate un cabinet medical cu cate un medic generalist si o asistenta. 
Prin intermediul acestor cabinete, batraneii mai primesc medicamente gratuite, furnizate in baza unei colaborari cu o organizatie neguvemamentala.
Cine se poate inscrie
Orice pensionar poate frecventa aceste centre. Datele de inregistrare sunt minime si tin de nume, prenume, adresa si eventuale afectiuni medicale.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Chitara clasica

Pe scena Filarmonicii aradene au rasunat si lucrari ale lui VivaldiTraditionalele seri de chitara clasica isi pastreaza valabilitatea la Filarmonica aradeana si le-a venit acum din nou randul.
Recentul concert aflat sub directia lui Cristian George Neagu a debutat cu Concertul brandemburgic nr. 3 in Sol major de Johann Sebastian Bach. 
Lucrarea e o creatie a celor patru ani petrecuti la Köthen, cand au luat nastere importante creatii instrumentale ca sonatele si partitele pentru vioara solo, concertele pentru acelasi instrument, suitele pentru violoncel solo, sonatele pentru vioara, viola da gamba, flaut, toate cu acompaniament de clavecin, preludiile si fugile din primul volum intitulat Wohltemperiertes Klavier s. a. 
Concertele brandemburgice sunt datate 24.05.1721.
Concertul brandemburgic nr. 3 in Sol major fusese la vremea lui primul model desavarsit de concert pentru coarde. 
Un nonet de coarde al Filarmonicii, sub directia dirijorului, a redat fermitatea si tot odata seninatatea si scanteierile discursului primei miscari, ca si dinamismul partii finale ce urmeaza scurtului Adagio.
Concerto grosso nr. 1 in Sol major din seria celor 12 op. 6 (1739) de Georg Friedrich Händel a incheiat fericit manifestarea. 
Formatia aradeana dirijata de Cr. G. Neagu a realizat dialogul viu al celor doua viori concertante din partea lenta, insufletirea intrebarilor si raspunsurilor intre concertino si tutti din parea a IV-a, atmosfera dansanta a Allegro-ului final.
Intre cele doua lucrari amintite au rasunat cinci creatii ale lui Antonio Vivaldi, contemporanul ceva mai varstnic al lui Bach si Händel, ale carui compozitii au exercitat o vie influenta asupra gandirii contemporanilor sai , ca si asupra generatiei urmatoare. 
Cunoscut mai ales ca si creator al unor concerte pentru vioara (71), concerte pentru 2 viori (4), alte doua pentru patru viori, initiator al programatismului in muzica, mai ales prin vestitul ciclu al Anotimpurilor, Vivaldi s-a adresat si mandolinei si chitarei.
Dragos Dobre, profesor la Liceul de Arta din Ploiesti, solist ce a sustinut recitaluri in tara (si la Arad), precum si in multe tari europene, ne-a prezentat doua concerte pentru chitara si orchestra, cel in La major si unul in Do major, transcriptii realizate in veacul al XX-lea de E. Pujol. 
Siguranta discursului, caracterul intim al partilor lente, unitatea de conceptie realizata cu formatia aradeama, au cucerit pe cei prezenti.
Subordonarea virtuozitatii redarii vigorii si lirismului in Concertul pentru doua chitare in Sol major al aceluiasi celebru Vivaldi, a adus dupa sine expunerea unui fluid firesc si impresionant al celor doi chitaristi, Dragos Dobre si elevul sau Eusebiu Dobrica, insotiti de formatia dirijata de Cr. G. Neagu.
Dintre cele 60 de lucrari pentru orchesatra de coarde, formatia aradeana a prezentat publicului lucrari, numite Sinfonia, una in Sol major, destinata salii de concert si una in Do major creata pentru un spectacol de opera, Arsilda, prezentat la Venetia. 
Orchestrantii condusi de C.G.Neagu au imprimat transparenta si omogenitate discursului vivaldian.
*** 
Dupa concertele din Tallahassee, Dallas, Clovis, Gold Canyon, Fallbrook, orchestra Filarmonicii aradene dirijata de dr. Frandes Dorin, aflata intr-un turneu prin SUA, urmeaza sa concerteze in 14 si 15 martie la Safford, in 16 la Beaver Creek, in 18 la Torrence si in ziua urmatoare la Laguna Woods.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]