Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 14 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • "Pana acum, eu n-am aparut in scandaluri"

Interviu cu viceprimarul Aradului - Tiberiu DekanyInterviu cu Tiberiu Dekani, viceprimar al Aradului
- Cum ati caracteriza functia de viceprimar, dupa un an si jumatate de mandat?
- In prima parte a mandatului meu, am avut nevoie de putin timp pentru acomodare, o acomodare care mi-a fost putin mai usoara datorita faptului ca in perioada 2000-2004 am fost consilier municipal. Intre timp s-a mai modificat organigrama, astfel incat parte din functiile pe care le-am avut in anul 2004, la finele acestui an, prin lege sau prin dispozitii ale primarului, au trecut in subordinea mea. N-a fost o perioada usoara, asta va pot spune.
Dispozitia va fi din nou modificata anul acesta, prin votul consilierilor, care au votat noua organigrama. Conform acesteia eu voi raspunde de venituri, tot ce inseamna venituri pentru primarie. Mai mult, in cursul acestui an vom avea si cateva proiecte de hotarari care vizeaza veniturile primariei, modul lor de incasare, verificarea celor care platesc impozitele catre bugetul local. Vom rezolva ca aceste plati si verificari sa se desfasoare mai bine din punct de vedere al organizarii si intr-un cadru legal, adecvat. In aceasta perioada de un an si jumatate, problemele cele mai importante din mandat au fost si cele de coordonare a societatilor comerciale a unor institutii de cultura pe care le am in subordine.
- Cum ati caracteriza activitatea depusa de dumneavoastra?
- Una pe masura competentelor pe care le-am avut si nu pot sa fiu niciodata multumit cu ceea ce am realizat. Muncesc foarte mult, raman de multe ori dupa program. Dar asta nu inseamna intotdeauna ca sunt si suficient de eficient. De aceea, cred ca ar mai fi loc de imbunatatiri.
- Totusi, nu v-am auzit laudandu-va. Cu ce va laudati?
- Sa fac o analiza a intregii activitati depuse intr-un an si jumatate este foarte greu. Implicarea mea, din punct de vedere administrativ, a fost in special in acele directii pe care le am in subordine, dar pot sa va spun ca sunt anumite actiuni la care am participat efectiv si care se pot vedea. Un singur exemplu vi l-as da, cel legat de Gospodarirea Comunala Arad, si ma refer la modul cum arata acum parcurile (nu ma refer punctual deoarece acum totul este acoperit cu zapada). Am montat pana acum peste 2500 de cosuri de gunoi, pe domeniul public. Cel mai mare parc din Arad, Europa, nu avea nici un cos de gunoi. Am reparat bancile, am reparat si extins iluminatul public pe malul Muresului, respectiv in toate parcurile. Anul acesta avem intentia sa realizam trei proiecte de infrumusetare pentru parcuri, astfel incat, pe baza unui concurs, prin aportul unui specialist horticultor, sa se faca un proiect incat aceste parcuri sa arate cel putin la nivelul parcului de la Lake Grove, cel de langa Casa Sindicatelor.
- Aveti motive sa va plangeti?
- Fiind un actor activ, doresc intotdeauna sa satisfac nevoile a cat mai multi cetateni. Nu intotdeauna reusesc sa-i ajut, sunt foarte multi care n-au locuri de munca, sunt foarte multi care n-au locuinta si pe care nu pot sa-i ajut fiindca n-au nici pregatirea necesara sa lucreze. Unii nici nu doresc sa lucreze. Sau sunt alte probleme in care datorita competentelor pe care le am, nu ma pot baga. Acesta este principalul lucru de care ma plang. La mine, in schimb, exista intotdeauna o usa deschisa.
N-am fost invitat
- In ce proiecte mari, care privesc municipiul Arad, ati fost implicat?
- Proiectele la care am fost implicat din punct de vedere politic sunt toate proiectele mari care au fost derulate in municipiul Arad. Aportul meu administrativ, efectiv, in aceste proiecte nu a fost pe masura celui politic fiindca nu intotdeauna am fost invitat sa fac acest lucru.
- Ati venit in intampinarea urmatoarei mele intrebari. Va considerati dat deoparte atunci cand e vorba de proiectele mari ale municipiului?
- Consider ca toate proiectele care sunt ale actualului executiv, care sunt bune, la fel si cele mai putin bune, referindu-ma la esecuri, trebuie sa ni le asumam toti, indiferent de gradul de implicare. Nu putem veni sa explicam acum ca in anumite proiecte n-am participat din varii motive, chiar daca ele sunt obiective, sa ne sustragem de la raspundere.
- Considerati ca cetatenii Aradului vor fi capabili sa inteleaga ceea ce spuneti dumneavoastra? Sa discearna intre cine si ce a facut?
- Niciodata n-o sa poata sa ofere aceasta recunostere pentru ca, din pacate, noi suntem cei care nu reusim sa satisfacem toate nevoile cetatenilor.
- Nu mi-ati raspuns punctual, asa incat reformulez: pentru un proiect de genul canalizarii Bujacului, cate procente credeti ca v-ar reveni dumneavoastra, la un eventual scrutin, si cate primarului?
- Ca sa spun un procent ar insemna ca fac o afirmatie fara o baza concreta. Nu pot sa va dau un asemenea raspuns. Probabil ca un raspuns clar nu l-ar putea da decat un sondaj direct.
Nu semnez fara sa verific
Tiberiu Dekany impreuna cu cainele sau preferat- Semnaturile dumneavoastra sunt un subiect la ordinea zilei. Acestea apar uneori pe documente care se refera la niste pro-bleme delicate, ca sa nu le spunem altfel.
- In majoritatea cazurilor in care domnul primar este plecat in delegatie sau in concediu, prin dispozitia de inlocuire am obli-gatia de serviciu sa semneze acele documente pe care le primesc in mapa. Bineinteles ca niciodata nu semnez un document pana cand nu verific si pana cand nu sunt intrunite toate celelalte semnaturi ale directiilor din subordine, iar in cazul in care nu exista viza secretarului consiliului sau o alta viza juridica, de fiecare data ma consult cu secretarul Consiliului Local Municipal, in speta cu doamna Doina Paul.
- Ati semnat niste documente "celebre", referindu-ne la vanzarea unor terenuri din municipiul Arad, iar aceste cazuri au reflectate in mass media. Nu credeti ca v-au afectat negativ imaginea in ochii aradenilor?
- Asa cum am spus si cum se poate constata din textele de lege, in momentul in care nu este primarul, trebuie sa semnezi niste documente in numele primarului. Pentru atributiile care sunt delegate de catre primar, semnezi documente in nume propriu, pe raspundere proprie. Eu aveam obligatie de serviciu sa semnez anumite documente. Eu pot sa va spun ca, pana in momentul de fata, fara sa ma compar cu alti oameni politici, nu am aparut in scandaluri, de orice tip. Intr-adevar, in exercitarea atributiilor pe care le am, sau le-am indeplinit, nu totdeauna actele pe care le-am semnat satisfac in egala masura pe cei carora li se adreseaza si, bineinteles, facand parte din echipa, sunt si eu vulnerabil din punct de vedere al imaginii.
- La ce semnatura mai lucrati? Pardon... la ce proiecte mai lucrati?
- In primul rand, vreau sa va spun ca din punct de vedere al modificarii organigramei, ocupandu-ma de venituri, sunt intr-o pozitie avantajoasa din punct de vedere al imaginii, bineinteles cu riscul de a fi foarte atent in momentul in care se doreste introducerea unor noi taxe pentru cetateni, considerand ca si asa nivelul fiscalitatii in municipiu este suficient de ridicat. Proiectele pentru care voi lucra in acest an sunt cele legate de strangerea ve-niturilor necesare dezvoltarii municipiului Arad.
- Ce n-ati fi facut la fel ca si actualul primar?
- Nu pot sa raspund la aceasta intrebare. Nu comentez.
Alte functii
- Ştie toata lumea ca sunteti foarte implicat in ceea ce priveste UTA. Credeti ca munca dumneavoastra acolo este recunoscuta sau implicarea dumneavoastra nu v-a adus decat deservicii?
- N-are cum sa mi se recunoasca munca depusa atat timp cat n-avem rezultate. Prin aducerea domnului Duckadam si a domnului Boruga (imi pare rau ca n-am facut acest lucru mai devreme!), impreuna cu sprijinul membrilor fondatori, al Consiliului Director si al tututor acelora care sunt alaturi de club, sper sa reusim ca in retur sa ne pozitionam pe un loc mult mai bun, decat locul zece. Toate lucrarile de refacere a bazei nu vin sa ne ajute atat timp cat echipa se afla pe locul actual.
- Viitorul dumneavoastra politic s-ar putea identifica cu viitorul clubului UTA?
- Nu cunosc oameni, cu mici exceptii, care din fotbal au reusit sa-si faca imagine. In momentul in care am fost chemat la UTA, am considerat ca este o datorie a mea sa pun umarul, pentru ca aceasta echipa este o emblema a Aradului. Recunosc ca nu m-am priceput si nu ma pricep la management in fotbal. Dar, sper ca, impreuna cu echipa de la UTA, putem sa realizam ceva. Nu cred ca e necesar ca si eu sa ma pricep foarte bine la probleme tehnice, fiindca sunt suficiente persoane la club care pot sa faca acest lucru.
- De ce nu s-au dat, din partea Primariei Arad, atatia bani cati s-au promis?
- Promisiunea domnului primar - a spus-o si dumnealui intr-o conferinta de presa - se referea la bazele sportive si nu se referea doar la un club sportiv. Oricum, Primaria a comandat deja un studiu pentru refacerea tribunei a doua si doar studiul costa jumatate de miliard de lei. Nu putem sa spunem ca procesul de finantare a bazei sportive s-a incheiat in acest moment.
- Ce ati schimba in Legea 215, in ceea ce priveste functia de viceprimar?
- Exista o serie de propuneri pentru schimbarea Legii 215. In proiectul de lege este prevazut ca viceprimarul sa fie ales de primar, hotararile de consiliu sa nu mai fie aprobate cu doua treimi etc.
- Ce ati schimba dumneavoastra?
- V-am exemplificat cateva schimbari sustinute de PNL, eu facand parte din comisia de administratie la nivel national al PNL. Nu trebuie sa venim neaparat cu propuneri de intarire a atributiilor viceprimarilor pentru ca unii, chiar si eu, suntem in aceste pozitii. Poate, maine, vom fi in alte functii.
Carte de vizita
Data si locul nasterii: 31 martie 1974
Starea civila: necasatorit
Religia: crestin ortodox
Nationalitatea: romana
Limbi straine: engleza, franceza
Studii: Superioare
Experienta profesionala: asistent universitar doctorand; economist; jurist. 2004, iunie, Viceprimar, Primaria Municipiului Arad.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Afaceri cu CEC-uri fara acoperire

Politia a descoperit fraude bancare la Arad - Virtual Arad News (c)2006Doi administratori de firme sunt cercetati pentru ca au dat tepe cu file CEC fara acoperire.
Politia aradeana il cerceteaza pe Celloto Flavio, 33 de ani, cetatean italian, care, in calitate de asociat unic, administrator la S.C. ZETTE SRL Arad, in perioada ianuarie-iulie 2004 a achizitionat mai multe produse de la mai multe societati comerciale din judetul Arad, pentru care a emis un numar de 9 file CEC fara sa aiba disponibil in banca si aflat in interdictie bancara.
Politistii aradeni au inceput urmarirea penala si impotriva lui Marin Leca, 49 de ani, din Bucuresti, care in cursul lunii august 2004, in calitate de director tehnic al unei societati din Bucuresti a emis doua file CEC in valoare de 600.000.000 ROL in favoarea SC TAJ. S.A Timisoara, file pe care le-a completat cu data falsa, respectiv 30.09 2004, pentru serviciile efectuate in baza contractului existent intre cele doua societati si neachitate, fara a exista disponibil bancar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sarbatoarea americanilor prinde bine la aradeni

Tarabele de Sfantul Valentin ofera doritorilor cadouri pentru orice buzunarBulevardul Revolutiei era, ieri, intesat de tarabe, iar cumparatorii s-au inghesuit sa cumpere "ceva" de Valentine’s Day
Dupa modelul S.U.A., astazi, indragostitii din intreaga tara sarbatoresc Valentine’s Day, sau, pe romaneste, Ziua Indragostitilor. 
Pentru cei care nu au nimic impotriva sarbatorii "adoptate" de peste Ocean, aceasta zi trebuie sa fie una mai speciala. 
Se fac cadouri care mai de care - jucarii haioase, obiecte sofisticate, se rostesc declaratii de dragoste, se trimit felicitari, se invita iubita la o cina romantica. 
De parca iubirea are nevoie de o zi speciala pentru a fi declarata…
Mai mult, pentru agentii economici Ziua Indragostitilor este una de rotunjire a veniturilor. 
Magazinele, tarabele din centrul orasului sunt pline de tot felul de obiecte care isi asteapta musteriii. 
Iar acestia nu intarzie sa apara…Ramona Ambro, sefa magazinul Niro’s ne spune ca in aceasta perioada a constatat o crestere a vanzarilor: 
"Da, se simte ca este o sarbatoare, la fel cum se intampla de 1 Martie, 8 Martie sau cu prilejul altor sarbatori. Nu doar tinerii ne trec pragul, ci si cei casatoriti sau oamenii mai in varsta. E o chestie draguta sa vezi ca cineva se gandeste la tine"
Si cum tot am fost la fata locului, ne-am interesat pentru cam ce ati putea achizitiona. 
Oferta variaza, insa toate cadourile merg pe simbolul inimii si al culorii ce simbolizeaza dragostea - rosul. 
Pretul - in functie de marimea inimioarei. 
Una mare, de plus, costa 25 RON, iar pretul celor mai mici este cuprins intre 7-10 RON. 
Am mai vazut brelocuri, diferite animalute care se saruta, buburuze si multe alte obiecte gata sa fie achizitionate. 
Inimioarele care se ataseaza cadourilor sunt ieftine, nu costa mai mult de 2,5 RON, insa mai trebuie ceva pe langa. 
"De obicei se cumpara o vaza, la care se ataseaza o figurina pentru a fi in spiritul Sfantului Valentin", conchide Ramona Ambro. 
V-ati gandit la produse cosmetice pentru iubita, iubitul dumneavoastra? 
Viorica Boanta de la magazinul Elixir ne informeaza asupra cadourilor aflate la promotie. 
Un set Celine Dion, ce consta dintr-un parfum, gel de dus sau lotiune de corp se apropie 100 RON, iar daca doriti un cadou pentru barbati aveti la indemana varianta setului Pierre Cardin, compus dintr-un parfum si gel de dus. 
Totul la 85 RON. 
"Nu pot sa afirm ca ne-au crescut vanzarile, dar putin se simte. De joi-vineri au inceput sa vina cumparatori mai multi si opteaza pentru parfumuri, creme si seturi, in general", ne-a declarat Viorica Boanta.
Cerceii, colierele, bratarile sunt si ele la mare cautare. Pretul? in functie de model si de calitate. 
La Art Musique, Mihaela Hodorog ne da cateva idei de cadouri. Obiectele de artizanat trec cel mai bine. 
Candelele costa aproape 20 RON, ramele pentru fotografii variaza intre 39 si 48 RON, canile - 16 RON, pusculitele 30 RON.
Cadouri la un pret mult mai mic gasiti pe Bulevardul Revolutiei. 
Tarabele au impanzit centrul orasului si nu duc lipsa de clienti. 
Evident, calitatea este indoielnica, dar se apropie de buzunarele aradenilor. 
Inimioare de tot felul, de la 2 RON pana la 20 cat costa una ce poate fi folosita drept perna. 
O alta ce canta celebra melodie din Titanic costa 12 RON. Cani si canute, felicitari si cate si mai cate. 
Ieri dupa masa, Bulevardul era un furnicar, spre marea bucurie a vanzatorilor.
Cadouri specifice de Ziua IndragostitilorSa nu uitam de flori. Un ghiveci cu zambile, mov sau roz, nu costa mai mult de 10 RON. Pentru un fir de trandafir rosu trebuie scos din buzunar 6 lei, un buchet de crini se invarte in jurul a 15 RON, iar cel de gerbere sau iris 10 RON. 
"Nu ne-au crescut vanzarile cu prilejul Zilei Indragostitilor. De 8 Martie va fi cu totul altfel", ne-a spus Robert Hajas, vanzator in Piata "Mihai Viteazul". 
O cutie de ciocolata poate fi o varianta buna de cadou, ca sa nu mai vorbim de o inimioara de aur. 
Intr-adevar, o atentie deosebita care ar merge direct la sufletul celei care o primeste. 
Si nu costa mai mult de 40 RON, bineinteles, in functie de gramaj.
Exista, asadar, o multitudine, de cadouri pentru persoana iubita. 
Totul tine de gusturi si de cat il tine buzunarul pe fiecare dintre noi. 
Dar, de ce sa asteptam o zi anume pentru a oferi o mica atentie fiintei dragi? 
De ce Valentine’s Day si nu Dragobetele, o sarbatoare pur romaneasca? 
Tine de fiecare dintre noi si nu e nimeni de condamnat ca sarbatoreste sau nu Ziua Indragostitilor.
Putina istorie
Ziua Indragostitilor dateaza din timpul Imperiului Roman, cand era o sarbatoare in cinstea Iunonei, sotia lui Jupiter. 
In timpul imparatului Claudiu al II-lea, acesta a interzis casatoriile in Imperiul Roman. 
El considera ca barbatii refuza sa se inroleze in armata din cauza sotiilor sau logodnicelor lor. 
Sfantul Valentin, care traia in perioada aceea, a ajutat crestinii si pe cei casatoriti in ascuns, ceea ce i-a adus pana la urma moartea. 
A fost adus in fata Prefectului, condamnat la moarte in data de 14 februarie 270 d. H.
In traditia noastra, Ziua Indragostitilor este in 24 februarie, cand se sarbatoreste Dragobetele. 
In jurul focurilor aprinse, baietii si fetele stateau de vorba, iar la pranz fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga. 
Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. 
Daca nu se facea Dragobetele, se considera ca este un semn rau, ca tinerii nu se vor indragosti in anii ce vor urma.

Adela Mnerie - Observator

  • Credite avantajoase

Bancile ofera clientilor credite avantajoaseIntreprinderile care indeplinesc anumite conditii, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate pot accesa de anul acesta microcredite in conditii avantajoase. 
Suma poate ajunge pana la 10.000 de euro, iar programul pentru acordarea de microcredite face parte din proiectul privind dezvoltarea sectorului social, finantat in baza unui acord de imprumut intre Roamnia si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. 
Dobanda maxima este de 9,5 % anual, si nu se modifica in perioada derularii creditului. 
Datele de rambursare pot fi stabilite dupa posibilitatile beneficiarului, dar nu mai frecvent decat lunar. 
Cei interesati se vor adresa agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca Arad, pentru informatii suplimentare.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Zona Industriala Pecica sau dovada ca se poate

In aceasta primavara va incepe constructia halelor industriale la PecicaColaborare pe trei planuri - universitate, administratie publica, mediu economic
Atunci cand exista vointa - politica si nu numai - se pot muta si muntii din loc.
Sau, ca sa folosim o sintagma celebra a anilor '90, daca vrei cu adevarat poti!
Acest lucru a fost demonstrat de Universitatea "Aurel Vlaicu" si Primaria Pecica care au pus bazele unei adevarate relatii institutionale - la care, ulterior, si-a adus aportul si factorul economic -ce a avut ca efect (pozitiv) Zona Industriala Pecica.
Proiectul a fost lansat in anul 2001 sub forma unei cereri de finantare Phare.
La momentul respectiv se dorea infiintarea unui incubator de afaceri in orasul (pe vremea aceea comuna - n.r.) Pecica.
Programul cuprindea, printre altele, un centru de dezvoltare a afacerilor, conceput pentru a asigura intreprinzatorilor un cadru propice de extindere, un centra logistic, un incubator - si o zona industriala.
Proiectul a dat roade, insa numai pe una din componente, anume Zona Industriala.
Restul asteapta sa fie puse in practica si finantate, dar acest lucra se va petrece abia in anii viitori.
Facilitatile ce vor fi oferite firmelor sunt: spatii de productie, chirii accesibile, servicii de consultanta specializata, asistenta pe toata perioada de incubare, furnizare de informatii si de servicii de marketing, spatii de expunere, de conferinte si de intalniri de afaceri, instruirea de personal etc.
Deja doua firme cu capital italian au decis sa se aseze la Pecica.
Acestea vor crea circa 200 de locuri de munca.
In zona industriala lucrarile de construire a halelor vor incepe in aceasta primavara, iar pe viitor urmeaza sa fie finantate incubatorul, centrul de formare profesionala si centrul logistic.
Important este, insa, ca s-au facut primii pasi si ca exista suficient optimism.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]