Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 14 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Lovitura pentru societatile comerciale: caldura mai scumpa cu 20%!

Caldura se scumpeste cu aproximativ 20 de procente - Virtual Arad News (c)2006Agentii economici vor plati cu mult mai mult pentru energia termica care le va fi livrata de catre centrala electrica de termoficare (CET).
Conducerea societatii a inaintat din timp un proiect Consiliului Local privind ajustarea tarifelor pentru producerea si distribuirea energiei termice livrate agentilor economici. 
Chiar daca pana la majorarea tarifelor CET e nevoita sa mai faca o serie de pasi (sa obtina votul consilierilor iar, mai apoi, avizul ANRE), e aproape sigur ca pretul caldurii va urca cu 20 de procente si va ajunge la 234 ron/gcal. 
Pretul de productie si transport va ajunge, in acest caz, la 144ron/gcal, iar cel de distributie la 52,7 ron/gcal, la care se adauga TVA .
Justificarea data de CET e una cat se poate de simpla: se scumpeste materia prima, cresc si tarifele. 
Intentia de crestere a tarifelor a fost manifestata de CET inca din octombrie (!), dar doar acum a venit momentul ca proiectul sa stea afisat la transparenta decizionala. 
In fapt, dupa analiza documentatiei depuse si tinand seama de prevederile bugetare pentru anul 2006, s-a ajuns la concluzia ca este posibila doar majorarea pretului local de producere si distributie a energiei termice cu 20% pentru agentii economici. 
CET a calculat deja si cata energie termica va fi livrata societatilor in 2006: 146.638 Gcal.
Cresterea de 20 % a pretului la energia termica catre agentii economici se va aplica, daca va fi aprobat in aceasta forma de ANRE, la ultimul pret, adica la 163,86 RON/Gcal fara TVA. 
Noul pret va fi impus chiar si societatilor aflate in subordinea statului si a autoritatilor locale.
Justificarea cuprinsa in hotarare se refera la "ponderea costului cu combustibilul in pretul pentru activitatea de producere a energiei termice, care este de aproximativ 60%", si la o "crestere a costului combustibilului cu mai mult de 5% fata de costul considerat in pretul in vigoare al energiei termice".

Adriana Barbu - Observator

  • Duty- free-urile au incaput pe mana fiscului

Duty-free-urile au fost supuse unui control financiarIn urma unui control inopinat, efectuat recent la magazinele de tip duty-free, din Punctele de Trecere a Frontierei din Nadlac si Turnu, de catre cadre ale Serviciului Activitatea de Control Fiscal, in colaborare cu inspectori ai Serviciului de Supraveghere si Control Fiscal si cu inspectori ai Serviciului de Supraveghere si Control Vamal din cadrul Directiei Regionale Vamale Arad, au fost constatate nereguli sanctionate cu amenzi in valoare de 7.000 RON. 
"Sanctiunile agentilor duty-free au fost aplicate pentru neeliberarea bonurilor fiscale si pentru deficiente la legea contabilitatii", explica Eugen Deliman, director executiv adjunct la Activitatea de Control Fiscal Arad.
Tot cu aceasta ocazie, a fost depistata si o persoana fizica, care transporta, pe ruta Arad-Nadlac, in autoturismul proprietate personala, flori in valoare de 4.000 de RON, pentru care nu detinea nici un fel de acte de provenienta. 
Pe langa amenda, "intreprinzatorul" s-a ales si fara marfa.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Moneasa va avea partie de 2.000 de metri

Se are in vedere ca partia de schi de la Moneasa sa fie prelungitaBanatenii dornici sa practice sporturi de iarna vor putea schia de anul viitor pe o partie la standarde moderne, care va fi situata in nordul localitatii aradene Moneasa.
Edilii locali si-au propus ca pana in 2007 sa termine de amenajat partia de schi, anuntand de pe acum ca aceasta va avea o lungime de 2000 de metri.
Resurse financiare exista, pentru ca, asa cum au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Arad, statiunea Moneasa a beneficiat de o finantare de 4 milioane de euro, dintr-un proiect pe fonduri Phare. Pana la amenajarea noii partii de schi, banatenii care vor sa isi faca mini-vacante de weekend la Moneasa au la dispozitie o partie pentru saniute si o alta, pentru schiori incepatori, dotata cu teleschi. 
Partia pentru schiorii incepatori are o lungime de 300 de metri, dar inclinatia pantei este destul de mica, ceea ce o face ideala pentru copii sau cei care se initiaza in acest sport, si destul de indezirabila pentru schiorii de performanta.
Statiunea ofera in acest moment cazare in cele doua hoteluri, Moneasa si Parc, sau in cele 50 de vile din localitate. 
Dintre acestea se remarca vila Club Castel, de patru stele, renovata anul trecut si care ofera cele mai luxoase conditii de cazare. 
Un loc intr-o camera de doua persoane costa 75 de lei, iar preturile urca pana la 400 de lei noi.

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Masuri de prevenire a gripei aviare

Gainile vor trebui sa fie tinute doar in curtile gospodarilorAmenzi de 30 de milioane de lei! 
Atat risca incepand de joi, 12 ianuarie, aradenii care nu tin cont de noile reglementari de prevenire a raspandirii gripei aviare! 
Acestea prevad interzicerea circulatiei pasarilor in afara curtilor proprietarilor. 
De o saptamana incoace sute de aradeni au sunat la Primarie si Directia sanitar-veterinara pentru a-si reclama vecinii care nu tin cont de masurile de prevenire a rasapndirii gripei aviare, iar de maine exista si cadrul legal pentru a fi sanctionati.
Inspectorii Directiei sanitar veterinare, reprezentantii Primairie si ai gardienilor publici vor urmari respectarea prevederilor. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad 

  • Un milion de euro pentru bazele sportive

Stadioanele Aradului vor fi modernizate de catre PrimariePentru prima data, primaria Arad se gandeste serios la sport
Edilii Primariei Municipiului Arad au decis ca trebuie sa dea credit si sportului, iar anul acesta, din bugetul local, o suma considerabila va merge catre reabilitarea bazelor existente si catre amenajarea unor locatii adecvate practicarii sporturilor de masa.
Cel putin la momentul actual, inainte de votarea bugetului pe 2006, lucrurile au o infatisare promitatoare.
Daca pana la sfarsitul anului va fi sau nu la fel, asta ramane de vazut.
Cert este ca acum primarul Gheorghe Falca este optimist si spera ca toate rectificarile bugetare de peste de an vor fi pozitive.
Daca intentiile Primariei se vor concretiza, Aradul va avea parte de cea mai importanta dezvoltare din acest punct de vedere.
Si, chiar daca din banii ce se vor lua pe stadionul ACU nu se va duce un milion de euro catre stadionul UTA, asa cum poate sperau miile de suporteri aradeni, banii (in fapt, tot un milion de euro) vor ajunge in foarte multe locuri, in acele zone unde se pune baza viitorilor sportivi.
Atentia Primariei se va indrepta anul acesta catre bazele sportive pe care isi desfasoara activitatea echipele de fotbal UTA si ACU, respectiv arena din Calea Aurel Vlaicu si stadionul Motorul.
In primul caz vor fi alocate 5,8 miliarde de lei vechi, iar in cel de-al doilea vor fi alocate alte 5,65 miliarde.
"Avem un nou concept de a sprijini bazele. La Motorul se lucreaza deja la vestiare, iar la UTA vor fi alocate 500 de milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea repararii tribunei a II-a. Daca, in urma studiului, se va ajunge la concluzia ca trebuie refacuta, se va face proiectul tehnic si se va trece la reparatii. Nu vrem sa facem carpeli", a explicat primarul Falca.
 Totodata, echipa fanion a Aradului va mai avea parte de baze pentru copii si juniori la standarde daca nu europene, atunci macar civilizate. Viceprimarul Tiberiu Dekany a spus ieri ca vor fi amenajate in acest sens cateva baze noi.
Este vorba, in primul rand, de stadionul din Bujac.
Acesta a trecut in patrimoniul municipalitatii, dupa ce Parohia Ortodoxa a renuntat la el, si va merge mai departe catre clubul UTA.
In al doilea rand, la arena din cartierul Sega vor fi realizate investitii majore, dar nu de catre Primarie, ci de catre firma Rom-vest care a primit aceasta baza de la municipalitate.
Nu in ultimul rand, vor fi bani si pentru baza ICRTI.
Per total, anul acesta sunt programate spre a fi investite in sportul aradean peste 23 de miliarde de lei vechi.
Din aceasta suma, deloc mica, o buna parte (aproximativ 12 miliarde - n.r.) va merge si catre sportul scolar, catre terenurile de sport de la 18 unitati scolare.
Aici vor intra cateva scoli generale (2, 5, 9, 10,11, 12, 13, 15, 18 si 22), Liceul Pedagogic, Liceele cu program sportiv, Grupul Scolar de Industrie Alimentara, Liceul CFR, Liceul "Vasile Goldis", Liceul German si Colegiul National "Moise Nicoara".
In principal, lucrarile presupun asfaltarea si marcarea terenurilor de handbal sau baschet existente.
Desigur, in atentia municipalitatii a intrat si sportul de agrement.
Nu se stie insa ce si unde se va amenaja.
Viceprimarul Levente Bognar a precizat ca pentru inceput, se va lucra la o strategie, un nou concept pentru sportul practicat de aradeni la nivel de amatori.
"Am primit mai multe sesizari, dar lipsesc locurile unde se poate face sport. In planul cu BERD (cel pentru amenajarea centrului - n.r.) sunt prevazute piste pentru biciclisti", a explicat viceprimarul. Acesta a mai precizat ca va cauta solutii si pentru rolerii din fata Primariei carora le-ar trebui un loc special amenajat".

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]