Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 13 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Al 13-lea salariu, pentru toti bugetarii, drept prima de sarbatori

Inspectorul general adjunct Nicolae Pelegrinii anunta primirea celui de al 13-lea salariuInainte de Sarbatorile de Craciun, orice angajat isi doreste sa aiba parte macar de o prima din partea conducerii, oricit de mica ar fi ea. 
Unele firme private, care au afaceri serioase, isi permit sa le acorde angajatilor prime substantiale de Craciun, acestea fiind oferite, in multe cazuri, in cadrul unor petreceri organizate special pentru angajati. 
Dar cum stau oare la capitolul "prime" cei care sunt angajati la stat, adica "bugetarii"?
Cadrele didactice
Profesorii, invatatorii, educatorii si institutorii, precum si personalul didactic auxiliar si cel nedidactic din unitatile scolare din municipiul si judetul Arad nu au parte, de Craciun, de nici un fel de prima. 
Dar asta nu inseamna ca nu vor avea ceva mai multi bani decat de obicei, intrucat a fost aprobata acordarea celui de-al 13-lca salariu m cursul acestei luni. Inspectorul scolar general adjunct, prof. Nicolae Pelegrinii ne-a precizat ieri ca, pana cel tarziu in data de 20 decembrie, angajatii din invatamant vor primi cel de-al 13-lea salariu. 
"Acesti bani trebuiau cuprinsi in bugetul pe acest an si speram sa nu avem surpriza neplacuta ca in vreo comunitate locala de pe cuprinsul judetului Arad sa nu fi fost cuprinsi acesti bani in prevederile bugetare. Dar, dupa cate stim noi, nu exista asemenea situatii, asa ca speram ca toti colegii nostri sa primeasca acest drept financiar inainte de Craciun".
Angajatii din cultura
Institutiile de cultura aflate in subordinea Consiliului Local Municipal Arad sunt si ei in aceeasi situatie ca si cadrele didactice. 
Nici ei nu au parte de premii sau prime, dar nu vor primi cel de-al 13-lea salariu in luna ianuarie (cum era in anii trecuti) ci acum, inainte de Sarbatorilede Iarna. 
Banii au fost deja alocati si se mai asteapta doar cateva semnaturi pentru ca ei sa ajunga in conturile / buzunarele angajatilor, pana la sfarsitul acestei saptamani. 
Cel de-al 13-lea salariu este echivalentul unui salariu de incadrare, pentru fiecare angajat, la acesta nemai adaugandu-se nici un fel de spor.
La politie, al 13-lea salariu in ianuarie
Lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie Arad nu vor avea parte de prima de Craciun.
Fiind bugetari, al 13-lea salariu va ajunge in buzunarele politistilor aradeni abia in luna ianuarie a anului viitor. 
Surse din Politie ne-au declarat ca in buget nu este prevazuta prima de Craciun.
Functionarii din CJA si Finante vor beneficia de al 13-lea salariuPolitistii de frontiera nu stiu nimic de prime
Nici la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera nu se stie nimic de vreo prima de sarbatori.
Si acestia avand acelasi statut nu se asteapta la vreo surpriza.
Sefu Inspectoratului Ioan Handra ne-a declarat: 
"Nu am primit nici un ordin de a da prime si sigur ne incadram in regimul bugetarilor. Nici despre al 13-lea salariu nu stim inca nimic. Asteptam ca toata lumea sa primim ceva de la minister".
Sanitarii spera la un 2%
Bugetarii din sistemul sanitar nici vorba sa se gandeasca la prime. 
Acestia spera pentru un 2% promis de minister, dar despre care nu se stie cand va fi primit. 
Directorul Spitalului Clinic Judetean, Mirandolina Prisca ne-a declarat: "De unde prime? Noi nici nu speram la asa ceva. Se discuta de un 2% dar nu cred ca vor fi bani pentru a se acoperi acest procent. Vom vedea saptamana viitoare dacavom reusi sa dam acesti bani"
Angajatii din cadrul Prefecturii
La nivelul institutiei Prefectului, cei peste 50 de angajati vor beneficia de un premiu anual sub forma celui de-al 13-lea salariu, care va reprczenta valoarea unui salariu mediu brut, iar banii vor intra pe carduri pana in data de 15 decembrie. 
"Totodata, pana in 25 decembrie, conducerea Prefecturii va decide si asupra premiilor suplimentare, care se vor da dintr-un fond de 10% vor beneficia anumiti salariati, de la cele cinci servicii, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se definitiveze aceasta analiza", ne-a declarat subprefectul Levente Horvath.
Primaria si CJA dau al 13-lea salariu
Cei 120 de angajati ai Consiliului Judetean vor primi, in aceasta luna, al 13-lea salariu, care va consta in salariul de incadrare al fiecarui salariat in parte. 
La fel sta situatia si pentru salariatii din cadrul primariei.
Functionarii din finante
650 de salariati din cadrul Finantelor aradene vor primi si acestia tot al 13-lea salariu. 
De asemenea, mai exista si un fond de 10% dar inca se asteapta hotararea de la minister. 
Din acest fond, 10 la suta vor vor primi functionarii publici si 2% personalul contractual.
Salariatii de la AJOFM
Angajatii de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca primesc in aceasta luna al 13-lea salariu, sub forma mediei pe cele 12 luni. 
"Asteptam in aceasta saptamana raspuns de la Bucuresti pentru a le  mai da angajatilor si o prima, un anumit procent din salariu" ne-a declarat directorul adjunct al AJOFM Horia Ocolicean.
Primele de vacanta, pentru angajatii de la Pensii
Cei 81 de angajati ai Casei Judetene de pensii vor primi, la fel ca toti bugetarii, al 13-lea salariu, in aceasta luna. 
Dar, spre deosebire de ceilalti bugetari, cei de la Pensii vor mai beneficia in aceasta luna si de alti bani. 
"Este vorba despre faptul ca am castigat in instanta primele de vacanta, pe care angajatii le vor primi tot in luna decembrie", ne-a declarat Mihaela Vasil, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii.

Mihaela Cema Camelia - Observator

  • Cina porcului

Cina porcului - obicei stravechi romanescIn Piata Avram Iancu din centrul orasului, oamenii vor avea ocazia sa descopere toate secretele despre traditia taiatului porcilor, asa cum e prin partile locului. 
Cei care vor participa la cina de proportii vor afla si care sunt noile reguli pe care vor trebui sa le respecte dupa intrarea in UE, ca porcul sa treaca in lumea celor drepti dupa ultimele standarde europene.
In prima zi, 16 decembrie, trecatorilor le vor fi oferite produse traditionale, iar cei mai mari mancaciosi vor putea participa la un concurs de mancat gogosi. 
A doua zi, alt concurs pentru gurmanzi. 
De aceasta data, vor trebui sa se intreaca la mancat sarmale si produse traditionale din carne de porc. 
Evenimentul este organizat de Casa Paulik si Primaria Arad. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Speranta pentru pensionari

Presedintele Seitan este incantat de viitoarea Casa a pensionarilorPresedintele Casei Nationale de Pensii este incantat de cladirea viitorului sediu al CJP Arad.
"Suntem primul guvern, de 16 ani, care a reusit sa creasca pensiile in mod real, adica peste inflatie. Recunoastem ca pensiile sunt mici si majorarea acestora nu poate sa multumeasca intr-o foarte mare masura. Dar, la nivelul economiei noastre, nu putem multumi mai mult" - a subliniat Mihai Seitan, presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). 
El s-a aflat, ieri, la Arad, intr-o vizita de lucru, pentru a analiza activitatea Casei Judetene de Pensii (CJP) si a verifica achizitionarea cladirii viitorului sediu al CJP Arad.
Relatie prietenoasa si demna
Mihai Seitan s-a declarat "foarte multumit de faptul ca am reusit sa avem un sediu nou la Arad", iar la vizitarea imobilului proaspat achizitionat, a remarcat ca "este un spatiu foarte luminos, mai ales in comparatie cu actualul sediu. Iar lumina aduce speranta in sufletul oamenilor. Chiar daca nu le dam noi pensionarilor destui bani, macar speranta le putem da. Sper ca in aceasta cladire vom putea avea o relatie prietenoasa cu pensionarii, sper ca oamenii care vin aici sa fie tratati demn - sa nu mai fie nevoiti sa stea aplecati in fata functionarului de la ghiseu - si sa plece multumiti"
Pentru ca cladirea de pe strada Voluntarilor nr. 2 (in spate la OMV, langa fostul stadion Astra) sa devina sediu al CJP, este nevoie de reamenajarea intregului spatiu, adica de o investitie de 300.000 de euro ce se va realiza, probabil, intr-un an.
La finele vizitei sale, presedintele CNPAS a sustinut o conferinta de presa la sediul Partidului Democrat (al carui membru este). 
In prezenta conducerii pediste, Mihai Seitan a vorbit despre efectele recalcularii pensiilor, majorarea anticipata a acestora, posibilitatile de crestere a numarului contribuabililor in raport cu pensionarii si despre pensia privata. 
"Toate acestea fac parte din programul nostru de guvernare, iar ceea ce ne-a prezentat domnul Mihai Seitan dovedeste ca acest program este aplicat" - a incheiat Gheorghe Seculici, presedintele PD Arad.

D.D. - Adevarul

  • Sediu nou

Noul sediu al Evidentei Informatizate a PersoaneiDe anul viitor, serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei va avea un sediu nou, amplasat in centrul orasului. 
Autoritatile s-au gandit sa creeze pentru aradeni un spatiu mai civilizat care sa le ofere servicii de calitate in cel mai scurt timp. 
Noul sediul al serviciului de evidenta informatizata a persoanei va fi pe strada Vicentiu Babes. 
Noul spatiu are peste 800 de metri patrati si este amplasat in cladirea fostului orfelinat. 
Pe langa faptul ca este situat intr-o zona centrala a Aradului, noul spatiu are birouri mult mai incapatoare dar si locuri pentru parcare. 
Cei care vor veni aici, vor obtine permisul de conducere sau pasaportul intr-un timp extrem de scurt. 
Investitia demarata de autoritati in toamna acestui an, vine in ajutorul aradenilor, care erau obligati pana nu demult sa astepte ore in sir pentru obtinerea permisului de conducere sau a pasaportului.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • "Avem proiecte si avize, dar lipsesc banii"

Interviu cu primarul comunei ZabraniInterviu cu Alexandru Siminaica, primar Zabrani membru PC
- Ce proiecte ati realizat pana in prezent?
- Dupa mine, proiectele sunt un maldar de hartii pe care le faci cu diverse firme, iar daca nu ai bani sa le continui raman acolo pe un raft ca o dovada a birocratiei in care traim. Sa luam spre exemplu proiectul de extindere pentru apa, care este vreo 33 de miliarde pentru localitatile Neudorf si Chesint. Nu avem noi atata putere economica sa sustinem din bugetul local un asemenea proiect. Avem avizele, dar banii lipsesc.
- Consiliul Judetean nu va ajuta cu nimic?
- Sa speram. Se bate moneda pe Ordonanta 7, noi nu am intrat, dar speram ca anul viitor sa intram. Eu mi-am luat masurile de prevedere, adica cota noastra care revine consiliului local o am in fondul de rulment. Este acolo, circa 5 miliarde in caz ca dansii vin sa ne ajute si noi venim cu cota noastra pentru a nu trebui sa imprumutam de la banci.
- Ce alte proiecte mai aveti in derulare?
- Sa facem un grup sanitar social la scoala, deci wc si incalzire centrala, iar intreaga investitie se ridica la circa trei miliarde. Avem si ceva surse de finantare din bugetul local, iar daca mai primim si de altundeva vom termina lucrarea. Pe urma am reusit sa introducem incalzire centrala la culte si aici ma refer la atat cele trei biserici ortodoxe, cat si biserica baptista si adventista. Intreaga lucrare a costat circa un miliard suportata de bugetul local.
- Ce probleme ati intampinat?
-Un gust amar mi-a lasat biserica romano-catolica din Neudorf. Au revendicat scoala, au intabulat-o si acum ne judecam. La Curtea de Apel am pierdut si urmeaza sa facem cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Fratii de guvernare, ungurii au stiut de-a lungul timpului sa obtina incet si sigur totul. Sunt inalti functionari si ii vezi peste tot bagati, iar prezenta lor acolo nu este deloc intamplatoare. Ei fac tot posibilul ca tot ceea ce nu au obtinut sa li se dea. Am vrut sa-i sensibilizez pe nemtii din Germania, de unde se trag nemtii veniti la noi in 1724, in sensul ca structura bisericii este fisurata si trebuie un studiu de reabilitare a lucrarii si costa anumiti bani. Le-am spus ca atat consiliul local, cat si eu care sunt coordonator de credit, asiguram suma de 50 de milioane pentru a realiza studiu, iar etnicii germani sa continue lucrarea. Raspunsul a fost nu. Pe ei ii intereseaza un meci de fotbal intre "Traznetul" din Fuhrtz cu Victoria Zabrani. Un meci de fotbal inseamna venirea lor aici, asigurarea cazarii, masa, unele cheltuieli, la o suta si ceva de milioane. Mi-ar fi crescut inima sa vad o initiativa din asta, in interesul comunitatii. Asa cheltuim banii publici pentru ca sa ii primim pe ei.
- Cu ce alte realizari veniti in fa^a electoratului la doi ani si jumatate de mandat?
- Avem cu o firma un proiect privind canalizarea. Este in faza de studiu de fezabilitate, costa circa 450 milioane lei. Si la sosea avem proiectul facut, dar nu putem sa-i dam drumul pana ce canalizarea nu este definitivata. Nu se poate sa asfaltezi o strada dupa care vine cu canalizarea. Am cheltuit pentru niste grupuri sanitare si sali de clasa pentru gradinita circa 480 de milioane. Am facut lucrari de reparatii la caminul la Neudorf, lucrari de separare la o privinta si se poate folosi foarte bine atunci cand se fac nunti. Ne-a costat 240 de milioane. Pe urma, am facut reparatii la drumuri, dar stiti cum este cu drumurile, un sac fara fund, unde tot pui si niciodata nu se umple. De ce? Pentru ca sunt stricate de masinile ce cara balast, acesti monstri de 40-50 de tone, care circula pe drumurile judetene. Ne aduc de la Timisoara moloz, pe care il arunca peste tot, caini morti si caini vagabonzi carora le dau drumul prin sat. Noi ne apucam cu tractorul si cu oamenii si le caram la groapa de la Lipova molozul si gunoaiele. Asta facem tot timpul. La drumuri am avut 620 de milioane cheltuiti In acest an, pentru drumul de la Moara pana la Chesint. Am achitat 370 de milioane la Drumuri Judetene, iar restul de 250 milioane la o firma care ne-a facut manopera. Au fost 908 plombe. Am pus echipa sa masoare groapa cu groapa pentru a nu fi discutii. Acum, 60% din strazile din Zabrani, Neudorf si Chesint au trotuare si podete, in 2005 am realizat 3161 de metri patrati, iar in anul 2006, 5542 metri patrati. Noi am asigurat cimentul si balastul, iar oamenii au facut trotuarele si podetele.
- Care este situatia iluminatului?
- Am pus lampi pana la gara, pentru ca merg copiii. Comparativ cu autobuzele, la tren este mult mai ieftin. Merg la Lipova la liceu. Acelasi lucru l-am facut si in primavara. Avem niste blocuri la Neudorf, unde am introdus iluminatul.

Daniel Albu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]