Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 13 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Serviciile sociale se pot concesiona de catre ONG-uri!

Protectia sociala poate fi preluata de ONG-uriAradul este, alaturi de alte patru judete transilvane, parte al unui "program pilot" care va permite, printr-o lege in curs de promulgare, externalizarea serviciilor sociale
"Am luptat pentru a fi inclusi in acest program – si ne mandrim ca suntem printre judetele care, desi au probleme mari legate de copiii si adultii strazii, ne clasam pe primele locuri la calitatea serviciilor de protectie sociala pe care le oferim. Copiii trebuie sa stie – iar mass-media ne poate ajuta mult in directia aceasta, ca la noi vor gasi oricand o solutie pentru a se reintegra in societate – un pat cald, un dus, niste asistenti sociali care le vor vorbi frumos" – puncteaza Edita Juhasz, directorul executiv al institutiei. 
In alta ordine de idei, Erika Stark a discutat ieri, la modul subtil dar usor perceptibil de catre ONG-urile care se vor inscrie pe lista solicitantilor privind concesionarea serviciilor sociale – deocamdata exclusiv pe cele privind protectia copilului –, despre dificultatea de a... ajuta un om, minor sau nu, in pofida vointei sale: "20% dintre cei monitorizati de noi accepta institutionalizarea. Daca adultii ori copiii refuza sa fie institutionalizati si asistati, nici noi si nici nimeni altcineva nu-i poate obliga, pentru ca intram sub incidenta drepturilor copilului si ale omului! Noi ii cunoastem pe toti cei din gari, pe cei din canale, de sub tevi si de pe strada. Ne intalnim cu ei, avem echipe mobile – poate nu tot timpul vizibile, pentru ca nu tinem neaparat sa lucram la vedere, iar cazurile grave pe care le avem in evidenta nici nu sunt in centrul orasului, ci in zonele sale obscure..." – spune Erika Stark, sefa de serviciu. 
Angajatii institutiilor publice vor pretinde, asadar, din partea concesionarilor, cel putin la fel de mult profesionalism cat pot ei sa ofere – si ni se pare normal, ca, din moment ce externalizezi un serviciu pe care il faceai, cat de cat, bine, sa pretinzi ONG-ului cu care semnezi contractul de asistenta de calitate superioara. 
"Contractarea de servicii sociale trebuie sa se subordoneze din punct de vedere procedural cel putin urmatoarelor principii: nediscriminarea, echilibrul, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea, eficienta utilizarii fondurilor, asumarea raspunderii" – se arata in declaratia de intentie a institutiei. 
Despre cum anume se va proceda la concesionare, ne vorbeste, din partea DGASPCA, Elena Robotyn: "In primul rand, doar un ONG care a mai desfasurat sau desfasoara activitati de protectie a copilului se poate inscrie in acest parteneriat public-privat. Organizatia va avea nevoie de o acreditare de la Directia Muncii si de licenta de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor (ANPDC). Contractarea serviciilor sociale destinate protectei drepturilor copilului se realizeaza in baza unui contract prin care institutia noastra transfera pentru o perioada de cel mult trei ani unui furnizor privat dreptul de a administra respectivul serviciu si, ulterior, si pe celelalte, pentru adulti, vartnici ori persoane cu handicap."
Procedura propusa pentru atribuirea contractului de servicii sociale este Dialogul Competitiv si este prevazut in OUG Nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de prestari servicii. 
Pentru implementarea acestui proiect pilot initiat de ANPDC – pentru care ONG-uri fac adevarate presiuni la nivel international, de multi ani! – s-a elaborat deja un ghid, in scopul utilizarii acestuia de catre orice autoritate locala interesata si s-a semnat un memorandum.

Lucian Valeriu - Observator

  • Fara permis la frontiera

La punctul de control a pasapoartelor din Vama Nadlac a fost descoperit un sofer fara acteLa Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac s-a prezentat un barbat in varsta de 34 de ani, la volanul unui autoturism marca "Saab", inmatriculat in Italia. 
La controlul documentelor, politistii de frontiera au constatat ca acesta nu poseda permis de conducere. 
Din verificarile efectuate a rezultat ca el nu figureaza in evidente ca fiind posesor al unui permis de conducere.
Soferul fara permis a recunoscut ca a plecat din Italia impreuna cu un prieten, acesta fiind retinut de autoritatile maghiare. 
Deoarece se grabea sa ajunga acasa la familie, pasagerul s-a hotarat sa nu-si mai astepte partenerul de calatorie. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul isi deschide portile

Participantii la Targ AR-investPatru orase si 16 comune aradene isi prezinta investitorilor proiectele de dezvoltare
Degeaba sunt proiecte, degeaba oportunitati daca nu sunt bani si nici investitori interesati sa le materializeze. 
Tocmai intalnirea intre dorinta de dezvoltare si mijloacele de a o implini este ideea de la care a pornit evenimentul care va avea loc curand la Arad.
Şi primarii cauta
In premiera pentru noi, la targul de investitii si imobiliare AR-Invest oganizat de firma de consultanta Idea Pro in perioada 18-21 octombrie la Expo Arad International si-au anuntat participarea cu exceptia Aradului si Primariile oraselor Pecica, Santana si Sebis alaturi de administratiile locale din 16 comune aradene (Buteni, Conop, Dorobanti, Fantanele, Ghioroc, Halmagiu, Halmagel, Hasmas, Livada, Moneasa, Savarsin, Semlac, Sintea Mare, Siria, Vinga si Zimandul Nou). 
Prea putine dupa opinia primarului de Pecica Iustin Cionca: "Primariile care nu-s prezente acum inseamna ca nu-s interesate sa aduca investitori." 
Sau vazand partea plina a paharului: "Este o noutate si suntem bucurosi ca sunt si Primarii care au ce sa prezinte" cum spunea presedintele Consiliului judetean, Iosif Matula. 
Alte patru primarii vor fi din judetele vecine. Ele vin cu oferta si cu dorinta de a se dezvolta. 
Solutia ar putea veni din partea unui grup de peste 40 de firme italiene care vor sa investeasca in sectorul industial, al serviciilor, comercial, turistic sau agricol precum si in zone rezidentiale.
Şi virtual
Şi acesta va fi doar un segment al "vitrinei Ar-Invest"
Un altul al primei editii a manifestarii, il reprezinta oportunitatile de afaceri ale sectorului privat (developeri imobiliari si companii) care cauta parteneri pentru proiecte de zone industriale, parcuri si hale industriale, spatii de depozitare, birouri si care prezinta si o mare varietate de solutii rezidentiale (case, mini-cartiere, zone rezidentiale). 
La AR-Invest vor fi prezente si 12 agentii imobiliare cu oferte adresate publicului si investitorilor din domeniul economic, precum si 10 institutii bancare. 
In 19 octombrie sunt programate doua conferinte: una dedicata finantarilor prin fondurile structurale, cealalta pietii imobiliare.
Targul real va fi dublat si de unul virtual care va asigura continuitatea AR-Invest pana la urmatoarea editie.

Doru Sava -Adevarul

  • Un nou departament

La UAV s-a infiintat un nou departament - Virtual Arad News (c)2006Universitatea "Aurel Vlaicu" a creat incepand cu acest an un nou departament- cel de formare continua. 
Este vorba de cursuri care se adreseaza atit absolventilor de studii superioare cit si de liceu, si care sunt finalizate prin eliberarea unui certificat sau diploma. 
Durata cursurilor difera in functie de domeniu, dar se pot inscrie toti cei interesati, indiferent de pregatirea profesionala. 
Departamentul de formare continua Ziridava din cadrul universitatii "Aurel Vlaicu" Arad a lansat pentru inceput 6 cursuri de formare continua, in diverse domenii. 
Dintre acestea, 5 se adreseaza absolventilor de facultate iar unul, cel de limbi straine, tuturor solicitantilor, indiferent de pregatire. 
Celelalte trei cursuri sunt instruire asistata de calculator, tehnica de formare profesionala "Teach Ing" si managementul protectiei mediului. 
Nu exista un termen limita pentru inscriere iar cursurile vor incepe in momentul in care se formeaza grupurile de studiu. 
Absolventii cursurilor de formare continua primesc la final certificate de absolvire sau diplome de specializare dupa caz. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Terenul de sport al Liceului "Moise Nicoara" va avea "haine" noi

Terenul de sport de la Liceul "Moise Nicoara" va fi modernizatUnul dintre cele mai "ademenitoare" locuri din Arad pentru tinerii dornici sa practice sportul este si terenul de sport al Liceului Moise Nicoara.
"Dotat" cu doua terenuri de baschet, doua terenuri de mini-fotbal, plus pista pentru alergare sau groapa de nisip pentru saritura in lungime, terenul de sport de la Moise Nicoara ofera tinerilor spatiul necesar practicarii sportului.
In fiecare zi, aici se aduna zeci de tineri dornici sa arunce cu mingea la cos, sa alerge, sa joace un mini-fotbal.
Asta atat in cadru organizat, in timpul orelor de educatie fizica din scoala, sau cu ocazia diferitelor concursuri scolare,  inter-scolare sau inter-judetene chiar, cat si pur si simplu pentru a practica miscare si exercitiul fizic.
Suprafata refacuta
Cele mai solicitate terenuri sunt, fara indoiala, cele de baschet, aici avand loc adevarate "campionate" intre tinerii iubitori ai sportului cu mingea la cos.
Acum ambele terenuri de baschet au suprafata de joc refacuta, fiind turnat un nou strat de zgura.
Şi marcajele au fost refacute, astfel ca acum se vor putea disputa meciuri de baschet in conditii optime.
Marginea terenurilor de baschet a fost si ea refacuta, s-au montat borduri noi pentru suprafata de joc. 
Panouri noi
Şi daca tot a inceput procesul de modernizare, pe o suprafata de joc noua nu prea "cadrau" vechile panouri.
Astfel ca acestea au fost demontate si se pregateste tot ceea ce este necesar pentru montarea noilor panouri, care vor fi diferite de cele vechi.
Daca cele vechi erau pe cadre metalice, acum se va monta panoul pe un singur stalp de sustinere.
Teren si pentru volei
Unul dintre cele doua terenuri de baschet, mai precis cel dinspre Mures, va putea fi folosit si pentru volei.
Pe langa marcajul pentru baschet, suprafata de joc este trasata si pentru meciuri de volei, pe langa panourile de baschet, aici urmand a se monta si doi noi stalpi necesari sustinerii fileului pentru un meci de volei.
In cel mai scurt timp vor fi montate noile panouri, iar tinerii aradeni dornici de sport vor putea sa revina pe terenul de sport al Liceului Moise Nicoara pentru a practica exercitiul fizic.

Marius Herta - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]