Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 13 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Intre Lipova si Bata, mii de hectare - "inecate" sub apele Muresului

La Primaria din Ususau cam... .bate vantul - Virtual Arad News (c) 2006Malul stang al Muresului se afla si in aceasta primavara, dupa cum de altfel ne-am obisnuit deja in ultimii ani, sub ape. 
Sate intregi sufera la propriu de pe urma cotelor crescute ale Muresului care, fie le-au inundat gospodariile sau gradinile in care ei isi semanasera diverse culturi, fie terenurile arabile. 
Apa "sterge" tot lasand in urma doar munca irosita a satenilor, lacrimi si saracie. 
Ieri, am parcurs si noi acest traseu, de la Lipova pana la Bata. 
O zona unica in felul sau, in care civilizatia se imbina cu salbaticia creand un cadru mirific. 
Chiar cu paraurile care se scurg de pe dealuri pe soseaua care serpuieste prin padure, acest brat al Muresului are un farmec aparte: deal, padure, campie si o intindere imensa de apa... 
E frumos sa privesti, insa nu e tot pe atat de spectaculos sa traiesti intr-un astfel de spatiu in perioada inundatiilor. 
Spun perioada, pentru ca inundatiile au devenit deja un fenomen resimtit in fiecare primavara
Vant de... Ususau?!
Prima comuna dupa Lipova - Ususau. 
Peste 370 de hectare inundate, atat pasuni, fanete, araturi, culturi de grau, orz, lucerna, gradini... 
Iar la Primarie bate vantul. A pustiu. 
O cladire impunatoare, cel putin dinafara - construita ca bloc - si extrem de rece pe dinauntru. 
Si asta nu datorita temperaturii scazute ci a peretilor varuiti intr-un alb murdar, cu holuri intunecoase... 
Totul foarte ingramadit. Dar nu ne aplecam acum asupra acestor aspecte. 
Sunt altele mult mai importante de care insa autoritatile locale nu se pot insa preocupa, din motive ... intemeiate insa cam "incalcite", cel putin din spusele celor doi angajati ai primariei (singurii de altfel) care erau la serviciu.
Biroul primarului deschis, dar gol. 
De asemenea si biroul de alaturi, care pare-se ca ar fi secretariate. 
Dintr-un birou apare o doamna care ne informeaza sec ca primarul nu este de gasit, fiind bolnav. 
La fel si vicele si secretarul, care "e bolnav de... luni de zile". Am intrebat-o pe doamna Luminita Vasiliu, daca bine am inteles, din spusele dumneaei, agentul agricol, ca nu este nimeni care sa ne poata da vreo relatie legat de inundatiile ce afecteaza comuna. 
Lasand la o parte situatia echipei de redactori ai ziarului "Informatia Aradului" prezenta in zona tocmai pentru a-si informa cititorii cu privire la problemele ce s-au abatut asupra judetului, am indraznit sa o intrebam pe doamna cu pricina cine gestioneaza de fapt toate neajunsurile, in perioada in care toti cei trei edili lipsesc. Ne-am ales cu un ridicat din umeri si un zambet dezaprobator.
In satul Bulci apele inunda strazile aproape anual Cu mai multa deschidere ne-a primit un cetatean. 
Un om simplu venit la primarie cu probleme, dar care, dupa cum insusi spunea, din cauza vantului care batea in institutie, trebuia sa se intoarca acasa dupa cum a venit. 
Acesta ni l-a prezentat pe juristul primariei, aflat in bufetul de langa primarie. 
Cu amabilitate, dar cu o oarecare retinere ne-a invitat tot in biroul doamnei agent agricol, care de aceasta data ne-a pus la dispozitie niste date statistice legate de suprafetele calamitate de pe raza comunei. 
In ceea ce-i priveste pe edilii comunei, juristul ne-a spus ca primarul e plecat, ca vicele si secretarul sunt bolnavi, ba apoi ca si primarul e bolnav...
La Bulci - situatia sub control
Cea mai afectata localitate de furia dezlantuita a Muresului este si in acest an Bulciul. 
Situat la cativa kilometri de Bata, satul este oarecum izolat, din 27 martie a.c. Spunem izolat daca privim prin prisma masinilor care nu pot ajunge in sat, insa nu si din cea a autoritatilor locale care fac tot ce le sta in putinta pentru ca localnicii din sat sa nu duca, pe cat se poate, lipsa de nimic. Primaria a pus la dispozitia cetatenilor un tractor care asigura transportul atat a satenilor care fac naveta la munca sau copiilor care vin la scoala la Bata cat si al agentilor economici care trebuie sa aprovizioneze satul cu mancare si apa.
"Situatia se repeta anual, in ultima perioada. Insa nu am avut probleme majore fata de alti ani. Cu siguranta accesul este o problema in sat, insa pe cat posibil am incercat sa asiguram satenilor tot ceea ce aveau nevoie. Prefectura, Consiliul Judetean si Politia de Frontiera ne-au ajutat cu apa minerala, apa din fantani neputandu-se consuma. Sprijinul a venit atata cat a fost necesar. Nu s-a facut nici in exces, nu a fost o actiune nici pe departe propagandistica, insa nici nu am fost uitati. Nici pe departe. In acest an nu am avut nici locuinte inundate si nici macar gradini. 
Sunt probleme in cazul gradinilor afectate de ploi sau de topirea zapezii, unde apa balteste. Insa nu se datoreaza Muresului. Nu am avut probleme nici cu cazuri de urgente medicale. Cand am fost anuntati cu privire la cresterea cotelor am luat legatura cu satenii, iar cazurile care ar fi putut intampina probleme de sanatate in aceasta perioada au fost aduse la spital, din timp. Speram ca lucrurile sa intre pe fagasul normal, astfel ca incepand de maine masinile mici sa poate parcurge, fara probleme traseul dintre Bata si Bulci"
, precizeaza primarul Ioan Popa.
Pe raza comunei, inundatiile au afectat 1150 de hectare de teren dintre care 90 - semanate cu grau, 20 - cu orz, 150 - cu lucema si trifoi, 190 - ogoare, 350 - fanete, 300 - pasune.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Jandarmii fac curatenie in statia CF Arad

Periodic Politia si jandarmii fac curatenie in Gara AradBantuita de interlopi, statia CF Arad este locul unde - uneori sub privirile nepasatoare ale politistilor - se produc cu o frecventa uimitoare scandaluri si infractiuni. 
Toate se petrec "gratie" numerosilor boschetari si calatorilor aflaji sub influenza bauturilor alcoolice, care uita sa mai piece din Arad. 
Jandarmii aradeni au surprins mai multe persoane care - la indemnuri bahice - au incalcat normele de convietuire sociala, ordinea si linistea publica in Piata Garii. 
Conform capitanului Lucian Nemes, ofiter cu relatii publice in cadrul IJJ Arad, efectivele de jandarmi indeplinesc misiuni de mentinere a ordinii publice actionand in baza Planului de cooperare incheiat anul trecut cu Politia.
Astfel, dupa ce a baut cateva paharele, Irinel L. - "aterizat" la Arad tocmai din Bocsana, judetul Gorj -a provocat un scandal in fata unuia din localurile situate in statia CF, barbatul in varsta de 44 de ani fiind surpins de o patrula a Inspectoratului Judetean de Jandarmi si sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de sase milioane de lei. 
De asemenea, jandarmii au aplicat sanctiuni contraventionale conform Legii 61/1991 unor persoane care consumau bauturi alcoolice in locuri publice: Ioan S, de 46 de ani din Sighetul Marmatiei, Dan B., de 39 de ani si Nicolae B., ambii din judetul Caras Sev6rin, au de platit amenzi in valoare de un milion de lei fiecare.
Tot pe fondul consumului de alcool si tot in Piata Garii, jandarmii au depistat un brasovean si un satmarean care luasera la bataie un bihorean. 
Dupa ce s-au cinstit impreuna cu Ioan Petru, de 33 de ani din Dragesti, judetul Bihor, Florin C, in varsta de 27 de ani din Sacele, judetul Brasov si Alexandru B., de 39 de ani, din comuna Acis, judetul Satu Mare, si-au luat "colegul" la bataie, servindu-i mai multe lovituri cu pumnii si picioarele.
Cei doi agresori au fost sanctionati cu amenzi in cuantum de un milion de lei. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Variante imposibile pentru podul de la Savarsin

Sunt cautate solutii pentru devierea circulatiei pe podul de la Savarsin - Virtual Arad News (c)2006Nu s-au gasit inca solutii pentru cei 60 de elevi care merg la scoala
Arhitectii s-au adunat ieri la Savarsin in incercarea de a identifica o varianta de traseu care sa fie pusa in aplicare pe perioada cat podul din localitatea va intra la reabilitat. 
Lucrarea ar putea prinde contur, in sfarsit, dupa mai bine de cinci ani, timp in care s-a vorbit non-stop de reabilitarea podului, dar nu s-a facut nimic. 
Daca pentru traseul autobuzelor s-au identificat solutii care sa vina cu adevarat in intampinarea locuitorilor zonei, traseul pietonal da inca batai de cap specialistilor. 
Iar trecerea pietonala se impune rezolvata cu prioritate, in conditiile in care e destinata elevilor. 
Pe moment, specialistii au decis ca nu vor sa riste sa-i puna pe elevi sa treaca podul spre scoala, dar nici nu au gasit inca o alta varianta. 
Spre unitatea de invatamant se deplaseaza in fiecare zi 60 de elevi. 
O varianta ar fi realizarea unui pasarele care sa vina in intampinarea copiilor, dar arhitectii nu au identificat inca solutia in acest caz.
Varianta de compromis ar fi legata de trecerea Muresului cu compul, insa aceasta solutie nu poate fi aplicata decat atunci cand apele raului sunt scazute. 
In ultima perioada, Muresul a fost constant peste limita de atentie. 
Daca nu se va gasi solutia, locuitorii din zona vor trebui sa faca un ocol de 100 de km.
In privinta solutiilor pentru circulatia rutiera, lucrurile stau mult mai bine. 
Ruta destinata autobuzului a crescut cu inca 3 km pentru a rezolva si problemele celor din Capalnas si Lipova. 
Intre Caprioara si Ilteu drumul va fi asfaltat pentru a se putea circula si pe acolo, iar drumul spre Ilteu va fi indreptat pentru a elimina astfel si o alta problema (cea a caselor din zona, afectate de circulatia din imediata vecinatate a tronsonului).
Reprezentantii Consiliului Judetean mai au de rezolvat inca o problema la fel de mare in legatura cu podul de la Savarsin. 
Banii destinati reabilitarii totale a podului au fost alocati. 
E vorba de 23 de miliarde de lei, bani care, cu siguranta, nu vor ajunge. 
Estimarea initiala a fost, ce-i drept, in jurul sumei de 23 de miliarde, insa – conform specialistilor – suma de care e nevoie cu adevarat va iesi la iveala in momentul in care vor incepe efectiv lucrarile.
In fapt, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, a fost prezent ieri la Bucuresti tocmai pentru a incerca sa convinga autoritatile centrale sa suplimenteze suma alocata initial lucrarilor la podul de la Savarsin si, desigur, pentru a obtine mai multi bani pentru drumuri.

Adriana Barbu - Observator

  • Primul concert, dupa turneu

Prima repetitie dupa turneul din SUADupa indelungul turneu de concerte efectuat prin Statele Unite, orchestra Filarmonicii aradene a realizat prima iesire in public pe propriul podium, acasa. In sfarsit, acasa!
Dirijorul si directorul institutiei, dr. Dorin Frandes, a propus doua lucrari ample, de notorietate.
Dintre cele trei concerte pentru pian, la care se adauga un Concert-fantezie op. 56 de Piotr Ilici Ceaikovski, a fost ales bine cunoscutul Concert nr. 1 in si bemol minor.
Mihai Ungureanu, solist al Filarmonicii Oltenia, cunoscut in lume datorita concertelor sale prin Europa, Japonia, SUA, Canada etc., dar si aradenilor din prezentele sale anterioare, a reamintit iubitorilor de muzica aradeni impresionanta lume sonora ceaikovskiana din concertul amintit.
Subordonand virtuozitatea expresivitatii, frumusetii si logicii dezvoltarii ideilor muzicale, Mihai Ungureanu, alaturi de orchestra aradeana a redat atmosfera sarbatoreasca a introducerii, ce cucereste auditorii de la bun inceput.
A reliefat apoi impetuozitatea primei teme, bogatia de sensuri a celei de-a doua, atmosfera visatoare si gratia de vals a miscarii a doua, lirismul, veselia si exuberanta Finalului.
Simfonia a IV-a in mi minor op. 98 de Johannes Brahms, este lucrarea de gen cea mai reprezentativa a compozitorului, in care este concentrata intreaga sa forta spirituala si experienta artistica de decenii.
In ea reuseste compozitorul o grefare a unor forme si prodedee preclasice pe cele mai evoluate, din care a rezultat un mod de exprimare mai eficient, absolut personal.
Orchestra dirijata de Dorin Frandes a redat caracterul elegiac de balada, cu accente dramatice al primei parti a simfoniei, atmosfera contemplativa a miscarii a doua, veselia carnavalesca a Scherzo-ului si succesiunea de imagini muzicale contrastante, generatoare de tensiuni dramatice din finalul variational, in forma de ciaccona, pe o tema de coral.
Desigur, consemnarea noastra, care nu pote fi decat schematica, pur informativa, nu poate reda trairile celor care au asistat la acel fenomen complex care este desfasurarea sonora a unei lucrari simfonice de o bogatie expresiva ce nu poate fi exprimata in cuvinte.
Aplauzele celor prezenti sunt barometrul reusitei transmisibilitatii mesajului copozitorilor catre publicul larg, prin intermediul interpretilor.
Ceea ce facem noi aici este o consemnare a unor evenimente muzicale si tot odata lansarea unor semnale care indeamna lumea la participare, ce nu poate fi decat benefica pentru toti.
Sala de concert e un loc unde ne putem reincarca bateriile sufletesti. Asta, spus pe scurt si sec.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Modernizarea staţiunii Moneasa

Statiunea Moneasa intra intr-un proces de modernizare - Virtual Arad News (c)2006Matula: "Ieri s-a demarat, efectiv, proiectul".
Valoarea totala a proiectului - peste 4 milioane euro.
Miercuri, la Moneasa a avut loc intalnirea pentru punerea la punct a detaliilor legate de proiectul Phare prin care se prevede modernizarea staţiunii Moneasa.
La intalnire au participat presedintele CJA, Iosif Matula, reprezentantii firmei de consultanta ROUGHTON, ai firmei constructoare-STRABAG, primarul localitatii Moneasa, Terente Condea, reprezentantii Directiei Economice si Tehnice din cadrul CJA, reprezentanti ai Companiei de Apa, precum si ai Inspectiei in Constructii.
"La finalizarea lucrarilor Statiunea Moneasa isi va schimba fata. Practic, putem spune ca in data de 12 aprilie s-a dat drumul efectiv la proiect. In momentul de fata, s-au primit toate avizele de la utilizatori, ramane sa se termine cu partea de documentatie si sa se inceapa efectiv constructia", a declarat presedintele Iosif Matula.
Imediat dupa discutiile care au avut loc la Primaria Moneasa, toti participantii la intalnire au mers pe teren pentru a vedea amplasamentele unde se vor face constructii.
Proiect fara precedent pentru statiune
Valoarea totala a proiectului este de 4.078.660 milioane de Euro, proiect fara precedent pentru statiunea de la poalele Muntilor Codru-Moma. Din fonduri PHARE se dau 2.745.754 Euro, Guvernul Romaniei acorda 915.251 Euro, iar autoritatile locale (Consiliul Judetean si Consiliul Local Moneasa), 417.654 Euro.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 18 luni.
Este vorba despre construirea unui centru de informare turistica, ce va avea o suprafata totala de 217,7 mp si va gazdui un birou de informare turistica si un punct de prim-ajutor, modernizarea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, si de o noua statie de epurare.
De asemenea se va moderniza terenul de fotbal existent in comuna si se vor amenaja 2 noi terenuri: unul de handbal/volei/baschet si unul de tenis. Se va construi un centru sportiv, ce va cuprinde o cladire cu doua nivele, cu o suprafata totala de 497,7 mp si va consta din vestiare pentru doua echipe, respectiv arbitri, sala de forta, sauna.
In programul amintit este cuprinsa si reabilitarea Drumului Judetean 792 B si semnalizare turistica – se vor reabilita 590 de metri din drumul judetean existent in interiorul localitatii si se vor pune marcaje turistice pe 100 de kilometri de drum judetean si marcaje rutiere pe 2 km de drum in interiorul localitatii.

C. Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]