Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 12 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Nebunie la inmatricularile de masini, la spartul targului

Inghesuiala la serviciul de inmatricurare a masinilorForfota mare pe holurile si in curtea Registrului Auto Roman, institutie amplasata pe Calea Aurel Vlaicu, pe soseaua spre Pecica. 
Aradenii care vor sa isi inscrie masinile aduse din strainatate, inainte de 1 ianuarie 2007, pentru a beneficia de inlesnirile financiare valabile pana la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, trebuie sa se inarmeze cu rabdare. 
Stau la coada cu noaptea in cap sau, in cazurile fericite, isi lasa masina peste noapte la rand, pentru ca dimineata sa prinda un loc in fata.
"Este catastrofal, dar nu avem ce face" - s-au obisnuit sa spuna soferii. "Plus ca randul merge incet, pentru ca unii intra in fata".
Din 2007, taxele vamale pentru masinile "second-hand" vor fi inlocuite cu primele de inmatriculare. 
Cu cat masina este mai veche si mai poluanta, cu atat proprietarul ei va plati prime mai mari.
 De exemplu, pentru un autoturism din 2002, cu euro 3 si capacitate cilindrica de 1900 cmc se va plati o prima de inmatriculare de aproximativ 1800 de euro. 
Pentru o masina din 2000, cu euro 2, taxele vor fi insa duble si se apropie de 4000 de euro! 
Mai mult, daca pana acum era o afacere infloritoare sa aduci Logan-uri din Ungaria, pentru ca ieseau cu 1500-2000 de euro mai ieftin decat cele vandute in Romania {pentru ca ungurii facturau  masina din start fara TVA, deci cu 19% mai ieftina), de la 1 ianuarie se termina si afacerea aceasta.
"Numai de la salonul nostru auto au fost cumparate peste 400 de Logan-uri, de catre cetatenii romani care le-au inmatriculat la Arad, Satu Mare sau la Oradea, a declarat pentru Observator aradean dl. Tokes Istvan, director de vanzari Dacia-Reaault la reprezentanta din Bekescsaba. Numai ca de la 1 ianuarie cumparatorii din Romania vor trebui sa plateasca la ei in tara TVA-ul pe care il scadem noi, aici, in Ungaria, asa ca nu cred ca le va fi mai convenabil sa cumpere masina din strainatate."
Unii dintre cei care stateau ieri la coada la Registrul Auto erau ingrijorati ca nu vor reusi sa termine formalitatile de inscriere pana la sfarsitul anului. 
"De marti tot incerc sa ma programez si nu reusesc. Nimeni nu-mi poate spune ce se intampla daca nu termin actele pana cand Finantele intra in "libere" de sarbatori. Voi plati si taxa vamala si prima de inmatriculare?" 
Cei de la RAR mai asteapta inca precizari de la Bucuresti. 
In aceste zile, numarul solicitarilor de inmatriculare a crescut cu 20%.

Andrei Ando - Observator

  • Liniste la Penitenciarul Arad

La Penitenciarul din Arad este linisteGardienii care nu sunt de serviciu trebuie sa-si tina insa, in permanenta, telefonul deschis.
Miscarile de protest ale detinutilor care s-au extins, pana ieri, in 26 de penitenciare din tara nu au afectat linistea Penitenciarului de la Arad. 
Conform celor declarate de directorul Dan Halchin, se pare ca o mare parte dintre puscariasii de la Arad nu au fost de acord cu declansarea protestelor. 
Asta desi nu le-a fost restrictionat, in niciun fel accesul la televizor si au putut sa urmareasca ce s-a intamplat in restul inchisorilor din tara. 
"Am stat de vorba cu ei, le-am explicat ca cel mai bine este sa astepte in liniste sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste. Cea mai mare parte a detinutilor sunt de parere ca declansarea unui protest nu este in favoarea lor", a declarat Dan Halchin, directorul Penitenciarului. 
In ceea ce priveste masurile luate pentru preintampinarea unor posibile tulburari, Halchin sustine ca acestea au fost mai mult simbolice. 
"Am stabilit ca o parte din personalul care nu este de serviciu sa stea tot timpul cu telefonul deschis, in caz de ceva urmand sa fie chemati la serviciu. Nu este o masura prevazuta in vreun regulament, dar am considerat ca este mai bine sa procedam asa", a mai spus directorul.
Fara precedent
Cel mai mare protest al detinutilor organizat pana acum in Romania a intrat in cea de-a patra zi. 
Peste 6.000 de condamnati si arestati au refuzat hrana nemultumiti de conditiile de cazare si masa din penitenciare, precum si de faptul ca, spun ei, se tergiverseaza de catre parlamentari adoptarea "Legii gratierii colective", initiata de deputatul Nati Meir, prin care detinutii cu pedepse mai mici de cinci ani ar urma sa fie eliberati. 
La Arad, numarul detinutilor care a putea fi gratiati este de aproximativ 200.

L.S. - Adevarul

  • De la sfarsitul acestui an somerii din Ungaria vor lucra in Romania

Muncitorii din Ungaria vor face naveta prin vama Turnu - Virtual Arad News (c)2006Pentru ca forta de munca romana din Zona Industriala Turnu este insuficienta, companiile care isi dezvolta afacerile aflate in apropierea granitei cu Ungaria vor angaja muncitori din tara vecina. 
Potrivit autoritatilor din orasul Pecica, de care apartine zona industriala, primii cetateni maghiari vor putea fi angajati la sfarsitul acestui an. 
Acest fapt va fi posibil dupa finalizarea investitiilor din Zona Industriala Turnu, localitate apartinatoare, unde se estimeaza sa fie creeate nu mai putin de 3000 de locuri de munca. 
Constructia primei hale de productie din Zona Industriala a fost finalizata, urmand sa demareze lucrarile de constructie a celei de a doua hale. 
Proiectul de amenajare a aceste zone industriale apartine unui investitor italian, care, dupa ce va ridica halele le va da spre inchiriere 
In prima faza se vor creea 400-500 de locuri de munca, in cadrul a doua societati italiene, care, deja au angajat in jur de 20-30 de persoane, carora le-au oferit un stagiu de calificare in Italia. 
In momentul de fata muncitorii calificati, lucreaza intr-un spatiu inchiriat de aceasta firma in centrul orasului, unde pe langa productia efectiva se mai ofera si cursuri de specializare viitorilor angajati.
Autoritatile mai declara ca in noua zona industriala vor fi asigurate locuri de munca, inclusiv pentru cetateni din Ungaria, din localitati apropiate de granita, una dintre acestea fiind Battonya. 
Este o localitate situata la 15 kilometri distanta de Pecica, unde se inregistreaza una dintre cele mai mari rate a somajului din Ungaria, aceasta atingand 15 la suta. 
Marea majoritate a populatiei, formata din 6000-7000 de locuitori traieste din agricultura, care, in acest moment, nu ofera venituri stabile localnicilor. 
Pe langa localnici si muncitorii din Ungaria se vor angaja inclusiv locuitori din comunele Felnac, Zadareni, Munar, Sanpetru, localitatii cu o rata a somajului destul de ridicata.
Orasul Pecica este situat la 25 de kilometri de municipiul Arad si 15 kilometri de Battonya - Ungaria. 
Proiectul Zonei Industriale de la Pecica este dezvoltat pe patru componente: incubator de afaceri, finantat de UE, centru de formare profesionala, terminal de TIR-uri si zona industriala propriu zisa. 
Initiativa de a aduce muncitori maghiari in Zona Industriala este unica in istoria relatiilor dintre Romania si Ungaria pentru ca nu s-a mai intamplat niciodata ca intr-unul dintre state sa se infiinteze deliberat o zona industriala destinata si muncitorilor din cealalta tara. 
Rezultatele imediate si indicatorii estimati ca urmare a implementarii proiectului sunt realizarea a 1.623 mp de spatii pentru servicii, a 5.948 mp spatii de productie, a 1.130 m drum de acces. 
De asemenea se vor amenaja utilitati retele electrice, de telefonie, internet, cablu TV, retea de apa si canalizare. 
Valoarea totala estimativa a proiectului se ridica la 3.704.740 euro, durata de implementare a acestuia fiind de 20 luni.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Festival Mozart

Violonista Rodica Talmaciu s-a implicat in concertele de la FilarmonicaSub semnul soarelui
Orchestra Europasymphony, prima formatie particulara din Romania, infiintata in 1992 cu sprijinul Ministerului Educatiei si Culturii din Austria, din initiativa dirijorului Wolfgang Groehs si a violonistei Rodica Talmaciu, a sustinut la Arad doua concerte. 
Primul, sub bagheta directorului Filarmonicii aradene, dr. Dorin Frandes, a inceput cu “Mica serenada in Sol major K 525” de Wolfgang Amadeus Mozart, aceasta mica simfonie pentru cvintet de coarde, care avusese initial cinci parti (adica inca un menuet, ca si alte serenade) menuet inlaturat intre timp , nu se stie de cine si cand. 
Percepand tempoul foarte rapid care a fost imprimat formatiei, imi imaginam ca la sfarsit, dirijorul se va intoarce cu fata spre public, anuntand ca orchestra aceasta stie sa cante si mai repede. De asemenea mi-l imaginam pe tanarul ce dadea serenada cantand pe textul: “Ia, da semne, tu mandruto, ca eu ma grabesc!” 
Par un obsedat al tempo-ului, pentru ca m-am legat si alta data de acest important element muzical (valabil si in vorbire), dar trebuie sa fie clar ca tempo-ul poate schimba total caracterul unei piese. Exista niste limite in alegerea sa, impuse de legi fizice, fiziologice, legate de perceptie.
Indrazneam sa scriu cu alta ocazie ca viteza aduce coada mai aproape de cap si auditorul poate avea o viziune a totului, dar pierde trairea amanuntului. Mai simplu, tempo-ul rapid face, pur si simplu, ca muzica sa se termine mai repede, dar e pacat de aceasta minune care este “Mica serenada”, ca si de altele. Altfel, limpezimea discursului acestei perle muzicale a fost rasplatita din plin cu aplauze.
“Concertul pentru flaut, harpa si orchestra in Do major K 299”, creatie a anului 1778, cand Mozart se afla cu mama sa la Paris, lucrare comandata de un diplomat, contele de Guines, flautist amator, pentru sine si fiica sa ce canta la harpa, a fost prezentata de data aceasta de Constantin Talmaciu si Ion Ivan Roncea, acompaniati fiind de “Europasymphony”.
In prima parte, reputatii solisti au preluat temele expuse de orchestra dirijata de D. Frandes, subliniind avantul si unduirea lor, pentru ca flautul sa transmita lirismul celei de-a treia idei. Dialogul, flaut-harpa pe de o parte si orchestra pe de alta, a relevat duiosia cu accente dureroase a partii a doua, ca si voiosia Finalului, construit in forma de Rondo.
Abordarea Simfoniei nr. 41 "Jupiter" K 551 a accentuat caracterul festiv al manifestarii. 
Orchestra a relevat caracterul navalnic al primului motiv din partea I, supletea si eleganta celei de-a doua teme, dinamismul dezvoltarii, gradoarea cu unde luminoase, apoi profunzimea introspectiei din Andante, ce-si va avea egal doar in nelinistile zguduitoare ale unor lucrari camerale de mai tarziu ale lui Beethoven. Creionarea notei predominant lirice a Menuetului, substanta dinamica si unitara a complexului Final, au "prins" publicul, care si-a manifestat calduros satisfactia unei seri de neuitat.

Festival Mozart la filarmonica aradeanaNu numai Mozart
Dirijorul Wolfgang Groehs (Austria), aflat in fruntea Orchestrei Europasymphony, a realizat pe scena Palatului Cultural, doua zile mai tarziu, ultima manifestare din cadrul Festivalului Mozart ce s-a desfasurat la Arad in ultima vreme, sub titlul “Europasymphony si Familia Strauss”.
Cum era de asteptat, Mozart nu a lipsit nici din programul acelei seri. Acel Mozart care a reusit nu numai sa gandeasca si sa vorbeasca in limba germana ci sa si cante in spirit german - vezi cantecele lui Papageno sau cele libere ale lui Tamino ce reprezentau expresia melodica a spiritualitatii germane - intr-o vreme a dominatiei operei italiene.
Uvertura operei “Flautul fermecat” a fost compusa cu doua zile inaintea premierei din 30 septembrie 1791, ce a avut loc sub bagheta compozitorului. 
In interpretarea orchestrei dirijate de Wolfgang Groehs, complexul flux sonor a capatat mult dorita limpezime si expresivitate care au un acces imediat la sufletul auditorilor, captati de atmosfera solemna ce sugereaza o lume de basm, de vioiciunea Allegro-ului, de stralucirea finalului.
A doua parte a manifestarii a inceput de asemenea cu o uvertura mozartiana, cea a operei “Nunta lui Figaro”. Redarea atmosferei de voie buna ce predomina lucrarea, subliniata de contrastele ce desemneaza momente ale actiunii, au cucerit publicul aradean. 
Subiectul propriu zis al serii, “Muzica familiei Strauss”, a fost ilustrata pentru inceput cu creatii ale lui Josef Strauss: Delirien - Walzer , in care a putut fi perceput amestecul subtil de drama si divertisment, Polka Mazurka “Libelula” care a sugerat gratia zborului acestei delicate creaturi, Polka op. 113 “Calatorii de vacanta” cu atmosfera tinereasca creata de ecoul voiosiei cantecelor studentesti. 
Din creatia lui Johann Strauss – fiul, aradenii au avut ocazia de a reasculta Uvertura operetei “Liliacul” cu avantul ei stralucitor, intr-o interpretare ce aduce izul locului de bastina a compozitorului si a lumii sonore pe care a creat-o.
Un lung sir de polci, unele foarte cunoscute, altele mai putin, au cucerit melomanii aradeni: inflacaratul “Hopser”, gratioasa si exuberanta “Tritsch Tratsch”, Polka taranilor, nascuta pe pamant rusesc, captivanta “Leichtes Blut” (Sange boem), inspirata Polka fracaise “In padurea Pawlowsk”, care se va numi un an mai tarziu la Viena, “Krapfenwald”, sau pacificanta “Gloante vrajite op. 326”
Electrizantul “Galop al banditilor”, extras si prelucrat dintr-o opereta mai putin reusita din cauza slabiciunii libretului, gluma muzicala “Perpetuum mobile” au amplificat satisfactia auditorilor la contactul o muzica de divertisment de inalta clasa a veacului al XIX-lea, apreciata si admirata si de mari muzicieni ai vremii cum a fost Johannes Brahms.
Momente de placere si frumusete sonora au creat si valsurile: “Povesti din Padurea vieneza” sau nu mai putin celebrul “Vals imperial”.
Manifestarile din cadrul “Festivalului Mozart” au creat o raza luminoasa in sufletele melomanilor aradeni, iar prezenta orchestrei Europasymphony si a dirijorului sau, raman ca momente de neuitat in viata muzicala a orasului de pe Mures.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Afisul Filarmonicii aradene ne anunta pentru 
joi, 14 decembrie un concert al orchestrei locale, 
dirijata de Dorin Frandes, avand-o ca solista pe Sabrina Lanzi din Italia in
Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra de Johannes Brahms, precedat de
Uvertura fantezie “Romeo si Julieta” de Piotr Ilici Ceaikovski

  • Vacante luxoase pentru ros-albi

Fotbalistul Mara de la UTA pleaca in vacanta la Monte CarloJucatorii de la UTA au intrat in vacanta, dupa meciul de pe teren propriu cu FC Vaslui.
Utistii reuniti in vara din toate colturile tarii si din strainatate s-au intors la casele lor si isi fac planuri pentru Craciun si Anul Nou. 
Cele nouasprezece etape si trei cantonamente i-au solicitat la maxim, asa ca pana in 8 ianuarie le-a ramas mai putin de o luna pentru distractie. 
Mara isi va petrece prima parte a vacantei tot in jurul terenului de fotbal. 
"Plec la Monte Carlo, impreuna cu Hagi si Adrian Ilie, unde vom juca intr-un turneu de mini-fotbal. Apoi, Revelionul il voi petrece la Poiana Brasov, cu prietenii",
a spus vedeta de la UTA. 
Tizul sau din compartimentul ofensiv nu se lasa mai prejos.  
"Acum sunt acasa, la Hunedoara. De sarbatori voi merge la Paris, cu prietenul meu Ionut Badea, de la FC Arges. Aveam nevoie de o vacanta, pentru ca nu am avut perioade libere in acest an"
, a rasuflat usurat Apostu, dupa cel mai aglomerat sezon din cariera lui de jucator. 
UTA, prima optiune
Cu sase, respectiv trei goluri inscrise, Mara si Apostu sunt liderii de la UTA, ei adunand din acest punct de vedere mai mult de jumatate din totalul de saptesprezece reusite ale echipei. 
Ambii vor sa continue la Arad si in retur, in ciuda zvonurilor care ii dau la alte echipe. 
"In ceea ce ma priveste, e clar. Daca am venit in vara la UTA de la Farul, din Cupa Intertoto, acum raspunsul meu nu poate fi decat afirmativ, in cazul unui transfer definitiv la Arad", spune Apostu, el fiind imprumutat pana la finele actualei stagiuni de "marinari". Mara e mai circumspect, in sensul ca asteapta anul viitor, cand va studia ofertele pe care le are. 
"Eu vreau sa raman la UTA, unde am contract pe un an. Sunt cateva oferte pe care le-au primit impresarii, dar nu am discutat cu nimeni. Ideea este sa astept sa vad ce planuri de viitor sunt la club. Am 29 de ani si, nu se stie niciodata, daca intervine ceva senzational, s-ar putea sa plec", spune Mara, golgeterul "Batranei Doamne".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]