Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 11 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • "Daca nu ne da pamantul inapoi, blocam soseaua"

Protestul taranilor din Sambateni pe platoul din fata PrimarieiZeci de sateni din satul Sambateni, comuna Paulis, au protestat vehement pe platoul din fata primariei Arad. 
Oamenii au strigat lozinci impotriva fostului primar Ioan Turcin, a abuzurilor facute de acesta in timpul mandatului. 
Localnicii sustin ca Turcin foloseste abuziv peste 100 de hectare de pamant pe care ie-a luat cu japca din proprietatea oamenilor, ca a intocmit 500 de titluri de proprietate neconforme cu realitatea si ca a intrat pe pamantul taranilor. 
Taranii au cerut autoritatilor locale o deplina implicare in rezolvarea acestor probleme, amenintand cu forme de protest pe plan national si european.
Protestul satenilor din Sambateni este unul cu totul inedit. 
Aradul a rasunat de glasurile dezlantuite ale taranilor care si-au cerut pamanturile inapoi, luate in mod abuziv, spun ca, de fostul primar al comunei Paulis, Ioan Turcin, sub semnatura prefectului de atunci, Dan Ungureanu. 
Focul mocnit care domneste de ani de zile in aceasta comuna, a izbucnit in "incendiul protestatar" in urma recentului recurs depus de Turcin impotriva sentintelor favorabile proprietarilor de pamant din Sambateni, care l-au actionat in judecata. 
Iata doar cateva din pancardele purtate de satenii din Sambateni: "Turcin - baron al Sambateniului, 100 de hectare luate abuziv!", "Proprietarii din Sambateni, bataia de joc a lui Turcin!", "Prefectura = Turcin". "Vrem refacerea lucrarilor de fond funciar", "Balta de la Cicir / Balastiera 42 de tarani furati de Turcin" - sunt doar cateva dintre lozincile protestatarilor din Sambateni. 
Conducatorul si oratorul grupului, consilierul local Vasile Ardelean, imbracat in costum popular, a cuvantat prin portavoce, despre problemele si durerea taranilor din Sambateni. 
In Protest se accentueaza faptul ca Turcin s-a pus stapan peste o suta de hectare din pamantul oamenilor, ca un numar de 500 de titluri de proprietate sunt neridicate de la primaria Paulis, refuzate de catre proprietari, tocmai pentru faptul ca Turcin si-a batut joc de pamanturile lor, le-a ciuntit si risipit in parloage, vai, ape si locuri sterpe. 
"Turcin, impreuna cu clica lui de hoti, s-a imbogatit pe spatele proprietarilor de drept a terenurilor din Sambateni. Acesta are 74 de hectare de teren intr-un singur loc. Nimeni nu are mai mult de 2 hectare, in schimb, Turcin si ai lui au zeci de hectare, in total, peste 100 de hectare de pamant bun, furat de la noi" - spuneau ieri oamenii.
Printre localnicii din Sambateni, care isi ccreau pamantul inapoi, se afla si o batranica, de 84 de ani, in doua carje. 
Consilierul local Vasile Ardelean a expus motivele protestuluiStancu Maria: "Ne-au luat titlurile de proprietate si pamanturile. Cum se poate asa ceva?" 
La fel sta situatia si pentru Viorica Calimovici, Maria Ciurchi, Aurelia Moc, Marioara Emanoila, Maria Bala si lista poate continua.
Protestatarii l-au acuzat dur si pe Dan Vasile Ungureanu, fostul prefect, care ar fi semnat acele titluri de proprietate incriminate. 
Actualul senator PSD nu a dorit sa comenteze in nici un fel problema, spunand ca: "Nu ma intereseaza. N-au decat sa protesteze!".
Mai bine de doua ore, o delegatie a protestatarilor s-a aflat la discutii cu prefectul Gavril Popescu si cu deputatul Mihai Calimente. 
"Oamenilor le-a trebuit ceva timp ca sa inteleaga ca prefectul nu are nici un drept legal de-a le revoca titlurile de proprietate. Acest lucru trebuie facut de comisia locala de fond funciar, daca titlurile nu au intrat in circuitul civil si, mai apoi, de instantele de judecata. Eu pot doar sa spun ca vom monitoriza situatia si vom face toate demersurile legale pe care le putem face pentru a-i ajuta pe oameni. Acestia doresc pamantul pe vechile amplasamente", ne-a declarat prefectul Gavril Popescu.
Taranii cer anularea titlurilor de proprietate, demararea unei anchete din partea unei comisii speciale din Bucuresti, masuri ale administratiei locale. 
"Daca nu se va face nimic in continuare, iar noi vom ramane mai departe pagubiti de abuzurile lui Turcin, vom trece la masuri drastice de protest: blocarea DN 7 in dreptui localitatii Sambateni, greva foamei, formarea unei delegatii care sa prezinte aceste probleme la presedintia Romaniei, la ministerul Justitiei, la Consiliul Europei. Este inadmisibil sa intram cu astfel de hotii si abuzuri in Uniunea Europeana" - au spus protestatarii. 
Mai mult, consilierul local Ardelean. a spus ca la urmatorul protest vor veni cu tractoarr, cu furci si coase etc.

Anca Pascutiu & Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Autorizatie suspendata

La depozitul Petrom a fost suspendata autorizatia de functionareSingurul depozit PETROM din Arad trebuie sa isi inchida activitatea deoarece Agentia de protectie a mediului din Arad i-a suspendat autorizatia de mediu.
Si asta pentru ca depozitul nu si-a respectat,in repetate randuri, termenele negociate si somatiile Agentiei de protectie a mediului prin care trebuia sa isi rezolve problema apelor uzate. 
Depozitul PETROM este cel mai mare dintre cele care furnizeza combustibil statiilor aradene si deserveste nu mai putin de 32 de statii PECO din municipiu si judet. 
Autorizatia de mediu a depozitului PETROM a fost emisa in anul 2003, cand Agentia de protectie a mediului i-a impus rezolvarea problemelor apelor uzate care erau gestionate necorespunzator.
Depozitul situat pe strada Cometei nr 1 din cartierul Gradiste deversa apele uzate in canalul Sanleani si a promis ca va remedia problema pana la sfarsitul anului 2004.
Societatea a solicitat, inca de pe vremea aceea modificarea solutiei de epurare a apelor uzate, acestea urmand a fi preluate de canalizarea orasului. 
Agentia de protectie a mediului a suspendat autorizatia de mediu a depozitului PETROM, care trebuie sa isi inceteze activitatea. 
Depozitul PETROM are o capacitate de peste 4.000 metri cubi si deserveste 32 de statii PECO din municipiul si judetul Arad. 
Daca nu se va racorda la canalizarea orasului nici pana la sfarsitul anului, data la care expira termenul de suspendare a activitatii impus de APM ARAD depozitului PETROM  i se va anula autorizatia de functionare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Doi primari pentru America

Primarul orasului Chisineu-Cris - Gheorghe Burdan va pleca in SUA impreuna cu primarul din VladimirescuGheorghe Burdan, primar la Chisineu-Cris si Ioan Crisan, edilul comunei Vladimirescu, merg la lucru si-n SUA.
"Nu numai primarul municipiului Arad merge in America", ar putea spune doi dintre primarii unor localitati din judet.
"Si noi o facem, dar in interes de serviciu" - ar putea adauga Gheorghe Burdan - primarul orasului Chisineu-Cris si Ioan Crisan - primarul comunei Vladimirescu, cei doi obtinand miercuri vizele de intrare si sedere temporara pe teritoriul SUA.
Liga Municipiilor in New Jersey
Consiliile locale ale Chisineu-Crisului si a comunei Vladimirescu au decis sa suporte parte a cheltuielilor legate de deplasarile celor doi (insotiti, fiecare, de catre un consilier) la a 91-a editie anuala a Conferintei Ligii Municipiilor din statul New Jersey - la care participa si alti zeci de primari de localitati din toata Romania.
Aceasta se va desfasura in a doua parte a lunii noiembrie, pe perioada a opt zile.
In invitatiile primite de catre administratiile celor doua localitati se precizeaza ca "an de an, munca administratiei locale se aseamana tot mai mult cu aceea a unei mari companii, aceasta implicand inclusiv folosirea unor instrumente asemanatoare cu cele folosite de companiile mari".
"Conferintele si targurile de specialitate sunt doua dintre instrumentele folosite cu deosebit succes de catre companiile mari din lume, iar in ultimii ani si administratia locala organizeaza sau participa la asemenea evenimente"
- se mai spune in invitatia catre primarul din Chisineu-Cris si cel al comunei Vladimirescu.
O suta de ateliere
Conferinta de la New Jersey cuprinde peste 100 de ateliere de specialitate (sesiuni), care se adreseaza administratiei publice locale, activitatea in aceste sesiuni educative fiind moderata de catre reprezentanti ai ligii si ai 19 asociatii profesionale ale celor care lucreaza in administratia locala.
De asemenea, in cadrul expozitiei vor fi prezentate cele mai noi produse sau servicii cu utilizare directa in munca administratiei publice.
Nu in ultimul rand, trebuie sa spunem ca unul dintre evenimentele din cadrul conferintei va fi moderat de catre guvernatorul statului New Jersey.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Vasoaia - taramul frumusetii... salbatice

Satul Vasoaia se afla intr-un proces de depopulare - Virtual Arad News (c)2006Risipit pe coama nordica a muntilor Zarandului, satul Vasoaia imbatraneste si dispare odata cu populatia care locuieste aici.
Un tinut pitoresc cu peisaje ce iti iau ochii, situat la sase sute de metri altitudine, cu un drum greu, din piatra, ce serpuieste printre coline pornind din localitatea Chisindia, centrul comunei de care apartine si Vasoaia.
Pe vremuri era o localitate infloritoare, zona nefiind colectivizata, oamenii de aici crescand animale, de ordinul zecilor... aveau chiar doua scoli, cu clasete I- IV...
O duceau bine. Insa cu anii, generatiile noi au parasit vatra satului pentru a-si gasi in lume un loc mai bun in care sa-si faca un viitor.
Si tot asa, rand pe rand, au plecat majoritatea tinerilor, acum, in sat, mai ramanand doar varstnicii care nu mai au puterea nici fizica nici psihica de a-si, continua viata departe de casa.
Aici, in case destul de saracacioase, cu distante de sute de metri intre ele locuiesc saptezeci de suflete.
Saptezeci de suflete care nu beneficiaza de asistenta medicala, de telefonie, de... nimic.
Preotul tine slujbe la biserica din sat o data pe luna, unicul punct alimentar din sat e deschis o data pe saptamana cand vine masina cu painea...
In rest... Dumnezeu cu mila.
Fie isi mai coc paine in cuptor, fie se aprovizioneaza o data pentru intreaga saptamana, apa beau de la izvor, iar in rest, legumele si le cultiva singuri.
Si scoala si biserica din Vasoaia au ramas fara participanti - Virtual Arad News (c)2006S-au obisnuit de atatia ani... Traiesc din niste pensii de mizerie si din cresterea animalelor.
Fiind zona de munte, hrana destula pentru bovine... asa ca isi lasa animalele libere prin padure.
Laptele nu il valorifica, ci il lasa pentru vitei, abia pe acestia vanzandu-i.
Din sat pleaca rar. Doar la piata, la Sebis si eventual, la spital, in caz de boala.
Nu au o viata usoara, insa necunoscand o alta lume s-au obisnuit...
Pe vremuri erau foarte dezvoltati din punct de vedere economic.
Acum, media varstei localnicilor se situeaza undeva in jurul a 65 de ani. Deja populatia e imbatranita.
Insa pe vremuri, mai precis in anul 1947, localitatea avea doua scoli cu clasele I-IV, aici invatand 107 copii.
Acum mai sunt doi copii prescolari care trebuie sa strabata zilnic, pe jos, cate trei kilometri pana la cea mai apropiata unitate de invatamant. Asta fie iarna, fie vara...
Chiar dupa razboi, in sat locuiau 1100 de persoane...
Traiul greu insa i-a determinat pe tot mai multi sa plece din sat, fie la Sebis sau la chiar la Arad.
"Noroc ca majoritatea lor au niste pensii. Mici cum sunt, dar mai au un venit. Asta pentru ca ani la rand au cotizat la un fond de pensii cu cate un vitel, cum era pe vremea aceea. Asta pentru ca, zona nefiind colectivizata, nu au fost angajati. Acum, situatia este cum se stie. Greu. Va dati seama in ce conditii traiau daca pana in anul 1995 ei nu aveau curent electric. Atunci am reusit sa atragem fonduri pentru o investitie de 6.5 miliarde de lei pentru introducerea retelei de energie electrica. Greu... dar asta e realitatea", afir-ma primarul Ioan Stan, primarul comunei Chisindia.
Singura perioada din an in care satul Vasoaia este "calcat" de picior strain este in principiu luna septembrie cand se obisnuieste aici organizarea targului Codrenilor..
Un targ care reuneste la un loc toata suflarea de pe colinele din zona, organizandu-se tot felul de manifestari cultura-le, expozitii de cai si vite...
In pofida drumului greu, nu putini sunt cei care se lasa atrasi atunci de frumusetea locului, de salbaticia si de pitorescul zonei... 
Cat vezi cu ochii numai pajisti... padure... coline....

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Victoria, singura varianta

Antrenorul Lacatus incearca sa ridice moralul echipeiInaintea partidei de pe teren propriu cu Jiul Petrosani, Marius Lacatus a umblat la psihicul jucatorilor "Batranei Doamne", care a avut de suferit dupa ultimele rezultate nesatisfacatoare. 
Antrenorul incearca sa ii faca pe elevii sai sa uite ultimele evolutii din campionat, pentru ca ei sa se poata concentra la maxim in jocurile urmatoare. 
Oncica suspendat, Hidisan refacut 
Situatia din clasament a ros-albilor s-a agravat cu fiecare etapa care a trecut, fara a deveni critica.
Totusi, pentru ca UTA sa nu coboare si mai mult spre zona retrogradarii, un succes cu "minerii" devine imperial.
Acest lucru presupune tarie de caracter, asa cum s-a dovedit in victoriile de rasunet obtinute de Mara&co in acest sezon. 
"Nu exista presiune la nivelul lotului. Situatia echipei nu e una disperata, dar trebuie sa fim constienti ca este grea. Numai de jucatori depinde daca vom reusi sa revenim echipa din meciurile cu Rapid sau CFR Cluj. Trebuie sa strangem randurile si sa castigam partidele in primul rand de pe teren propriu. Daca vom aduce puncte si din deplasare, cu atat va fi mai bine pentru noi", a spus Lacatus, cu referire la unitatea pe care trebuie sa o redobandeasca UTA in partida de astazi. 
Jiul, un gol in deplasare
De la aradeni va lipsi Oncica, suspendat din pricina cumulului de cartonase galbene, in timp ce Hidisan are toate sansele sa fie apt de joc pana la ora meciului, 14.
Este asteptata prezenta lui Sabin Ilie printre titulari, dupa ce el a fost menajat in disputa cu FC Arges, din Cupa Romaniei.  
Trupa din Valea Jiului ocupa penultima pozitie in ierarhie, cu doar 8 puncte acumulate si "–13" in clasamentul adevarului.
Interesant este ca jucatorii pregatiti de Marin Tudorache au cules jumatate din aceasta zestre de pe terenuri straine, din patru rezultate de egalitate.
Singurul gol reusit in deplasare de Jiul a fost la Cluj, in remiza 1-1 cu CFR.
Adrian Drida, inaintasul aradean al oaspetilor, revine pe arena din Calea Aurel Vlaicu, ca adversar al fostei sale echipe. 
Drida a inscris in etapa trecuta pentru Jiul, in infrangerea 1-2 de acasa, cu U Craiova.
"Jocul cu Jiul nu este unul usor. In deplasare, ei reusesc sa se inchida bine in aparare si sa blocheze spatiile spre poarta. Imi doresc sa inscriem repede, pentru a nu ne face singuri greu meciul, asa cum s-a mai intamplat", a punctat Drida.
Decizie
Fara amenzi

Conducatorii Clubului UTA au decis sa nu ii amendeze pe jucatori, dupa lipsa de rezultate din ultima perioada.
O eventuala penalizare financiara ar putea aparea, insa, in viitor.
"Nu am convingerea ca amenzile ar putea indrepta jocul echipei si nici nu as fi bucuros sa le iau bani jucatorilor. La UTA, amenda poate veni de la numarul de puncte obtinute in campionat. Initial ne-am gandit la 20 de puncte, dar acum, cu doua meciuri acasa (n.r., cu Jiul si U Craiova), plus deplasarea de la Timisoara, ne gandim cel putin la 23 de puncte la finalul turului", a declarat Nicolae Bara, presedintele clubului.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]