Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 11 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Spitalul Judetean Planurile de restructurare - prezentate Ministerului Sanatatii

Directoarea Spitalului Clinic Judetean - Mirandolina Prisca a vorbit despre reorganizarea spitaluluiDirectorul Spitalului Clinic Judetean, dr. Mirandolina Prisca, s-a aflat, saptamana aceasta, la Bucuresti pentru a prezenta Ministerului Sanatatii planurile de restructurare a unitatii pe care o conduce. 
"Toti cei care suntem implicati in restructurarea spitalului am incercat sa punem la punct o strategie astfel incat sa aducem mai multi bani pentru spital si sa aducem mai multe servicii medicale, de o calitate cat mai buna, aradenilor" - spune directorul Judeteanului. 
Dr. Prisca a tinut sa precizeze ca de la intentii la fapte este un drum lung de parcurs. 
Propunerile de restructurare/reorganizare trebuie discutate mai intai in cadrul Comitetului director al spitalului. 
In cazul in care sunt avizate favorabil, se intocmeste o fundamentare care, ulterior, este supusa aprobarii Consiliului de Administratie al spitalului.
Urmatoarea etapa se deruleaza la Consiliul Judetean care, la randul sau, trebuie sa-si dea acordul in privinta propunerilor de restructurare. 
Apoi, fundamentarea, cu toate aprobarile necesare, se intoarce la Directia de Sanatate Publica, institutie care transmite intreaga documentatie Ministerului Sanatatii. 
In cele din urma, Ministerul, daca este de acord cu masurile propuse in teritoriu si daca este convins de fundamentarea care sta la baza acestora, va intocmi un referat prin care aproba modificarile de structura.
"Toate aceste etape inseamna timp. Restructurarea nu se poate realiza de pe o zi pe alta. Noi facem restructurare, dar rezultatele nu se pot vedea imediat" - precizeaza dr. Mirandolina Prisca. 
In topul prioritatilor "de restructurat" stabilite de conducerea Judeteanului, pe langa Laboratorul de Sanatate Mintala si Compartimentul SIDA (despre care v-am informat deja), se mai afla Sectiile de neuro-psihiatrie infantila si boli infectioase.

Diana Dutu - Adevarul

  • Noul sediu al Statisticii a fost inaugurat oficial

Noul sediu al Institutului de Statistica a fost inaugurat oficial - Virtual Arad News (c)2006In prezenta presedintelui Institutului National de Statistica, fost prof. univ. dr. Vergil Voineagu, revenit in Arad insotit de secretarul general al INS, Petrica Gabriel Jifcu, oficialitatile locale printre care prefectul Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, viceprimarul Levente Bognar si mai multi directori ai serviciilor publice deconcentrate, au participat ieri la inaugurarea noului sediu al Directiei Judetene de Statistica Arad situat pe Calea Iuliu Maniu nr. 77.
Programul inaugural a inceput la ora 10.00, printr-un cuvant de bun venit si multumiri adresate INS, autoritatilor aradene, colegilor si constructorilor, de catre gazda evenimentului, Florica Grec, directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica Arad. 
Dintre invitati, presedintele Vergil Voineagu, a fost primul care a luat cuvantul, declarandu-se impresionat si multumit de noua locatie in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea statisticienii aradeni. 
Imobilul a primit cu aceasta ocazie binecuvantarea P.S. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Ferestrele – ochii ce privesc mandri deasupra acoperisurilor

Pictorul aradean Mihai Takacs printre picturile care il reprezintaDe obicei, orice om isi alege singur casa. 
Ca este un simplu apartament de bloc, ca este o casa, acel loc numit camin il reprezinta pe fiecare dintre noi. 
Iar atunci cand are sansa de a-si intemeia un camin, oricine cauta, compara si numai dupa aceea alege ceea ce-i place si ceea ce il reprezinta cat de cat.
Un pictor al burgului
Cine nu il cunoaste pe pictorul aradean Mihai Takacs? 
Unul dintre adevaratii boemi ai orasului nostru, Mihai Takacs este un om indragostit – cu adevarat! – de acest oras. 
Dar nu numai de el, ci si de alte orase transilvane, de burgurile noastre pline de atat de mult farmec si, de ce nu?, mister. 
Cum ne putem da seama de dragostea lui pentru oras? 
Simplu – privindu-i tablourile. 
Peisajele sale urbane redau – in maniera si tehnica personala ale lui Mihai Takacs – fragmente fascinante ale Aradului, Sighisoarei, Brasovului, Sibiului, cladiri, spatii, detalii care pentru noi, cei obisnuiti sa trecem zilnic pe langa ele, trec aproape neobservate. 
Tablourile lui Takacs, insa, ne fac sa ne privim cu alti ochi orasul, ne indeamna sa il redescoperim si sa ii redescoperim frumusetea zidurilor, pietrelor, cladirilor. 
Iar dupa ce stam o vreme in preajma picturilor sale, putem declara ferm: avem un oras frumos!
Totusi, nu toata lumea intelege
Cum si unde picteaza Mihai Takacs? 
Cum – intr-o tehnica specifica impresionistilor, folosind cutitul (spaclul) in locul pensulei. 
Unde – acolo unde il cheama in ziua respectiva peisajul: pe strazile orasului, prin parcuri, pe malul vreunei ape, in mijlocul naturii (atunci cand simte nevoia iesirii din peisajul citadin). 
De altfel, Mihai Takacs a mai ramas celebru in Arad si pentru o intamplare al carei subiect a fost, fara voia sa: 
Intr-o zi de vara, dis-de-dimineata, si-a luat sevaletul, o panza si geanta cu culori si a plecat prin Arad, in cautarea unui loc unde sa picteze. 
Dupa ce l-a gasit, si-a instalat ustensilele si s-a apucat de treaba. 
Totul a mers bine, pana in momentul in care s-a trezit cu doi gardieni publici langa el. 
Nedumerit, i-a intrebat ce poftesc. 
Raspunsul primit a fost unul de-a dreptul bulversant: cei doi gardieni publici, vajnici aparatori ai ordinii si linistii publice, l-au vazut ca s-a instalat comod pe spatiul verde. 
Concluzia lor: Mihai Takacs a savarsit o contraventie si trebuie amendat! 
De atunci, ori de cate ori un cunoscut il vede pictand prin oras, asezat pe un petec de iarba, zambeste amuzat, gandindu-se ca oricand mai pot aparea si alti gardieni care-l vor trage de maneca, atentionandu-l ca nu are voie sa calce pe spatiul verde.
Atunci cand casa te alege pe tine
Numai ca Mihai Takacs nu picteaza doar in aer liber. 
Un loc special il reprezinta, evident, si atelierul sau de lucru, un spatiu in care Takacs si-a imprimat peste tot personalitatea. 
Misi Takacs in ambianta spatiului de lucru Atelierul se afla chiar in casa in care locuieste, pe una din strazile principale, ultracentrale ale orasului nostru, intr-o cladire veche, de o poezie si un farmec cu totul si cu totul aparte. 
Dar, se pare, nu Takacs a ales locul casei sale, ci ea l-a ales pe el, Mihai Takacs ajungand sa locuiasca aici din intamplare, dupa cum spune chiar el.
Sunam la una dintre soneriile de la poarta unei case mari, impozante, foarte inalta, din chiar inima orasului. 
O data intrati, pasim in casa scarilor: un spatiu mare, foarte inalt, cu scari ce par a nu se mai sfarsi. 
Totul este curat si ingrijit, de la pereti pana la usile din lemn ale apartamentelor de la etaje. 
Pe vremuri, aici functiona si unul dintre vechile lifturi ale orasului, dar acum doar spatiul gol din casa scarilor aminteste de el. 
Ajunsi la ultimul etaj, intram intr-o nisa de unde se deschid alte scari, din lemn, mult mai inguste, ce duc la apartamentul lui Mihai si Flory Takacs. 
Brusc, totul devine altfel, spatiul se transforma iar locul dobandeste un aer straniu ce atrage in mod implacabil: unde poate sa stea Mihai Takacs, daca nu intr-o mansarda? 
In dreapta scarilor din lemn se afla apartamentul sotilor Takacs, iar in stanga se deschide usa atelierului. 
Numai ca, privind cele doua usi nu te astepti sa intri intr-o lume atat de aparte cum este cea care poarta semnatura Takacs.
Un atelier? Un univers
O data usa atelierului deschisa, pasim intr-un culoar ingust, cu peretii plini de afise si picturi, neinramate, si cu podeaua din lemn pictata in toate culorile pamantului. 
Dar farmecul locului nu face decat sa prevesteasca faptul ca in atelierul propriu-zis ne asteapta o altfel de lume, despartita de o usa la fel de pictata ca si podeaua. 
Inauntru este... totul. 
Mirosul culorilor, sute de pensule si cutite, panze ce asteapta sa fie prelucrate sau gata pictate, obiecte, zeci de obiecte, oameni pastrati in amintirile fotografiilor sau ale afiselor, o luneta, cutii, radacini... 
Ferestrele atelierului se ridica mult peste acoperisurile caselor din jur, cu un fel de mandrie tipica celor care stiu ca adapostesc indaratul lor un univers interzis celor de rand, dar si ca ele sunt cele care il inspira pe Mihai Takacs, atunci cand ii permit privirii sale sa se plimbe peste acoperisurile Aradului. 
De altfel, chiar unul dintre tablourile lui Takacs, reproduse in calendarul editat de el, fura o imagine dezvaluita de ochiul uneia dintre ferestrele atelierului sau.
Aici este locul in care Mihai Takacs isi petrece mare parte a timpului. 
"Stau cateodata aici si trei zile la rand. Nu ies deloc, ci doar lucrez", ne marturiseste el, in timp ce dezlipeste un afis de pe unul din pereti. 
"Uita-te aici", imi spune... 
Pe peretele alb se vad cuvintele scrise cu ani in urma de unul dintre marii prieteni disparuti ai lui Takacs: Iosif Costinas, reputatul ziarist timisorean care a disparut atat de brusc si de misterios din viata noastra, a tuturor. 
In acest fel, Bebe Costinas si-a lasat amprenta in lumea lui Takacs... pe un perete alb ce ii va pastra cuminte trecerea. 
De dupa usile unui dulap mic, de pe acelasi perete, Mihai Takacs imi mai dezvaluie o amintire si-un om pe care-l va iubi mereu: o fotografie cu Nichita Stanescu. 
"Am multe fotografii aici..." 
Pictorul Mihai Takacs asa cum il putem intalni adesea prin AradE zgarcit cu vorbele atunci cand isi aduce aminte de prietenii ce i-au mai ramas doar in suflet...
Pana si scaunele din atelierul sau respira culoare. 
Toate sunt pictate, pe toate partile, intr-un joc nebun al culorilor si-al formelor. 
De ce? "O, gonguta mica... Acum o multime de timp, Flory s-a apucat sa ma certe ca umblu prin casa cu mainile pline de vopsea, spunand ca murdaresc ce ating. Atunci am venit aici si m-am apucat sa pictez totul... Acum crezi ca se mai poate murdari ceva de vopsea?", intreaba zambind hoteste.
In atelierul sau mai sunt si zeci de cani si farfurii din ceramica pictata. 
Recunosc ceramica de Korund, de Horezu, de Faget, ceramica neagra... din toate colturile tarii. 
Este una dintre marile lui pasiuni, fiind un colectionar inrait: "Mai am ceramica si-n cufere, dar nu mai am unde s-o asez".
Mai vrea sa ne arate ceva. Ne conduce in hol, de unde mai deschide o usa. 
Intram in podul casei, o prelungire a mansardei sale. Un loc misterios in care locatarii obisnuiti sunt porumbeii. 
"Sunt prietenii mei si sunt tare cuminti", ne spune Takacs in timp ce ne conduce inspre una din ferestre: "Vreti sa vedeti orasul? Uitati-va!"
Din spatele sticlei ni se deschide o perspectiva impresionanta a bulevardului central, dezvaluindu-ne un Arad superb si fascinant.
Atunci cand pui suflet
Intram pentru o clipa si in cealalta parte a mansardei, in apartament. 
Ferestrele dau deasupra strazii, dar si deasupra curtilor din jur. 
Lumina e unul dintre locatarii principali ai mansardei, alaturi de zecile de tablouri de pe pereti si de plantele ce au inundat tot spatiul. 
Langa usa – un acvariu mare in care isi duc veacul patru broaste testoase. 
Mihai Takacs incepe sa bata in sticla acvariului, trezindu-le din somnolenta. 
Sunt mari si sunt cuminti pentru ca... mananca aproape orice. 
Nu se sperie atunci cand Mihai Takacs le ia in mana si incepe sa se joace cu ele. 
"Sunt prietenele mele si ele", ne marturiseste. 
"O duc bine pentru ca simt ca le iubim. Atunci cand pui suflet, totul merge bine in jur".
Il lasam pe Misi Takacs in lumea lui, de la etajul trei al unei case vechi din inima Aradului. 
Inainte de a pleca, soneria interfonului se aude din nou. "Nu inteleg cine esti, da’ baga-te" spune gazda noastra, in timp ce aseaza cu grija una dintre broastele testoase inapoi in acvariu.
Iesim cu regret din mansarda lui Takacs. 
Dar este un loc mult prea frumos si mult prea aparte pentru a fi dezvaluit intru totul. 
Oricum, este un loc de unde Aradul pare altfel, cu totul altfel. 
Din cauza ferestrelor ce tin cu tot dinadinsul sa spuna oricui care le priveste ca ele stiu mai bine, si din cauza celor care locuiesc aici – doi soti, pictori amandoi, care stiu sa priveasca tot ceea ce este in jur cu alti ochi.

Mihaela Cerna -Observator

  • Senzatie in satul Olari!

Primarul comunei Olari priveste cu scepticism fenomenulMiei cu cinci picioare sau cu 3 ochi, vitei cu doua capete- grozavii de care, locuitorii satului aradean au mai avut parte! 
Dar de o fetita ..,"fatata," de o oaie ..nu a mai auzit nimeni.
Asa ca toata suflarea localitatii s-a adunat in curtea gospodarului, sa vada ciudatenia.
Toata tarasenia s-a dovedit a fi o mutatie genetica …datorata ingrasamintelor chimice pe care oaia le-a mancat. 
Superstitii apocaliptice, ciudatenie infricosatoare, monstru, ba chiar crima mascata printr-o anomalie. 
Localnicii au emis o serie de supozitii, insa autoritatile locale si oamenii legii au constatat ca este vorba despre un fat al unei oi, nascut cu malformatii.
Asemanator deviatiilor genetice la om, animalele pot avea parte, la randul lor de mutatii.
Asa se face ca fatul suferea de hidrocefalie, care se manifesta prin umflarea capului, a corpului si organelor genitale.
Senzatia a produs rumoare printre localnici.
Monstrul a fost trimis la Directia Sanitar Veterinara din Arad pentru analize.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Poveste ilustrata a vietii lui Mozart

Recital Mozart prezentat de elevii Liceului de Arta din AradLa Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad a avut loc o serie de recitaluri sub titlul Mozart si contemporanii sai.
Programul celor trei manifestari a fost sustinut de elevi din clasa a II-a pana intr-a XII-a, de la clasele de pian, cordari, suflatori si canto. Cei doi elevi de la actorie au dat treptat citire textului conceput de d-na profesoara Adela Molnar, luminand momente importante ale vietii si activitatii marelui clasic al muzicii universale si contactele acestuia cu muzicienii importanti ai vremii sale, momente ilustrate de lucrari muzicale.
Piesele lui Mozart au fost prezentate, de la cele mai simple : dansuri pentru pian, de catre elevi ai clasei  a II-a: V. Aciocarlanoaiei, L. Leahu, M. Stana; apoi sonatine: E. Bria (III), E. Leahu (V), pana la sonate: E. Pusztai (VIII), D. Macovei (V), D. Park (VI), C. Campan (VII).
Partea I a unei sonate la patru maini (KV 358) a fost talmacita de A. Leahu (VIII) si R. Cristescu (XII). Annamaria Kaszoni (IX) a venit sa imbogateasca repertoriul mozartian al programului cu Pastorala cu variatiuni.
Andrei Marta (XII), acompaniat de noua sa indrumatoare, prof. Doriana Ormanji, a interpretat prima parte a Concertului pentru pian in La, KV 488.
Felul cum a fost prezentat tanarul pianist (mutat recent la alt liceu), de catre un al treilea elocvent vorbitor, ca "intrus", vine sa sublinieze, (nu pentru intaia oara) falsul "strainism" al unui fost elev al Liceului de Arta aradean, format timp de zece ani la clasa profesoarei Adela Molnar. Vorba aceea: parerea mea!

Concertului in La KV 218 a aceluiasi Mozart a fost talmacit de: Luchian Selejan (X), partea I, Iulia Ioanas (IX) si Diana Bene (XII), partea a II-a, Ana Gutu (VIII), partea a III-a, cu prof. Daniela Sopitco la pian.
George Pasca si Sam Park (IX) ne-au facut cunoscute Trei duete mozartiene in transcriptie pentru violoncele.
La randul lor, Bogdan Farcasiu si Calin Palca (IX) au prezentat un Duo pentru clarinete.
Mihai Ardelean insotit de prof. L. Miklos a dat viata primei miscari a Concertului pentru flaut in Re KV 314.
Si compozitorul Paisiello Giovanni figureaza in repertoriul Liceului de Arta Ovidiu Gherman (XII) s-a prezentat cu Concertul pentru fagot in Si bemol KV 191 partea I, iar prima parte a Concertului  pentru clarinet in La, KV 622 l-a avut ca protagonist pe Alin Chirigut (XI).
Samuel Bala (VII) a dat glas tompetei sale in Concertul nr. 1 in Do, iar Dinu Fedur a interpretat prima miscare a Concertului pentru corn nr. 2 KV 417.
Nici tubistii nu s-au lasat mai prejos. Cristian Stoian (XI) a prezentat o transcriptie a Concertului nr. 2 pentru corn, iar Emil Grigorian (IX) a cantat Concertul nr. 3 pentru tuba, partea I.
Din opera Nunta lui Figaro au fost interpretate: Aria lui Cherubino de catre Diana Bradean (XI), Aria Zerlinei si cea a Paminei de Onoria Frent (XI), la pian D. Niculescu, iar Duetul Contesa-Suzana de catre Sweet Lindsay si Valentina Zaha (XII), la pian Radu Rotaru.
Popasurile lui Mozart prin Europa vremii, consemnate meticulos de profesoara Adela Molnar, au au fost ilustrate cu lucrari ale contemporanilor cu care a avut contacte marele clasic: un Menuet de Johann Christian Bach (P. Leucuta – cl. a II-a), Poloneza de J. A. Hasse, o transcriptie pentru vioara a Andantelui din Simfonia Surpriza de J. Haydn (D. Bradean- cl.III), la pian, prof. E. Lingurar.
Roxana Petrescu s-a prezentat cu Adagio pentru oboi solo de Ludwig van Beethoven.
Ariile de N. Jommelli, G. Martini, G. Paisiello, N. Piccini, cantate de elevii catedrei de canto, Diana Bradean, Andreea Nicola (XI) si Valentina Zaha (XII) au dat culoare complexului tablou al vietii muzicale din vremea lui Mozart.
Trebuie sa remarcam ca intre cei ce au secondat elevii la pian, greul acompaniamentelor a fost dus de profesoara Daniela Sopitco.
Cele trei manifestari, constituite intr-o istorie muzicala vie, confirma aprecierea ca Liceul de Arta este un al doilea pol muzical al urbei noastre.
***
Melomanii aradeni, intre care si elevi si profesori ai Liceului Sabin Dragoi, sunt cu gandul la Filarmonistii lor care vor intruni peste 1600 de mile de drum prin SUA pantru ca sa concerteze si la Williamsport in 12.02 si Wocester in 15.02.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]