Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 10 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Intru aducere aminte, intru invatatura – "Ziua Holocaustului"

Presedintele Comunitatii evreilor din Arad - Schlesinger - la comemorarea "Zilei Holcaustului"A fost o zi in care umanitatea si-a pierdut o bucata mare din suflet… O zi in care binele parca disparuse total sub insemnele infricosatoare ale unei zvastici fluturate peste lume… A fost Ziua Holocaustului…
In Mileniul III orice parinte cu mintea deschisa stie ca trebuie sa isi invete copilul ca toti oamenii sunt egali, indiferent de culoarea pielii, de numele pe care-l poarta, de religie. 
A fost, insa, o vreme cand ratiunea, toleranta si intelegerea au fost total umbrite, locul lor fiind luat de uciderea in masa a unor oameni care aveau o singura vina: aceea de a fi diferiti de cei aflati la putere. 
Pentru ca o astfel de zi sa nu se mai repete, an de an se celebreaza "Ziua Holocaustului"
Zi de aducere aminte, de reculegere si de plecare a capului in semn de respect pentru victimele nevinovate.
In acest context s-au inscris si manifestarile ce au avut loc ieri in Arad, organizate de Comunitatea evreilor, evenimente la care au luat parte, pe langa membrii acestei comunitati, si reprezentanti ai autoritatilor, ai lumii culturale, dar si elevi. 
Printre aceste manifestari s-a numarat si expozitia tematica organizata la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad – "Holocaustul in ochii copiilor", precum si sesiunea de comunicari ale elevilor de liceu "Tacere peste pamant", care s-a desfasurat la Casa Corpului Didactic. 
In cadrul acesteia, un numar de opt elevi aradeni au prezentat comunicari precum "Privire de ansamblu asupra dramei Holocaustului", "Atitudinea Bisericii Crestine fata de evrei si Holocaust", "Relatia dintre victime si autori in perioada postbelica" sau "Curajul de a-ti pasa si de a face ceva".
Ieri dupa amiaza, in salile Muzeului de Arta a fost vernisata expozitia intitulata "Viata in umbra mortii", care se doreste a fi un memorial in cinstea victimelor Holocaustului. 
Expozitia cuprinde fotografii – document, extrase din presa vremii, precum si impresionantele liste ale celor care si-au gasit un sfarsit atat de tragic, numai pentru ca erau evrei.

Mihaela Cerna - Observator

  • In prima zi de proteste a avocatilor, la Arad - Peste o suta douazeci de cauze n-au putut fi solutionate

Interviu cu Mircea Serb - decanul Baroului de avocati AradInterviu cu dl. Mircea Serb, decanul Baroului de avocati Arad
Ieri a fost prima zi de protest a avocatilor din toata tara, fata de lipsa de atitudine a autoritatilor in ceea ce priveste aparitia in sistemul juridic a barourilor paralele. Pentru a ne dumiri cu privire la acest protest ferm al avocatilor, care se va intinde pe durata intregii saptamani, si mai ales pentru a afla cum va afecta el procesul de judecata, am purtat o discutie cu dl. Mircea Serb, decanul Baroului de avocati Arad.
 - D-le avocat, va rugam sa ne spuneti cum de s-a ajuns la aceasta masura radicala de protest a avocatilor. Care au fost motivele ce au stat la baza declansarii grevei avocatilor?
- Prima data, as dori sa precizez cadrul juridic, ca sa spun asa. Nu este greva, este protest facut in ideea de a se respecta legea. Si anume: ca urmare a aparitiei unei structuri paralele, care practica avocatura ilegal, clandestin, noi am incercat sa combatem si dorim sa combatem acest fenomen, in sensul ca am facut plangeri, sesizari la parchete, la politie, cereri care fie s-au solutionat defavorabil, fie nu s-au solutionat sau sunt in curs de solutionare de vreo cativa ani. Din 2003 se tergiverseaza solutionarea lor. Si atunci, la Congresul avocatilor, care este organul suprem al breslei, al Uniunii Barourilor de Avocati din Romania, am hotarat sa declansam protestul pe date de 11 septembrie a.c., in ideea ca acest fenomen prolifereaza si autoritatile competente sunt nepasatoare, indiferente si permisive. In 8 septembrie, ne-am intalnit intr-o sedinta comuna cu reprezentanti ai Curtii Supreme de Casatie si Justitie, CSM, Parchetul General si am discutat, pe langa altele, si aceasta problema. La toate solicitarile noastre ni s-a promis ca se vor lua masuri si se va rezolva problema. Asa am amanat protestul pe data de 9 octombrie. Deoarece, vreme de o luna nu s-a facut nimic, am declansat protestul.
- Ce solicitati prin acest protest?
- Noi cerem prin acest protest sa se respecte legea, sa se aplice dispozitiile Codului Penal  si ale Legii 51/1995, privind exercitarea profesiei de avocat.
- In fapt, in ce consta protestul din aceasta saptamana?
 - In aceasta perioada nu vom acorda asistenta judiciara din oficiu si asistenta gratuita in cauzele in care prezenta aparatorului este obligatorie. Acest lucru se refera la toate cauzele acestea, fara nici o exceptie. Sigur,  in cauzele care sunt in derulare, se va asigura asistenta juridica.
- Mai sunt si alte cauze, ma refer in cazul arestarilor, liberarilor, unde chiar e necesara prezenta unui aparator…
- Raspunsul e nu!
- D-le avocat,  concret, cum s-a desfasurat protestul la Arad?
- In prima zi de protest, anterior, am primit sesizari in a acorda asistenta judiciara din oficiu in 18  cauze si nu am acordat. Iar astazi, luni,  9 octombrie, pana la orele amiezii am primit 118 solicitari de acordare a asistentei obligatorie si, cu siguranta, numarul cererilor va creste.
- Cum apreciati ca afecteaza infaptuirea actului juridic protestul avocatilor?
Din cauza protestului avocatilor, la Tribunalul Arad peste o suta de cauze nu au fost solutionate- Evident, cauzele cu asistenta juridica din oficiu si gratuita se vor amana. Celelalte procese se desfasoara normal. Baroul Arad se solidarizeaza astfel cu barourile din tara, pentru ca protestul este unul la nivel national.
- Ce sperati sa va aduca acest protest general?
- Noi speram sa se ia masuri de catre autoritatile competente in combaterea acestui fenomen al avocaturii clandestine, sa-i spunem asa, si asteptam reactii prompte din partea parchetelor pentru stabilirea ordinii de drept incalcate.
- De la cine asteptati acest sprijin?
- Sprijinul il asteptam din partea Parchetului General, a CSM-ului si  Ministerului Justitiei. Ni s-a dat asigurari ca activitatea parchetelor se va desfasura pe viitor cu operativitate…Iar daca nu se vor rezolva nici acum doleantele noastre, probabil ca vom relua protestul. Eu sper, totusi, sa nu se ajunga la blocarea totala a sistemului.
- Cati avocati sunt in Baroul Arad?
- In Baroul Arad sunt 362 de avocati, iar la nivel de tara sunt peste 16.000. Iar toti acestia participa la protest.
- Spargatori de greva ati avut?
- Pana acum, n-am avut. Sa vedem ce-o fi pe mai departe…
- In final, v-as ruga sa ne spuneti parerea dumneavoastra personala: regretati ca s-a ajuns pana aici, pentru ca, totusi, acest protest arunca o anumita umbra asupra sistemului. Mai ales ca in opinia publica sunt pareri pro si contra cu privire la actiunea avocatilor.
- Da, regretam ca s-a ajuns la aceasta, care este aproape o criza, dupa cum putem sa o numim, dar speram ca actiunea noastra sa constituie un serios semnal de alarma pentru autoritati. Ideea statului de drept si a Justitiei trebuie sa prevaleze, pentru ca nu poti intra in Uniunea Europeana cu doua structuri paralele de aparatori. Doar in Rusia mai sunt astfel de barouri paralele si in Ucraina, am inteles. Oricum, ca o opinie personala, eu  cred ca aceasta criza se va rezolva.

Nicolae Oprean - Informatia Aradului

  • Contrabanda, in crestere in judetul Arad

Contrabanda cu tigari a crescut simtitorConform datelor oficiale, capturile de tigari de contrabanda din judetul Arad au crescut in primele opt luni ale acestui an de cinci ori fata de perioada similara a anului trecut.
Cu toate ca numarul controalelor s-a intensificat, condrabandistii nu-si fac probleme. 
In schimb, angajatii Serviciului de Investigatii Fiscale Arad au probleme cu spatiile insuficiente de depozitare a tigarilor confiscate.
Capturi uriase
Un bilant al Serviciului de Investigatii Fiscale din cadrul activitatii de control fiscal Arad arata ca in perioada ianuarie-august au fost confiscate 554.531 pachete tigari, fata de 97.047 in primele opt luni din 2005. 
Sumele confiscate au fost de 1.189.000 de lei, fata de doar 190.000 lei anul trecut. 
Valoarea amenzilor aplicate a fost de 5.020.000 de lei  in primele opt luni din anul 2006, in crestere fata de 1.830.000 lei, in perioada ianuarie-august 2005. 
Marius Baltaretu, seful Serviciului de Investigatii Fiscale Arad, ne-a declarat ca, in ciuda intensificarii controalelor efectuate de subordonatii sai in colaborare cu Politia de Frontiera, Politia si organele vamale, contrabandistii de tigari activeaza tot mai intens. 
Depozite prea mici
O problema deosebita o ridica tigarile confiscate, pentru care nu exista spatii suficiente de depozitare. 
La ora actuala, exista aproximativ 450.000 de pachete de tigari confiscate la Arad, care urmeaza sa fie distruse. 
Mecanismul retragerii acestor tigari de pe piata prin distrugere, conform legii, produce, de asemenea, daune bugetului de stat. 
Prin valorificarea celor 450.000 pachete de tigari intr-un cadru legal verificat la pretul statistic de trei lei pachetul, s-ar obtine 1.350.000 de lei. 
Procedurile legale de distrugere, prin predarea tigarilor catre producatori, unde acestia exista sau catre firme care detin cel putin cinci procente din piata sunt greoaie, conducand in final la supraaglomerarea spatiilor de depozitare de care dispune Serviciul de Investigatii Fiscale Arad.
Tigarile de contrabanda, depistate fie la controalele efectuate in frontiera fie pe relatiile de legatura dintre vamile aradene si municipiul Arad, provin din magazinele duty-free dintre vami. 
Pretul mic de achizitie, coroborat cu cresterea pretului tigarilor pe piata romaneasca, face ca aceste tigari sa alimenteze piata neagra, traficantii obtinand profituri de 3-4 ori mai mari decat pretul de achizitie, ceea ce stimuleaza perpetuarea fenomenului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Clinica veterinara cu pension si frizerie

O clinica veterinara moderna va fi deschisa in curand si la AradNu va trece mult si proprietarii de caini si de pisici din aceasta parte de tara nu vor mai fi nevoiti sa mearga pentru orice interventie ceva mai complicata pana la Mako, in Ungaria.
Un tanar medic veterinar aradean, proaspat intors din Israel, este pe cale de a deschide o clinica dotata la standarde occidentale. 
Dupa o experienta de sapte ani acumulata la Haifa, doctorul Wili Glaser a decis sa-si mute afacerea pe plaiurile natale.
Practica la Haifa
Plecat in Israel in anul 1999, la patru ani dupa terminarea facultatii, Wili Glaser a avut ocazia de a lucra la una dintre cele mai mari clinici veterinare din nordul Israelului, la Haifa, unde a acumulat o experienta care-l va ajuta mai tarziu sa-si deschida propria afacere. 
"Timp de patru ani dupa terminarea facultatii am lucrat la doua cabinete pentru animale mici, colaborand foarte bine cu Asociatia Chinologica. La un moment dat, mi-am dat seama ca in Romania nu ma pot realiza nici material si nici profesional, ca nu-mi pot deschide aici un cabinet asa cum trebuie, si am decis sa plec in Israel, unde locuiau tata si sora mea. Am facut-o insa cu gandul sa ma intorc aici cat mai repede si sa-mi deschid o clinica", a inceput sa ne povesteasca medicul. 
"La inceput, am avut o perioada foarte grea. A trebuit sa invat limba pentru ca nu puteam comunica cu stapanii animalelor numai in engleza. Dupa cinci luni am reusit sa ma angajez la una dintre cele mai mari clinici din nordul Israelului, situata la Haifa. Nu stiam inca bine limba si, la inceput, faceam numai operatii. Cate 10-12 pe zi. A fost o experienta foarte folositoare"
, a continuat Glaser.
Specializare la Ierusalim
Dupa un an si jumatate petrecut la clinica din Haifa, aradeanul, devenit intre timp cetatean israelian, a obtinut un credit cu ajutorul caruia si-a deschis propria clinica. 
"O perioada lucram si la alte doua clinici, apoi, dupa un an am renuntat la colaborarea cu altii, dar continuam sa fac operatiile mai dificile. Dupa trei ani am inceput o specializare in chirurgia si ortopedia animalelor mici la Facultatea ebraica din Ierusalim. Incet- incet insa, ma pregateam sa ma intorc acasa, in urma cu doi ani incepand lucrarile la cabinetul pe care-l voi deschide la Arad", mai spune doctorul Glaser.
Aparatura de ultima generatie
Viitorul loc de munca al doctorului Glaser, Clinica veterinara "Play Dog", incepe sa prinda contur, proprietarul dorind sa o inaugureze pe 15 octombrie. 
Desi in momentul de fata cladirea este un imens santier, medicul a tinut sa ne arate unde va fi punctul farmaceutic, sala de frizerie si cosmetica pentru caini si pisici, locul unde "pacientii" vor fi spitalizati, unde va fi pensionul, ce incapere va fi transformata in sala de operatii. 
"Toate cazurile vor putea fi monitorizate, vom putea face anestezie inhalatorie, avem un aparat Roentgen, endoscop, vom putea face analize de laborator, insamantari artificiale cu testare prealabila a nivelului de progesteron. Dispunem de asemenea de un monitor EKG, se va putea masura tensiunea sanguina, pulsul si nivelul de oxigen din sangele pacientilor, iar evidenta cazurilor va fi totalmente computerizata. In momentul in care voi primi autorizatia de a folosi aparatul Roentgen, in asociere cu Asociatia Chinologica si in colaborare cu OFA, vom putea efectua la Arad examenul de displazie, stapanii animalelor nemaifiind nevoiti sa mearga pana la Mako. Pana la 1 martie, consultatiile vor fi gratuite, urmand mai apoi sa facem reduceri pentru membrii Asociatiei Chinologice, pentru crescatori si pentru pensionari", a incheiat Wili Glaser.
Pentru moment, la clinica Play Dog a fost angajat un doctor, dar urmeaza sa mai fie angajati inca un doctor si doi asistenti, proprietarul sperand sa atraga clienti atat din Arad, cat si din Hunedoara, Bihor si chiar Timisoara.

L.S. - Adevarul

  • Primul concert al stagiunii aradene

Vlad Conta a dirijat filarmonica din AradDeschiderea noii stagiuni a Filarmonicii locale s-a realizat cu "Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi, in fruntea formatiilor aradene aflandu-se Vlad Conta, solisti fiind Teodora Ciucur, Aura Twarowska, Hector Lopez (Mexic) si Stefan Ignat, dirijorul corului, Dorin Chereji.
Profund impresionat de moartea scriitorului patriot Al. Manzoni, starnit si de comentariile seci ale presei vremii ("Multe cuvinte, putina emotie"), Verdi s-a decis sa cinsteasca memoria autorului romanului "Logodnicii" si figura de seama a Risorgimento-ului cu un recviem.
Pornind de la contributia personala "Libera me" la Missa colectiva in memoria lui Rossini, Verdi a definitivat in cursul anului 1873 "Messa da Requiem" comandata de primarul si Consiliul municipal al orasului Milano, care au si platit-o.
Prima auditie, sub bagheta compozitorului, a avut loc in 22 mai 1874 la Biserica San Marco si, contrar obiceiului sau de a conduce numai premiere, a dirijat lucrarea si la Scala, apoi de sapte ori la Paris, unde a fost facut comandor al Legiunii de Onoare, la Viena, unde a primit ordinul Franz-Joseph si ulterior la Londra, inscriind-o in sirul marilor reusite ale genului, desi lucrarea a avut parte si de detractori.
Aceasta fresca dramatica de inspiratie religioasa, cum o numesc unii, care nu este pentru prima oara cantata la Arad, a atras si de asta data publicul, care, ca la orice capodopera complexa, a putut descoperi noi frumuseti.
Orchestra si corul Filarmonicii aradene, dirijate de Vlad Conta, au creat atmosfera de inceput, pregatind intrarea succesiva a solistitor in Kyrie, ce au redat cucernicia, intr-un frumos cvartet, momente urmate de tumultosul Dies irae, in care corul evoca infricosatoarea Judecata de apoi. Corul, ai carui basi au intonat maiestos Rex traemende, a avut o buna prestatie in fuga dubla din Sanctus, care e un model de scriitura contrapunctica, de care s-a servit eficient romanticul Verdi, ca si in fuga dramatica din Libera me, dar si in monodia din Agnus Dei.
Cat il priveste pe noul dirijor al corului, Dorin Chereji, noi dorim ca acest reusit inceput sa fie de bun augur si pre(a)lungul interimat sa ia sfarsit.
Basul Stefan Ignat a fost expresiv in Mors stupebit, ca si in aria Confutatis maledictis, in tertetul Lux aeterna.
Tenorul mexican, Hector Lopez, a redat lirismul din Ingemisco, in Hostias si in ansambluri solistice.
Mezzo-soprana Aura Twarowska a excelat in pasionatul arioso Liber scriptus, in duiosul Recordare Jesu pie, alaturi de soprana, ca si in tertetul Lux aeterna.
Soprana Teodora Ciucur a dominat momentul de sinteza al intregii lucrari care este Libera me, de o frumusete sublima, demonstrand o maiestrie de netagaduit, ca si in duetele si celelalte ansambluri solistice.
Daca s-ar pune problema subiectului tratat in lucrarea ascultata: ce avem noi cu moartea? Noi, nimic, ea are ceva cu noi, de la inceputul lumii, de la creatie incoace. Noi incercam sa o infruntam demn si cat mai frumos.
La cealalta intrebare: cat de sacra este muzica din Recviemul lui Verdi? a raspuns chiar compozitorul insusi. Mai degraba sa intrebi daca muzica respectiva e buna sau nu. In cazul de fata lucrurile sunt clare. Merita sa revenim mereu la aceasta missa de concert.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad
***
Programul din 12 octombrie dirijat de Dorin Frandes va cuprinde:
Gheorghe Dima – Balada vocal-simfonica “Mama lui Stefan cel Mare” – dirijorul corului - Dorin Chereji, solisti - Laura Sebesan si Bogdan Baciu.
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul in Mi bemol major nr. 14 pentru pian si orchestra K 449 – solist Stefan Arnold.
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia a V-a in mi minor op. 64.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]