Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 10 august 2006
Stirile TVA aici
  • Manastirea Gai - loc de pelerinaj

Manastirea Gai se pregateste pentru sarbatoarea de Sfanta Maria - Virtual Arad News (c)2006Mai sunt putine zile din Postul Adormirii Maicii Domnului, prilej sa ne amintim de cele sfinte si sa cautam ragaz si loc pentru a ne pregati pentru sfantul praznic. 
Din fericire aradenii au fost binecuvantati cu o manastire care se afla chiar la marginea orasului, manastirea din cartierul Gai. 
Loc de pelerinaj, mai ales la sfintele sarbatori, dar si in restul zilelor de peste an, manastirea de maici din Gai asteapta intotdeauna credinciosii cu portile deschise.
Cartierul Gai, aflat la periferia Aradului, face o nota distincta de cea mai mare parte a orasului prin caracterul sau rural. 
Daca, de la agitatia din centrul orasului sau din marile cartiere, ingradite in beton, ajungi in Gai, se pare ca ai ajuns intr-o alta lume. 
Si nici macar tramvaiul care face din cand in cand legatura cu orasul nu domneste aici, un preambul pentru atmosfera impacata si linistita care se regaseste la capatul strazii Dunarii, unde se afla manastirea Gai.
Intrand pe poarta manastirii ai impresia ca pasesti pe un alt taram - un loc al reculegerii, al smereniei, al rugaciunii si al linistii. 
Biserica de lemn de la Manastirea Gai a fost adusa din comuna Petris - Virtual Arad News (c)2006Curtea, frumos ingrijita si impodobita cu minunate rondouri de flori de maicute, pare un colt de Rai. 
Iar daca se intampla sa ajungi la manastire cand nu se tin slujbe, si sunt putini vizitatori sau pelerini, poti sa te odihnesti in tihna pe una dintre numeroasele bancute, la umbra racoroasa a unui copac, incercand sa scapi pentru o vreme de cele lumesti.
Inca de la intrare te intampina, in partea dreapta, mica bisericuta de lemn "Sf. Apostoli Petru si Pavel"adusa din Selistea de Mures, comuna Petris.
Langa aceasta se afla biserica in care se tin slujbele - cele de duminica, dar si din cursul saptamann la sarbatori, cum va fi in curand si cazul sfantului praznic al Adormirii Maicii Domnului, biserica devine neincapatoare pentru credinciosi. 
In aceste situatii slujba se tine, de obicei in curtea manastirii. 
Si tocmai pentru ca actuala biserica este de multe ori neincapatoare pentru credinciosii care cauta liniste si impacare intru cele sfinte, se construieste langa manastire o noua biserica, ce se prevede a fi impunatoare, deocamdata cel putin prin dimensiunile impresionante pe care le ia.
Si chiar daca, asa cum spunea Sfantul Sisoe, trebuie sa-l cautam pe Dumnezeu si nu unde locuieste, pentru ca "Dumnezeu [e] aici si pretutindenea Dumnezeu", dupa spusele lui avva Visarion, este bine sa ajungem uneori in locuri precum este manastirea din Gai. 
Acolo unde rugaciunea este in permanenta in mintea sau pe buzele cuiva, unde sute de credinciosi se aduna uneori pentru a-si indrepta gandurile spre cele sfinte, reculegerea si gasirea linistii sufletesti se face mai usor. 

Anca Mustea - Informatia Aradului

  • Patinoarul ramane in aer

Primarul Falca doreste ca in acest loc sa construiasca patinoarulConsilierul judetean Atila Duka a atacat in contencios hotararea prin care CJA cedeaza CLM-ului, gratuit, terenul pentru pantinoar.
Consilierul judetean Atila Duka ii pune pe jar pe cei din Primarie, care isi vad incurcate planurile de a construi un patinoar in municipiul Arad. 
Desi licitatia a fost, deja, organizata de Primarie, existand si un castigator (firma maghiara Omega Hutes Tehnika KFT Budapesta), au aparut probleme vis-a-vis de terenul pe care urmeaza a fi amplasat acest obiectiv.
Mai precis, consilierul judetean Atila Duka a atacat in contencios administrativ hotararea prin care CJA ceda, cu titlu gratuit, catre CLM, terenul pe care urmeaza sa se construiasca patinoarul. 
De altfel, Duka a protestat si la sedinta in care s-a luat aceasta hotarare, aducand acuze grave presedintelui CJA, Iosif Matula, care, in opinia consilierului independent, ar lucra la comanda primarului Gheorghe Falca.
"Eu am atacat in contencios acea hotarare. Consider ca este ilegala. Nu sunt de acord sa se demoleze o baza sportiva si sa se dea un teren, gratuit, Primariei, atata timp cat la nivelul Consiliului Judetean avem nevoie de bani. Acolo se putea dezvolta o baza turistica etalon pentru Arad", spune Atila Duka.
Actiunea consilierului judetean va da, fara indoiala, batai de cap Primariei, iar lucrarile vor fi, probabil, mult incetinite din cauza acestei dispute. 
Iar daca procesul va dura cateva luni, atunci patinoarul va putea fi dat in folosinta abia la anul. 
Asta daca nu cumva Atila Duka va castiga procesul si atunci, Primaria va trebui sa caute un alt teren.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Aradul, strabatut de soselele mortii: din iulie, 24 de oameni si-au gasit sfarsitul pe drumurile judetului

Cei 8 tineri din Horia au fost inmormantati zilele trecuteIncepand cu luna iulie, sosele din judetul Arad au luat tribut, prin accidente de circulatie, nu mai putin de 24 de vieti omenesti. 
Soferi sau simpli pietoni, victimele poarta, in cele mai multe dintre cazuri, vina producerii tragediilor. 
De asemenea, impreuna cu ei, si-au gasit uneori sfarsitul si pasagerii, pe care in loc sa-i transporte la destinatie, i-au dus tocmai pe lumea cealalta, lasand in urma lor siroaie de lacrimi. 
De departe, cel mai grav accident inregistrat in aceasta perioada a fost cel de la sfarsitul saptamanii trecute, soldat cu moartea a nu mai putin de opt persoane, opt tineri care se intorceau acasa dupa ce si-au petrecut impreuna noaptea de sambata. Ultima noapte de sambata...
Lista mortii cuprinde nu mai putin dc 24 de persoane care si-au pierdut viata in accidente de la inceputul lunii iulie si pana in prezent. 
In data de 2 iulie, in mun. Arad, un pieton a decedat dupa ce a fost surprins de un autovehicul, in timp ce traversa neregulamentar strada.
Dupa doar doua zile, in data de 4 iulie, la Vama Varsand, un altul avea sa fie strivit de un tir in timp ce incerca sa ascunda tigari de contrabanda sub vagonul autotrenului. 
In aceiasi zi, la Paulis, pe fondul oboselii, un conducator auto a atipit la volan si s-a accidentat mortal. 
A doua zi, un alt pieton care traversa neregulamentar a fost accidentat mortal, in municipiul Arad. 
Tot in 5 iulie, pe DN 7 inainte Barzava, a avut loc un accident mortal datorat trecerii pe contrasens in mod imprudent.
Dupa o scurta pauza, sirul evenimentelor s-a reluat in data de 17 iulie, cand acelasi DN 7 a fost scena unei alte tragedii: la intrarea in localitatea Varadia de Mures un conducator auto a atipit la volan si a trecut pe contrasens, in urma impactului fiind consemnate trei decese.
In data de 20 iulie, in orasul Chisineu Cris, o persoana a fost gasita decedata pe carosabil, dupa ce fusesc victima unui autovehicul. 
Cam asa arata masina dupa accidentul italienilor de la Varadia La Pancota, in data de 26 iulie, conducatorul unui moto-scuter a fost accidentat mortal in timpul unui viraj la stanga, executat fara ca acesta sa se asigure. 
A doua zi, in 27 iulie, pe fondul oboselii, soferul unui autoturism a atipit la volan, masina izbindu-se violent de un camion care venea din sens opus. 
In urma impactului si-au pierdut viata doua persoane. 
Viteza excesiva a fost si ea una dintre cauzele tragediilor produse pe sosele. 
La Varsand, in data de 28 iulie, un conducator auto a intrat in plin intr-un camion, accidentul soldandu-se cu decesul unei persoane.
Luna august a debutat cu accidentul mortal produs pe raza orasului Chisineu Cris, in a treia zi a lunii, cand, pe fondul oboselii, un conducator auto a atipit la volan si s-a accidentat mortal.
Dupa alte trei zile, are loc tragedia care a indoliat comuna Horia. 
Opt tineri inghesuiti intr-un autoturism Audi A6 au murit dupa ce vehiculul, al carui sofer consumase bauturi alcoolice, s-a izbit violent de un copac, a ricosat intr-altul si s-a rasturnat pe camp. 
Marti, in data de 8 august, doi cetateni italieni au decedat intr-un accident produs in apropiere de Varadia de Mures. 
Din cauza oboselii, soferul autoturismului a atipit si a pierdut controlul volanului, autovehiculul oprindu-se intr-un copac de pe marginea DN7.
Oarecum ironic, aceste tragedii au loc in plina campanie care isi propune sa reduca numarul accidentelor grave: "Stop accidentelor, viata are prioritate!" 
Din nefericire, demersurile politistilor si ale numerosilor lor parteneri, care li s-au alaturat increzatori, nu dau tocmai rezultatele asteptate.
Asfaltul incepe sa miroasa din ce in ce mai puternic a sange, atat soferii si pasagerii autovehiculelor cat si pietonii privesc cu indiferenta reguli elementare de siguranta in trafic: respectarea regulilor de circulate, adaptarea vitezei de deplasare la conditiile de drum, folosirea centurii de siguranta sau a echipamentelor de protectie pentru motociclisti si evitarea suprasolicitarii fizice si psihice a conducatorilor auto - toate acestea au rolul de a reduce numarul accidentelor de circulatie si de a diminua gravitatea evenimentelor rutiere, bineinteles cu conditia ca ele sa fie respectate...

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Hobby la varsta a 3-a

Pensionarii infrumuseteaza gradina din jurul bloculuiHobby-urile pensionarilor sunt dintre cele mai diverse! 
Unii prefera sa joace sah sau table in parcul din spatele Primariei, altii isi petrec ziua la strandul Neptun, sau isi plimba nepotii, iar altii s-au apucat de gradinarit. 
Mai multi pensionari ai unui bloc din centrul Aradului au transformat curtile in adevarate "oaze de verdeata". 
Ei si-au cheltuit mai multe pensii, de-a lungul anilor pentru a-si achizitiona utilaje, rasaduri si seminte din tara si strainatate. 
Si-au cumparat carti de specialitate si s-au apucat de treaba.
Iar rezultatul ….il admira toti care trec prin apropierea blocului M 12. 
Vasile Porumb a fost ofiter la Inspectoratul judetean al politiei de frontiera. 
Dupa ce s-a pensionat si-a descoperit un hobby care ii ocupa toata ziua. 
A pus ban pe ban ca sa isi cumpere aparat de taiat iarba, de udat gazonul, arbusti, seminte de flori. 
Multe le-a cumparat din strinatate – lalelele din Olanda, florile ornamentale din Austria, iar arbustii din Cehia. 
Zeci de milioane de lei a investit, in fiecare an pentru a-si vedea visul cu ochii. 
Dar a meritat – pensionarul a transformat curtea blocului plina de moloz si pietris, in urma cu multi ani intr-o gradina plina cu flori, arbusti, struguri si gazon, iluminata noaptea cu mai multe lampi ornamentale. Alaturi de Vasile Porumb lucreaza, acum in gradina blocului mai multi vecini si ei pensionari. Ei se trezesc cu noaptea in cap sa lucreze in gradina. 
Vecinii sunt incantati de initiativa pensionarilor din bloc.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Marfuri din abundenta in pietele Aradului

Produsele din Piata Catedralei au preturi mai mari decat la Mihai Viteazul - Virtual Arad News (c)2006In aceste zile, pietele aradene abunde de produse agricole.
Ieri, spre exemplu, producatorii isi vindeau marfa inghesuiti pe la mese, multi dintre ei desfacandusi zarzavaturile si fructele direct pe asfalt.
Ieri dimineata, pietele aradene gemeau de marfa. Multi vanzatori, multi cumparatori.
Marfa de sezon statea asezata pe mese, dar si direct pe asfalt, multi producatori ne mai avand loc pe mesele din piata.
In mod sigur, cea mai bogata piata a fost Piata Mihai Viteazul.
Aici, tonele de marfa isi asteptau clientii inca de dimineata, iar acestia nu s-au lasat mult asteptati.
La ora 10,00, locul era tot numai un dute-vino, forfota punand stapanire peste tot.
De altfel, Piata Mihai Viteazul s-a dovedit a fi si cea mai ieftina.
La mare trecere sunt acum rosiile, care se vindeau aici cu 12.000 -10.000 de lei kilogramul.
Cumparatorii care doreau sa ia mai multe kilograme, pentru conservele de iarna, au reusit sa obtina un pret si mai bun, la peste 15 kilograme, spre exemplu, rosiile fiind vandute si cu opt mii de lei vechi kilogramul.
Producatorii sunt nevoiti sa scada din pret pentru ca acum piata este plina de rosii, dar marea lor majoritate se declara nemultumiti de acest fapt.
"Am cheltuit foarte mult cu rasadurile, cu solarul si  cu tot ce inseamna cultivarea lor, ca sa imi convina preturile astea mici!",
se plangea ieri un cultivator din Dorobanti, dar care, pentru a-si vinde marfa, a lasat destul de mult din pretul initial.
La fel de cautati sunt acum si castravetii, pretul unui kilogram fiind intre 15.000 si 12.000 de lei vechi.
Gospodinele cumparau ieri cantitati destui de mari, fiind cautati indeosebi castraveciorii care, desi costa 15.000 de lei kilogramul si nici nu sunt vanduti mai ieftin, sunt preferati pentru conserve.
Piata Mihai Viteazul prezinta produse pentru toate gusturile Nici restul produselor nu aveau preturi foarte mari, astfel incat majoritatea cumparatorilor a fost multumita.
Spre exemplu, kilogramul de cartofi era intre 12.000 si 10.000 de lei vechi, varza - 10.000 de lei vechi, morcovii - 25.000 de lei vechi, iar legatura de zarzavaturi - 10.000 - 12.000 de lei vechi.
Oferta mai saraca in Piata Catedralei
In Piata Catedralei oferta producatorilor a fost ceva mai saraca decat cea din Piata Mihai Viteazul.
Desi erau multi vanzatori, marfurile nu erau in cantitati la fel de mari ca in cealalta piata.
Drept urmare, si preturile au fost ceva mai ridicate decat in Piata Mihai Viteazul.
Astfel, rosiile se vindeau cu 15.000 de lei kilogramul, iar la cantitati mari se facea o reducere de pana la 12.000 - 10.000 de lei.
Castraveciorii se vindeau si cu 20.000 de lei vechi kilogramul, dar se puteau gasi si cu 17.000 de lei. in schimb, varza si cartofii aveau acelasi pret ca si in Mihai Viteazul, spre deosebire de zarzavaturi care erau mai scumpe cu doua - trei mii de lei, la legatura.
Nici numarul cumparatorilor nu era la fel de mare ca si in cealalta piata.
De altfel, se pare ca aradenii prefera, in general, Piata Mihai Viteazul, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca aici isi vand produsele mult mai multi producatori fata de Piata Catedralei unde, se stie, apar pe la mese si vanzatori care cumpara marfa en-gros de la taranii care o aduc in oras, vanzand- o apoi mai scump.
Demn de semnalat este faptul ca, in curand, primarul municipiului Arad va dispune de atributii mai largi, putand dispune controale mixte in pietele Aradului, in vederea mentinerii ordinii si a unui comert civilizat.
Astfel, un primar va putea dispune chiar si controale mixte, in care sa fie implicati atat angajati ai Primariei, cat si ai Politiei, de exemplu, controale in urma carora sa fie depistati si cei care tulbura ordinea publica, dar si cei care fac specula prin pietele orasului.

M.C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]