Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 10 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul si rectorul UAV au cazut la pace

Impacare intre primarul Gheorghe Falca si rectorul UAV - Lizica MihutDupa aproape trei ore si un sfert de certuri intre primar, consilieri locali si o delegatie a Universitatii "Aurel Vlaicu" (prezenta la sedinta de ieri a CLM) - condusa de rectorul Lizica Mihut, acuze de o parte si de alta, scandalul provocat de sala de sport din cartierul Micalaca, mai precis de folosinta gratuita de catre Universitate a acestui obiectiv, a luat sfarsit.
Desi a avut doar opt (ulterior noua) puncte pe ordinea de zi, sedinta consilierilor locali a fost una maraton, durand patru ore si jumatate. 
Primul punct, si anume proiectul de hotarare privind protocolul de predare-primire a salii de sport, a fost cel care incins atmosfera in sala de sedinte.
Rectorul Lizica Mihut a spus inca dinaintea inceperii sedintei ca Universitatea nu va semna protocolul propus de primarie, supus aprobarii consilierilor, si a impartit consilierilor si presei un alt model de protocol, conceput de UAV. 
Asa cum era de asteptat, acest proiect a creat agitatie atat in randul consilierilor, cat si printre reprezentantii UAV, prezenti in sala, - 14 la numar!
Propunerea Rodicai Borza, aceea de a scoate de pe ordinea de zi acest proiect, nu a primit votul consilierilor (14 au votat impotriva, 2 pentru, 4 consilieri - Tusz, Neamtiu, Padurean, Hutiu - nu au votat, fiind in conflict de interese), asa ca, putem spune, circul a inceput. 
Si a durat, in sala de sedinte, nu mai putin de doua ore (apoi, pret de mai bine de o ora s-a mutat in biroul primarului, insa despre asta putin mai tarziu).
Replici si acuze dure
Fiecare din cei 14 reprezentanti ai UAV a dorit sa ia cuvantul in fata consilierilor, insa presedintele de sedinta, consilierul Gheorghe Schill, a punctat: "Va rog sa desemnati o persoana care sa reprezinte Universitatea si sa vorbeasca". 
Insa insistentele rectorului Lizica Mihut i-a adus acesteia castig de cauza: consilierii au acceptat sa vorbeasca trei reprezentanti ai UAV (care au fost de fapt patru).
A inceput doamna rector: "Se incearca si azi un act de forta administrativa, asa cum s-a procedat la inaugurarea salii, cand a fost blocat accesul, prin protocolul pe care l-ati gandit, un act de iobagie al secolului 21 fata de o institutie de invatamant superior. Noi am hotarat azi in Senatul Universitatii sa nu semnam acest protocol, pentru ca este impotriva Universitatii".
Dupa mai multe interventii in discursuri, facute de primarul Falca dar si de unii consilieri, rectorul UAV a "aruncat bomba": "Am aflat de ce e batalia primarului pentru sala: are la baza societatea Elecon. E adevarat, vom demonstra asta. Elecon a cumparat fabrica de zahar si terenul si i s-a adus cadou si o sala de sport, pusa la punct. Aceasta sala trebuie eliberata rapid, si echipele de gimnastica mutate, si sunt doua locatii: ori la noi, ori in sala Decebal. Acesta este misterul".
Replica primarului Falca a venit imediat: "Povestea cu Elecon este un science fiction, care arata mintile bolnavicioase ale unora. Dvs. doriti sa continuati aceasta lupta", acesta fiind sustinut si de consilierul Florin Manta.
Scandal stins
Dupa ce au vorbit si ceilalti profesori de la UAV, intrerupti si ei in discutiile lor de catre primar sau consilieri, Falca a repetat ca intre cele doua protocoale nu sunt mari diferente. Rodica Borza a propus "sa constituim acum o comisie care sa negocieze cu Universitatea".
Astfel, consilierii Marian, Czister, Schill, Borza, Costin si primarul Falca s-au retras, in biroul acestuia din urma, pentru a negocia cu o delegatie UAV, compusa tot din sase persoane. 
Dupa o "pauza de 20 de minute" care a durat o ora si un sfert, cele doua parti s-au intors in sala de sedinte anuntand ca au decis utilizarea protocolului propus de Primarie, cu cateva amendamente.
Dintre cele noua completari mentionam doar pe cele mai importante: UAV va pune sala la dispozitia Inspectoratului Scolar Judetean 40 de ore pe luna (ISJ va achita costurile aferente utilitatilor), UAV va permite desfasurarea unor competitii sportive organizate de Primarie, pe baza unei consultari prealabile a UAV, investitiile UAV in aparatura sportiva sunt si raman in proprietatea Universitatii, dreptul de folosinta inceteaza daca UAV nu-si executa, cu rea credinta, obligatiile cuprinse in protocol.
Dupa trei ore tensionate, primarul Gheorghe Falca si rectorul Lizica Mihut si-au dat amical mana, stingand astfel un scandal care a durat aproape un an de zile.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Tigari pentru Anglia

Contrabanda cu tigari pentru AngliaPolitistii de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac au descoperit un transport de tigari de contrabanda intr-un TIR cu destinatia Anglia. Automarfarul transporta colete cu confectii.
"Echipa mixta de control, formata din politisti de frontiera si lucratori vamali au constatat o usoara deteriorare a sigiliului vamal aplicat la vama de interior, fapt pentru care s-a trecut la efectuarea controlului amanuntit al acestuia. In urma controlului efectuat, pe linga marfa declarata in documentele de transport, au fost descoperite 120 baxuri, in care se aflau 60.000 pachete de tigari marca ĞMarlboroğ, timbrate cu timbre romanesti, in valoare de 2,7 miliarde de lei vechi", a declarat comisar Ion Mares, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Timp de doua zile - Targul Organizatiilor neguvernamentale - in fata Palatului Administrativ

La Targul ONG-urilor s-a luat gratuit tensiunea arteriala pentru vizitatoriOferta evenimentului: masurarea gratuita a tensiunii arteriale, informatii despre UE si povesti ale copiilor salvati din... strada
Sute de aradeni au participat ieri la targul organizatiilor neguvernamentale organizat pe platoul din fata Palatului Administrativ.
Douazeci si trei de ONG-uri de la nivelul intregului judet isi prezinta, timp de doua zile, activitatea. 
"Sunt organizatii de la nivelul municipiului si al intregului judet, prezente aici atat pentru a-si promova activitatile desfasurate in cele mai diverse domenii, de la cel social, la cele culturale, sportive, educationale... Un alt obiectiv al participantilor este acela de recrutare de voluntari in activitatile pe care le desfasoara", afirma Cristian Cojocaru, director al centrului pentru ONG-uri.
Cel mai vizitat cort a fost cel al filialei aradene de Cruce Rosie care, prin "sanitarii priceputi" ai Colegiului Elena Ghiba Birta distribuie pliante si colecteaza sume de bani pentru sinistratii din judetul Dolj. 
Atractia a constat insa in oferta gratuita de masurare a tensiunii. 
"Studentii medicinisti, voluntari de Cruce Rosie, masoara tensiunea, gratuit. Zeci de aradeni ne-au vizitat cortul fiind interesati indeosebi de acest lucru" afirma ing. ludita Cuvineanu, director al Crucii Rosii Arad.
Un alt cort instalat este cel al consiliului pentru intreprinderi private mici si mijlociii, aradenii interesandu-se in mod special de schimbarile aduse in sectorul economic de integrarea in structurile Uniunii Europene.
In rest, sunt prezente organizatii care au ca obiect de activitate protectia copilului, a pensionarilor, a persoanelor cu dizabilitati si nu in ultimul rand a animalelor.
Targul, organizat de primaria Arad prin Directia de Dezvoltare Comunitara, este deschis inclusiv astazi, pana la orele 15.00. 
Vizitatorii targului au posibilitatea de a gusta dintr-un mic sau a se racori cu o halba de bere in imediata vecinatate a corturilor. 

Diana Micu - Informatia Aradului

  • In opinia deputatului Bogdan Cantaragiu, Noul cod penal este... OK!

Deputatul PD - Bogdan Cantaragiu este un sustinator al noului cod penalDeputatul Bogdan Cantaragiu (PD) se declara un sustinator al modificarilor aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, aprobate de cele doua camere ale Parlamentului. 
Modificarea celor doua legi a fost impusa de necesitatea adaptarii legislatiei penale romanesti la reglementarile internationale, in contextul demersurilor de integrare in Uniunea Europeana.
Cantaragiu considera ca s-a avut in vedere o reconsiderare a politicii penale, in sensul renuntarii la caracterul eminamente represiv al reglementarilor in materie. 
In locul acestora au fost adoptate, iind de mai mare efect, solutii care se bazeaza pe recuperarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni. 
"Cred ca este mult mai important ca infractorii, in special cei mai tineri, care pot fi readusi pe calea cea dreapta, sa aiba parte de sprijinul societatii pentru a nu mai gresi inca o data", a declarat deputatul de Arad.
Potrivit modificarilor, insulta si calomnia au fost eliminate din noul Cod, adoptat marti de plenul Camerei Deputatilor. 
Pe viitor, astfel de fapte se vor putea judeca numai pe latura civila si numai dupa ce reclamantii vor achita, in prealabil o taxa de timbru raportata la suma pe care o cer cu titlu de daune morale sau materiale. 
Totodata, au fost abrogate si infractiunile de adulter, vagabondaj, defaimarea tarii si natiunii, in schimb, a fost introdusa institutia raspunderii penale a persoanei juridice, conform cerintelor europene.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Scoala noua din Buteni s-a nascut din neputinta ISJ si MEC!

Primarul comunei Buteni sustine construirea unei scoli noiPrimarul comunei Buteni, Radu Lucian Blaga continua, totusi, sa fie optimist, chiar daca nota de tristete se simte de la cateva poste distanta. 
Nemultumirea sa se leaga atat de pierderea ocolului silvic, prin aplicarea legii 247, dar si de faptul ca noii scoli aflata de multa vreme in constructie, nu i s-a lamurit nici acum regimul juridic, fiind in litigiu, pentru retrocedare, catre parohia bisericii ortodoxe.
Legat de problema, primarul afirma ca "vechea scoala va fi demolata, aici nu mai incape discutie. Lucrul la noua constructie care a inceput de ceva vreme - a fost oprit, tocmai datorita neintelegerilor. Vechea cladire a scolii a fost cuprinsa intr-un program investitional finantat de Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a CE plus bani de la bugetul MEC. Totusi, acest program nu a fost pus in aplicare, scoala din Buteni ramanand pe dinafara!" 
Singurul raspuns pe care primaria l-a primit din partea ISJ a fost ca "intrucat in celelalte componente ale programului care erau in derulare s-a depasit programul valoric - s-a renuntat la componenta "Rest de buget", in care era cuprinsa si scoala dvs. Coordonatorul de proiect ne-a informat ca scoala generala Buteni era prinsa in alt program. Va vom tine la curent cu derularea noului program". 
Acest raspuns a fost formulat pe data de 12 octombrie 2005, in aceasta problema implicandu-se si deputatul Lia Ardelean care a cerut ministrului MEC date concrete despre "precizarea noului program de reabilitare si timpul previzionat pentru demararea concreta a investitiei!". 
Primarul Blaga spune ca soarta scolii vechi este demolarea, toata speranta punandu-se in constructia celei noi, pentru care urmeaza sa se semneze un protocol intre parohia ortodoxa si primaria Buteni. 
Acesta evidentiaza schimbul de terenuri dintre cele doua parti in litigiu, parohia alegandu-se cu terenuri in zona industriala a comunei. 
Cat despre banii pentru reabilitarea scolii vechi, vorba ceea, mortul a murit, nu mai chemati doctorul!

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]