Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 10 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Sute de aradeni au participat la manifestarile dedicate zilei de 9 mai

Oficialitatile Aradului au fost prezente de Ziua Europei in Parcul EuropaEdilii municipiului si ai judetului au marcat ieri ziua "Ziua Europei" si "Ziua Independentei Romaniei" printr-o serie de manifestari cultural-artistice si stiintifice.
Expozrtii de lucrari grafice pe teme social-culturale, educative si turistice, concurs de desene pe asfalt, depuneri de coroane, momente festive...
Acestea au fost doar cateva dintre actiunile desfasurate ieri in timpul manifestarilor organizate de catre Primaria Arad in colaborare cu Consiliul Judetean si Prefectura, la care au participat sute de aradeni.
Programul dedicat zilei de 9 mai a inceput inca de dimineata.
Primele manifestari au avut loc in Piata Avram Iancu, unde au fost prezente oficialitatile aradene.
Acolo au avut loc depuneri de coroane si a defilat garda de onoare.
Dupa toate acestea, toti cei prezenti s-au deplasat la Cimitirul Pomenirea, unde s-au desfasurat alte actiuni de acest gen, cum ar fi: intonarea Imnului de Stat de catre fanfara armatei, depuneri de coroane la Monumentul Eroilor si discursuri din partea oficialitatilor.
Apoi manifestarile s-au mutat pe platoul din fata Palatului Administrativ.
Aici, elevii aradeni care au participat la concursul organizat de primaria Arad "Cow Parade" si-au prezentat lucrarile grafice, care au fost de fapt si o sursa de inspiratie pentru pictarea celebrelor vacute expuse pe spatiile verzi din municipiu.
Si cei mai mici au sabatorit Ziua Europei Tot pe platoul din fata Palatului Administrativ s-a amenajat un panou unde toti cetatenii din judetul Arad au putut posta mesaje cu tematica europeana.
Cele mai frumoase dintre acestea vor fi transmise catre Ministerul Integrarii Europene, oficialii acestei institutii urmand sa faca o selectie a tuturor mesajelor din tara, pe care le vor include pe un CD ce va ajunge la Parlamentul European, ambasadorii statelor membre in Romania, comisari si parlamentari europeni si presa internationala.
Programul a continuat pe malul Muresului unde Primaria Municipiului Arad impreuna cu Inspectoratul Scolar al Judetului Arad au organizat concursuri de desene pe asfalt si de role, la care au participat elevii aradeni.
Evenimentele s-au incheiat in jurul orelor 14,00 cu unul dintre cele mai importante momente festive care s-a desfasurat in parcul Europa.
La fel ca in fiecare oficialitatile au dezvelit o creatie artistica realizata de un absolvent al Liceului Sabin Dragoi.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Creşte traficul de tigari

O noua captura de tigari netimbrate au fost confiscate la NadlacTaxa pe viciu si zvonurile isi spun cuvantul. Peste 40.000 de pachete de tigari netimbrate au fost confiscate, in ultimele ore, de oamenii legii
Luni seara, o femeie din Chisineu-Cris a fost oprita de politistii de frontiera, care efectuau un control impreuna cu inspectorii serviciului de investigatii fiscale, in masina acesteia fiind gasite 8.000 de pachete de tigari. 
Tot luni, asupra lui Florin Romulus Costea, din Frumuseni, au fost gasite 6.500 de pachete de tigari marca Ronson.
Marti dimineata, la iesire din vama Nadlac, politistii de frontiera au mai oprit trei autoturisme in care se aflau 30.000 de pachete de tigari. 
De data aceasta soferii au fost din Nadlac si au declarat ca au cumparat tigarile de la diferite persoane si urmau sa le comercializeze pe piata din Arad.
Intrucat nu au putut fi prezentate acte de provenienta, intreaga cantitate de tigari, in valoare de peste un miliard doua sute de milioane de lei a fost confiscata.
"Marfa capturata astazi (nr. de marti) a fost retinuta in vederea confiscarii, tigarile fiind predate Serviciului de Investigatii Fraude din cadrul Politiei, aceasta institutie urmand sa stabileasca modul in care au fost introduse in tara", a precizat Marius Baltaretu, consilier superior in cadrul Serviciului de Investigatii Fiscale din Directia Generala a Finantelor Publice Arad.
Se intensifica controalele
Trebuie mentionat ca Serviciul de Investigatii Fiscale a intensificat controalele in baza unei note primite de la ANAF, privind combaterea traficului de tigari.
Verificarile se desfasoara 24 din 24 de ore atat in punctele vamale, cat si pe drumurile principale, asta deoarece traficul de tigari a luat amploare in ultima perioada dupa ce a fost introdusa taxa pe viciu si se vehiculeaza ca magazinele duty-free din vami vor fi desfintate odata cu integrarea in UE.

Vasile Obsitos - Adevarul

  • Bestiile din Politia Arad care au batut un copil sunt cercetate penal

Lucratori ai Politiei au batut un copil in timpul anchetariiConducerea Inspectoratului de Politie Judetean Arad a luat primele masuri dupa incidentul de saptamana trecuta, cand un adolescent a fost snopit in bataie chiar in sediul Politiei Municipiului Arad.
In data de 4 mai, in urma semnalelor din partea presei, conducerea IPJ Arad a dispus efectuarea unui control intern care sa stabileasca daca unii lucratori ai Politiei Municipiului Arad au agresat in timpul anchetei un grup de minori.
P. Flavius Ioan, impreuna cu alti doi minori, sunt suspecti intr-un dosar privind furtul unui ciclo-motor, fapt pentru care a fost propusa inceperea urmaririi penale iar prin rezolutia procurorului a fost confirmata inceperea urmaririi penale fata de cei trei sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat si complicitate la furt calificat.
In urma verificarilor efectuate la Biroul de Ordine publica de catre ofiterii Compartimentului Inspectie Interna desemnati de catre seful IPJ, subcomisar Ioan Dascalu, au rezultat mai multe nereguli vizavi de modul anchetare a celor trei minori.
Astfel, seful IPJ Arad a dispus declansarea cercetarii prealabile fata de sase agenti de politie din cadrul Biroului.
Cazul se complica insa, dupa ce starea copilului s-a inrautatit iar mama adolescentului vrea sa dea in judecata si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru ca pe declaratia baiatului apare si semnatura unui asistent social.
La o saptamana dupa ce a fost batut cu bastonul de cauciuc pentru a recunoaste furtul unei motociclete, adolescentul nu isi simte mana stanga. Neuropsihiatrul care l-a consultat i-a recomandat mai multe sedinte de fizioterapie.
"Minorul prezinta tulburari de sensibilitate si parestezii la nivelul degetului mic al mainii stangi. Nu simte caldura, nu simte frigul, tactil, daca-l pipai, daca-l intepi. A primit vitamine si recomandare de tratament fizioterapie", a declarat medicul neuropsihiatru Adriana Bran din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
Laura Micu, mama baiatului agresat, declara ca politistii i-au batut copilul atat de rau incat ca a facut pe el.
Anchetatorii il bateau cu schimbul, iar acum, pe langa problemele pe care le are la mana stanga, are cosmaruri si striga in somn
"Nu ma bateti! Nu sunt eu vinovat!"
Seful IPJ Arad - Ioan Dascalu a dispus anchetarea celor vinovatiDupa ce cazul a fost facut public, in Politia din Arad s-a declansat o ancheta interna.
Adolescentul stia dupa nume doar pe unul dintre politistii care l-au batut, asa ca pe ceilalti trei i-a identificat din poze.
E vorba de agentii de politie Popovici Nicolae, Popovici Tiberiu, Popescu Marin si Carol Birta.
Baiatul a fost anchetat de dimineata pana seara, fara ca mama lui ori un avocat sa fie de fata.
"Parchetul de pe langa Tribunalul Arad efectueaza cercetari fata de patru agenti de politie din cadrul IPJ Arad cu privire la savarsirea de catre acestia a infractiunilor de purtare abuziva si cercetare nelegala fata de minorul Flavius P.", a declarat procurorul Cristian Lazar, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul din Arad.
Mama adolescentului batut vrea sa se faca dreptate pana la capat.
A fost mirata cand a vazut ca declaratia baiatului sau a fost semnata si de un asistent de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.
"Daca a fost de fata, de ce nu a luat masuri, iar daca nu a fost, inseamna ca a semnat ulterior", considera Laura Micu.
Angajatul Directiei pentru protectia copilului spune ca a asistat doar la doua ore de ancheta.
Nu isi aduce aminte nici macar in ce birou a fost anchetat minorul.
"Asistentul social a asistat la ancheta de la ora 16:30 la 18:30, iar atunci nu s-a intamplat nimic", a declarat Angela Stana, purtatorul de cuvant al Directiei pentru protectia copilului din Arad.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad are un dosar de asistare pe numele minorului inca din anul 2003.
In prezent, Flavius P. este asistat in cadrul unui centru de ingrijire si consiliere apartinand DGASPC iar cei patru agenti de politie sunt cercetati de procurori.
De asemenea, in functie de rezultatele cercetarilor dispuse de seful IPJ, vor fi luate masuri disciplinare fata de toti cei sase agenti, dintre care cei patru risca sa-si piarda locurile de munca

Florin Marusca & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Credit judetean pentru drumurile Arad-Curtici si Curtici-Santana

Vicepresedintele CJA - Gavril Popescu crede ca pentru repararea drumurilor este nevoie de imprumuturiZeci de tronsoane de drum care necesita interventii rapide. 
Iar motivele sunt cat se poate de previzibile: iarna a distrus drumurile, masinile de tonaj mare care trec de zeci de ori pe acolo si balastierele din vecinatatea anumitor drumuri judetene. 
La toate acestea se adauga starea generala a drumurilor din Arad, care nu au beneficiat de zeci de ani de reparatii capitale. 
Potrivit vicepresedintelui CJA, Gavril Popescu, pe zona de pe malul drept al Muresului ar trebui intervenit de urgenta, pentru ca pe acolo trec mii de camioane cu lemne, care distrug asfaltul, dar si masinile care vin si merg spre balastiere.
Lista neagra a vicepresedintelui, legata de drumurile pe care ar trebui neaparat intervenit, contine cel putin sase tronsoane de drum. 
Este vorba de tronsoanele de drum Seleus - Misca, Vanatori - Berechiu, Arad - Iratos, Beliu - Craiva, Seleus – Sicula si Tarnova - Dud -Taut. 
Pe unele au inceput deja lucrarile, desigur lucrari de intretinere curenta, pentru ca bani pentru reabilitarea din temelii nu exista in bugetul Consiliului Judetean.
Pentru anul in curs, CJA a prevazut lucrari de tratamente bituminoase pe 19 tronsoane de drum (cum ar fi cel dintre Bata si Zabalt, Taut - Tarnova, Curtici- Dorobanti, ca sa dam doar cateva exemple). 
Suma pusa la dispozitia firmelor care au castigat licitatia pentru tratamente bituminoase este de aproape 35 de miliarde de lei. 
Vicele Popescu sustine mai mult ca, daca vremea va tine in acest an cu drumarii, atunci se va interveni cu lucrari de intretinere curenta pe toate drumurile din judet. 
"Si anul trecut in august drumurile judetului aratau bine. Numai ca a venit iarna si s-a dat cu sare pe drumuri, iar aceasta le-a distrus. Au fost si camioanele cu lemne si cele care vin si merg la balastiere, dar daca vremea va tine cu noi vom interveni pe toate tronsoanele de drum", a punctat vicepresedintele CJA.
In plus, pe 19 mai va avea loc o noua licitatie pentru lucrari de drumuri. 
De aceasta data este vorba de lucrari de turnare a unui strat protector (pe cea mai mare parte dintre drumurile judetene), care ar servi la compactarea tronsoanelor.
In pofida banilor investiti de CJA in tratamente bituminoase, in reprofilari si alte lucrari de reparatii curente si a sumelor mutate de la taxa de ecologizare la modernizari de drumuri, interventiile in acest domeniu nu sunt radicale. 
Iar explicatia e si ea simpla: pentru modernizarea unui kilometru de drum, Consiliul Judetean are nevoie de cinci miliarde de lei.
In atare situatie, CJA pare decisa sa apeleze la un imprumut. 
Vicepresedintele Gavril Popescu sustine faptul ca se vrea ca in acest an institutia sa recurga la un imprumut pentru modernizarea drumurilor Arad- Curtici si Curtici- Santana. 
Este vorba de 32 de km de drum pentru care CJA ar avea nevoie de cel putin 160 de miliarde de lei. 
"Cred ca vor reusi sa accesam in acest an un credit pentru aceste tronsoane", a conchis vicele Popescu. 
Daca nu, drumurile judetului vor beneficia de plombe pe 92.733 de km. 
Cat despre proiectele europene pentru drumuri judetene, nici unul nu a ajuns inca la momentul accesarii lor.

Adriana Barbu - Observator

  • Concertul saptamanii

Violonistul Florin Paul a prezentat la Filarmonica concertul de CeaikovskiLa inceput de mai, Piero Papini, clarinetist, dirijor si compozitor din Italia, aflat in fruntea orchestrei aradene, si-a inceput programul cu Uvertura operei Italianca in Alger de Gioacchino Rossini. 
Produs al anului 1813, an cat se poate de prolific (operele Bruschino, Tancredi, Aureliano in Palmira), an in care Rossini era solicitat de teatre mari si mici, de nu prididea cu citirea libretelor, Italianca in Alger a fost plasata de presa vremii drept "…intre cele mai alese capodopere ale geniilor muzicale".
Libretul ce aducea in scena situatii ce aminteau de soarta Italiei ocupate, vioiciunea, prospetimea melodiilor, interpretarea de inalta clasa a solistilor si dirijorului, au dus la triumful operei.
Uvertura acestei opere a fost obiectul primului moment al concertului, orchestra dirijata de Piero Papini dand gratie persiflanta Andantelui, incisivitate, forta si maiestate temei din Allegro.
Florin Paul, cu studii la Lugoj, Timisoara, Bucuresti, apoi perfectionari cu Henrik Shering, laureat al unor concursuri internationale, actualmente concert maestru al Orchestrei Radio din Hamburg, cunoscut aradenilor din manifestari anterioare, ne-a oferit Concertul pentru vioara si orchestra in Re major de Piotr Ilici Ceaikovski, alaturi de orchestra locala.
Florin Paul s-a simtit in largul lui in partile extreme ale concertului care presupun o inalta virtuozitate, pentru ca in partea secunda sa dea expresivitate, traire frematatoare si poezie discursului sau.
In privinta interpretarii, ansamblul a sunat uneori fad, sonoritatea comuna cerand parca mai multa traire.
Cand e vorba de Napoleon Bonaparte, romanii ar trebui sa-i cinsteasca cu smerenie amintirea, deoarece expeditia lui antiruseasca din 1812, a salvat pe romani de robia muscaleasca.
Fara acel demers temerar, ce a presupus mari sacrificii, Romania ar fi murit in fasa.
Simfonia a III-a in Mi bemol major Eroica a lui Ludwig van Beethoven a fost dedicata initial revolutionarului Bonaparte, celebrand (dupa dedicatia ulterioara) "un mare om", lucrare innoitore ce l-a preocupat pe autor timp de 5 ani (1801 - 06).  
Orchestra condusa de Piero Papini a relevat complexa dramaturie muzicala a lucrarii, exploatand diversitatea ritmica, agogica si de frazere, contrastele ce dau plasticitate fluxului sonor din prima parte Apoi a vadit durerea retinuta, eruptiile patetice, consolarea, inseninarea, mangaierea calda din Marsul funebru, pe fondul ritmului implacabil, atat de caracteristic acestei a doua parti a simfoniei. In Scherzo, orchestra a sugerat trezirea la lumina, invingerea profundei dureri, mangaierea primavaratica a naturii. Complexul Final, in forma de variatiuni, a putut fi perceput ca o simbolizare a victoriei, a luminii, a ideii de bine si progres.
***
Pentru joi, 11 mai, Filarmonica aradeana a anuntat urmatorul program:Maurice Ravel – Bolero,
Serghei Prokofiev – Concertul pentru pian si orchestra nr. 1 in Re major op. 19
Wolfgang Amadeus Mozart – Ein musikalisches Spass (Gluma muzicala) in Fa major K 522.
Dirijor, Dorin Frandes, solist, Giorgos Konstantinou (Grecia).

Hugo Hauptmann- Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]