Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 10 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • "Moise Nicoara", in programul Comenius

Colegiul Moise Nicoara este gazda buna pentru oaspetii straini - Virtual Arad News (c)2006Colegiul National "Moise Nicoara" a fost in aceste zile cadrul generos al desfasurarii programului european Comenius.
Un grup format din doua profesoare - Christine Lallement si Annie Derian - si trei liceene - Aurelie, Camille si Natacha - de la Liceul "Jeanne d’Arc" din Vouziers (Franta) au sosit la Arad.
Activitatile organizate de catre conducerea liceului si de catedra de limba franceza au permis frantuzoaicelor un contact direct cu civilizatia si realitatile României contemporane.
Datorita faptului ca cele trei eleve se pregatesc sa lucreze in domeniul asistentei sociale, programul a cuprins repere specifice: Spitalul Municipal ( unde grupul a fost intâmpinat de d-na dr. Teodora Olaru) , Centrul social de la Dorobanti (condus de dr. Almasi Bela), Centrul de zi pentru vârstnici "Aurel Vlaicu", unde grupul francez a apreciat in mod deosebit pasiunea cu care d-na referent Elena Trut se implica in organizarea activitatilor, Casele de Tip Familial nr. 1 si nr. 4 de la Sântana.
Un moment special l-a constituit vizita la Gradinita P.P. 9 unde, datorita amabilitatii si generozitatii d-nei director Dorina Surcel, elevele din Franta s-au putut implica direct in activitatile desfasurate de copii.
Au asistat la un program divers: ore de dans modern si popular, ore de sport si de abilitati practice, totul intr-un spatiu amenajat la standarde europene.
Doamnele profesoare de la Vouziers au marturisit ca imaginea României s-ar imbunatati mult daca cei din tara lor ar cunoaste aceasta fateta a realitatii de aici.
Pasiunea si daruirea inlocuiesc carentele financiare
Importanta programelor europene de tip Comenius consta in faptul ca permit celor din Uniunea Europeana sa-si formeze o parere corecta si obiectiva despre evolutia economica, sociala si culturala a României.
Preocupat in special de progresul realizat in domeniul asistentei sociale, grupul francez a avut ocazia sa constate ca România este o tara in care pasiunea, daruirea si energia oamenilor care conduc si dirijeaza aceste institutii inlocuiesc uneori carentele financiare.
Elevele din Franta si-au manifestat dorinta de a reveni in România si de a lucra ca stagiare sau ca voluntare in timpul vacantei de vara in oricare din centrele vizitate.
In ce priveste aspectul cultural al vizitei, elevele din Franta au avut ocazia sa cunoasca ospitalitatea româneasca la ea acasa.
Ele au fost profund impresionate de generozitatea cu care au fost gazduite de familiile a trei eleve de la Colegiul National "Moise Nicoara": Diana Vlad, Ancuta Cret si Bianca Lazar (cls. XII F).
Mai mult decât atât, au asistat cu placere si interes la o reprezentatie a trupei de teatru Amifran ( condusa de dl. Florin Didilescu ) care a interpretat pentru ele in limba franceza o piesa pe care o vor juca in aprilie la festivalul de la Rennes, Franta ("Psychose A la Cour du Roi Soleil").
De asemenea, la Teatrul de Stat Arad au vizionat o piesa a unui scriitor francez ( Marivaux ), "Jocul dragostei si al intâmplarii", a carei punere in scena originala au apreciat-o.
Intr-o Europa care se vrea unita si multiculturala, acest program Comenius contribuie la apropierea intre tineri de diverse nationalitati, la o integrare fireasca a oamenilor si a valorilor spirituale.

V. Filip - Adevarul

  • Coltul de istorie

Diploma cand Aradul a devenit in 1834 oras liber regescAradul, locul infrangerii revolutiei maghiare
Aradul a primit la 1834 statutul de "oras liber regesc".
Revolutia de la 1848 reprezinta primul moment istoric major de care se leaga numele orasului de pe Mures.
Sub asediul armatei revolutionarilor maghiari, trupele imperiale ale garnizoanei au bombardat Aradul, zilnic, timp de noua luni.
In vara anului 1849, fortele revolutionare reusesc sa ocupe fortareata pentru 46 de zile, dupa care este recucerita de trupele ruse si habsburgice.
Dupa infrangerea armatei revolutionarilor maghiari, 500 de ofiteri au fost incarcerati aici, majoritatea fiind condamnati la moarte.
Printre ei se numarau si 13 generali care au fost executati  pe data de 6 octombrie 1849.
Astfel, Aradul poate fi privit ca locul unde a fost infranta revolutia maghiara de la 1848.

Daniela Ratiu- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primaria nu a raspuns inca nici uneia dintre cele doua interpelari. Timisorenii vor sa ne confiste si aeroportul!

Timisoara doreste sa preia conducerea aeroporturilor teritorialeAeroportul Arad si cel de la Timisoara ar urma sa aiba o singura gestiune: la Timisoara!
Un proiect care nu face neaparat cinste Aradului, dar indica, fara doar si poate, realitatea, realizarea unui aeroport regional la Timisoara, proiect in care aeroportul din Arad ar deveni un fel de baza secundara, are inca sustinerea autoritatilor din cele doua judete.
Faptul a fost evidentiat, inca o data, la intrunirea dintre autoritatile aradene si cele timisorene, ce a avut loc la Arad.
Si tot atunci a devenit evident ca timisorenilor le place ideea si o vor sustine pe mai departe, beneficiind – conform afirmatiilor - de sprijin aradean.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a facut vineri referire la acest proiect in sustinerea dizertatiei sale, care marsa pe ideea ca, impreuna, cele doua judete ar putea concura cu succes Capitala.
"Am dezvoltat un concept al aeroportului regional la Timisoara, cu o singura gestiune, care sa uneasca Aradul si Timisoara", a declarat la inceput oficialul timisorean. Constantin Ostaficiuc nu a uitat sa aminteasca insa faptul ca ideea dezvoltata de Timisoara si sustinuta de Arad nu are sustinere la Bucuresti.
"Am initiat acest proiect, am lucrat la el toti dar, vreau sa va informez, ca nu suntem intelesi inca nici aici, nici in alte idei. Domnul ministru Dobre nu e de acord cu acest proiect".
Oficialii timisoreni nu vor insa sa renunte la proiect, ci sunt dispusi sa accepte chiar interventia Guvernului (caz in care baza nu ar iesi de sub tutela statului), ba chiar implicarea unor privati.
In cadrul acestui proiect, rolul Aradului s-ar baza foarte mult pe oferta transportului de marfa (dat fiind Terminalul Cargo) si pe cursele care ar fi mai rentabile daca ar opera pe baza aradeana.
Aeroportul din Timisoara ar reprezenta insa ideea centrala a acestui proiect.
Timisorenii au condimentat deja proiectul cu infiintarea unui tren metropolitan care sa faca legatura intre Aeroportul Timisoara si Arad si care sa plece din cele doua orase la intervale de jumatate de ora.

Adriana Barbu - Observator

  • Locuitorii din Bulci au primit paine si apa minerala

Din cauza inundatiilor la Bulci se poate ajunge doar cu tractorulIzolati de apele Muresului care au inconjurat satul
Cei 145 de oameni care traiesc in Bulci si pacientii Sectiei TBC a Spitalului Municipal Arad, gazduita de castelul farniliei Mocioni din localitate, sunt de cateva zile izolati de restul lumii, dupa ce raul Mures si-a iesit din matca si a inundat aproximativ 1.100 de hectare de teren iar apele au inconjurat satul.
Drumul comunal 81 care leaga Bulciul de Tela este inundat pe o lungime de aproximativ 3,5 kilometri, marimea lamei de apa fiind pe alocuri de jumatate de metru.
Astfel, accesul in localitate se poate face doar cu tractorul iar autoritatile locale au decis sa suspende circulatia pe acest drum caruia chiar daca autoturismele de teren i-ar face fata, exista riscul accidentelor din cauza faptului ca pe anumite tronsoane, stratul de apa impiedica identificarea carosabilului, orientarea in teren fiind extrem de dificila.
Comitetul local pentru situatii de urgenta din comuna Bata a dispus asigurarea unui tractor si a unei remorci care sa transporte oamenii in si din Bulci si sa faca aprovizionarea populatiei, a pacientilor si cadrelor medicale din Sectia TBC, cu alimente si apa potabila.
Un prim astfel de transport a ajuns la Bulci vineri, dupa ce conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad a decis sa doneze locuitorilor 90 de baxuri de apa minerala.
Acestora li s-au adaugat alte 30 de baxuri de suc si apa minerala puse la dispozitie de omul de afaceri Radu Scorobete, presedinte al filialei PNL Lipova.
Bunurile au ajuns la destinatie sub supravegherea primarului din Bata, Ioan Popa, insotit in remorca tractorului de prefectul Cristian Stragea.
Reprezentantul Guvernului a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute zonele afectate de inundatii de pe Valea Muresului, verificand modul in care Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta isi fac treaba.
Cristian Stragea a declarat ca eforturile administratiei locale din Bata in sensul depasirii acestor momente sunt evidente si s-a aratat multumit de modul in care primarul Ioan Popa gestioneaza situatia creata.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula a fost prezent in zona afectata sambata, 8 aprilie, pentru a vedea la fata locului modul cum au fost afectati oamenii de inundatii.
Insotit seful sau de cabinet, Ciprian Luca si de consilierul judetean Ion Micurescu, Iosif Matula s-a deplasat pana in satul Bulci pentru a le duce localnicilor 400 de paini si cateva sute de litri de apa minerala.
Pre-sedintele Consiliului Judetean i-a asigurat pe edilul din Bata de sprijin pentru refacerea drumului comunal care leaga Bulciul de Tela, imediat dupa retragerea apelor, daca va fi necesar.
Pana cand oficialii vor putea verifica starea carosabilului pe DC 81, satul ramane insa izolat, cotele raului Mures fiind in stagnare dupa ce ieri au inregistrat din nou cresteri usoare.
Apele au inundat cel putin 1100 de hectare de teren in jurul localitatii, care desi este situata pe malul Muresului a fost inundata din partea opusa.
Acest lucru aparent ciudat se datoreaza revarsarilor inregistrate intr-o bucla a raului, situata la cativa kilometri departare.
Din cauza vitezei de curgere si a debitului foarte ridicat, Muresul si-a iesit din matca inundand terenurile agricole iar apele si-au croit drum printre localitatile Bulci si Tela.
Suprafata inundabila insumeaza peste 2700 de hectare amplasate pe partea stanga a Muresului, pana la intrarea in orasul Lipova.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Poeme nascute din dragoste

Revolutionarul Valentin Voicila isi aminteste de revolutia aradeana intr-un poem- Domnule Valentin Voicila ati fost liderul Revolutiei din decembrie '89 de la Arad. Iata aproape dupa 16 ani de la Revolutie mi-ati oferit un CD-R cu zece poeme in proza dedicate Eroilor Martiri ai Revolutiei de la Arad. Cum s-au nascut aceste poeme de o mare incarcatura emotionala si dramatica?
- Domnule Simandan, aceste poeme in proza s-au nascut din dragoste. Cred ca sunt vinovat pentru faptul ca nu m-am stiut manifesta sa spun: "Eu te iubesc pe tine!". Oamenii au murit, au plecat de langa mine si acum, pentru ca nu mai sunt, incerc sa raspund: "Te iubesc prin aceste poeme!". Este vorba de revolutionarii care au stat in decembrie '89, zi si noapte, alaturi de mine si au disparut in acele momente dramatice, dar si ulterior, in ultimii 16 ani, in mod misterios. Ma gandesc la Gruber Geza, ma gandesc la soferul meu Constantin Batrana, ma gandesc la Mihaita Ruja, ma gandesc la medicul Mircea Serban, ma gandesc la soferul Toth Sandor si chiar la cei doi generali - Nuta si Mihalea - care au murit atat de dramatic, pulverizati in elicopterul care a sarit in aer!
- Sunt poeme document?
- Eu nu am dorit sa scriu o carte despre acele zile, care sa fie un document despre Revolutia din decembrie '89 de la Arad. Am dat nenumarate interviuri despre cele intamplate in timpul revolutiei, inclusiv Dvs, care, impreuna cu documentele care sunt la Arhiva SRI, la Arhiva M.I., la Arhiva Armatei, precum si Raportul anchetei senatoriale de la Parlamentul Romaniei, prezinta cronica celor intamplate in decembrie '89 la Arad. Demersul meu este unul sentimental, emotional. Este vorba de o dragoste adanca in sufletul meu pentru cei care au fost alaturi de mine si parca le simt prezenta in continuare, desi au plecat in lumea de dincolo. Sunt oameni care m-au aparat in decembrie '89, care si-au pus vietile in pericol pentru mine, cum a fost soferul meu Constantin Batrana. Sunt oameni care au deranjat atunci foarte mult si au disparut si altii -coincidente stranii - au murit atat de0 misterios! Prin poemele mele in proza nu dau raspunsuri de genul "cine i-a omorat?", care inca pot naste conflicte majore. Eu vin, cu ciclul meu de poeme in proza sa constat moartea unor oameni pe care i-am iubit. Prin poemele mele las niste semne de intrebare pentru cei care vor veni dupa noi, cine i-a omorat? Evident, modul in care eu imi exprim dragostea fata de Eroii Martiri ai Aradului poate surprinde, pentru ca pana acum, timp de 16 ani, nu am reusit sa scriu. In momentul in care m-am apucat sa scriu am revazut aceste chipuri. I-am simtit langa mine. Le-am simtit respiratia. Am avut impresia ca pot din nou discuta cu ei!
- O intoarcere in timp!...
- Da, o intoarcere in timp, prin care traiesc anumite momente la dimensiunea emotionala a acelor zile, la dimensiunea dramatismului acelor zile. Am scris pana in prezent zece poeme de larga respiratie. Prin ele imi exprim dragostea fata de Eroii Martiri ai Aradului. Intrucat sunt actor, marturisesc ca in poemele scrise si-a pus amprenta si pregatirea mea profesionala, "dialogul" din interiorul acestor poeme reprezinta de fapt exercitiul meu personal, ca actor, la care s-a adaugat si dorinta mea de a scrie. Am considerat ca ma simt responsabil sa las o urma pe nisip,
care uneori poate fi modificata de vant. As dori ca aceasta urma lasata de Revolutia din decembrie '89 sa fie subliniata si prin poemele mele. Poemele mele in proza sunt imnuri de dragoste pentru cei care au fost si nu mai sunt, sunt un remember pentru cei care nu mai pot vorbi. Poate prin poemele mele vor ramane niste imagini vii in memoria contemporanilor. Ma simt responsabil pentru acest lucru. Este, totodata, o rugaciune si o ingenunchere din partea mea fata de cele doua orase martiri Timisoara si Arad. Ma asez in genunchi in fata cetatenilor celor doua orase, pentru ca ei reprezinta puterea care a determinat schimbarea dimensiunilor istorice in tara noastra.
- Unul dintre poeme se Intituleaza ,"Arad"...
- Da, un poem se numeste "Arad" si il inchin tuturor aradenilor care au luptat in decembrie '89 pentru libertate, pentru inlaturarea dictaturii comuniste.
- In momentul de fata poemele dvs. in proza se afla inregistrate pe CD-R. Ce urmeaza? Le veti publica intr-o carte?
- Domnule Simandan in prima faza as dori sa le prezint intr-un spatiu scenic, unde, impreuna cu 2-3 actori, sa evocam momentele dramatice din fiecare poem in parte. Pentru acest recital poetic eu vad un decor special, care sa vorbeasca despre decembrie '89, si un ecran pe care sa fie proiectate fotografiile Eroilor Martiri pe care-i prezentam. Aceasta ar fi o prima faza de valorificare a CD-R, mai aproape de teatru. In faza urmatoare, forma optima de concretizare a acestor poeme ar fi intr-o carte, ilustrata cu fotografii din timpul Revolutiei din decembrie '89, precum si cu unele intalniri pe care le-am avut cu o serie de oameni politici importanti din Germania si Italia.
In fine, alaturi de carte, doresc sa prezint si un CD-R, in lectura autorului, care are avantajul de-a imprima vocea celui care le-a scris, din dragoste pentru eroii Aradului, care nu mai sunt printre cei vii!
- Va multumesc!

Emil Simandan - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]