Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 10 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • ASTRA TRINITY – la un pas de inchidere!

Astra Trinity - un mamut industrial - se apropie de falimentDe aproximativ 5 ani, de cand americanii au achizitionat ASTRA, fosta fala a industriei grele din zona de vest a tarii… lucrurile nu merg OK. 
Dintr-o uzina care producea vagoane de marfa pentru piata romaneasca, dar vindea foarte bine si pe cea externa, au ramas mai mult halele, iar din peste 15.000 de angajati dinainte de 1990, mai lucreaza maximum 1300. 
Cei mai… pe faza angajati au plecat, care cu transfer, care la pensie, inca de prin noiembrie, pentru a nu-i prinde inchiderea uzinei – ce, cu siguranta, va fi anticipata de o concediere masiva, prefatata, de altfel, de decizia din decembrie, cand 100 de lucratori au fost disponibilizati, asa cum v-am informat si noi.
Concernul Trinity, cu sediul central in capitala statului Texas, la Dallas, nu poate fi, desigur, banuit de rea vointa (la genul acela de privatizare care a pus "pe butuci" Combinatul Chimic, AZOMA ori IMAR – ca sa ne limitam doar la cateva exemple locale – ne referim), nici macar de nepricepere, din moment ce restul afacerilor asemanatoare pe care le detin peste ocean le merg. 
Ceea ce a facut dintr-un colos industrial ce produce o marfa scumpa dar cat se poate de vandabila, o … IMM axata mai mult pe reparatii si (auto)intretinere, este reprezentat de lipsa contractelor. 
La nivel de marketing, ca in ultimii ani, ASTRA nu a stat niciodata mai prost. 
Iar acum, cu bilantul in fata, sta catastrofal!
Nu mai tarziu de astazi, Donald Crooke, managerul general al ASTRA TRINITY va… comparea in fata muncitorilor si va trebui sa isi pregateasca un discurs extrem de subtil si de convingator totodata, pentru a le explica ce are de gand sa faca cu fabrica. 
In decembrie, inainte de sarbatori, se pare ca a reusit sa infirme zvonurile cu privire la inchiderea totala a fabricii (din ratiuni ce tin de, evident diminuarea pierderilor), dar acum angajatii e sigur ca nu se vor multumi cu... angajamente verbale! 
Sageata Albastra ar putea fi produsa si la Astra Trinity Liderul sindical Ionel Rusu a auzit, la randu-i, toate zvonurile care circula privitor la inchiderea / vanzarea uzinei, dar nu se socoteste in masura sa confirme mai mult decat ca "da, muncitorii nu traverseaza cele mai fericite zile ale carierei lor. Domnul Crooke vine maine (azi – n.n.) si cu siguranta le va explica pana unde se poate merge cu presupozitiile. Noi am inceput lucrul astazi, si va pot spune ca traversam o criza acuta de comenzi. In decembrie am avut o intalnire cu directorul pe Europa, in care am discutat despre informatia cu privire la vanzarea fabricii. O firma – nu ne-a spus care – si-a depus oferta, dar la acea intalnire, cel putin, am fost asigurati ca fabrica nu se va vinde si, cu atat mai putin, se va inchide! Din punctul meu de vedere, solutia inchiderii ar fi cea mai proasta cu putinta, pentru ca e inadmisibil sa nu poti sa vinzi ceva ce produce o marfa aproape fara concurenta pe piata europeana!"
Va spunem noi care este firma: e vorba de grupul de firme ASTRA – ARIS, aradenii care, intre altele produc celebra "sageata albastra" si care au achizitionat, relativ recent, toate activele, pasivele, si, din pacate, datoriile fostului "mamut" Fabrica de Strunguri. 
Managerul general Valer Blidar era in Sri Lanka, cu prilejul unor contracte despre care a promis ca ne va informa la momentul potrivit, dar a fost in masura sa confirme ca "in decembrie am stat de vorba cu Donald Crooke si i-am facut o oferta. Nu as zice nu, daca as fi invitat sa negociem un pret, desigur, ASTRA interesandu-ma."
Cert e ca, vorba aceluiasi Ionel Rusu, facadu-se purtator de cuvant al majoritatii, "noi avem nevoie, in primul rand, de cineva care sa aduca contracte. Altfel, la fel ca de 5 ani incoace, vom sta sub presiunea acestei… condamnari."
Si va mai putem da o "bomba"
Serviciul Roman de Informatii cerceteaza informatia cu privire la faptul ca americanii au de gand sa vanda – cui or vinde – fabrica printr-un off-shore din indepartata si insolit-insorita Malaezie. 
Astfel, s-ar evita, printr-un truc - s-o subliniem, imoral dar nu ilegal! - platile catre stat, nu tocmai modeste.

Lucian Valeriu - Observator

  • Activitatea Prefecturii, la transparenta - Un plus de dotare si confort

Activitatea Prefecturii a fost verificataServiciul Financiar, Resurse Umane si Administrativ este cel asupra caruia ne oprim astazi in prezentarea bilantului de activitate al Prefecturii, pe anul 2005. 
Vom afla, astfel, date referitoare la cheltuielile de personal, cheltuielile materiale si cheltuielile de capital efectuate de Prefectura Arad, in cursul anului trecut.
Reparatii capitale de aproape 2 miliarde lei vechi
Fata de anul 2004, cheltuielile de personal au crescut cu 195.000 RON, respectiv cu 22%, achitandu-se integral majorarile legale precum si toate obligatiile fata de bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale. 
In privinta cheltuilelilor materiale si servicii, s-a inregistrat o crestere cu 11% fata de anul 2004, crestere datorata, in principal, majorarii preturilor la carburanti si utilitati (energie electrica, termica, apa-canal etc.)
La capitolul "reparatii capitale" este de amintit executarea unor lucrari in valoare de 181.000 RON (1,81 miliarde lei vechi), dupa cum urmeaza: 
-  Reparatii Cabinet si Secretariat Prefect - 20.000 RON; 
- Reparatii Sala Rotonda - 29.000 RON; 
- Reparatii coridoare, grupuri sociale - 95.000 RON;
- Reparatii instalatii electrice, telefoane, calculatoare - 37.000 RON;
"De asemenea, in conformitate cu prevederile Legii 212/2002 privind achizitiile publice, institutia noastra a organizat licitatii - procedura selectie de oferte - pentru toate bunurile si serviciile care au depasit 2.000 euro, in mod deosebit la reparatii, carburanti, servicii de curatenie, rechizite etc., acestea fiind raportate lunar la Ministerul de Finante" - spune Gheorghe Bistrean, seful Serviciului Financiar, Resurse Umane si Administrativ.
Baza tehnico-materiala - imbunatatita
In ceea ce priveste cheltuielile de capital, mentionam ca Prefectura Arad a achizitionat, anul trecut, bunuri in valoare de 30.000 RON. 
Este vorba despre: 
1. trei laptop-uri care au costat 11.000 RON; 
2. doua copiatoare a caror valoare s-a ridicat la 8.600 RON; 
3. Un videoproiector de 6.400 RON; 
4. un sistem de eliberare numere de ordine al crui pret este de 4.000 RON.
"Pentru anul 2006, principalele atributii ale Compartimentului financiar se refera la: 
- Implementarea noului plan de conturi anglo-saxon; 
- Incadrarea cu strictete in bugetul pe anul 2006 si in normativele legate de cheltuieli (carburanti, telefoane, protocol etc.); 
- Finalizarea lucrdrilor de reparatii capitale la sediul institutiei; 
- Asigurarea bazei tehnico-materiale pentru serviciile publice comunitare din subordinea institutiei noastre, ca urmare a schimbarii sediului acestora"
- conchide Gheorghe Bistrean.
 Realizarea acestor deziderate este direct dependenta de banii pe care Bucurestiul ii va aloca Prefecturii aradene, stiut fiind faptul ca veniturile pe care Prefectura le realizeaza se duc exclusiv la bugetul de stat. 
lar inapoi, la Arad - practica a demonstrat-o - se mai Intorc doar o parte din banii... aradenilor!

Diana Dutu - Adevarul

  • Falsificator de valuta 

Politistii aradeni au descoperit un falsificator de valutaUn falsificator de bani a fost prins de politistii aradeni. 
Barbatul a intrat in vizorul politistilor dupa ca a platit un ceas de mana cu bani falsi. 
Politistii i-au perchezitionat locuinta si au gasit, 90 de bancnote de 50 de dolari, in total aproape 4.000 de dolari falsi. 
Barbatul a fost prezentat astazi instantei de judecata. 
Barbatul a cumparat un ceas si l-a platit cu 250 de dolari falsi. 
Atunci a intrat in atentia politistilor care, i-au perchezitionat casa. 
Mii de dolari contrafacuti, in total 90 de bancnote de 50 de dolari, unitatea centrala a unui calculator si copiatorul multifuncitonal. 
Barbatul a fost retinut de in arestul Politiei aradene si prezentat, astazi, Parchetului de pe langa tribunalul Arad cu propunerea de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunilor de falsificare de moneda si punere in circulatie. 
Tanarul de 30 de ani risca pana la 7 ani de inchisoare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Pana de caldura la Scoala Speciala din Siria

Scoala Speciala din Siria a ramas fara incalzireIn prima zi de scoala, elevii Scolii Speciale din Siria au jucat "Baba Oarba" de voie, de nevoie, pentru ca noua centrala termica, ce ieri ar fi trebuit pusa in functiune, nu a pornit. 
Ca sa nu inghete de frig in salile de clasa, copiii au stat toata dimineata in clubul scolii- supravegheati de dascali. 
Cum aici nu sunt banci, iar cursurile nu puteau fi tinute deodata cu toti elevii de clasele I - VIII, profesorii nu au avut ce face decat sa-i lase pe copii sa se joace.
Pentru ca fosta centrala termica a scolii era prea veche si risca sa nu mai fie autorizata, Consiliul Judetean a finantat cu un miliard de lei inlocuirea cazanului. 
Numai ca ieri dimineata, cand au vrut sa o porneasca, angajatii scolii si-au dat seama ca centrala nu functioneaza. 
Cele 13 sali de clasa erau atat de reci incat Inspectoratul Scolar Judetean Arad a decis ca toate cursurile trebuie sa fie suspendate. 
"Este mai dificil, ca am ramas fara caldura. Nu avem ce face din cauza faptului ca toate clasele sunt inchise. Nu putem sa-i tinem pe acesti copii in frig, la zero grade. Facem jocuri de atentie si de miscare pentru a le capta interesul", a declarat Liviu Borlea, profesorul de educatie fizica.
Scoala functioneaza in regim de internat, iar copiii nu au putut fi trimisi acasa. 
"Nu este foarte usor pentru ca acesti copii au probleme mentale si ei percep ceea ce li se spune cu foarte mare dificultate. Trebuie sa te apropii de ei, trebuie sa-i cunosti. Aici este o problema deosebita pentru ca nu avem spatiu pentru fiecare copii. Ar trebui sa se lucreze cu maxim opt copii odata, nu la gramada", a declarat psihologul Viorica Chereches. 
"Ar fi trebuit sa tin ora, dar nu pot din cauza frigului. Nu va fi o problema sa recuperez materia", a declarat profesorul de romana, Anca Mihut.
Directorul scolii spera ca in cateva zile centrala sa poata fi pornita. 
"De vina se pare ca este o pompa de recirculare care nu face fata la reteaua de incalzire a scolii. Aceasta a fost comandata si trebuie adusa din strainatate pentru ca in Romania nu exista", a declarat Vasile Elekes, directorul Scolii Speciale din Siria. 
Pana cand centrala termica va fi reparata, elevii Scolii Speciale din Siria vor ramane in vacanta fortata.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Tigri hraniti in vama

Tigri care vor ajunge la Circul Globus au fost hraniti in vamaPrin Punctul de Trecere a Frontierei din Nadlac au intrat in tara 11 tigri albi siberieni, care trebuie sa ajunga la Bucuresti.
Animalele au fost imbarcate la Paris in doua autotrenuri cu remorca in cursul zilei de joi.
Ele erau extenuate dupa ce au parcurs peste 2000 de kilometri in doua zile si jumatate.
Drept urmare, transportatorii au hotarat sa stationeze opt ore in terminalul Vamii Nadlac, pentru ca tigrii sa poata fi hraniti si sa se poata odihni.
Fiecare animal consuma sapte kilograme de carne pe zi.
Dresoarea Suzan Lasey, impreuna cu cei 11 tigri albi siberieni au fost invitati de catre Circul Globus sa vina in Romania pentru a sustine mai multe spectacole timp de trei luni.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]