Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 9 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Ne parasesc leii

Banii vechi au zilele numarateIn 1 decembrie apare bancnota de 200 iar in doua luni dispar toti leii cu coada lunga. 
Inca doua luni vor mai avea putere circulatorie leii cu multe zerouri. 
De la 31 decembrie conform legii denominarii acestia vor fi scosi din circulatie si vor putea fi schimbati o perioada nelimitata de timp doar la sucursalele Bancii Nationale.
Potrivit BNR in acest moment 80% din numerarul aflat in circulatie este in moneda noua. 
Aceasta deoarece din iunie BNR a pus in circulatie doar moneda noua iar din octombrie bancnotele din veche emisiune nu au mai fost puse in circulatie, cererile de numerar ale bancilor fiind satisfacute doar in moneda noua.
Bancnota de 200
La 1 decembrie iese pe piata si bancnota de 200 lei care va avea pe avers portretul lui Lucian Blaga simpe cealalta fata imaginea statuetei neolitice "Ganditorul de la Hamangia".

D. S. - Adevarul

  • Un politist si trei reprezentanti ai lumii interlope, arestati in aceeasi cauza

Suspectii au fost ridicati de politiePatru cunoscuti membri ai lumii interlope au fost arestati in data de 7 noiembrie in baza unor dosare instrumentate de lucratori ai DIICOT, in colaborare cu politisti din cadrul IPJ Arad.
Este vorba despre Milicici Dolimar, zis Doly, in varsta de 30 de ani, Costea Flavius, de 31 de ani, Flutur Mihai, zis Michelle, de 37 de ani si Nicolae Sas, in varsta de 46 de ani. 
Acesta din urma este politist si lucreaza la departarnentul resurse umane din cadrul politiei judetului Arad, insa in perioada in care s-au comis infractiunile pentru care este cercetat, Sas era angajat al compartimentului judiciar.
Conform rechizitoriului intocmit, cei patru sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire si aderare la un grup infractional organizat, asociere in vederea comiterii de infractiuni, lipsire de libertate, santaj, talharie si violare de domiciliu. 
Procurorul Codrin Miron din cadrul DIICOT, a precizat ca majoritatea faptelor pentru care sunt cercetati cei patru, au fost comise in perioada 1998 -2002.
Mai mult decat atat, in cazul Sas Nicolae, au existat suspiciuni inca din anul 1998, acesta fiind atunci cercetat, iar dosarul sau fiind transmis la Parchetul Militar Timisoara unde s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Procurorii si politisti au precizat ca apararad noi date in acest caz, s-a reluat cercetarea lui Sas si astfel acesta a fost arestat.
Ieri, Tribunalul Arad a emis pe numele celor patru mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. 
In cauza mai sunt cercetate inca cinci persoane, dintre care doua in stare de libertate, altele doua sustragandu-se urmaririi penale.
Concret, procurorul Codrin Miron si seful UP Arad, subcomisai Ioan Dascalu, au povestit presei aradene ca aceasta grupare a sechestrat de-a lungul timpului, la comanda, mai multe persoane pe care le-au torturat, amenintat si santajat in vederea obtinerii unor marturii sau a unor bunuri. 
"Faptele pe care acest grup le-a savarsit sunt de o cruzime greu de imaginat. Parte din victimele lor au fost nevoite de frica sa se mute din Arad sau chiar din tara. Multi dintre ei au necesitat zile intregi de spitalizare, au suferit traume psihice sau li s-a diminuat acuitatea vizuala in urma torturilor la care au fost supusi", au sustinut cei doi.
Acestia au mai precizat ca la dosar exista din acest motiv foarte multe declaratii ale unor martori sub acoperire, care de frica, refuza sa-si decline identitatea.
In plus, Codrin Miron a mai subliniat ca cei patru au fost arestati "extrem de elegant", fiind adusi la parchet sub pretextul unor simple citatii. 
Acestia s-au prezentat si apoi li s-au aratat si executat mandatele de arestare.
Procurorul DIICOT a mai sustinut ca unul dintre efectele acestor arestari este acela ca din informatiile pe care le detin anchetatorii, alti membrii ai lumii interlope aradene care se afla in vizorul lor, au parasit deja tara, sau se pregatesc sa faca acest lucru. 
Din pacate insa acestia nu pot fi opriti la fron-tiera, deoarece dosarele lor nu sunt finalizate.

C. A . - Informatia Aradului

  • Autostrada in Banat, abia din deceniul viitor

Lucrarile la autostrada sunt asteptate cu nerabdarePrima autostrada care va trece prin Regiunea de Vest va fi operabila in anul 2012 daca planul existent va fi respectat.
Aceasta este cea mai optimista previziune. 
Costul total estimat al autostrazii de pe coridorul IV european, de la Nadlac la Constanta, este de peste 4,8 miliarde de euro.
Intregul proiect este impartit in 17 tronsoane, cinci dintre acestea fiind de interes pentru regiunea noastra. 
Ele ne leaga la Nadlac de reteaua maghiara de autostrazi, ultimul tronson din regiune legand Deva de Orastie. 
Perioada de executie a proiectului se incheie in 2012.
Legatura cu Europa, gata in sase ani
Primul tronson din portiunea care trece prin regiunea noastra va fi inceput in 2008, conform operatiunii planificate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (ANADNR). 
Este vorba de portiunea Nadlac – Arad in lungime de 38 de kilometri. 
Valoarea estimata a proiectului, in planul de operatiuni al ANADNR, este de 147,44 milioane de euro. 
Planurile companiei de drumuri sunt sa asigure finantarea pentru acest tronson prin fonduri de coeziune dar cu o contributie de la bugetul de stat.
Se estimeaza ca vor fi atrase 125,32 de milioane de euro din fonduri europene ISPA si ca Guvernul Romaniei va asigura 22,21 de milioane de euro. 
Momentan, Guvernul nu are insa garantii ca finantarea europeana va veni pentru acest tronson.
Conform unui document semnat de Virgil Icleanu, director general adjunct al ANADNR, in august 2004 s-a inaintat Comisiei Europene cererea de finantare. In noiembrie 2005, CE a semnat memorandumul de finantare dar acesta nu a fost semnat de Guvernul Romaniei.
Arad-Timisoara, gata in trei ani
Anul 2009 este anul in care se preconizeaza finalizarea autostrazii pe portiunea Arad - Timisoara. 
Tronsonul acesta este planificat sa aiba o lungime de 49 de kilometri, valoarea lucrarilor fiind estimata la 270 de milioane de euro.
Si pentru acest tronson se doreste asigurarea finantarii in mare parte din fonduri externe. 
Astfel, 200 de milioane de euro ar urma sa fie obtinuti printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI), urmand ca Guvernul sa asigure restul de 70 de milioane.
Proiectul acesta cuprinde o autostrada cu doua benzi pe sens si ocolirea municipiului Arad, care este de 11 kilometri. 
Pentru acest tronson, serviciile de consultanta sunt in derulare, fiind finalizat studiul de fezabilitate. 
Contractul de proiectare a fost semnat in februarie 2006. Lucrarile de constructie vor incepe in 2007.
Timisoara – Lugoj, finantat cu imprumut BEI
Si tronsonul dintre Timisoara si Lugoj ar urma sa fie finantat in mare parte tot cu un imprumut BEI. 
Valoarea estimata a acestui tronson este de 124 de milioane de euro, din care 93 de milioane sunt incluse intr-un contract de finantare iar 31 de milioane sunt contributie de la bugetul de stat.
Contractul de consultanta si proiectare a fost semnat in februarie 2006. 
Lucrarile vor incepe in 2008, iar finalizarea este planificata in 2011. 
Cel mai scump tronson din regiunea noastra este cel dintre Lugoj si Deva, care este si cel mai lung.
Cei 91 de kilometri de autostrada vor costa aproximativ 638 de milioane de euro. 
Proiectul urmeaza a fi finantat din fonduri ISPA cu 342 de milioane, alte 200 de milioane dorindu-se a fi atrase din fonduri de coeziune. 
Din bugetul de stat urmeaza a fi asigurate 95,7 milioane de euro.
In august 2004, s-a transmis Comisiei Europene cererea de finantare pentru angajarea asistentei tehnice si in scopul revizuirii studiului de fezabilitate, elaborarea studiului de impact asupra mediului a proiectului tehnic si a documentatiei de licitatie pentru lucrari. 
Daca se va respecta calendarul propus pentru acest tronson, lucrarile vor incepe in 2009 si se vor finaliza in 2011. 
Deva-Orastie, cea mai avansata situatie
Cele mai avansate operatiuni pregatitoare pentru construirea efectiva, din tot traseul autostrazii prin Regiunea Vest, sunt in zona Deva, pe tronsonul catre Orastie.
Aici s-au cumparat deja aproape toate terenurile peste care va trece autostrada. 
Acest tronson are 32,8 kilometri, valoarea eligibila a lucrarilor fiind de 130,9 milioane de euro. 
Pentru acest tronson licitatia pentru constructor se va demara in ianuarie 2007. 
Finantarea este asigurata din fonduri ISPA in valoare de 98,18, alte 32,7 milioane fiind asigurate din bugetul de stat. 
Lucrarile ar trebui finalizate in 2010.
Estimari
Termene si costuri de constructie 
Nadlac – Arad
2008 – 2012 - 147,4 milioane euro
Arad – Timisoara
2007 – 2009 - 270 milioane euro
Timisoara – Lugoj
2008 – 2011 - 124 de milioane euro
Lugoj – Deva
2009 – 2012 - 638 milioane euro
Deva – Orastie
2007 – 2010 - 130,9 milioane de euro

Malin Bot - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Mihai Takacs ne face cadouri!.. de ziua sa onomastica!

Mihai Takacs a vernisat o noua expozitieIn spatiul stramt dar primitor al propriei galerii, de pe Blaga, 3, artistul plastic cu cel mai cald si sincer public din Arad, Mihai Takacs, a vernisat ieri o expozitie tematica pe care a botezat-o "Palma de Mallorca la Arad".
In ziua sa de nume, fermecatorul pictor ne... farmeca cu peisajele sale impresioniste, aducandu-ne ipostaze si propunandu-ne meditatii emotionante din zone cu plaje etern insorite, in care, atunci cand te duci, iti impui sa fii fericit...

Lucian Valeriu - Observator

  • In sferele inalte ale muzicii

Dirijorul Dorin Frandes la una din repetitiile filarmonicii aradeneIn concertul saptamanii trecute, concert dirijat de Dorin Frandes, am avut ocazia de a audia o lucrare romaneasca.
Este vorba de o creatie a anului 1950, "Trei dansuri romanesti", semnata Theodor Rogalski, prima inscrisa in "tabloul" anului respectiv faurit de W.G.Berger in vasta sa lucrare, "Muzica simfonica".
El alatura creatii ale unor: Sabin Dragoi, Paul Constantinescu, Iuliu Muresianu, Sigismund Toduta, Martian Negrea, Th. Grigoriu, Dimitrie Cuclin etc.
Aceste partituri confirma enuntul statutului Societatii Compozitorilor Romani infiintata in 1920 si comunizata in 1949: "dezvoltarea si expansiunea muzicii romanesti".
Insasi abordarea Dansurilor lui Rogalski, inscrie pe artistii aradeni pe fagasul progresului muzicii autohtone.
Accesibiliatea celor trei parti: Joc din Ardeal, Gaida, Hora din Muntenia, realizata prin insusi apelul autorului la inspiratia folclorica, a fost accentuata de daruirea cu care orchestra condusa de Dorin Frandes a talmacit avantul partilor extreme, interiorizarea si energia stapanita a dansurilor aromane din cea mediana, cu atmosfera ei atat de caracteristica.
Ca mai totdeauna, de 55 de ani incoace lucrarea a avut priza si de data aceasta la publicul aradean.
"Concertul in mi minor pentru pian si orchestra nr. 1", lucrare de tinerete a lui Frederic Chopin, in interpretarea tinerei pianiste coreene Jennifer Lim, a transmis publicului energia primei teme si farmecul poetic al celei secunde, care emana sentimente de durere dar si de mangaietoare nadejde.
Sa nu uitam ca acest concert a fost compus sub impresia luptelor de eliberare a Poloniei (1830), care l-au preocupat in mod deosebit pe Chopin.
Celei de-a doua parti, solista si orchestra i-au exploatat bogatele posibilitati expresive, creand o atmosfera visatoare, duioasa, plina de nostalgie, conforma cu titulatura partii, "Romanta".
Prospetimea si ealnul degajat de a treia miscare, bogatele groderii sonore ce s-au incadrat perfect discursului de ansamblu, au cucerit pe aradeni.
Pentru implinirea unei manifestari care sa dea satisfactii depline, dr. Dorin Frandes a ales pentru incheiere Simfonia a III-a "Scotiana" opus 56 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, schitata prin 1830 si definitivata in 1842, rod al unor permanente tendinte de innoire a limbajului simfonic.
"Scotiana" sau altfel numita, "Victoria" (fiind dedicata tinerei, pe atunci, Regina Victoria a Angliei), a prins viata ca un tot al caror parti se interconditioneaza, dand impresia unui flux sonor firesc si tot odata mereu surprinzator.
De la tema introducerii cu caracter de balada la ritmurile incisive ale primei miscari, apoi revenirea modificata a introducerii, urmate de partea secunda, Vivace, cu caracter de pastorala si sugerarea unui cadru sarbatoresc, continuate de Adagio-ul conflictual, caruia nu-i lipseste lirismul, terminand cu complexul final, cu caracter de sinteza, cu atmosfera sa dansanta, emanand energie, incredere, aceasta lume sonora plina de culoare nu putea decat sa dea satisfactii depline publicului, care s-a manifestat ca atare, aplaudand frenetic pe interpreti.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
CONCERTUL SIMFONIC - WOLFGANG AMADEUS MOZART
Din 9 Noembrie va fi dirijat de Horst Hans Baecker din Germania
In programul serii vor pute fi ascultate:
Gran partita (Serenada in Si bemol major) – prima auditie
Simfonia nr. 40 in sol minor k 550


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]