Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 9 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Mii de pelerini la Manastirea Radna

De Nasterea Maicii Domnului mii de pelerini se roaga la Manastirea Maria RadnaMii de credinciosi catolici din  partea de vest a tarii, dar si din Austria, Germania si Ungaria au participat, ieri, la slujbele oficiate la Manastirea de la Radna, judetul Arad, cu ocazia Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului. 
Multi dintre credinciosi au ajuns la manastire inca de joi si au participat in cursul noptii la slujbe. 
Vineri dimineata, oamenii s-au impartit in grupuri si au refacut Drumul Crucii, iar pe traseu s-au oprit sa caute, potrivit traditiei, fructele unui copac, despre care credinciosii spun ca simbolizeaza lacrimile Maicii Domnului. 
In trecut, grupuri organizate, strabateau pe jos, distante remarcabile, unii dintre pelerini venind din localitati din judetul Timis pejos, peste dealuri, pana la Radna. 
Grupurile de pelerini au purtat cu ei in Procesiune crucea Mantuitorului,  si steaguri bisericesti si au asistat la slujbele oficiate in mai multe limbi (romana, maghiara, germana, sarba, slovaca, bulgara) de mai multi preoti veniti special pentru acest mare eveniment. 
In spatele manastirii se afla Dealul Crucii, iar legendele spun ca pe acest deal, cei care au multa credinta in suflet pot gasi, numai in aceasta zi de sarbatoare, asa-numitele "lacrimi ale Maicii Domnului"
Acestea sunt niste fructe mici, de dimensiunile boabelor de mazare, iar cei care le culeg spun ca tot timpul anului vor avea parte de noroc. 
Potrivit legendelor, dealul pe care se afla manastirea a fost la inceput un loc folosit pentru cultivarea vitei de vie. 
Manastirea franciscana de la Radna poarta hramul Maicii Domnului, iar in fiecare an la data de 8 septembrie ea devine neincapatoare din cauza mii lor de pelerini care se aduna din toata tara.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Auzul copiilor - masurat dupa nastere

Dr Ioan Teodor Marcea a facut donatia catre Spitalul MaternSpitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie din Arad este dotat cu un aparat de screening auditiv (de ultima generatie) pentru testarea sensibilitatii auditive a nou-nascutilor. Echipamentul a fost donat de Clubul "Lions" din Germania. Valoarea sa: 2.777 de euro
"Este o suma foarte mare pentru noi. N-am fi putut accede la acest aparat daca nu ar fi existat aceasta donatie" - subliniaza dr. Doina Teodorescu, sefa Sectiei neonatologie.
Cel care a predat echipamentul conducerii Maternitatii aradene a fost dr. Ioan Teodor Marcea, un roman din Chisineu Cris care traieste de 32 de ani in Germania si, in prezent, este director medical al Clinicii de psihiatrie si psihoterapie din Marienborn. Si membru al Clubului "Lions". 
"Ajuta-l pe cel caruia, fara vina lui, ii merge mai rau decat tie" - acesta este unul din principiile clubului si, pornind de la el, nemtii au derulat mai multe proiecte de ordin social (in valoare totala de 30.000 de euro) cu Clubul «Lions» din Arad. 
Donatia de astazi este rodul unui spectacol caritabil organizat la initiativa unei logopede germane placut surprinsa de Romania. 
Ea stia ca dotarea maternitatilor cu un asemenea echipament este problematica si in Germania, deci ar fi binevenita si in Romania.
Neinvaziv si cu rezultate imediate
"Echipamentul acesta de depistare a hipoacuziei este descoperit din 1964. Americanii l-au introdus in toate maternitatile. In Europa, de-abia in anul 2000 a fost subliniata importanta depistarii precoce a hipoacuziei, iar tarile dezvoltate au devenit imediat preocupate de screening-ul auditiv. In Romania, Ministerul Sanatatii a inceput sa acorde importanta cuvenita depistarii hipoacuziei in urma cu doi ani, cand cateva centre de excelenta din tara au fost dotate cu acest echipament. Scopul este acela de a depista deficienta pana la trei luni, iar pana la sase luni sa se si purceada la tratament" - explica dr. Doina Teodorescu.
Directorul Spitalului Matern dr. Cornea multumeste pentru importanta donatie Testarea cu aparatul de screening auditiv nu necesita sedarea copilului si nici nu este nevoie de o camera speciala pentru a se realiza. 
Aparatul trebuie folosit in conditii de liniste, de obicei dupa ce nou-nascutul mananca. 
Echipamentul e dirijat electronic si are o mica sonda care se introduce in urechea copilului, apoi aparatul lucreaza singur, prin microprocesoarele cu care este dotat, si ofera imediat rezultatul. Nu este deloc invaziv sau traumatic pentru copil.
Mostenirea genetica - principala cauza a hipoacuziei
Cu toate ca nu s-a numarat intre cele cateva centre de excelenta dotate de minister, Spitalul Matern din Arad a folosit - cu titlu de imprumut, de la Cluj - un asemenea echipament. 
Initiativa i-a apartinut dr. Teodorescu, insa cea care s-a ocupat indeaproape de testarea nou-nascutilor a fost dr. Angelica Filimon. 
Aceasta isi pregateste lucrarea de doctorat tocmai pe tema depistarii hipoacuziei la nou-nascuti.
Lotul de studiu al dr. Filimon a cuprins 800 de nou-nascuti "cu risc", adica acei nou-nascuti care dupa nastere au fost la "Terapie Intensiva". Incidenta copiilor depistati cu hipoacuzie a "iesit" semnificativ mai mare decat cea care apare in literatura de specialitate. 
84 din cei 800 de copii, adica peste 10%!, aveau probleme de auz, in timp ce literatura de specialitate indica un procent de doar 2-4% in randul acestora. 
"Una dintre cauzele principale care determina deficitul de auz este cauza genetica, mostenirea. La aproximativ jumatate dintre cei depistati cu hipoacuzie, am identificat aceasta cauza" - spune dr. Filimon.
Ramane ca studiile viitoare, efectuate pe toti nou-nascutii - nu doar pe cei "cu risc" -, sa ofere informatii mai detaliate despre problema hipoacuziei la nivelul nou-nascutilor din Arad.

D.D. - Adevarul

  • Glasul rotilor de tren e o spaga cu suspine…

In trenurile pe ruta Arad-Brad numerosi calatorii nu au unde sa isi cumpere bilete"Nasii" si inspectorul de bilete au format o echipa dibace in strangerea de venituri extra-salariale de pe urma navetistilor fara bilet de voiaj. 
Echipa Observator aradean a testat, pe pielea ei, viata de navetist, plecand in documentare dintr-o gara uitata de… CFR
Pe ruta feroviara ce leaga localitatile Brad si Arad, folclorul spune ca exista un desmat in privinta conductorilor de tren care iau spaga de la calatorii fara permis de voiaj. 
Pentru a vedea concret situatia, am plecat intr-o documentare jurnalistica in data de 03.09.2006, urcandu-ma in trenul personal 3128 din gara Baia de Cris, judetul Hunedoara. 
Ca in multe gari de pe acest traseu, nu a existat ghiseu de unde sa imi procur actul de calatorie. 
Oricum nu aveam de gand sa cumpar bilet, deoarece vroiam sa testez reactia conductorului de tren dintr-o astfel de ipostaza – cea a calatorului fara nici un fel de legitimatie de calatorie asupra lui. 
Trenul apare in statie la ora 14.31 si, cu cateva emotii, ma urc intr-unul dintre vagoanele rezervate clasei a 2-a. 
Nici nu am reusit sa imi asez bagajele in compartimentul vagonului cand apare un individ care, spre marea mea sansa profesionala, s-a dovedit a fi un inspector de bilete cu grad superior fata de "nasii" de pe tren. 
Respectuos la prima vedere, ma intreaba "biletul sau legitimatia dumneavoastra de calatorie", ii raspund pe acelasi ton ca nu am nici un fel de tichet de calatorie. 
In urmatorul moment isi schimba atitudinea si, ofensiv, imi spune "pai cum de nu ai… stii ca pot sa iti aplic o amenda!?". 
Ma impacientez putin si ii explic ca nu am avut de unde sa imi cumpar legitimatie de calatorie. 
Nedumerit, inspectorul il ia la intrebari pe conductorul de tren care ii confirma cele spuse de mine. 
Pretul unui tichet din Baia de Cris pana la Arad costa 106.000 de lei vechi daca il iei in conditii normale, mai exact daca soliciti actul de voiaj de la conductor, altfel risti sa-l iei la un pret cu suprataxa, bani care ii pregatisem pentru a-l cumpara. 
Spre surprinderea mea, misteriosul stab al CFR-ului, putin dezorganizat in limbaj de data aceasta, imi spune "stai pe-aci ca vin eu mai incolo si o rezolvam noi cumva"
Urmeaza cateva minute in care conductorul trenului si inspectorul isi fac simtita prezenta si in alte compartimente ale trenului, impartind bilete cu suprataxa calatorilor ce nu detineau permis de calatorie. 
Revoltati, cativa navetisti incearca sa ii explice inspectorului ca nu au avut de unde sa cumpere legitimatii de calatorie deoarece garile de unde s-au urcat in tren sunt demult desfiintate. 
Agitat, inspectorul spune ca " nu ii treaba mea ca nu aveti bilete, trebuia sa mergeti la conductor si sa ii cereti tichetele cu care puteti calatori". 
Unul dintre vecinii mei de compartiment ii da o replica "pai ganditi-va ca sunt gari unde se urca peste 20 de calatori, cum ar arata acestia tabarand peste conductor pentru a le da actul de calatorie...?"
Ingrijorat, inspectorul de bilete pleaca cu pasi grabiti spre un alt vagon al trenului. 
Dupa circa un ceas de asteptare, conductorul trenului, degajat, vine in compartimentul meu si m-i se adreseaza "am vorbit eu cu sefu' si ii bine, o zis sa imi dai mie banii de…stii tu…", la care eu ii spun "bine, sper ca nu voi avea probleme", multumit, conductorul pleaca cu cei 100.000 de lei pe care 
i-am dat fara sa primesc permisul de calatorie, spunandu-mi "stai linistit ca nu mai vine nici un control, doar pe tren ii sefu', altii nu mai vin"
Numele inspectorului l-am aflat de la acelasi conductor, care de altfel era necajit ca isi imparte "cascavalul" din acea zi cu tovarasul Mal Liviu, inspector care ar trebui sa instaureze teroare printre conductorii care nu emit bilete de calatorie, conform legilor in vigoare.

Iulian Simon - Observator

  • Santier in Arad

Strada Voinicilor este inca un imens santier - Virtual Arad News (c)2006Primarul Gheorghe Falca a facut publica lista santierelor din Arad pe care institutia le gestioneaza (le-a comandat si le plateste din bugetul local)
Motivul prezentarii a fost legat de faptul ca, in general, "putini oameni vad toate investitiile pe care le facem in Arad, dar, daca le luam pe fiecare in parte, se vede ca in Arad lucrurile se misca, ca se petrec schimbari majore".
Potrivit edilului, in momentul de fata, in intreg municipiul, se lucreaza pe 46 de santiere, valoarea totala a investitiilor fiind de peste 500 de miliarde de lei.
Cu exceptia a doua lucrari (cea legata de Canalul Morilor si cea de reabilitare a strazilor din Alfa), toate celelalte 44 de santiere se vor inchide, potrivit primarului Falca, in acest an.
De saptamana viitoare, vor fi deschise inca patru santiere.
Este vorba de alimentarea cu apa in Alfa, de o lucrare la retelele de apa in Fortuna, de introducerea utilitatilor in Zona Industriala Zadareni si de reabilitarea punctelor termice din Vlaicu.
Anul viitor vor incepe insa adevaratele santiere, daca ar fi sa amintim de lucrarea pe creditul BERD si de cea de canalizare a cartierelor Sanicolaul Mic, Bujac si Gai.
Lucrarile prezentate de primar se refera la investitiile in scoli si terenuri de sport, la canalizare, la utilitatile pentru blocurile ANL, amenajarea blocului social din Sanicolaul Mic, asfaltarea si reabilitarea unor strazi.

A.B. - Adevarul

  • UTA, o echipa respectata

Antrenorul echipei UTA - Lacatus incearca sa isi mobilizeze echipa"Batrana Doamna" a plecat aseara spre Bucuresti, unde va sustine duminica partida de campionat cu Dinamo.
Aradenii vor avea posibilitatea sa efectueze doua antrenamente in nocturna, pentru a se familiariza cu conditiile de la ora partidei.
"Un adversar valoros si o astfel de ambianta iti ofera ca jucator o pofta mare de joc", a spus Lacatus, incercand sa isi mobilizeze echipa, pe care o simte concentrata la maximum pentru aceasta partida.
Lotul aradenilor i-a cuprins pe toti jucatorii apti din punct de vedere fizic, inclusiv pe Hidisan, care nu va evolua, fiind suspendat.
Mijlocasul a fost inclus in programul de pregatire, deoarece a avut trei zile de repaus, din cauza unor probleme de sanatate.    
Pericolul Danciulescu
 
Antrenorul de la UTA crede ca intoarcerea sa pe terenul lui Dinamo va prilejui manifestari de antipatie ale publicului fata de el, insa acestea nu trebuie sa se rasfranga asupra echipei.
"Asa cum la meciurile de acasa se simt bine, jucatorii trebuie sa treaca si prin momente in care publicul advers le este ostil. Nu trebuie sa ii afecteze pe ei daca voi fi eu injurat", a spus Lacatus, avertizand ca finul sau, Ionel Danciulescu, a marcat in majoritatea intalnirilor cu echipele pe care le-a antrenat.
"Cu exceptia unui meci, «Danciu» a dat gol sau goluri cand ne-am intalnit, asa ca nu conteaza relatiile de rudenie. Pentru mine nu este un joc mai special decat altele, intrucat fiecare partida este tratata serios de noi. Singura sansa de a obtine un rezultat bun la Dinamo este sa marcam si noi. Ne dorim continuitate in rezultatele bune pe care le avem si cred ca, de acum inainte, UTA va fi o echipa mai respectata de toti adversarii pe care ii va intalni", a prefatat Lacatus intalnirea din "Groapa", dintre ocupanta locului patru, surpinzatoarea UTA, si Dinamo, o formatie cu cinci victorii din tot atatea meciuri in acest campionat.  
"Nebunia" lui Sabin Ilie 
Lacatus a fost transant si in ceea ce priveste posibila venire a lui Sabin Ilie la UTA. "Am discutat cu Sabin de vreo trei saptamani, suntem prieteni, dar pana cand incepe antrenamentul sau meciul. Nu l-am vazut de foarte mult timp jucand, iar eu imi asum o responsabilitate pentru transferuri.
Daca va veni la UTA, iar acest lucru va depinde si de pretentiile sale financiare, o perioada se va antrena cot la cot cu ceilalti. Sabin Ilie nu este o problema, nu am avut neintelegeri cu el, dar, ca orice jucator, are nebunia lui. Iar pentru a-l aduce la echipa trebuie sa discutam si sa tinem cont de toate aceste aspecte"
, a spus Lacatus.
Referitor la celelalte posibile achizitii, Todea este privit cu ochi mai buni si ar putea fi un mijlocas la inchidere util, deoarece joaca etapa de etapa la Bellinzona.
In schimb, Vasilache nu poate fi o solutie pana la iarna, "deoarece nu are rost sa vina sa il antrenez eu pana in retur. Important este sa joace, sa aiba meciuri in picioare", a conchis "Fiara".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]