Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 9 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Problema mai mult decat locativa

Numeroase imobile au fost retrocedate vechilor proprietari - Virtual Arad News (c)2006Aradul are probleme mult mai mari decat reasfaltarea bulevardului, zona metropolitana, angoasele agentilor economici de pe strand, chiar si decat canalizarea unor cartiere (desi, luate in parte, fiecare dintre acestea sunt delicate si trebuiesc rezolvate).
Este vorba de acele mii de persoane care in scurt timp vor ramane fara locuinte, fie fiindca acestea au fost retrocedate fostilor proprietari, fie pentru ca au devenit nelocuibile si risca sa se darame peste locatari.
Potrivit unei estimari a primariei, in curand 261 de familii vor fi evacuate din casele retrocedate, si inca pe putin atatea vor fi obligate sa isi paraseasca locuintele aflate intr-o stare tehnica jalnica.
Asta inseamna ca Aradul sta pe un butoi cu pulbere: in orice clipa, problema locativa a miilor de aradeni se poate transforma intr-o drama sociala, pe care administratia nu este pregatita sa o gestioneze.
Pentru ca numarul cererilor de locuinte din fondul locativ de stat depaseste cu mult pe cel aflat la dispozitia primariei, se lucreaza acum la un nou set de criterii pe baza carora aradenii vor primi acoperis deasupra capului. Sa fim seriosi! Nu de criterii pentru repatrizarea locuintelor era si este nevoie, ci de locuinte.
Supermarketurile, proiectele grandioase de asfaltare a bulevardului central, studiile de fezabilitate pentru obiective industriale si edilitare sunt binevenite intr-un oras ca al nostru, care incepe sa ridice timid capul din pluton si sa simta adierea dezvoltarii.
Dar planurile nu valoreaza foarte mult, daca nu sunt centrate pe oameni, construite in jurul nevoilor lor imediate.
Este foarte clar ca orasul are nevoie de viziuni, de proiecte de perspectiva; insa viata cotidiana reclama in egala masura atentie pentru ceea ce se intampla acum si peste doua minute in Arad.
Nici una dintre initiativele de a face ale administratiei locale nu este inutila sau inoportuna, fiindca sunt foarte multe goluri de umplut; insa pe langa proiectele de anvergura, cu tinta indepartata, orasul tanjeste dupa plasturi pe plagile sale proaspete.
De cel putin un deceniu si jumatate se stie ca, la un moment dat, situatia locatarilor caselor nationalizate va fi tragica.
O stiau si ei, o stiau si oficialitatile.
Cei care au avut posibilitatea, si-au rezolvat problemele: fie juridic, fie prin tranzactii imobiliare, cumparandu-si ori inchiriind locuinte care nu sunt in litigiu.
Aradul duce o lipsa acuta de locuinte noi construite - Virtual Arad News (c)2006De aceea, cand pomeneam ceva mai devreme despre drama celor care urmeaza sa fie evacuati, chiar la drame ma si refeream, fiindca majoritatea acestor oameni sunt fie varstnici, fie persoane cu posbilitati materiale modeste, care nu au nici putere, nici fonduri pentru a lua viata de la capat.
Pentru acestia o casa noua, in rate, nu reprezinta o alternativa, caci bancile nici nu ii baga in seama; iar chiriile de cateva milioane de lei sunt prohibitive, la pensii de doua ori mai mici decat sumele care li se cer.
Perspectiva evacuarii reprezinta o amenintare reala, nu emotia mutarii intr-un alt apartament.
In scurt timp, prin gari si locuri ferite vor aparea familii, batrani, nenorociti care nu au unde sa se duca, fiindca nimeni nu ii vrea, nimeni nu ii accepta pentru maruntisul pe care il zornaie in buzunar.
Ziceam ca nu este nici o noutate ca se va ajunge aici.
Ma surprinde insa ca nici una dintre administratiile locale aradene nu s-a implicat decisiv, dincolo de faza declaratiilor, in identificarea unor solutii pentru oamenii acestia.
De mai bine de cincisprezece ani, nimanui nu ii pasa.
Desi este vorba chiar despre cazuri disperate, despre oameni pentru care, teoretic, s-a inventat conceptul de protectie sociala.
Aradul de ieri si de astazi nu a tinut, nu tine cont de durerile lor.
La primarie, acolo unde s-au investit vreo o suta de miliarde de lei in ultimii doi ani pentru luxul functionarilor, o duduie explica unei familii de oameni necajiti ca vor ramane fara acoperis ca trebuie sa revina abia atunci cand ajung, efectiv, in strada, fiindca pana in acel moment nu reprezinta o problema pentru oras.
O abordare falsa, cinica si grosolana, care releva de fapt adevarata dimensiune a relatiei administratie-aradean, a respectului clamat si a atentiei, in conditiile in care cetateanul nu este solicitat sa dea, ci ar fi cazul sa primeasca.
Desi s-au vandut terenuri de sute de milioane de euro, nu s-au construit locuinte sociale; desi se fac studii costisitoare si pentru trasarea paralela a dungilor de pe trecerile de pietoni, pentru rezolvarea probelemei locative a acestor necajiti nu s-au facut proiecte; desi in campaniile electorala fiecare candidat rage cu ochii in lacrimi pe pieptul electoratului, dupa alegeri prostimea credula e lasata sa se descurce, daca stie, singura...
Problema nerezolvata a acelor mii de persoane care in curand s-ar putea trezi fara adapost, scoase din locuinte direct la periferia societatii, demonstreaza faptul ca prioritatea administratiilor locale aradene nu a fost si nu este omul.
Subliniez inca o data ca nu e vorba de aradeni in puteri, ci de cazuri sociale disperate, pentru care orasul ar fi trebuit sa se implice asa cum cere, la randul sau, implicare si interes, atitudine civica, din partea noastra.

Andrei Ando - Observator

  • Horea 6, de vanzare!

Casa de pe Strada Horia nr. 6 isi va schimba proprietariiO intelegere de vanzare-cumparare a fost facuta pentru aproape 1.400.000 de euro
In luna aprilie, fosta Casa de Oaspeti a judetului Arad, folosita in anii comunismului si de catre Nicolae Ceausescu, a fost scoasa la vanzare de catre proprietarii sai, mostenitorii baronului Francisc Neuman. 
Situata in centrul municipiului Arad, pe strada Horea la numarul 6, cladirea care a apartinut celebrului baron a fost evaluata la suma de 1.500.000 de euro si se astepta doar cumparatorul... 
Ei bine, din informatiile pe care le detinem, suntem in masura sa va spunem ca mostenitorii baronului au ajuns la o intelegere cu omul de afaceri aradean, Petru Bendea, cu care a fost semnata, in fata unui notar din Arad, o promisiune de vanzare-cumparare a imobilului, la o suma apropiata de un 1.400.000 de euro, insa, pana atunci...
Anul trecut, in 22 aprilie, membrii Consiliului judetean Arad, votau Hotararea numarul 97, prin care "imobilul situat in municipiul Arad, str. Horea nr.6, evidentiat in CF ca proprietate publica a judetului Arad si in administrarea Consiliului Judetean Arad, trece in proprietatea privata a Judetului Arad si se restituie in natura, inclusiv mobilierul original existent, domnului Neuman Andrew Alfred de Vegvar si a lui Marie Luise de Vegvar, cetateni straini cu domiciliul in SUA, in calitate de mostenitori legali ai fostilor proprietari". 
Casa de Oaspeti isi asteapta noii proprietari Ulterior, pentru a fi facuta predarea imobilului, proprietarii trebuiau sa achite contravaloarea lucrarilor de investitii si intretinere efectuate de catre Consiliul Judetean Arad, in suma totala de 2,75 miliarde lei (suma stabilita ca urmare unor evaluari si expertize), termenul fiind de 30 de zile de la data comunicarii hotararii. 
Piesele de mobilier care au fost restituite celor doi mostenitori Neuman, provin din perioada interbelica, dar si din secolul XIX, fiind lucrate in ateliere din Arad dar si in altele din Europa.
Si pentru ca tot aminteam de expertiza, va putem spune ca in timpul acesteia, bunurile au fost grupate in doua categorii: cele care apartin fazei de inceput - originale, si cele care au fost adaugate incepand cu anul 1960, atunci cand imobilul a fost preluat de statul roman.
Bendea: "Nu voi fi eu..."
Contactat telefonic, omul de afaceri Petru Bendea, cel care detine si impunatoarea cladire din sticla din Piata Spitalului, ne-a declarat: 
"Vreti sa scrieti despre vanzarea acestei cladiri? Nu inteleg ce importanta are?!" , adaugand (dupa ce i-am explicat ca are importanta, avand in vedere ca imobilul este istoric pentru Arad -n.n.) ca " sunt inca in discutii cu mostenitorii, insa negocierile se deruleaza foarte greu". 
"Ma voi intalni cu mostenitorii, atunci cand acestia vor veni in tara din nou, in jurul datei de 15 mai si vom vedea. Ce va pot spune sigur e faptul ca nu voi fi eu cumparatorul (!? -n.n.). Nu stiu ce s-ar putea face acolo. Casa de locuit? Hotel? Nu stiu", ne-a mai spus Petru Bendea.
***
Reactia domnului Bendea ("Nu voi fi eu cumparatorul") este, din punctul nostru de vedere, una stranie, avand in vedere ca informatiile noastre sunt precise. Sau, poate, omul de afaceri ne-a sugerat ca nu este decat un intermediar...

A. Olteanu - Adevarul

  • La Baile Termale, pregatiri intense pentru deschiderea sezonului

Strandul termal se pregateste sa isi primeasca oaspetii - Virtual Arad News (c)2006Odata cu venirea anotimpului cald tot mai multe persoane de varsta a treia si nu numai iau cu asalt "mica statiune" de Bai Termale care este in totalitate in custodia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.
Mai precis putem spune "La Bidi" dupa denumirea pe care o stiu toti.
Am facut o vizita si noi la Baile Termale sa vedem cum se desfasoara activitatea in aceasta perioada.
Chiar daca soarele nu este inca puternic, foarte multe persoane de varsta a treia se aflau la plaja.
Am stat de vorba cu Administratorul Bailor Termale, care ne-a plimbat prin toata baza si ne-a aratat toate bazinele si toate salile de tratament.
"Avem un bazin de tratament acoperit, dusuri, sauna pe abur, plus 20 de vane individuate cu apa termala si 2 vane cu hidromasaj. Baza mai cuprinde un bazin exterior cu apa termala, un bazin pentru copii, precum si un bazin olimpic. Cel olimpic este functionabil doar in sezon. Cele din interior si pe timpul iernii. Bazinul de copii cuprinde si un tobogan. Aici sunt oamenii care vin de ani de zile pentru tratament. Avem clienti care vin in fiecare zi" a declarat Victor Rosu, administrator.
Membrii CARP platesc pentru intrare doar 1 leu in care intra bai termale, sauna, iar pentru cei care doresc si vana individual pretul este de 1.5 lei.
De asemenea studentii, elevii si militarii au reducere, adica platesc tot 1 leu.
Iar pentru restul persoanelor care nu sunt membri care si care nu se incadreaza in categoriile de mai sus, pretul biletului de intrare este de 4 lei, acesta crescand in functie de tratamentul care vor sa tratament la vana si Jacuzzi.
Apa termala din bazine provine de la o sonda forata la 760 metri, iar apa esle la temperatura de 36 grade Celsius cu jar de sonda care este capturat si ars in cazan, care mai incalzeste apa pana la 40 -45 grade Celsius. 
Pe langa acestea exista un salon de machiaj, manichiura si pedichiura. 
O alta atractie si un tratament pentru pensionarii este salonul de fizioterapie, dotat cu cele mai performante aparate. 
Doctorul balneolog, Diana Dinu se ocupa de tratarea pacientilor. 
Consultatiile sunt in zilele de luni si miercuri de la orele 14.30 la 16.30 si vineri de la 13.00 la 15.00. 
Si la aceste tratamente membrii CARP au o reducere de 20 %. La cabinet se fac mai multe proceduri printre care: infiltratii, ionizari, ultrasunete, magnetoterapie, laser, ultrasunet, galvanizari, unde scurte tens, simulare electrica functionara, trabert, etc. 
Pacientii care fac tratament la fizioterapie beneficiaza de intrare gratuita, bai si sauna. 
La fizioterapie nu vin doar pensionari ci si tineri. Cei mai tanar pacient a avut sapte ani. 
Am stat de vorba cu oamenii care se aflau la bai in momentul respectiv. 
"Vin aici de cand eram mic, sunt un client fidel pot spune. Baile imi fac bine la sanatate, aici imi petrec tot timpul liber. De dimineata si pana seara. Dupa astfel de tratamente ma simt foarte bine. Imi aduc aminte ca veneam de cand eram copii. De atunci am prins drag de aceste bai," a declarat Mircea Raievschi. 
La fel ne-a spus si Ioan Calma care merge an de an la Baile Termale.
In Baza de tratament ieri inca se lucra la amenajare. 
Se vopseau bordurile si se faceau retusurile finale. 
Sezonul a inceput si totul, dupa cum declara conducerea, trebuie sa arate bine. 
Cel care a facut ca aceste Bai sa functioneze asa de bine este Vasile Neagu, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. 
Tot in incinta Bailor se afla si un bufet, de unde pot fi cumparate la preturi pentru toate buzunarele: racoritoare, mici, langosi etc. 
Oamenii ne-au mai declarat ca acolo stau de dimineata pana seara, pentru ca au tot confortul si preturile atat la bai cat si la bufet sunt pe placul lor.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Rezultatele celor mai recente masuratori efectuate la Barzava sunt socante

La Barzava deseurile radioactive pot produce imbolnaviri de cancerNivelul radioactivitatii este de trei ori mai mare decat maximul admis!
Locuitorii comunei Barzava traiesc de zeci de ani cu spaima ca mina de uraniu, din mijlocul localitatii reprezinta un pericol de moarte. 
Desi mina a fost inchisa la sfarsitul anilor '70, halda de steril este in continuare radioactiva. 
O demonstreaza masuratorile efectuate de curand de specialistii Institutului de Cercetari ale Materialelor Radioactive Bucuresti, care au constatat o triplare a cotelor radioactivitatii, fata de limitele normal admise. 
Localnicii au banuit doar ca sterilul le face rau si au constatat ca multi dintre cei care locuiesc in apropierea haldei s-au imbolnavit de cancer. 
Autoritatile locale incearca acum sa faca rost de bani pentru a ecologiza zona...
Timp de aproape noua ani, din mina de la Barzava s-a extras uraniu pentru rusi. 
Efectele minereului din subteran s-au simtit, chiar si dupa ce mina a fost inchisa. 
"Zacamintele de uraniu se intind sub toti muntii Zarandului, iar acolo unde minereul iese la suprafata nu mai creste vegetatie si copacii se usca. La noi e pericol, pentru ca pe halda se joaca copiii, iar apa este si ea contaminata, mai ales ca radiatiile inregistrate sunt de trei ori mai mari decat cele normale", a declarat Nicolae Jimon, primarul comunei Barzava. 
"Cand ploua, apa din fantani este maro si nu poate fi bauta din cauza uraniului", a declarat Marin Teleu, localnic.
Halda mica de steril a fost deja ecologizata de specialistii bucuresteni. 
Halda mare insa, aflata doar la cativa metri de casele oamenilor este inca radioactiva. 
"Toata lumea stie ca sunt probleme la Barzava pentru ca limita e depasita. Urmeaza sa se faca proiecte pentru reabilitarea ecologica a zonei", a declarat Dan Georgescu, directorul Institutului de cercetare a meterialelor radioactive din Bucuresti. 
In mina de uraniu au lucrat sute de localnici.
Desi stiau ca e primejdios, salariile exorbitant de mari nu i-au putut tine departe de mina. 
"Eu castigam ca tamplar 600 de lei, iar in mina luam 6-7000 de lei. Cu jumatate din bani puteam lua o vaca", a declarat Radu Trausan, localnic. 
A existat insa si reversul medaliei. Doar doi dintre localnicii care au muncit in mina mai sunt azi in viata. 
Oamenii sunt convinsi ca numarul mare al imbolnavirilor de cancer din zona, dar si a malformatiilor inregistrate in randul animalelor se datoreaza zacamintelor de uraniu radioactiv. "Sunt multe cazuri de animale nascute cu malformatii la picioare, uneori se nasc adevarati monstri", a declarat Nicolae imon, pri-marul comunei Barzava.
"Halda de steril de uraniu din comuna Barzava prezinta un rise crescut pentru aparitia cancerului", a declarat medicul Szekely Csaba, directorul Sectiei Oncologie din cadrul Spitalului Municipal din Arad. 
Autoritatile locale din Barzava incearca de ani de zile sa obtina bani pentru ecologizarea haldei de steril, proces care ar elimina definitiv pericolul de imbolnaviri in zona. 
Medicii DSP Arad nu au facut inca nici un studiu stiintific in zona, pentru a gasi o explicatie a numarului mare de bolnavi de cancer inregistrat aici de-a lungul timpului. 

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Tango cu Maia Morgenstern

Maia Morgenstern si fiul raspund intrebarilor puse de aradeniMaia Morgenstern, celebra actrita de teatru si film, si fiul ei, Tudor Aaron Istodor, student la actorie, s-au aflat in mijlocul aradenilor, atat pentru a povesti cu oamenii, cat si pentru a juca un spectacol
La Sala Studio a Teatrului "Ioan Slavici", Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor au stat in fata publicului si si-au marturisit din experientele lor, au raspuns la intrebari.
Cum era si de asteptat, majoritatea intrebarilor au fost adresate Maiei, si s-au referit la rolul ei din "Patimile lui Iisus", controversatul film al lui Mel Gibson, in care actrita romanca a interpretat-o pe Fecioara Maria.
Actrita a povestit cum s-a dus la casting pentru rol, la Roma, coplesita de emotii, pentru ca apoi, in zece minute, Mel Gibson sa decida ca rolul ii apartine.
A mai dezvaluit din culisele repetitiilor pentru acest film, cum au ajuns actorii sa isi apropie personajele si limba aramaica in care vorbeau.
O alta celebritate cu care a lucrat a fost actorul Harvey Keitel, in filmul lui Teo Angelopolous, "Privirea lui Ulise".
A vorbit si despre momentul marcant pentru teatrul romanesc, "Trilogia antica" in regia lui Andrei Serban, ce a insemnat "Trilogia"  pentru actorii care au lucrat cu Andrei Serban, cum a format-o acel spectacol reper.
Insa nu doar despre celebritati a vorbit.
Maia Morgenstern a povestit cum a lucrat la "Dama cu camelii" cu Razvan Mazilu, pe vremea cand Razvan Mazilu nu era inca un nume, cand nimeni nu le acorda incredere.
"Sunt un om deschis, accept provocarile si acel spectacol a fost o incercare de a-mi depasi limitele", a marturisit Maia Morgenstern.
Este vorba si despre o credinta a sa ca "e nevoie de o mana intinsa celor care vin din urma, tinerilor", pe care incearca sa-i inteleaga, pe ei si lumea in care se manifesta.
Este si unul din motivele pentru care joaca alaturi de fiul ei, il invata ce stie ea despre teatru nu prin discursuri, ci pe scena.
Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei si al actorului Claudiu Istodor, a studiat Informatica si prima lui "sclipire" fata de meseria de actor a fost in clasa a XI-a cand, la un concurs de recitari, a dat o interpretare mai speciala personajului Rica Venturiano.
A scris si o pisea de teatru, in care a si jucat, "Doi si cu profesoara sase".
In sala mare a Teatrului "Ioan Slavici", cei doi, mama si fiul, Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor, au jucat impreuna in "Tango final" de Mario Diament, regia Moshe Yassur, un joc la limita intre o artista celebra in trecut si un tanar ziarist.

Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]