Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 8 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • A fost uns prefect!

Juramantul noului prefect al Aradului - Gavril PopescuGavril Popescu este noul prefect al judetului nostru.
Noul prefect a fost investit in functie in prezenta secretarului de stat Paul Victor Dobre.
Acesta a dat citire ordinului premierului de numire in functie
Noul prefect a primit functia vizibil impresionat, cu lacrimi in ochi.
Gavril Popescu este insa, cel putin pentru moment, prefect temporar.
Pentru a fi prefect "cu acte in regula" el va trebui sa sustina concursul pentru ocuparea definitiva a postului.
Popescu a anuntat ca va participa la examenele ce trebuie sustinute de inaltii functionari publici si ca va candida pentru a ocupa definitiv postul de prefect al judetului.
Gavril Popescu a fost ales de Tariceanu dintr-o lista de trei nume avansate de PNL Arad.
Este vorba, asa cum va informam in Arad Expres, de vicepresedintii PNL Arad Valentin Neamt si Caius Parpala.
Acesta din urma este finul de casatorie al premierului Tariceanu si a fost cotat cu cele mai mari sanse.
Marti, insa, conform unor surse din PNL Arad, Parpala si-ar fi exprimat la partid dorinta de a nu mai candida, pentru a putea ramane in viata politica.

Simona Mazare - Adevarul

  • O sansa pentru agricultura aradeana - Oferta bogata la Targul de Agricultura

Oferta bogata la targul Agromalim 2006Ieri, primul targ de toamna si-a deschis portile la Expo Arad International
Directia specializata a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad a  organizat incepand de ieri, cea de-a XVII –a editie a targului Agromalim – cel mai mare targ international de agricultura si industrie alimentara si cea de-a VIII a editie a targului Smart– Pack – targ de ambalaje si sisteme de etichetare.
In paralel cu cele doua targuri, zilele acestea se poate vizita si Expozitia Nationala a rasei Baltata Romaneasca.
Deschiderea oficiala a targului a avut loc la ora 12.00, intalnire la care au participat reprezentanti agricoli, oficialitati locale, oaspeti de peste hotare.  Fiind unul dintre cele mai mari targuri de peste an, standurile au fost pline, la fel si locurile amenajate pentru animale.
Inca de la primele ore ale deschiderii, vizitatorii si-au facut prezenta in numar destul de mare. 
La targ se gasesc tot felul de utilaje si echipamente agricole, tractoare, piese de schimb, motocultoare si accesorii, anvelope, sisteme de irigat, folii, solarii, silozuri, uscatoare curatatoare, masini si instalatii de muls, tancuri de racire si stocare. 
La unul dintre standuri era expusa o gama variata de pomi fructiferi pentru sezonul de plantare 2006 toamna – 2007 primavara.
Printre pomi s-a numarat, caisul, piersicul, ciresul, visinul, marul, prunul, parul. 
Firma respectiva avea si o oferta bogata de arbusti fructiferi cum ar fi: coacaz, agris, zmeur si mur, precum si trandafiri si arbusti ornamentali.
Un alt stand ofera seminte, pesticide, fertilizanti foliari precum si asistenta tehnica. 
Informatii despre toate acestea si gama de oferte a prezentat-o directorul zonal, Onisor Alda.
De asemenea stand amenajat a avut si Centrul Judetean de Consultanta Agricola Arad.
Cele mai vizitate standuri au fost cele care prezentau animale.
La expozitie au fost aduse pe langa animalele membrilor asociatiei judetene si 50 de capete ale unor crescatori din arealul de crestere rasei baltate.
Un loc aparte il ocupa prezenta  raselor de carne.
Expozitia este structurata pe patru categorii de varsta ( vitele, juninci, vaci primipare si vaci multipare).
Cea mai valoroasa bovina va primi titlul de Miss Arad 2006. 
Pe langa acestea mai sunt expuse si cabaline si ovine. 
Chiar daca nu au venit cu exemplarele  la targ, multe dintre firmele straine le-au prezentat doar prin pliante.
Una dintre firmele respective este si Schwaninger Martin din Tirol –Austria. 
Aceasta firma activeaza cu succes de circa 20 de ani pe piata vitelor de reproductie.
In Romania a vandut peste 2500 de exemplare de juninci din rasele Holstein, Bruna si Simental.
Reprezentantul pentru Romania al acestei firme este Victor Toma.
Acordarea titlului de Miss Arad si premierea animalelor prezentate in cadrul expozitiei de taurine se va face duminica 10 septembrie, orele 12.00.
Targul se va incheia duminica la ora 16.00. 
Biletul de intrare este 2 Ron.
Transportul este  gratuit de la Podgoria.
Orar autobuze: Joi, Vineri, Sambata: 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30; Duminica: 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30,14.30.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • METRO Romania a implinit 10 ani

Delia Nica director la Metro da explicatii preseiMETRO Cash & Carry International este lider mondial pe aceasta piata si detine 554 de magazine in 28 de tari cu 83000 de angajati.
Societatea a inregistrat, in anul 2005, o cifra de afaceri de peste 28 miliarde de euro.
Cu sediul la Düsseldorf, grupul METRO se afla printre cele mai mari societati din Germania cotate la bursa.
Grupul are vanzari anuale de 55,7 miliarde de euro si include urmatoarele divizii: METRO/ Makro Cash & Carry, hypermarket-urile Real si supermarket-urile Extra, Media Markt si Saturn.
METRO Cash & Carry Romania este parte integranta a METRO International.
METRO s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie 1996, prin deschiderea primului centru de distributie din Bucuresti.
Astazi, reteaua de magazine numara 23 de centre: in Bucuresti patru, in Brasov, Constanta si Timisoara cate doua si cate un centru in Cluj, Bacau, Iasi, Craiova, Baia- Mare, Galati, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Suceava, Pitesti, Tg.- Mures si Arad.
"Dupa 10 ani de existenta, METRO Cash & Carry Romania este acum o companie foarte matura. Este timpul sa ne consolidam , de aceea ne concentram toate eforturile pentru a atinge un nivel superior al calitatii serviciilor noastre, tinand cont de faptul ca a crescut foarte mult exigenta clientilor nostri profesionisti", ne-a declarat Delia Nica, director de comunicare al METRO Romania, prezenta la Arad cu prilejul aniversarii a 10 ani de existenta a societatii.

V.B.- Observator

  • Zeci de camine culturale fara nici o activitate permanenta! - CONTRApunct

Unele camine culturale au ajuns in paragina - Virtual Arad News (c)2006Prin trecerea in subordinea Centrului Cultural Judetean Arad a Centrului de Conservare si Valorificare a Traditiei Populare, practic, in judetul Arad, a fost lichidata una dintre cele mai importante institutii de indrumare metodica a creatiei si artei populare.
Aceasta bravura lichiditionista o mai practica doar cateva judete, care deja doresc, cat mai urgent, sa redevina institutii culturale independente, cu buget si contabilitate proprie, intrucat Centrele Culturale Judetene "papa" (deturneaza) fondurile destinate cercetarii si conservarii artei populare in favoarea altor manifestari, straine specificului si traditiei judetelor.
In acest sens a si aparut o lege (292/2003) prin care se stipuleaza ca fiecare judet sa aiba un Centru de Conservare si Valorificare a  Traditiei Populare, in mod independent!
De-a lungul deceniilor Aradul a cunoscut o bogata si vie activitate cultural-artistica in mediul rural prin activitatea caminelor, caselor de cultura si bibliotecilor comunale si orasenesti, conduse de animatori culturali deosebiti de pasionati pentru arta populara, care au valorificat in mod remarcabil traditiile locale.
Am cunoscut de-a lungul anilor, in numerosii mei ani de gazetarie, directori de camine culturale si biblioteci, ori institutii de formatii artistice cu mult prestigiu in randul tineretului si locuitorilor comunelor si satelor in care traiau, intelectuali care au reusit sa anime si propulseze intreaga viata cultural - artistica din jurul caminelor culturale, ori casele de cultura.
Prin acesti animatori culturali, asezamintele culturale din judetul Arad au devenit locuri indragite  pentru petrecerea timpului liber, unde tinerii isi dadeau intalnire in numeroasele formatii de dansuri populare, teatru de amatori, in formatii corale si instrumental – muzicale, ori in cadrul unor activitati distractive (discoteci, reuniuni artistice) si sportive (sah, tenis de masa) etc.
Din pacate, dupa decembrie 1989, o multime de asezaminte culturale s-au transformat in magazii de cereale, in buticuri si bufete tixite cu rafturi pline cu bauturi alcoolice, lucru despre care am scris de nenumarate ori in presa locala.
Diriguitorii culturii judetene, care se pricep sa se ascunda dupa tot felul de politici culturale fantziste, eludand realitatile concrete ale judetului nostru, au uitat (ori nu doresc sa ia in consideratie) legea 22/ 2003 care defineste caminele culturale ca "institutii publice de cultura care desfasoara activitati si in domeniul educatiei permanente, organizate in afara sistemului national de invatamant formal, in colaborare cu acestea, avand drept scop pastrarea si promovarea culturii traditionale".
Ma intreb (si va intreb si pe dumneavoastra stimati cititori ai satelor), oare domnii av. Gavril Buza – vicepresedintele cu probleme de cultura al Consiliului Judetean Arad si dr. Marius Lazurca – directorul Centrului Cultural Judetean Arad, cate asezaminte culturale (camine culturale si biblioteci) au vizitat, din cele 74 pe care la are judetul Arad?
Ori, cate asezaminte culturale din judet au fost sprijinite, logistic, in organizarea cu succes a unei actiuni pe linia educatiei permanente a cetatenilor din mediul rural, cum prevede Legea 22/2003!
Informatiile noastre sunt foarte clare: zeci si zeci de asezaminte culturale din judetul nostru nu au fost vizitate absolut niciodata de cei doi diriguitori ai culturii aradene!
In schimb ei se lauda cu tot felul de politici culturale regionale, care nu au nici o valoare concreta pentru caminele si casele de cultura din judetul Arad!
Am auzit spunandu-se de catre anumiti nechemati in cultura aradeana, ca asezamintele culturale ar fi o inventie totalitarista!
Dorim sa va informam, domnilor culturnici din aceasta nenorocita tranzitie, ca initiativa infiintarii caminelor culturale a apartinut Fundatiei Culturale Regale "Principele Carol".
In anul 1922,  Caminul Cultural devine organul satesc de lucru al Fundatiei.
In 1934, prin actiunea de reorganizare si prin revenirea la conducere a profesorului Dimitrie Gusti, Fundatia devine instrumentul indispensabil pentru promovarea culturii in mediul rural.
Au ramas prea putine comune unde spectacolele folclorice sunt prezente Astfel, pentru ca tot raportam la situatia concreta dintre cele doua razboaie mondiale ca sa nu facem nici o comparatie cu anii comunismului, sa se creada ca simtim vreo nostalgie in acest sens, amintim ca, in acea perioada, caminul cultural avea atributii in ceea ce priveste cultura sanatatii (igiena, sport), cultura muncii (pomicultura, zootehnie, economie forestiera, munca femeii in gospodarie),
Cultura mintii (educatie muzeistica, monografia satului), cultura sufletului (educatie religioasa, cultura muzicala, teatru satesc, jocuri nationale).
Cate din aceste scopuri sunt urmarite (sau puse in practica) de Centrul Cultural Judetean Arad?
Inertia strabate de la un capat la celalalt judetul Arad.
Cu exceptia unor asezaminte culturale, printre care amintim cele din Chisineu Cris, Ineu, Lipova, Nadlac, Siria, Buteni, Gurahont si inca doar cateva, poate Macea, Savarsin, Pecica si Halmagiu, celelalte se afla intr-o lunga si inexplicabila hibernare cultural – artistica.
Sunt o multime de camine culturale fara vreun director renumerat, intre care, la un moment dat, se aflau, dupa cunostintele noastre, si cele din comunele Sicula si Moneasa, dar si din alte localitati.
Ce fel de strategii culturale regionale initiaza Centrul Cultural Judetean Arad, fara sa dea solutii concrete pentru conservarea si valorificarea creatiei artistice muzicale, literare, plastice si coregrafice aradene?
Ce fonduri au fost alocate pentru asemenea  activitati de cercetare locala si pentru valorificarea cercetatorilor efectuate?
Locul unor statistici culturale mincinoase din anii comunismului (cand se bifau sute de actiuni cultural – educative formale) au fost luate de sondaje culturale tot atat de mincinoase ca si statisticile totalitariste.
Se fac sondaje formale, dupa ureche, pe baza unor chestionare nespecifice judetului nostru (dar sa fie pe placul diriguitorilor europeni), ajungandu-se la concluzii contrafacute, ca sa placa autoritatilor din Uniunea Europeana!
Cel putin 40 de camine culturale, din cele 74 existente in judet, nu au activitati ritmice, saptamanale, doar din cand in cand mai gazduiesc cate o nunta, ori in campaniile electorale , cate o intalnire cu un candidat sau altul ce aspira sa ajunga in Parlament!
Consideram ca atat vicepresedintele C.J.A., cu probleme de cultura, Gavril Buza, cat si directorul C.C.J.A., dr. Marius Lazurca, alaturi de ceilalti angajati – instructori si metodisti – ar fi cazul sa viziteze macar o data toate cele 74 de camine culturale din judet, sa se faca analize pertinente la fata locului si sa influenteze autoritatea publica locala pentru stimularea activitatilor cultural – educative si artistice (in spiritul Legii 22/2003) destinate tinerilor, femeilor si celorlalte categorii de cetateni din comuna.
Pentru acest deziderat, stimati diriguitori ai culturii aradene, trebuie sa iubiti cu adevarat Aradul, pe toti cetatenii din mediul nostru rural, si sa le oferiti politici culturale coerente, care sa raspunda noului orizont de asteptare , in aceasta noua epoca a calculatorului si internetului, prin activitati atractive (si functionale) in domeniul educatiei permanente, in paralel cu o bogata activitate artistica!

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Victor Dobre - ranit in drum spre Arad

In drum spre Arad secretarul de stat Paul Victor Dobre a fost implicat intr-un accident rutierSecretarul de stat pentru relatia cu prefecturile, Paul Victor Dobre a fost usor ranit, dupa ce masina de serviciu, cu care se indrepta spre Arad pentru instalarea noului prefect, a fost implicata intr-un accident rutier.
Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Hunedoara, inspector principal Magda Popa, "accidentul a avut loc la ora 21:20, in localitatea Mintia. Secretarul de stat era intr-un autoturism Audi, condus de un agent principal, in varsta de 29 de ani, angajat al MAI. Masina avea ca antemergator un echipaj al IPJ Hunedoara, cu semnalele acustice si luminoase in functiune".
Autoturismul a derapat
La un moment dat, masina politiei a intrat intr-o depasire, fiind urmata de autoturismul in care se afla Dobre. 
Soferul nu a observat insa, ca din sens opus circula un autotren. 
Nu a mai avut timp sa intre in coloana si a fost lovit frontal de TIR-ul care circula regulamentar, condus de un barbat in varsta de 28 de ani, angajat al unei firme din Alba.
In urma impactului, ministrul a suferit o ruptura de clavicula, la bratul drept, si un traumatism toraco-abdominal. 
"Soferului ministrului i-a fost intocmit dosar de cercetare penala pentru vatamare corporala din culpa, dosarul urmand a fi trimis Parchetului Judecatoriei Deva, care va finaliza cercetarile", a mai adaugat Magda Popa, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara.
Ulterior Dobre a declarat: "Nu stiu exact cum s-a intamplat accidentul, deoarece vorbeam la telefon la momentul impactului si nu mai imi amintesc nimic. Am fost singurul ranit, iar medicii spun ca am probleme cu clavicula"
Secretarul de stat a parasit spitalul joi dimineata, el plecand la Arad, pentru a participa la instalarea noului prefect al judetului.

R.B. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]