Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 8 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Ministerul Apararii vrea siguranta: doua sute de miliarde pentru Cetatea Aradului

Conslierii locali trebuie sa garanteze platile pentru Cetatea Aradului - Virtual Arad News (c)2006Ministerul Apararii Nationale vrea sa se asigure ca totul va decurge conform intelegerii in privinta trecerii Cetatii Aradului in circuitul civil. 
Si, ca atare, in baza cererii ministerului, Primaria le propune consilierilor sa adopte un proiect de hotarare privind "asigurarea conditiilor transferarii Cetatii Aradului din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului Arad si in administrarea Consiliului Local".
Cu alte cuvinte sa garanteze inca o data ca pentru Cetatea Aradului va fi dispusa sa plateasca 200 de miliarde. 
In proiect se vorbeste, in fapt, de asigurarea fondurile necesare pentru realizarea investitiilor si reparatiilor capitale la imobilul situat in Radna (Unitatea Militara UM 01191), adica a unei sume pana la concurenta a 20 milioane lei noi (200 de miliarde lei vechi). 
Sumele in cauza vor fi, potrivit executivului, incluse in bugetul de venituri si cheltuieli al CLM.
Miscarea de acum are totul de a face cu solicitarea expresa a Ministerului Apararii Nationale, sosita pe adresa Primariei pe 5 iulie, dar si cu obligatiile prevazute intr-o hotarare prin primavara acestuia an (prin care s-a aprobat protocolul de transfer al Cetatii Aradului in proprietatea municipiului). 
Cum Primaria nu va intra in posesia Cetatii pana nu asigura "conditiile financiare in vederea realizarii transferului pana la concurenta sumei de 20 milioane lei, suma necesara reabilitarii imobilului in care urmeaza a se muta Garnizoana Arad", consilierii sunt pusi acum sa se arate de acord si cu acest din urma fapt.
Ar fi vorba de inca o etapa in incercarea autoritatilor locale de a aduce Cetatea in circuitul turistic, dar de doar primii bani alocati acestui deziderat, alte sute de miliarde fiind necesare pentru indeplinirea obiectivului. 
Plata nu se va face insa acum. 
Mai degraba, luni, in sedinta CLM se propune modificarea unei hotarari si introducerea obligatiei de plata in interiorul acesteia si nu intr-o simpla anexa.
CLM isi va indeplini obligatia (ce se vrea asumata saptamana viitoare pentru a doua oara) cu adevarat doar dupa aprobarea documentatiilor tehnico-economice necesare (studii de fezabilitate si alte acte).

Adriana Barbu - Observator

  • Slujbe pentru rromi

Rromii sunt hotarati sa isi gaseasca locuri de muncaDoar 34 de rromi si-au gasit locuri de munca in primele sase luni ale anului prin caravana organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad.
"Caravana ocuparii pentru rromi" a poposit in 48 de comunitati de rromi, la intruniri participand 220 de persoane, dintre care 95 au fost femei. 
AJOFM Arad a organizat anual, Bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie rroma.
De asemenea, prin implementarea unor programe, intre anii 2002 - 2006 au fost incadrate in munca 494 persoane de etnie roma. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Targul de fete de la Gaina, amenintat de starea proasta a drumurilor si de pierderea traditiei

Turistii asteapta rasaritul pe Muntele GainaIn fiecare an in cel mai apropiat week-end de ziua de 20 a lunii iulie (corespunzator celei mai apropiate duminici), pe platoul de pe Muntele Gaina se organizeaza o manifestare denumita traditional: "Targul de fete de pe Muntele Gaina"
Anul acesta evenimentul va avea loc in perioada 20 -21 iulie, adica peste exact doua saptamani. 
Din informatiile noastre, evenimentul s-ar putea tine in aceasta vara, pentru prima oara dupa 13 ani, in alta locatie decat cea obisnuita, si anume in centrul comunei Avram Iancu. 
Aceasta solutie a fost gasita, se pare, in cadrul discutiilor dm comandamentul judetean pentru pregatirea sarbatorii si se impune ca o consecinta a starii extrem de proaste a dramului din centrul comunei Avram Iancu pana pe munte.
Afirmatiile provin din zona judetului Alba, mai precis din partea presedintelui PSD Alba, Ioan Rus, care este de parere ca s-a ajuns in situatia mutarii locului de desfasurare a targului din cauza ca cele doua institutii care trebuie sa se ocupe de organizarea sarbatorii, adica Prefectura si Consiliul Judetean Alba, nu colaboreaza. 
El sustine ca aceasta sarbatoare risca sa se transforme din una interjudeteana in una locala chiar incepand cu acest an, intrucat autoritatile din Alba au decis sa nu mai colaboreze in vederea organizarii ei si cu judetele invecinate. 
De mentionat ca Targul de Fete de pe Muntele Gaina s-a mai tinut in centrul comunei Awam Iancu pana in 1993 cand Ioan Rus, pe atunci prefect de Alba, a decis mutarea ei pe munte. 
Considerata ca fiind cea mai mare sarbatoare de acest fel din Romania, targul este o manifestare popular-artistica de o indelungata traditie care aduna in fiecare an mii de participanti.
Organizarea si accesul pe munte
Pe scena de pe Munte se obisnuieste ca in fiecare an sa urce ansambluri populare si artisti indragiti de muzica populara. 
De asemenea pe munte se organizeaza un targ de produse si arta populara care se bucura de participarea mestexilor populari din bazinul Ariesului si Crisului. 
Manifestarea se desfasoara de regula sub patronajul primariei comunei Avram Iancu si a prefecturilor judetelor invecinate -Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara, avand si concursul Televiziunii Romane.
In ultimii ani, accesul pe Muntele Gaina la peste 1400 m (Vf. Gaina - 1486 m) altitudine s-a facut din comuna Halmagel, pe valea Lucsoarei, pe un drum forestier, dar si prin comuna Avrarn Iancu, de pe Valea Ariesului Mic. 
Veta Biris e nelipsita la Targul de pe GainaDrumul de acces la urcare este separat de drumul de acces la coborare pana in apropierea platoului, de unde drumul devine comun. 
Responsabilitatea intretinerii drumurilor de acces cade in fiecare an in grija organizatorilor astfel incat acestea sa fie usor accesibile pentru autoturisme.
Indatorirea de a pregati platoul inaintea manifestarii cade in sarcina armatei, care desfasoara aici in acest scop o aplicatie. 
Cu aproximativ o saptamana inainte, pe munte sunt desfasurate activitati de delimitare a zonelor de campare 
Tot in sarcina armatei revine rolul de a curata platoul de sutele de kilograme de gunoaie care -de regula - impanzesc zona! 
Pentru buna desfasurarea a manifestarii, pe platou si in localitatile din jur sunt mobilizate efective ale politiei si ale jandarmeriei, precum si echipaje ale ambulantei. 
De asemenea, operatorii de telefonie au asigurat prezenta punctelor de comunicatie si disponibilitatea serviciului in zona. 
Societatea Electrica monteaza stalpi de iluminare publica, iar in fiecare an pe munte sunt aduse generatoare care asigura iluminarea intregului platou.
Tractoarele forestiere sunt prezente pentru a asigura tractarea vehiculelor care intampina dificultati.
Desfasurarea si manifestarile
Cu toate ca de-a lungul timpului Targul de pe Munte a cunoscut succese sau insuccese datorate pe de o parte bugetului redus si numarului mic de participanti si pe de alta parte vremii capricioase, targul continua sa atraga mii de turisti in fiecare an, in marea lor parte iubitori ai muntelui care gasesc aici oportunitatea de a-si petrece cateva zile de vacanta. .
Cei ce aleg sa vina pe munte opteaza uneori pentru petrecerea catorva zile de campare in zonele mai joase si imediat apropiate si urca pe munte cu doua sau trei zile inainte pentru a evita aglomeratia. 
Pe munte se urca de regula sambata, manifestarea desfasurandu-se in dupa-amiaza acestei zile si prima jumatate a zilei de duminica. 
Prin traditie se obisnuieste sa se respecte acest obicei, pentru ca aceia care poposesc noaptea pe munte sa poata privi in zorii zilei rasaritul Soarelui. 
In ceea de-a doua parte a zilei targul se incheie si se coboara de pe munte.
Pentru ca prin insasi natura sa targul este o manifestare traditional-populara, organizatorii au incercat sa pastreze cat mai mult cu putinta specificul acesteia. 
In fiecare an Targul de fete de pe Gaina atrage mii de vizitatori Astfel manifestarile incluse in program includ de regula concertele de tulnice, depuneri de coroane la crucea din varful muntelui, manifestari folclorice a unor ansambluri populare din judetele participante, avand si concursul interpretilor de muzica populara renumiti precum Veta Biris, Sava Negreanu-Brudascu sau Furdui Iancu, care au participat cu regularitate.
Targul de produse se bucura de prezenta mesterilor populari din localitatile apropiate care prezinta obiecte de arta populara lucrate in lemn si a palincarilor din zona Crisului. 
In ultimii ani s-a optat pentru organizarea unui foc de artificii la miezul noptii si pentru organizare unei discoteci in aer liber. 
Micii, gratarele si berea buna nu pot lipsi astfel incat in fiecare an firmele specializate comercializeaza pe munte aceste produse.
Ceea ce face din Targul de pe Muntele Gaina un eveniment deosebit este in primul rand cadrul natural aparte. 
De pe platou, la peste 1400 m altitudine, se poate cuprinde cu privirea tot bazinul Ariesului cat si o buna parte din cursului Superior al Crisului Alb.
Editiile insorite ale targului au alterat cu vremea mohorata si racoroasa, uneori cu ploaia torentiala. 
Vremea instabila este caracteristica acestei regiuni in aceasta perioada, si ramane dusmanul de temut al targului. 
In aceste condifii, este recomandabil sa nu urci pe munte fara echipament adecvat si haine de schimb.
Targul de pe Munte, de ieri si de azi
In anii '70 si la inceputul anilor '80 Targul de pe muntele Gaina si-a cunoscut zilele sale de glorie.
In fiecare an platoul devenea neincapator, numarul participantilor fiind de cateva zeci de mii. 
In ultimii ani targul a cunoscut insa o perioada de regres, vremea proasta contribuind si ea. 
Cu toate acestea organizatorii au un merit deosebit, ce li se recunoaste din eforturile pe care le-au depus pentru pastrarea continuitatii chiar si in anii in care contextul organizarii a fost unul vitreg. 
Insa ceea ce dauneaza targului mai mult decat toate, este insasi caracterul sau traditional-popular pentru ca nu mai reprezinta chiar o atractie. 
Sarcina pastrarii specificului popular-artistic este deosebit de grea, iar targul continua astfel sa isi modifice tiparul de la an la an.
Legenda si traditie
Amatorii de suveniruri pot gasi obiecte specifice zoneiMuntele Gaina pastreaza o incarcatura de basm si legenda cu adanci radacini si motivatii pastorale. 
Legenda spune ca numele de Gaina se trage de la o closca ce cuibarea pe varful Muntelui, unde facea oua de aur. 
Atunci cand le venea sorocul maritisului, fetele primeau ca zestre de la aceasta gaina, oua de aur. 
Se spune ca intr-o zi fetele care veneau pe Munte la gaina, au fost urmarite de feciori. 
Dupa ce au primit ouale, vazand ca sunt urmarite au incercat sa fuga, scapand ouale care s-au rostogolit in Valea raului Aries; fapt ce motiveaza si prezenta aurului in apele acestui rau. 
Pe Muntele Gaina, acum ca si in trecut, se pasuneaza vite. 
Acestea sunt urcate pe munte intr-un proces pastoral ce se repeta in fiecare an. 
Vitele sunt pasunate aici pana in jurul datei de sarbatorii Sfantului Ilie cand vine timpul sa fie coborate in vale. 
Datorita amplasarii sale pe culmea dintre Crisuri si Ariesuri, Muntele Gaina a devenit locul de intalnire a crisenilor si motilor. 
Ei au fost intemeietorii unei petreceri care treptat a evoluat intr-un targ.
Inainte de a coboara vitele de pe munte, crisenii si motii se adunau aici urcand pe munte cu carutele. 
In ziua de duminica se organiza un targ de produse urmat de o petrecere. 
Familiile ajungeau astfel sa se cunoasca si aici se puneau la cale casatorii intre tineri, negociindu-se dupa cum se obisnuia zestrea fetei, de unde si numele de "Targ de fete".
Aura de legenda in care sta invaluit muntele a dat nastere la sute de povesti, de la povestitorii de snoave la cronicari, reporteri si turistii cu totii sau intrecut in a-si relata impresiile si crezurile despre Muntele Gaina. 
Cuvintele sunt insa putine si de multe ori prea sarace pentru a descrie ceea ce doar muntele poate spune. 
Pentru a fi chiar voi martori, veniti aici si luati parte la Targul de fete de pe Muntele Gaina.
Muntele Gaina este un loc de intalnire a oamenilor de toate varstele. 
Targul de la Gaina atrage oameni din apropiere si din departare, marea majoritate revenind aici cu placere in fiecare an. 
Cu prietenii sau cu familia sau - de ce nu?! - singur (doar este targul de fete), fiecare este binevenit. 
Ceea ce are targul de oferit sunt cateva zile in aerul proaspat dc munte, intr-un cadru natural deosebit, cu o incarcatura de traditie si legenda.

Nicole Pop - Agenda zilei

  • Un concert de zile mari

Shakira si Antonio vor vizita TimisoaraMult asteptatul concert al Shakirei, de la Timisoara, se apropie cu pasi repezi. 
Pe 17 iulie, artista va veni in Romania insotita de logodnicul sau, Fernando de la Rua, fiul fostului presedinte al Argentinei, Fernado de la Rua. 
Nu este un secret faptul ca Shakira este o familista convinsa. 
Ea a fost mereu insotita de membrii familiei cand a avut concerte, sedinte foto sau interviuri in toate colturile lumii. 
Astfel, toti tinerii care isi doresc sa-si vada cantareata preferata intr-un concert extraordinar, si live de aceasta data, si-au procurat deja din timp bilete pentru acest spectacol.
Shakira marturisea la unul din posturile T.V. de muzica ca si-a intalnit logodnicul intr-un restaurant din Buenos Aires si ca ar fi fost vorba de dragoste la prima vedere.
Concertul ei va avea loc pe Stadionul "Dan Paltinisanu", din Timisoara, incepand cu ora 19.30. 
Cu siguranta ca stadionul va fi arhiplin, mai ales ca Shakira este una dintre cele mai populare si indragite cantarete, in randul tinerilor. 
Melodiile ei fiind foarte comerciale, la ora actuala ele sunt ascultate chiar si prin diferite baruri, discoteci ori cluburi. 
Peste nu mai doua saptamani de zile, tineri dar nu numai, care si-au cumparat sau care isi vor cumpara bilete la acest senzational concert, vor petrece o noapte incendiara si de neuitat...

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Dodean priveste spre "europene"

Daniela Dodean priveste optimista spre europenele de la SaraievoDupa cele patru medalii obtinute la Campionatele Balcanice, junioara Dana Dodean are privirea indreptata spre "europenele" de tenis de masa de la Sarajevo, programate in intervalul 20-29 iulie
"Voi pregati acest concurs la Constanta, unde ma voi afla in cantonament. Nu va fi o intrecere deloc usoara. Sunt favorita, e o postura mai incomoda, dar voi incerca sa cuceresc tot ce se poate. Sper sa iasa bine. Pe de alta parte, multumesc pentru intelegere d-nei director Mandache si profesorilor de la Liceul cu Program Sportiv".
Dodean ocupa locul 11 in ierarhia mondiala Under 18, fiind cea mai buna sportiva de pe Continent la aceasta categorie.

A. Hartau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]