Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 8 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Pretul caldurii din apartamente ne da frisoane

Folosirea caloriferelor cu repartitor poate reduce costul facturiiIarna grea, de care iata ca nu scapam, incepe sa ne arda la buzunare si inca rau de tot. 
Factura la intretinere pe luna ianuarie poate sa faca victime nu doar printre pensionari, dar si printre salariatii de rand, iar solutia de reducere a cheltuielilor, recomandata de catre specialisti, ar fi repartitoarele si robinetii termostatici.
Facturile la intretinere ar putea creste chiar cu 50%, in functie de situatiile concrete, spun autoritatile. 
Cresterea este determinata, in principal, de majorarea tarifului la energie termica cu 20% in 2005 si cu 25% in 2006, la gazele naturale cu 60%, la energia electrica cu 40%, iar la gunoiul menajer cu 100%. 
E greu de apreciat cati dintre aradeni vor putea sa achite aceste facturi, avand in vedere ca, potrivit Institutului National de Statistica, venitul mediu total al unei gospodarii de romani a fost, anul trecut, de 1.184 lei noi lunar, respectiv 403 noi lei pentru fiecare persoana.
"Comparativ cu iarna 2004-2005, pentru luna decembrie am scos din buzunare in medie cu 20% mai mult pentru plata cheltuielilor de intretinere. De exemplu, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 53 mp, pentru decembrie 2004 am platit putin peste un milion de lei, plus 600.000 lei incalzirea. Pentru decembrie 2005, am platit 1,5 milioane lei, plus 760.000 lei pentru incalzire. Trebuie mentionat faptul ca aceste date au fost prelucrate de la trei asociatii de proprietari care au montate repartitoare si robineti termostatici", ne-a declarat Ladislau Hevesi, consilier al primarului pe probleme ale asociatiilor de proprietari din Arad.
"Eu locuiesc intr-un apartament cu trei camere, de 63 mp, si am robineti termostatici si repartitoare de costuri, iar pentru decembrie 2004 am platit 2.490.000 lei, cu tot cu incalzire, in timp ce pentru luna decembrie din anul trecut am platit 2.850.000 lei. Sunt convins ca pentru ianuarie va fi si mai mult, pentru ca din acest an iar s-au scumpit toate, chiar daca eu platesc doar ceea ce consum", ne-a spus Mihai P., ce locuieste in cartierul Aurel Vlaicu. 
Asociatiile care inca nu au facut aceste investitii si asteapta termenul final si obligatoriu de 1 iulie 2007, platesc pentru incalzire cu 30-50% mai mult. Acest procent poate ajunge si la 100%, in cazul in care conducerile asociatiilor au aprobat instalari de termoteci sau pur si simplu debransari, fara a-i obliga pe respectivii proprietari sa execute lucrarile de reechilibrare hidraulica a instalatiilor. Pentru sustinerea celor de mai sus am stat de vorba si cu doi dintre presedintii de asociatii. 
"Pot sa va confirm ca de trei ani de cand am montat repartitoarele de costuri platim cat consumam, exista confort termic dupa cum doresti sau iti permite punga. Suntem foarte multumiti. Asteptam sa se demareze si programul de reabilitare termica exterioara a blocurilor pentru a nu pierde nimic din agentul termic", ne-a spus Ioan Toader, presedintele Asociatiei de proprietari de la Blocul 1 B 2, str. Predeal nr. 14. 
Presedintele de la blocul Y 3, Aleea Neptun nr. 4, Ilie Dudas, ne-a declarat: 
"Noi functionam de cinci ani cu robineti termostatici si repartitoare de costuri si platim mult mai putin decat cei care mai asteapta implementarea acestui sistem. Eu locuiesc la etajul X si totusi platesc sume rezonabile pentru incalzire. Agentul termic este corespunzator si se poate regla in functie de temperatura dorita. In lunile de iarna platim in jur de 60-70% fata de cei fara repartitoare. La noi, totalul cheltuielilor este la nivelul costului incalzirii la alte asociatii. Cum sa nu fii multumit, cand la patru camere, in luna decembrie 2005, costul incalzirii a fost de 1,1 milioane lei".
"Pentru luna ianuarie nu va pot oferi date exacte, deoarece facturile de la CET nu au fost inca difuzate asociatiilor, dar stim din experienta ca luna ianuarie este luna cu cele mai mari cheltuieli. Estimativ, ele vor creste cu circa 15 la suta", a mai spus Ladislau Hevesi. 
Se spune ca aceasta majorare a fost determinata, in principal, de temperaturile extrem de scazute inregistrate in aceasta iarna, mai ales in ianuarie.
Aradenii vor plati pentru un apartament cu doua camere aproape 2,4 milioane lei. 
Pentru o garsoniera fara contorizare individuala si fara centrala termica, intretinerea pe luna ianuarie va fi aproape doua milioane, fata de 1,7 milioane, cat era in decembrie 2005. 
Pentru un apartament cu 2 camere in care locuieste o singura persoana, costul intretinerii va fi de aproape 2,7 milioane, fata de 2,3 in urma cu o luna. 
Daca in apartamentul cu doua camere sunt inregistrate doua persoane, costul intretinerii creste la 3,4 milioane lei.
Pentru un apartament cu 3 camere, intretinerea va fi de aproape 5 milioane de lei, cu aproape un milion de lei mai mult decat in luna decembrie. 
Pentru un apartament cu 4 camere, intretinerea va ajunge la 6 milioane de lei. Fata de perioada similara a anului trecut, costurile pentru intretinere la bloc in iarna 2005-2006, in conditii normale de confort, vor creste cu cel putin 30%.
Cheltuielile totale ale unei familii de romani au fost, in medie, in trimestrul trei al anului trecut, de 1.138 lei, respectiv de 388 de lei pe persoana. 
Din totalul cheltuielilor, trei sferturi il reprezinta banii pentru consum, iar impozitele si taxele ajung la 12 procente. 
Venitul mediu total al unei gospodarii de romani a fost, anul trecut, de 1.184 lei lunar, respectiv 403 lei pentru fiecare persoana. 
Veniturile medii ale unei gospodarii din mediul urban au fost, in 2005, cu 30 la suta mai mari decat ale celor din mediul rural. 
La sate, principala sursa de venituri a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 42,7 la suta din totalul veniturilor.

Anca R. Badila - Observator

  • Sever Jurca si-a preluat atributiile de presedinte al PNL Arad

Sever Jurca este noul presedinte al organizatiei PNL AradNoul presedinte al PNL Arad, Sever Jurca, a preluat ieri primele documente privind organizatia liberala aradeana. 
Sever Jurca ne-a declarat ca "procesul va dura cateva zile dupa care se va trece la activitatea de partid. Ieri, (n.n. luni) am avut prima intalnire cu Biroul Municipal, in calitate de presedinte, pentru a le prezenta proiectele mele si ale echipei cu care am castigat alegerile".
Referitor la activitatea cabinetelor parlamentare a deputatilor Titu Gheorghiof si Mihai Calimente, care isi desfasoara activitatea la sediul partidului, Sever Jurca a subliniat ca trebuie vazut cum pot fi imbinate cele doua activitati pentru o mai buna functionaree a programului. 
"Dorim ca la orice ora sa fie un reprezentant din conducere la sediul partidului pentru a putea da lamuriri si sfaturi aradenilor care ne solicita ajutorul".
Referitor la fuziunea cu PD, Sever Jurca a tinut sa precizeze ca "acest lucru nu poate fi hotarat de catre o persoana, ci doar de organizatiile de baza ale partidului".
In ceea ce priveste declaratia lui Teodor Melescanu precum ca PNL si PD au realizat o casatorie din interese, Sever Jurca a subliniat: "dl. Melescanu are dreptate, insa uneori casatoriile din interes pot fi mai durabile decat cele din dragoste".

Daniel Albu - Adevarul

  • Politistii solicita introducerea educatiei rutiere in programa scolara

Se doreste introducerea regulilor de circulatie in programa scolaraSiguranta circulatiei incepe in bancile scolilor
Politistii aradeni propun introducerea orelor de educate rutiera in programa de invatamant a elevilor, ca disciplina optionala. 
Masura este considerata oportuna in conditiile cresterii alarmante a numarului de accidente de circulate si a numarului de pietoni accidentati.
Propunerea a venit ieri, in cadrul intalnirii de lucru desfasurata la sediul Serviciului de Politie Rutiera Arad, care s-a bucurat de participarea tuturor partilor implicate in Campania "Stop accidentelor. Viata are prioritate!", campanie initiata la nivel national cu scopul de a reduce numarul accidentelor de circulatie. 
La intalnire au fost invitati si au participat profesorii de legislate rutiera din Arad impreuna cu partenerii oficiali ai politistilor, angrenati in aceasta campanie la nivel judetean.
Reprezentantii administratiei publice locale, ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Registrului Auto Roman si Autoritatii Rutiere Romane dar si membri Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, alaturi de vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Buza si de seful Inspectoratului Judetean de Politie Arad, subcomisarul Ioan Dascalu, au abordat probleme legate de educatia rutiera, prevederile normelor de conduita in trafic, probleme privind sitematizarea si semaforizarea circulatiei precum si probleme de infrastructure a drumurilor, fiind propuse masuri de imbunatatire a conditiilor de trafic. 
De asemenea, s-a decis editarea unor materiale informativ-educative, in special a unor pliante care sa contina sfaturi preventive pentru elevi si pentru ceilalti participanti la trafic. 
Un accent deosebit a fost pus pe aspectele legate de constientizarea opiniei publice vizavi de respectarea regulilor de circulate, dar si de revigorare a spiritului civic.
Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Jude|ean de Politie Arad, sub-inspector Camelia Tuduce Berar, seria intalnirilor de lucru a politistilor aradeni cu partenerii din cadrul Campaniei nationale de reducere a numarului de accidente de circulatie va continua, urmand a fi cautate in continuare solutii pentru atingerea obiectivelor propuse.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • OFul pacientului - Blocat intre etaje

Lifturile Spitalului Judetean au creat probleme unor persoaneBolnavii internati la Spitalul Judetean din Arad au si ei probleme cu lifturile. 
Acestea sunt vechi, au fost mereu reparate, dar pentru altele noi nu exista bani. 
"Trebuia sa cobor cu liftul pentru a ajunge la radiografie. Ne-am blocat in lift. Asistenta a sunat pe cineva pe telefonul ei mobil. Asa am reusit sa dam alarma si sa ne ajute cineva. Mi s-a facut foarte rau si eram foarte speriat. Nu stiam ce se intampla. Am probleme serioase cu inima", spune Gheorghe M., care a fost internat timp de doua saptamani la Spitalul Judetean din Arad.
Barbatul spune ca i s-a facut rau si norocul lui a fost ca in lift se mai afla si un medic. 
Intre timp, a auzit ca asemenea intamplari sunt la ordinea zilei.
Au fost cazuri de medici chemati la urgente si care au ramas blocati o ora in lift. 
Se spune chiar ca un chirurg care avea deja bolnavul anesteziat pe masa de operatie a trecut printr-o adevarata aventura intr-un ascensor blocat. 
El isi uitase telefonul mobil, dar a avut noroc ca era noapte si liniste, astfel ca tipetele i-au fost auzite de cativa bolnavi care stateau de vorba pe culoar.
La instalarea oficiala a actualei conduceri a spitalului, oficialitatile s-au blocat intre etaje, fiind scoase de catre cineva de la morga, care a auzit batai in usa liftului. 
Directoarea Mirandolina Prisca spera ca va reusi in curand achizitionarea macar a unui lift nou in leasing.

Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un instrument universal - pianul

Pianistul timisorean Sorin Petrescu a prezentat un valoros repertoriu la Filarmonica din AradIn perioada ce urmeaza, la Filarmonica vom avea contacte mai apropiate cu un instrument ce pare a fi arhicunoscut.
Pianul cu ciocanele, capabil de a canta piano e forte (incet si tare) a fost inventat in 1709 de Bartolomeo Cristofori si perfectionat contiuu, mai ales in a doua jumatate a veacului al XIX-lea.
Acest instrument devenit dominant in viata muzicala a lumii, aspirand la titlul de rege al instrumentelor muzicale, in concurenta cu vioara, are roluri multiple: solistica, de ansamblu, uneori cu orchestra, precum si de casa, didactic, auxiliar etc.
Prima ipostaza, a fost prezentata (nu pentru intaia oara !) de Sorin Petrescu, cu studii la Timisoara, Bucuresti si perfectionari la Weimar si Moscova, posesor al unor premii nationale si din Italia, cu prezente la la Festivalul Enescu (1988 si 1991), ca si la altele din Bulgaria, Columbia, Germania, Hong-Kong, Olanda, precum si inregistrari de toate felurile.
Timisoreanul Sorin Petrecu a avut in repertoriu Sonata op. 13 Patetica de Ludwig van Beethoven, una dintre pietrele de incercare ale pianistilor, relevand caracterul simfonic al introducerii si al partii centrale a lucrarii si trairile patetice ale Andantelui, prin jocul timbral al unui intrument socotit, in general, cenusiu din acest punct de vedere.
In cele doua preludii, creatii ale ultimei etape componistice a lui Claude Debussy, Sorin Petrescu a indus aradenilor prezenti impresionanta arhitectura sonora a Catedralei scufundate (nr. 10 din Caietul I) si stralucirea Focurilor de artificii (nr. 12 din caietul II), aservind virtuozitatea expresivitatii.
Tot din perioda impresionista, solistul timisorean a interpretat Alborada del gracioso (Cantecul matinal al glumetului) din ciclul pianistic Oglinzi (1905) de Maurice Ravel, piesa orchestrata mai tarziu (1907) de insusi autorul.
Partea a doua a manifestarii a fost dedicata poetului pianului, cum a fost numit Frederic Chopin.
Dintre mazurcile chopiniene (la origine, dans popular polonez in masura ternara) Sorin Petrescu a relevat momentele ceremonioase, ca cele din nr. 1, op. 7 in Si bemol, vioiciunea, momentele dramatice ori descriptive sau narative din Mazurca op. 30 nr. 4 in do diez, ori Mazurca nr. 2 op 17 in mi.
In Scherzo nr. 1 op. 20 in si, solistul a uzat de o agogica bogata, cu puternice contraste, de o eficienta platica acaparanta.
Creatoare de atmosfera, evocatoare au fost Nocturnele op, 15 nr. 2 in Fa diez si ceea cu op. 9 nr. 2 in Mi bemol.
Mai ales in cea de-a doua, au impresionat sonoritatile de o deosebita delicatete.
Grandoarea si dramatismul Polonezei op. 53 nr.6 in La bemol, expresie a profundului patriotism chopinian, evidentiate cu plasticitate de Sorin Petrescu, au dat o deosebita satisfactie melomanilor aradeni, care au aplaudat cu caldura prestatia pianiatului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]