Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 7 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • "Este o mare diferenta de functionare intre PNL si PD"

Interviu cu Teodor Melescanu - vicepresedintele PNLInterviu cu Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL
- Ce parere aveti despre initiativa lui Catarama privind constituirea in PNL a unui forum de dezbateri interne intitulat "Grupul pentru dialog liberal"?
- Viorel Catarama este un om pe care toata lumea il identifica cu liberalismul. Este un om energic, care a reusit in afaceri, este un om cu o ambitie politica foarte importanta. La ora actuala Viorel Catarama s-a situat pe o pozitie care este in afara PNL si initiativa lui, daca dorea sa fie o initiativa care sa faca obiectul unor dezbateri in PNL, ea trebuia sa urmeze mersul firesc, sa fie prezentata in cadrul organizatiilor, a forurilor de conducere, sa-si argumenteze pozitia, sa se voteze si dupa care majoritatea isi punea cuvantul si trebuia respectata o decizie organelor statutare. Din pacate, Catarama a ales o cale, sa zicem, paralela, de a-si prezenta opiniile si ideile sale in afara partidului si cu diversi simpatizanti. Initiativa lui nu are nimic comun cu PNL este initiativa a unui liberal care a fost prezentata si promovata in afara partidului.
- Credeti ca exista anumite grupuri de interese care ar dori destabilizarea PNL?
- Asta cu grupuri de interese a devenit cam obositoare, dar ca si principal partid de la putere, PNL este supus unor presiuni din diverse zone. Dincolo de asta insa as mai spune un lucru care pe mine ma afecteaza. Poate sa fie totusi o preocupare fata de faptul ca, la ora actuala, PNL este singurul partid care are o legitimitate si o traditie istorica. Este un partid care are o ideologie foarte clara, de mai bine de 130 de ani. Parca ma incearca un sentiment foarte neplacut atunci cand singurul partid, care are o legitimitate istorica este supus unor asemenea presiuni, pentru ca toate celelalte partide se trag dintr-un trunchi comun, cel al FSN-ului.
- Credeti ca este posibil convocarea unui Congres extraordinar al PNL?
- Un congres extraordinar al PNL nu se justifica la ora actuala. Avem o conducere aleasa legitim cu mai putin de un an in urma, la nivelul structurilor de decizie a PNL lucrurile functioneaza si nu vad care ar fi nevoia unui congres extraordinar. Nu se poate exclude o asemenea varianta in cazul care ar exista probleme legate fuziune sau alte probleme legate de politica Romaniei ar necesita un vot din partea membrilor.
- Emil Boc a avansat data de 13 iulie pentru realizarea fuziunii PNL cu PD
- Este mare diferenta de functionare intre PNL si PD. PD este un partid cu o conducere centrala foarte puternica, in care deciziile se iau sus, se fac calendare care se impart filialelor. Acestea actioneaza pentru realiza-rea lor intr-un anumit termen, prevazut de organele centrale. PNL functioneaza aprope ca o federatie de partide judetene, unde baza si responsabilitatea sunt la nivelul judetelor. Desi noi nu am prezentat un asemenea program, am inceput cu mai bine de o luna in urma procesul de consultare a filialelor. La Arad nu s-a intamplat, pentru ca era in derulare procesul de alegeri si nu era normal ca o conducere care avea deja destule probleme sa mai fie incarcata si cu o asemenea tema. Deci, am demarat consultarea cu filialele, cerandu-le sa dezbata explicit problema fuziunii, sa ia o hotarare, care va fi analizata la nivel central. Asadar, ei functioneaza de sus si au nevoie de calendare, noi functionam de jos si de aceea nu ne putem permite un calendar. Dupa parerea mea, 13 iulie poate fi un termen daca se are in vedere posibilitatea alegerilor anticipate in toamna. Personal, sunt impotriva fixarii unor termene, pentru ca in momentul in care nu poti, dintr-un motiv sau altul, sa le respecti, iti afecteaza imaginea. Indiferent de motive, da un mesaj de incapacitate de a realiza o anumita actiune politica pe care ti-ai propus-o. Asa ca nu cred ca a fost o chestiune fericita, dar asta este problema PD-ului. Problema mea este ca un asemenea calendar nu trebuia prezentat prin presa, ci trebuia discutat cu noi, care puteam sa-l acceptam sau puteam sa-l amendam.
- Ati spus ca PNL functioneaza aproape ca o federatie. Partidul Popular European functioneaza cam tot asa, avand mai multe segmente. Daca PNL si PD fuzioneaza, este vreo problema ca in interior democratii sa fie in segmentul democrat, iar liberalii, in segmentul liberal ? Nu ar fi aceasta o cale de stopare a migrarii celor nemultumiti de fuziune ?
- Este adevarat ca PPE, spre deosebire de alte partide europene, este mult mai divers si functioneaza pe principii mai flexibile. Este o chestiune pe care va trebui sa o discutam. In opinia mea, este gresit sa incepem o discutie despre fuziune cu o tema in care deja pozitiile sunt diferite, asa cum s-au exprimat. Din discutiile pe care le-am avut pana acum, prima dificultate pentru noi este ca dl. Boc, respectiv PD-ul, ne-a invitat intr-o casa a carei cheie nu o au. Deocamdata ei sunt doar observatori, in timp ce PNL este nu un simplu membru al Partidului Liberal Democrat European, ci un membru cu greutate, iar punctul sau de vedere nu numai ca este luat in considerare, dar peste el nu se poate trece. Sigur, PLDE nu este cel mai mare partid european, este al treilea ca marime, dar aceasta inseamna destul de mult. Din punctul nostru de vedere, luand in considerare si viziunea care exista, cred ca solutia cea mai corecta in ideea unei fuziuni ar fi ca noul partid sa se numeasca Partidul Liberal Democrat, dupa modelul PLDE si sa faca parte din Internationala Liberal-Democrata.
- Pentru ca ati venit la Arad, v-au rugat colegii dumneavoastra sa discutati cu premierul Tariceanu despre problema ARIS ?
- Am discutat cu Gabi Popescu si sunt de aceeasi parere cu el, in sensul ca este o problema nu doar sociala, ci si economica foarte importanta. Consider ca trebuie luat contact cu cei de la Aris, pentru a vedea cum putem ajuta la rezolvarea problemei.
- Prefectul Stragea spunea ca problema cea mai importanta este ca documentele referitoare la ARIS sa fie extrase urgent din vraful de sute de dosare si puse pe masa cui trebuie.
- Va promit ca documentul referitor la ARIS va fi extras din morman.

Daniel Albu & Simion Todoca - Adevarul

  • Consiliul Judetean nu va renunta la traseele nerentabile ale CTP

Presedintele CJA - Iosif Matula se declara impotriva renuntarii de catre CTP la unele trasee din judetCompania de Trasport Public (CTP) a inaintat Consiliului Judetean raportul de activitate din sectorul autobuze, pe anul precedent.
Pierderile inregistrate, de 10 milioane RON, ar impune renuntarea la anumite trasee, insa masura ar fi una drastica pentru populatie.
Restructurarea prevede suspendarea a multor trasee din judet, astfel incat societatea sa nu mai inregistreze pierderi enorme.
"80 la suta dintre trasee sunt nerentabile si nu stiu cine le-ar putea rentabiliza. Din punct de vedere economic se impune renuntarea la mai multe curse, insa ne vom lovi de impactul social asupra populatiei", ne-a declarat Radu Torsin, directorul CTP Arad.
Iosif Matula, presedintele CJA Arad, institutie care are in subordine CTP, cand am solicitat raportul de activitate, a precizat ca nu se va renunta la subventionarea vreuneia dintre curse.
In raportul intocmit de CTP, restructurarile propuse vizeaza economii estimate la 494.000 RON/an, care inseamna reducerea pierderilor cu aproximativ 65 la suta fata de nivelul atins in 2005.
Pentru traseele interurbane, care nu se pot suspenda intrucat nu exista alt mijloc de transport, se propun masuri de restructurare care vor duce la economii de circa 46.000 RON.
In ceea ce priveste traseele zonale se are in vedere restructurarea programului de circulatie prin renuntarea la cursele intermediare si asigurarea transportului doar pentru navetisti si elevi.
Traseele vizate sunt din zona Savarsin, Lipova. Ineu, Sebis, Chisineu Cris, Santana, Gurahont, insa, deocamdata, oamenii pot sta linistiti.

Adela Mnerie - Observator

  • APM Arad "saluta" modificarea legislatiei de mediu

Dana Danoiu - directorul executiv al Agentiei pentru Protectia MediuluiLa inceputul lunii februarie, au intrat in vigoare noile prevederi legale privind protectia mediului, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta 195/2005, menita sa armonizeze cadral legal din Romania cu cel al Uniunii Europene.
"Noul text reglementeaza mai bine contraventiile si este interzisa pentru prima data, in mod expres, functionarea fara autorizatie de mediu", spune ing. Dana Danoiu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Arad.
O alta noua prevedere este scurtarea termenelor de conformare.
Potrivit noilor reglementari, suspendarea activitatii pentru incalcarea legislatiei de mediu se face cu o somatie de 30 de zile.
Termenul anterior era de sase luni.
Un alt aspect evidentiat de directorul APM Arad este cel referitor la valorile amenzilor pentru contraventii de mediu, care au crescut de patru ori in cazul persoanelor fizice si de mai bine de trei ori pentru cele juridice.
Daca pana in luna ianuarie, persoanele fizice erau amendate cu cel mult 75 de milioane, acum amenzile sunt cuprinse intre 65 si 300 de milioane. Pentru persoanele juridice, amenzile incep de la 250 de milioane si ajung pana la 800 de milioane, in vreme ce anterior intrarii in vigoare a Ordonantei, cuantumul maxim al sanctiunii contraventionale era 225 de milioane.
Pentru a ilustra ca sanctiunile sunt "europene", este bine de stiut ca desfasurarea oricaror activitati fara autorizatie de mediu costa pe contravenientul persoana fizica autorizata intre 100 si 150 milioane iar in cazul persoanele juridice amenzile sunt cuprinse intre 300 si 400 de milioane, fata de maximum 75 de milioane cat era anterior noilor reglementari.
Acelasi act normativ prevede ca neconformarea in termenul impus de APM pentru inlaturarea deficientelor constatate duce la suspendarea de drept a activitatii iar dupa sase luni se anuleaza autorizatia de mediu.
Functionarea agentului economic in aceste conditii atrage raspunderea penala a administratorului societatii.
In ansamblul sau, ordonanta cuprinde prevederi care confera o mai mare autoritate organelor de control apartinand Agentiei pentru Protectia Mediului si Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Scandal la scoala din Andrei Saguna!

Reclamatii din partea parintilor la scoala generala din Andrei Saguna - Virtual Arad News (c)2006La sfarsitul saptamanii trecute, la scoala din Andrei Saguna a avut loc o sedinta a parintilor cu directoarea, participand si inspectorul scolar general Marius Göndör.
A fost o sedinta cu "cantec" si scandal, toti parintii fiind nemultumiti de cum decurg lucrurile in aceasta unitate de invatamant.
Cazul ne-a fost semnalat chiar de un parinte care a participat la sedinta, acesta spunandu-ne, sub protectia anonimatului, ca "foarte multi parinti au refuzat sa participe si sa-si spuna pasul, pentru le-a fost frica de directoare, ca le va da note mici copiilor".
Ceea ce vom prezenta in acest material este practic o scrisoare a unui parinte care a asistat la sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute.
"Toti parintii sunt revoltati pentru ca mai multi copii nu si-au primit bursa scolara de un an de zile si ca secretara scolii vine de foarte multe ori la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, iar multi copii pleaca de la aceasta scoala, alegand Aradul, tocmai din cauza profesorilor si a nivelului slab de predare al acestora. Laboratorul de informatica al scolii nu poate fi folosit de catre elevi, nu este pus la dispozitia acestora, copiii fiind nevoiti sa mearga in Arad pentru astfel de cursuri".
O alta problema ridicata de parinti a fost faptul ca in scoala sunt doar noua posturi de titulari si 15 cadre didactice si ca in fiecare an se schimba profesorii, fiind preferati doar cei care intra in gratiile directoarei.
Parintii au mai reclamat faptul ca o invatatoare prefera sa stea la cafea cu amicii, timp in care copiii pierd vremea in clasa, asteptand-o.
De asemenea, rezultatele testelor copiilor nu le sunt prezentate acestora pentru a le arata parintilor si a vedea unde anume au gresit.
"Profesorul de matematica se ocupa doar de copiii mai inteligenti, pe cei mai slabi la invatatura numindu-i tampiti si prosti. Directoarea scolii face legea, ajungandu-se ca o doamna profesoara pentru faptul ca a apreciat nota unui elev ca fiind mai mica decat cea reala, cat merita, nota acordata de directoare la un test, a fost data afara. Dimineata copiii nu sunt lasati sa intre in scoala pana nu vine directoarea".
Un alt fapt grav semnalat este: "directoarea ii blastama pe parintii copiilor. Tatal unui elev a avut un accident de masina, iar aceasta i-a spus copilului «vezi, de aceea a patit tatal tau asta pentru ca l-a batut Dumnezeu, i-am spus eu ca va pati asta». Chiar profesorii din scoala cu salarii de merit au cele mai rele comportamente la clasele lor, le vorbesc urat copiilor, ii lovesc peste cap sau ii dau cu capul de tabla".
Dupa discutii aprinse si certuri, directoarea scolii a izbucnit spunand ca isi va da demisia daca este nevoie.
La finalul sedintei, a sosit si primarul care insa nu a vrut sa comenteze.
Tot la sfarsitul discutiilor, inspectorul scolar general Marius Göndör a precizat ca, pe moment, nu se poate da un verdict, spunand "adevarul e undeva la mijloc".
Contactat telefonic, ieri, inspectorul scolar general ne-a declarat:
"Am fost invitat la aceasta sedinta de catre comitetul de parinti al Scolii din Andrei Saguna. Mi-am notat tot ceea ce s-a discutat acolo, iar toate problemele vor fi cercetate cu cea mai mare seriozitate, in special cele legate de bursele elevilor, de posturile de titular ale unor profesori. Vom verifica tot ceea ce ni s-a semnalat, dar peste o saptamana, pentru ca acum este vacanta. Saptamana viitoare vor merge inspectori de la ISJ la fata locului".

A. R. B.- Observator

  • Transportul in comun - prea scump pentru locuitorii din Paiuseni

Transportul cu autobuzele din Paiuseni genereaza nemultumiri - Virtual Arad News (c)2006Todor Ruja ne scrie tocmai din Paiuseni pentru a ne impartasi nemultumirea sa legata de transportul in comun din zona.
Mai precis, de preturile prea mari si inechitabile - in opinia sa - pe care oamenii le au de platit pentru a circula cu autobuzul.
"Un bilet de la Sebis la Paiuseni, pe o distanta de 28 kilometri dus-intors, costa 86.000 de lei. Un om de rand din sat care merge cu lapte la piata la Sebis, trebuie sa duca opt kilograme de lapte numai ca sa-si plateasca drumul! Pentru ca laptele se vinde numai cu 10.000 litrul. (...) Un drum de la Buteni la Arad, adica aproape 100 de kilometri, costa tot 86.000 de lei. Cum se poate asa ceva? Ca sa nu mai vorbim de elevi, care platesc un abonament de 800.000 de lei ca sa mearga la scoala de la Paiuseni la Sebis. Eu am doi copii care fac naveta asta, asa ca trebuie sa scot din buzunar in fiecare luna 1,6 milioane. Si am o pensie de 1,8 milioane. Si trebuie sa le mai dau si bani de buzunar... Nu s-ar putea sa se reduca abonamentul macar pe jumatate sau sa se dea un autobuz numai pentru elevi?" - intreaba Todor Ruja.
Transportul in comun cu autobuzul in zona respectiva este asigurat de Compania de Transport Public (CTP) Arad.
Mariana Birau, director de exploatare in cadrul CTP, ne-a informat ca preturile biletelor au fost aprobate de Consiliul Judetean, dar in concordanta cu anumite scheme de tarifare care se practica la orice tip de transport.
"Intr-adevar, pentru o distanta de 15-20 de kilometri (unde se incadreaza si Sebis-Paiuseni, cu 19 kilometri), tariful este de 43.000 de lei. Pentru ruta Buteni-Arad, adica 85 de kilometri, pretul unui bilet este de 91.000 de lei. Tarifele nu cresc proportional cu distanta. Pe masura ce distanta creste, tarifele sunt un pic mai mici. Asa se intampla si pe transportul CFR. In privinta abonamentelor, nu avem ce face. Prin lege, Primaria trebuie sa aloce din bugetul local jumatate din pretul acestora si sa-l inapoieze copiilor, prin scoala."
Primarul din Chisindia, comuna de care apartine Paiuseniul, spune ca nu are nici o putere sa schimbe lucrurile in privinta transportului in comun cu autobuzul.
"Sunt autobuzele Companiei de Transport Public, iar preturile le fac ei, in functie de kilometri. Consiliul Local nu se poate implica, eventual Consiliul Judetean. Noi putem doar asculta si respecta ce se hotareste. In privinta abonamentelor pentru copii, noi am aprobat alocarea unei sume din bugetul local pentru a le achita macar jumatate din transport. Asta pentru toti cei 20 de elevi care fac naveta la Sebis. Am facut demersuri si pentru a obtine un microbuz pentru transportul scolar, dar, din pacate, n-am primit nimic" - spune primarul Ioan Stan.

Diana Dutu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]