Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 6 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Se confirma: Gheorghe Seculici a fost scos din guvern pentru ca a refuzat masinaria privatizarilor dubioase!

Fostul vicepremier Gheorghe Seculici face destainuiri ziarului ObservatorMinistrul demisionar al Economiei, Codrut Seres, a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stancev, precum si aranjamentele de culise.
In 29 iunie 2005, Codrut Seres i-a raportat cetateanului bulgar Stamen Stancev - in cadrul unei convorbiri interceptate la ora 22.15 - modul in care
s-a dezbatut proiectul de ordonanta de urgenta privind vanzarea pachetului de opt la suta din actiunile Petrom din portofoliul Ministerului Economiei, catre Asociatia salariatilor (PAS).
"A fost un scandal, unii ministri au spus ca aceasta ordonanta este imorala si murdara si ca nu vor sa fie partasi la asa ceva. Asa ca am fost un pic rusinat. Prin urmare, ar trebui ca Liviu Luca sa-si rezolve problema mai intai (aceea de a obtine semnaturile de la ministrii Justitiei si Finantelor Publice, precum si de la ministrul de stat Gheorghe Seculici)", a sustinut Seres, adaugand ca nu va mai pune in discutia Guvernului proiectul.
In replica, Stancev i-a spus ca s-a intalnit cu ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, cu care luase cina si care i-a explicat ca putea sa rezolve el daca stia. 
Nagy ar fi spus ca putea rezolva cu cativa dintre ministri, care sunt prietenii lui. 
Singurul ministru contra a fost cel al Internelor, care a facut si scandal.
"Mai mult, referindu-se la necesitatea sustinerii proiectului in urmatoarea sedinta de Guvern, Stamen Stancev l-a determinat pe ministrul Seres sa renunte la decizia sa de a nu mai propune documente pentru dezbatere, cetateanul bulgar mentionand pe un ton imperativ - care releva indicii temeinice cu privire la natura relatiei dintre cei doi - «De fapt, nu trebuie sa-l sustii, trebuie sa-l prezinti... Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti», demnitarul acceptand sa se conformeze solicitarii lui Stancev, cu precizarea: «M-am facut de c...t azi in Guvern. Din opt acte normative, asta a fost singurul care nu mi-a trecut»", se arata in referatul Parchetului prin care s-a cerut arestarea lui Stancev.
Anchetatorii, in acelasi context, prezinta o convorbire din 6 iunie 2005, dintre Stamen Stancev si Ciprian Paltineanu (vicepresedinte CSFB), in care subiectul prevedea stadiul proiectului de act normativ Petrom, facandu-se referire la intalnirea din ziua precedenta cu ministrul Economiei Seres.
Inainte cu o zi, in 5 iunie, la ora 20.40, Stamen Stancev i-a comunicat colaboratorului sau, Mirica Dumitrescu, reprezentant in Romania al grupului Jetran International din SUA (interesat in privatizarea companiei Romaero si a firmei Avioane SA din Craiova) faptul ca, la intalnirea cu ministrul Seres, a discutat despre procesele de privatizare a respectivelor societati, stabilind cu demnitarul roman ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare la Viena, la locuinta privata a cetateanului bulgar. 
Stancev sustinea ca a convenit sa se faca un gratar la el acasa, iar seara sa vorbeasca Dumitrescu cu Seres. 
In cadrul acestei intalniri, s-a facut referire la anuntul ce urma sa fie facut public de MEC cu privire la scoaterea la privatizare, la pachet, a celor doua societati din domeniul aeronautic de care era interesat Dumitrescu si pe care Stancev s-a oferit sa-l sprijine, "mizand pe relatia privilegiata cu ministrul Seres", sustin anchetatorii.
In 8 iunie 2005, in cadrul unei discutii, Seres ii cofirma lui Stancev ca a facut presiuni pentru indeplinirea proiectului stabilit si, ulterior, in cadrul unei alte discutii, din 9 iunie 2005, intre cetateanul bulgar si Mihai Donciu.
In 9 iunie 2005, Stancev l-a contactat pe Michal Susak pentru a-i comunica ca a identificat o posibilitate de a avea acces la ministrul de stat Gheorghe Seculici pentru obtinerea semnaturii acestuia pe proiectul de ordonata de urgenta.
In 20 iunie 2005, Stancev a avut o intalnire cu Seres la sediul MEC, cand, printre aspectele discutate, bulgarul i-a comunicat telefonic lui Ciprian Paltineanu : "Sunt cu ministrul si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica", se arata in referatul Parchetului. 
Pentru evidentierea naturii relatiilor cu demnitarul roman, procurorii arata ca, in aceeasi zi, dupa intalnirea cu Seres, Stancev i-a confirmat lui Paltineanu ca trebuie sa trimita oferta respectiva direct ministrului, precum si catre Hidroelectrica SA.
"O voi trimite intr-o ora. De asemenea, vom pune o clauza de imputernicire in contract, una pe care sa o semneze. Semnatura ne confera imputernicirea de a incepe intreaga procedura. Nu avem nevoie de alte informatii. De asemenea, intr-o ora, vei primi intrebarile pentru Nuclearelectrica. Am vorbit cu oamenii din grupul lui Vadim (Vadim Benyatov, implicat la momentul respectiv, in urma solicitarii grupului rusesc Marco, ce controleaza industria autohtona de aluminiu, in identificarea unei posibilitati ca CSFB sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane de resort sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a energiei electrice in conditii neconcurentiale catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica)", a spus Paltineanu, citat in referatul Parchetului.
Potrivit agentiei de presa Mediafax, in perioada respectiva, seful directiei juridice din cadrul MEC-OPSPI, Robert Neagoe, a primit din partea ministrului Seres sarcina de a sprijini reprezentantii CSFB si PAS Petrom, in elaborarea proiectului de act normativ. 
In acest context, Neagoe s-a intalnit cu Stancev, in 28 iunie 2005. 
In aceeasi zi, Stancev i-a comunicat lui Susak ca s-a intalnit cu secretarul de stat in MEC, Dan Victor Alexandru, de la care a aflat ca nu mai era nevoie de semnatura lui Gheorghe Seculici, dar ca obtinuse deja aprobarile necesare de la alte ministere.
In 29 iunie, a avut loc sedinta de Guvern, in care Seres nu a stat confortabil in ceea ce priveste proiectul Petrom. 
Proiectul Petrom in forma dorita de grupul infractional a fost respins, rezultatul urmarit de Stancev si colaboratorii sai nefiind atins, dar demersurile lor au continuat, sustin anchetatorii. 
In urma sesizarii SRI, procurorii romani au constatat ca functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu au promovat sistematic interesele lui Stamen Stancev si Vadim Benyatov Don, "prin punerea la dispozitie a datelor relevante din domeniile strategice ale economiei nationale privand statul roman de dreptul de a-si aplica strategia de privatizare".
Informatiile din domeniile energetic si telecomunicatii reprezinta, potrivit anchetatorilor, un bun susceptibil de a fi protejat. 
"Situatia juridica a bunurilor apartinand acestor domenii, in cvasitotalitatea lor, corespunde domeniului de aplicare al protocolului 1 al CEDO care se refera la drepturi concrete si efective ce urmau o procedura de instrainare, potrivit legislatiei romanesti. Legislatia nationala a calificat aceste bunuri ca fiind de interes strategic, ceea ce echivaleaza cu investirea de catre statul roman a autoritatilor competente cu prerogativele de reglementare a modalitatilor de privatizare a acestor domenii", sustin procurorii. Astfel, in opinia anchetatorilor, faptele indreptate impotriva bunurilor de interes strategic, sunt de natura a pune in pericol securitatea statului.
In cadrul anchetei privind privatizarile, magistratii au arestat patru persoane - Stancev, Mucea, Benyatov si Donciu, fiind cercetate in libertate alte patru. Codrut Seres si-a dat demisia, duminica, din functia de ministru al Economiei si Comertului.
Cazul Seculici a generat sintagma "grupurilor de interese"
In referatul de arestare a celor patru inculpati din dosarul privatizarilor - Stamen Stancev, Dorinel Mucea, Radu Mihai Donciu si Vadim Benyatov - se vorbeste de mult mai multi demnitari decat cei nominalizati in Rezolutia de incepere a urmarii penale impotriva celor opt persoane acuzate. Printre alti demnitari si inalti functionari mentionati in referatul cu propunerea de arestare a celor patru, apare si numele fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici, la care Stamen Stancev ar fi incercat sa intervina, prin intermediul sefului sau de cabinet si al altor inalti functionari, pentru a obtine o sustinere in Guvernul Romaniei, astfel incat ordonanta lui Codrut Seres sa fie aprobata asa cum stabilise grupul de interese al lui Stancev si cel al lui Liviu Luca, liderul salariatilor Petrom. 
Potrivit acelei forme, cele 8% din actiunile Petrom destinate angajatilor urmau sa fie vandute prin PAS, pe banii ce ar fi trebuit sa vina de la o banca din strainatate, si nu fiecarui salariat in parte. 
In data de 9 iunie 2005, SRI intercepteaza o convorbire telefonica purtata intre Stamen Stancev si Michal Susak (amandoi reprezentanti ai Credit Suisse First Bank, la vremea aceea), in care primul ii spune celui de-al doilea ca a gasit "o posibilitate de a avea acces la ministrul de Stat, Gheorghe Seculici, in vederea obtinerii semnaturii acestuia pe proiectul de ordonanta de urgenta, prin intermediul sefului de cabinet al acestuia (...) si prin intermediul unui alt demnitar, precum si alte persoane". 
Lucrurile par sa fi decurs potrivnic grupului, fiindca, in 28 iunie, reteaua a renuntat la insistentele pe langa Seculici, iar Stancev ii spune lui Susak, la telefon, ca a vorbit cu secretarul de stat in MEC Dan Victor Alesandru, "de la care a aflat ca nu mai era nevoie de semnatura lui Gheorghe Seculici, dar ca obtinusera deja aprobarile necesare de la alte ministere". 
Anul trecut, in luna august, la doua luni dupa convorbirea din 9 iunie in care aparea numele lui Seculici, presedintele Traian Basescu lansa celebra sintagma a "grupurilor de interese" din energie si avertiza ca "mafia a ajuns pe masa Guvernului"
"De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa guvernului (...) iar responsabilitatea celor care le-au promovat trebuie asumata", spune Traian Basescu, in 5 august 2005.
Seculici: "Nu am semnat, pentru ca nu credeam…"
Presedintele PD Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici a declarat aseara pentru ziarul Observator aradean, referitor la acest subiect:
"Motivul remanierii mele probabil a fost mai complex, pentru ca practic singura explicatie pe care am primit-o la guvern dupa aceasta remaniere a fost ca era vorba despre o decizie politica. Dar ce pot sa va spun este ca intr-adevar nu am avut o relatie foarte buna cu premierul, nu am putut avea o colaborare, pentru ca aceasta functie de vicepremier practic nu garanta o comunicare buna cu seful guvernului, desi eram in subordinea premierului. Am avut la Bucuresti un cabinet cu un numar foarte mic de persoane, iar cabinetul avea in subordine un numar de sapte ministere si doi ministri delegati. Ministere foarte grele… Sigur ca aceasta relatie era extrem de complexa, eu ca ministru de stat eram coautor la toate proiectele de guvern care erau inaintate la sedintele de guvern. Mi-ar fi trebuit o echipa foarte mare de oameni care sa fi verificat toate documentele care intrau in guvern, ori cabinetul era constituit din 28 de persoane, cu tot cu secretarele si soferul. Am sesizat de mai multe ori conducerii partidului, reprezentantilor din Biroul Permanent National ca acest cabinet nu poate fi eficient, in aceste conditii. Si din pacate toata aceasta ineficienta se repercuta asupra imaginii mele. Datorita incarcarii foarte mari a proiectelor care intrau in cabinet, era foarte dificil ca semnatura pe fiecare act normativ sa nu fie doar o formalitate. Implica mult timp. Ori, eu tocmai asta doream sa evit: sa nu facem doar figuratie. Nu i-am cunoscut pe nici unul dintre cei nominalizati in agentiile de presa, din grupul Stancev. Este prima oara cand am auzit aceste nume, in momentul inceperii cercetarilor. Nu a fost nici o solicitare la nivelul cabinetului meu de vicepremier de a intra in contact cu ei, nu au cerut nici macar o audienta. Nici ei direct, nici prin intermediul sefului meu de cabinet. Este posibil sa il fi contactat totusi pe seful de cabinet, dar eu nu am avut o colaborare extraordinara cu domnia sa. Dovada e ca dupa trei luni in care am lucrat impreuna i-am solicitat domnului Rares Rusu, pe care l-am „mostenit” de la Adriean Videanu, sa plece. Am realizat ca nu este foarte eficient in ceea ce imi doream eu acolo. Revenind la subiectul discutiei si la problema privatizarii, cand am ajuns la acest document, la acest proiect de hotarare, nu l-am semnat, pentru ca nu am avut garantia ca actiunile vandute vor intra in mana salariatilor. Dar nu s-a facut nici un fel de presiune asupra mea, din partea nimanui, si tocmai de aceea nu am considerat ca era o urgenta promovarea acestui act normativ. Niciodata nu am primit nici un semnal din partea lor. Daca as fi semnat mecanic documentul respectiv, astazi as fi fost si eu chemat la audieri. Asa, insa, nu am fost solicitat nici macar ca martor, pentru ca e evident ca nu am absolut nici o implicare. A fost, iata, o prudenta sanatoasa – sigur, nu pot nega ca am avut informatii din mai multe medii, dar important este ca nu mi-am pus semnatura pe acel proiect."

Andrei Ando  - Observator

  • Case pentru 51 de romi!

Primarul Gheorghe Falca a mai facut fericite 10 familii care au primit case pe strada TarafuluiZece familii de romi sunt, de ieri, mai fericite, dupa ce au primit de la primarie cate o locuinta. 
Primarul Gheorghe Falca si viceprimarul Levente Bognar au cules marti, laurii unui program finantat de Uniunea europeana, pentru construirea de locuinte pentru romi. 
Edilii au facut repartizarea celor 10 locuinte, prin tragere la sorti. 
Din cele 47 de cereri depuse de etnicii romi la Primarie, s-au ales 10 familii, cu punctajul cel mai bun, dar si pe baza de ancheta sociala. 
Familiile urmeaza sa locuiasca, in regim de chirie, in apartamente noi, dotate chiar si cu mobilier.
Cea mai numeroasa familie are noua membri, in total, in complexul de pe strada Tarafului primind locuinta 31 de copii si 20 de adulti. 
Primaria nu a ales pe oricine.
Doua persoane au studii superioare, iar cel putin unul dintre membrii familiei are un loc de munca. 
Contractele sunt semnate pe un singur an, iar daca la expirarea acestora beneficiarii nu mai indeplinesc conditiile, nu vor mai putea sta aici.
Proiectul a costat circa 10 miliarde de lei vechi, din care o treime a fost contributia municipalitatii.
Odata cu repartitia, edilii au oferit cate un mic cadou personalizat pentru fiecare familie. 
Mosul a adus celor mici incaltaminte si dulciuri.

Simona Mazare - Adevarul

  • Adoptia - calea spre implinirea ca parinte

Discutii la Zilele Adoptiei desfasurate la AradCand iubim, ajungem sa dorim mai mult... dorim ca dragostea dintre noi, ca si cuplu, sa dea roade... iar ce rod mai mare poate avea dragostea a doua persoane decat un copil?! 
Nasterea reprezinta un prag de schimbare ce nu poate fi descrisa in cuvinte: se aprofundeaza sentimentele, se deschide calea catre un adevarat tel in viata... Asta vorbind despre majoritate. 
Pe de alta parte, chiar daca e greu de inteles, exista si cazurile in care o mania, in special, este capabila sa se lepede de cel care este carne de trupul sau, prin venele caruia curge sangele sau. 
Motive sunt insa multe insa, repet...destul de greu de perceput, in primul rand ca mama! 
Conjunctura, lipsa unei situatii materiale care sa asigure un trai decent copilului... 
Dar nu ne propunem acum sa analizam aceste aspecte. 
Dupa cum spuneam... aceste cazuri exista, iar copiii ajunsi intr-o asemenea situatie, raman in gnja autoritatilor, in centre de plasament, in case de tip familial... iar unii sunt adoptati implinind asa visul multor cupluri de a deveni parinti si implinindu-si in acelasi timp propria dorinta...aceea de a fi iubiti si protejati.
"Fiecare copil are nevoie de o familie, de o viata mai fericita... Iar prin adoptie, asta se realizeaza. In cei zece ani, de cand s-a infiintat serviciul de adoptii sute de copii si-au gasit o familie, in mijlocul careia cresc si se formeaza, iar alte sute de cupluri au primit statutul de parinte pe care si-l doreau", afirma Aurora Lupas, sefa serviciului de adoptii.
Ca vrem sau nu sa recunoastem, multi dintre noi traim inca cu o serie de prejudecati legate de adoptie. 
Cum sa cresti pe cineva care nu e sange din sangele tau, ca mai tarziu sa iti dea in cap, cine stie pe al cui copil il iei?, si alte multe intrebari care ii retin pe multi sa faca un astfel de pas.
Pe de alta parte intervine problema ca multi vad copiii institutioalizati ca fiind cu probleme fizice.. psihice... 
O alta chestiune este cea legata de procedura de adoptie in sine, care e perceputa ca fiind extrem de anevoioasa. 
Cu siguranta ca aceste demers nu se poate realiza de la o zi la alta, fiind vorba despre viata unui copil.
In contextul celor amintite, reprezentantii protectiei copilului organizeaza in aceasta saptamana Zilele adoptiei. 
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentanti ai Oficiului National pentru Adoptii, specialistii aradeni care se ocupa de aceste aspecte si oameni carora copii institutionalizati le-au dat un rost in viata au discutat despre intregul spectru de activitate.
Principalul obiectiv urmarit in privinta unui copil abandonat este acela de reintegrare in familie. 
Exista si succese in acest sens... insa sunt si esecuri. 
Schimb de experienta la Zilele Adoptiei Abia apoi, dupa o serie de demersuri de reintegrare, copilul poate fi propus adoptiei, iar de aici incepe un intreg sir de verificari, de potrivire a copilului cu potentialul viitor parinte, evaluari psihologice, sociale ale familiei care solicita adoptia, consiliere, cursare, atestare... 
Sunt actiuni care implica timp, sentimente si de cele mai multe ori rezultatele sunt mai mult decat multumitoare. 
Exemple edificatoare sunt si cele trei cazuri pe care le-am cunoscut ieri. 
Oameni, cu un statut social, care au atata iubire de oferit incat au recurs la aceasta masura: a adoptiei!
Sotii Jeflea si-au dorit copii biologici. Soarta, intamplarea...a facut ca acest lucra sa nu fie posibil. 
Ideea infierii unui copil a aparut intr-o simpla discutie... 
"Cu timpul insa, subiectul a devenit tot mai serios. Am stat mult de vorba cu sotia mea despre acest lucru si chiar daca multi dintre cei care ne inconjurau erau sceptici in acest sens, am avut curaj si am mers mai departe. Ne doream un copil din tot sufletul. Am inceput demersurile si cand am facut cererea... desi imi doream un baiat, am spus sotiei mele sa scrie fetita, pentru ca asta isi dorea ea. Asa a aparut in viata noastra Dania Teodora. Acel omulet de numai cinci luni, cat avea atunci ne-a adus lumina in casa, ne-a implinit ca parinti, iar de curand dorinta mea, de a fi tata de baiat a devenit, de asemenea, realitate. Acum avem si un baietel, in varsta de trei anisori. E fratiorul biologic al Daniei si amandoi sunt copiii nostri", povesteste cu lacrimi in ochi, tatal celor doi copii. 
Chiar daca parintii ii considers lumina ochilor si ar vrea sa faca totul pentru ca ei sa nu sufere, adevarul trebuie spus. 
Cu blandete, insa el trebuie spus. "Chiar zilele trecute, fetita mea m-a intrebat daca eu am nascut-o. Nu am mintit-o insa i-am spus ca nu EU te-am nascut, insa EU te iubesc! Nu stiu cat a inteles ea insa cu timpul, incet, incet va percepe adevarul, asa cum este el", considera mama celor doi copii.
Un alt caz este cel al Laurei Andres. 
O femeie singura, referent social, traind ani la rand in mijlocul acestor copii, impresionata de cazurile vazute si atasata de un sufletel... 
"Eram in gara, in acel loc in care isi duc veacul atatia copii. Acolo am gasit un copil de 11 luni. O fetita care plangea si care, atunci cand am lua-o in brate si-a pus capusorul pe umarul meu si a oftat usurata. Acel suflu a intrat adanc in sufletul meu, asa incat la cinci ani, am adoptat-o. Stie cine este mama ei, ma ajuta in tot ce fac, mergem impreuna in mijlocul oamenilor strazii si suntem nedespartite. 
Acum are zece ani... in urma cu catva timp, am plecat intr-un concediu. Numai noi doua. Stiam ca venise timpul sa vorbim despre adoptie. Aveam emotii. Nu stiam cum sa ii spun si am deschis subiectul lasand-o pe ea sa ma intrebe. Nu a intrebat nimic. Mi-a luat mana si mi-a sarutat-o. Atat. Iar de atunci, imi spune de nenumarate ori pe zi "Mami, te iubesc!".
O alta poveste, la fel de sensibila este cea a sotilor Nastase. Un cuplu fericit, cu doua fetite... 
"Avem doua fetite, iar de curand am infiat doi baieti. Am simtit ca putem oferi mai multa dragoste asa ca am decis sa infiem acesti copilasi. Sentimentul de implinire e minunat. De curand, Adela fetita noastra care e in clasa a II-a mi-a spus incantata ca...ce armonie este in casa noastra de cand au venit baietii... Si acesta este adevarul" povesteste doamna Nastase.
Povesti deosebite care au in comun IUBIREA! 
Oameni care simt, care iubesc si care au reusit sa scape din latul prejudecatilor pentru a-si gasi fericirea si implinirea de a fi PARINTI!

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Festival Mozart

Aplauze pentru elevii Liceului de Arta care au concertat la FilarmonicaLiceenii, la Filarmonica
Festivalul Mozart s-a deschis cu programul sustinut de formatiile Liceului de Arta “Sabin Dragoi” pe scena Filarmonicii locale.
Anamaria Kaszoni, eleva din clasa a X-a, (prof. E. Lingurar) a interpretat partea I a “Concertului pentru pian si orchestra in re minor KV 466”, alaturi de orchestra scolii dirijata de prof. Dan Boar. Acest concert este o creatie datata 10 februarie 1785, executat de autorul insusi o zi mai tarziu, intr-un concert la care a asistat si Joseph Haydn. Interesant este si faptul ca acesta a fost concertul cu care a debutat Beethoven ca pianist la Viena.
Orchestra si solista au transmis nostalgia, cu unda sa dureroasa, incordarea dramatica, dar si raze de lumina si energie barbateasca, bogatie de trairi ce confirmau maturitatea artistica a autorului, care a aservit virtuozitatea instrumentala expresiei sonore.
Orchestra ne-a prezentat “Simfonia in Sol major KV 110”, nr 12, lucrare atribuita de unii lui Leopold Mozart. Luminozitatea primei parti, cursivitatea cu totul aparte a Andantelui, sensibilitatea tipic mozartiana prezenta in urmatoarele doua parti, Menuetul si mai ales finalul, au trezit entuziasmul auditorilor, preponderent tineri.
“Missa Incoronarii KV 317 in Do major” a fost principala lucrare a serii.Titlul ei vine de la faptul ca Mozart a compus-o in memoria “Incoronarii anuale a icoanei Fecioarei Maria in biserica Maria Plain din apropierea Salzburgului, icoana salvata miraculos dintr-un incendiu in razboiul din 1744”, dupa cum ne informeaza Ovidiu Varga in documentata sa carte despre Mozart.
Corul instruit de prof. Crina Brad, la care s-au raliat si coristi ai Flarmonicii, orchestra elevilor, solistii: prof. Felicia Fleter, prof. Radiana Barb, Florin Hantig, Adrian Cotuna, condusi de prof. Dan Boar, au talmacit “Missa incoronarii”, probabil cea mai cunoscuta lucrare de acest gen a genialului salzburghez, la o cota ce a trezit admiratia publicului.
Concert Mozart la Catedrala CatolicaIn memoriam Mozart
In seara de 5 decembrie, cand se implineau exact 215 ani de la prematura moarte a compozitorului, a avut loc un concert comemorativ la Catedrala Catolica, concert sustinut de Filarmonica aradeana sub directia dirijorului vienez Wolfgang Groehs.
Corul si orchestra au intonat impresionantul “Ave verum KV 618”, motet compus in ultimul an al vietii.
Celebrul “Requiem KV 626” are o poveste stranie. In vara lui 1791, cand Mozart lucra la operele “Flautul fermecat” si “Titus”, a primit o comanda secreta pentru o messa funebra. Cum compozitorul era deja bolnav, a inceput compunerea ei sub impresia ca lucrarea este messa pentru propriul sau deces. Discipolul sau Franz X. Suessmayr va fi acela care va incheia lucrarea dupa indicatiile maestrului sau. 
Orchestra Filarmonicii, corul instruit de Dorin Chereji, solistii: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Darius Coltan, Geani Brad, sub bagheta lui Wolfgang Groehs, au cucerit publicul ce a umplut pana la refuz Catedrala Catolica. 
Grupul de solisti a conlucrat in Recordare, dand expresie sensibila in Benedictus, cu un discurs tulburator in Tuba mirum.
Corul a emotionat pe cei prezenti in dubla fuga din Kyrie, pentru ca discursul sau, insotit de orchestra sa fie zguduitor in Dies irae si ca totdeauna, sensibil in Lacrimosa.
De subliniat larga paleta dinamica imprimata de dirijor, dand astfel complexului flux sonor o expresivitate deosebita, dar cu un tempo alert, nepotrivit unui spatiu urias cu reverberatii sonore cum este cel al Biserica Minoritilor.
Revenind la cor, e vremea sa facem urmatoarea remarca: Cuvantul este generatorul muzicii, sau muzicilor, cum spunea la vremea lui Iosif Sava, incepand cu cantecul si terminand cu genurile vocal-simfonice. El, cuvantul, este deci tatal minunatului copil care este muzica, dar pe post de modest confrate intru frumoasa si deplina espresie artistica. Nicidecum cuvantul nu trebuie tratat ca un servitor, ca un simplu suport al muzicii. Asupra cuvantului trebuie sa se aplece cantaretul ca asupra unui diamant, care reflecta o lumina aparte sau multitudine de lumini. Aceasta dubla sarcina a cantaretului are un efect extraordinar de innobilare a discursului si a persoanei ce o produce, pe care le ridica la gradul de arta si respectiv artist. Sigur, asta se face cu multa truda! Asadar, si in domeniul cantului, “la inceput a fost cuvantul”.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Joi, 7 decembrie, ora 19, la Palatul Cultural,
SUB SEMNUL SOARELUI,
concert dirijat de Dorin Frandes, aflat in fruntea 
Orchestrei Europa Symphony,
solisti fiind Constantin Talmaciu si Ion Ivan Roncea.
In program: Wolfgang Amadeus Mozart:
Mica serenada in Sol major, Concertul pentru flaut, harpa si orchestra in Do major, Simfonia nr. 41 in Do major “Jupiter”

  • Clauzele contractuale, revizuite de conducerea Clubului UTA

Lacatus vrea sa se orienteze in viitor spre fotbalisti tineriPosibilitatea de a pierde jucatori de baza in pauza competitionala l-a pus pe ganduri pe Lacatus.
Cu un lot subtiat din cauza accidentarilor, UTA se vede in situatia de a tremura pentru piesele grele, datorita unor clauze care le-ar permite jucatorilor sa plece spre alte zari.
Miza pe cuvant
De exemplu, intentiile lui CFR Cluj de a-l achizitiona pe Bogdan Mara, l-au pus in alerta pe antrenorul aradenilor. 
Acesta a declarat ca se va implica personal la anumite puncte si paragrafe din contractele jucatorilor, pentru ca ros-albii sa fie legati de UTA pana la scadenta angajamentelor. 
"Dupa terminarea turului voi avea un cuvant de spus la contractele jucatorilor. Nu vreau sa ma implic la partea financiara, nu ma intereseaza acest lucru, insa sunt niste clauze care le permit fotbalistilor sa plece dupa bunul lor plac. Aici trebuie umblat, pentru ca nu vreau sa vad ca imi pleaca jucatorii si nu am ce sa fac", a spus Lacatus despre o posibila solutionare a problemei.
Cat priveste ofertele venite pentru Mara, "Fiara" considera ca intelegerea din vara ar trebui sa conteze in optiunea vedetei de la UTA.
"Cred ca am vorbit ca intre oameni de cuvant si Mara nu va pleca de la echipa", a mai spus antrenorul. Jucatorul de 29 de ani a semnat cu aradenii un contract pe o perioada de un an si a promis, inca de cand se vehicula un posibil transfer al sau in Rusia, ca il va respecta.  
Plan de achizitii
Dupa meciul de vineri cu FC Vaslui, ultimul oficial din acest sezon, va incepe perioada de cautari pentru UTA, cu scopul de intarire a lotului. 
Desi pe tapet au aparut o serie de nume, cum ar fi Pascovici si Lucian Goian, de la Dinamo, Vasilache de la Rapid, Panin de la CFR Cluj sau Marginean, acum la Gloria Bistrita, oficialii aradeni s-au ferit sa isi manifeste public interesul pentru jucatori. 
Lacatus anunta ca se va orienta spre fotbalisti tineri, pana la varsta de 25-26 de ani, pe care ii va urmari impreuna cu alti impresari
"Un lucru e sigur. La UTA nu vor mai veni jucatori urmariti pe CD-uri sau DVD-uri. Dupa ce ii vom vedea pe teren, se va lua o decizie in privinta lor. Am luat legatura cu cativa impresari, dar inca nu s-a finalizat vreun transfer", a declarat Lacatus, mentionand ca in vizorul clubului sunt, totusi, cativa jucatori din Liga 1, cu care nu se va intra in tratative pana la finalul competitional.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]