Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 6 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • PSD vrea un parc al tuturor etniilor, nu doar unul romano-maghiar

PSD doreste transformarea Parcului Reconcilierii in parcul grupurilor etnice - Virtual Arad News (c)2006Se doreste elaborarea unui proiect prin care sa fie asigurata reprezentarea artistica in Parcul Reconcilierii a celor opt etnii: romana, maghiara, sarba, bulgara, germana, slovaca, rroma si evreiasca
PSD Arad analizeaza posibilitatea elaborarii unui proiect prin care sa fie asigurata reprezentarea artistica in "Parcul Reconcilierii" a celor opt etnii: romana, maghiara, sarba, bulgara, germana, slovaca, rroma si evreiasca. 
"Astfel, in locul unei reconcilieri artificiale romano-maghiare, acest parc ar reprezenta un simbol al bunei convietuiri inter-etnice, o recunoastere a valorilor fiecarei minoritati si ar deveni el insusi o valoare corelata perfect spiritului european", spun pesedistii.
Ca "urmasi politici" ai celor care au realizat "Parcul Reconcilierii" in forma actuala, social-democratii aradeni, prin vocea presedintelui Dorel Caprar isi asuma "raspunderea efectuarii demersurilor pentru repararea greselilor semnalate de-a lungul timpului si dorim sa ne concentram eforturile in directia modificarii statutului actual al Parcului, cu scopul de a avea, in Arad, un Parc al tuturor etniilor si al reconcilierii acestora. 
Astfel, in ideea in care istoria ne-a lasat numeroase marturii despre conflictele aparute intre natiunile Europei sau intre diferitele grupuri etnice, consideram ca acesta este singurul nivel unde se resimte cu adevarat nevoia unei reconcilieri".

Ideea unui parc multi-etnic a fost avansata pentru prima oara in anul 1999 si s-a bucurat inclusiv de sustinerea regretatului arhitect Milos Cristea. 
Proiectul pietei reconcilierii interetniceLiderii social-democrati din perioada 2000 - 2004, atat de la nivel local si judetean, cat si de la nivel national, au preferat insa elaborarea unui proiect gandit pentru a satisface doar dorinta minoritatii maghiare, conform intelegerilor parafate cu UDMR.
Partidul Social-Democrat a organizat, ieri, o intalnire consultativa cu reprezentantii etniilor, pentru a analiza impreuna propunerea Comunitatii sarbe de a solicita autoritatilor transformarea "Parcului Reconcilierii" in "Parcul Etniilor" (Natiunilor). 
"Cu atat mai mult cu cat suntem raspunzatori moral pentru greselile predecesorilor nostri, ne asumam public angajamentul de a sustine acest proiect si de a lupta cu toate mijlocele legale pentru implementarea lui" sustine Dorel Caprar.
La discutiile initiate de Organizatia Municipala prin presedintele acesteia, Dorel Caprar si secretarul executiv, Teodora Hotaran, au participat si presedintele Organizatiei Judetene, Florin Remetan, deputatul Gheorghe Chiper, Alexandru Bochis, vicepresedinte al Uniunii "Vatra Romaneasca", Stefan Puterici, presedintele Comunitatii Sarbe din Arad, Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii Evreiesti Arad si Mihailovici Milivoi, membru al Comunitatii Sarbilor Arad si presedinte al Organizatiei PSD Nr. 14 Parneava. 
Reprezentantii etniilor care au dat curs invitatiei au fost de acord, in unanimitate, ca actualul ansamblu existent in Parcul Reconcilierii este nedrept fata de minoritati, altele decat cea maghiara. 
Astfel, tinandu-se cont si de faptul ca Aradul a cunoscut momente de maxima dezvoltare sociala, economica si culturala prin contributia tuturor etniilor care au populat aceste meleaguri, dezbaterea de astazi a demonstat nevoia recunoasterii acestei contributii si s-a dovedit ca initiativa PSD se bucura de sprijinul reprezentantilor minoritatilor etnice.

Anca Pascutiu - Observator

  • Lansare de carte

Presedintele PIN - Cosmin Gusa si-a lansat la Arad carteaCozmin Gusa, presedintele PIN si-a lansat, la Arad, cartea "10 pacate ale Romaniei" in care face o analiza a vietii politice romanesti, dupa 1989, identificand asa cum spune si titlul cartii, 10 pacate ale Romaniei postdecembriste.
"Volumul acesta este un raport al vietii noastre la viata politica a Romaniei, dupa 1989. N-am lansat aceasta carte la Bucuresti si nici nu o voi lansa. Pentru mine e important sa intru in dialog cu oamenii din cat mai multe judete" - ne-a declarat Cozmin Gusa.
Primul dintre cele 10 pacate mentionate de Gusa este oligarhia care a blocat Romania si care o conduce prin intermediul adevaratilor conducatori. 
In sprijinul acestei idei liderul PIN precizeaaza ca "sindicatele nu se revolta atunci cand neajunsurile sociale o cer, ci atunci cand exista un interes al oligarhiei".
Cozmin Gusa caracterizeaza lupta anticoruptie din Romania ca fiind un "film de desene animate" si este de neconceput acest lucru pentru ca actuala guvernare a castigat alegerile in 2004 avand ca tema principala de campanie lupta impotriva coruptiei. 
La aceste pacate se adauga altele cum ar fi sistemul politic, obsesia pentru imagine, societatea isi pierde reperele valorice etc.
"Toate aceste pacate ale Romaniei, prin consecintele lor, lovesc cel mai tare in oamenii cinstiti, cei care respecta regulile, cei care vor sa traiasca normal. Aceasta generatie activa nu mai trebuie sa devina una de sacrificiu, fiindca ea este astazi motorul dezvoltarii", a precizat autorul cartii.

M.C. - Adevarul

  • In aceasta iarna - Aradul nu va avea probleme cu furnizarea energiei termice

Directorul general CET - Lucian Barniciu da lamuriri PreseiCel putin din punct de vedere al CET Arad, iarna poate veni fara probleme. 
Preocupandu-se din timp, conducerea CET a reusit pregateasca instalatiile de termoficare si sa adune combustibilul necesar astfel incat Aradul sa nu aiba nici un fel de probleme cu incalzirea in sezonul rece. 
Pentru a afla detalii despre pregatirea instalatiilor pentru furnizarea energiei termice, cat s-a investit in reparatii si modernizari sau cand se va da drumul la caldura, am stat de vorba cu directorul general al CET Arad – Lucian Barniciu. 
Cat despre preturile la energie termica, in speta cam cat vor scoate din buzunar aradenii pentru a-si achita cheltuielile cu apa calda si incalzirea in aceasta iarna, informatii ne-a oferit si directorul tehnic al CET Arad – Adrian Ghilea.
Reparatii de sute de miliarde de lei
Pregatirile CET pentru iarna au inceput inca din prima parte a acestui an, cu reparatii la cele doua centrale, una functionand pe lignit, iar cealalta pe hidrocarburi. 
La centrala pe lignit lucrarile s-au finalizat inca din luna iulie a acestui an. 
Pe timpul reparatiilor, functionarea acesteia a fost oprita in totalitate. 
"S-au efectuat reparatii la agregatele energetice din centrala (cazan, turbina, generator, pompe)", a specificat directorul general Lucian Barniciu. 
La fel ca in fiecare an, centrala pe hidrocarburi nu a functionat pe timpul verii, decat in luna iunie, cand cea pe lignit s-a aflat in reparatii. 
Oprita inca din luna aprilie, aceasta nici nu a fost pusa inca in functiune, fiind in rezerva. 
Şi la aceasta centrala a fost efectuate reparatiile necesare, la cazane si turbine. 
"In plus aici mai avem si cazane pe pacura. Şi acestea au fost revizuite, insa nu vor fi puse in functiune decat daca temperaturile vor fi prea scazute centralele nu vor mai face fata", a mai precizat Lucian Barniciu.
Combustibilul la CET este asigurat pentru intreaga iarna - Virtual Arad News (c)2006 Din vara acestui an si pana acum, s-au efectuat modernizari la sase puncte termice din municipiu. 
Este vorba despre: Punctul termic 1 – Gara, Punctul termic 1 – Micalaca, Punctul termic 2 – Miron Costin – Punctul termic 23 – TEBA, Punctul termic 2 – Aurel Vlaicu  si Punctul termic UTA. 
Suma investita de CET Arad pentru lucrarile de reparatii si modernizari la centrale, puncte termice si retele se ridica la 55 de miliarde de lei vechi. 
Pe langa aceste sume, Aradul, in urma solicitarilor Primariei, a mai primit de la bugetul de stat bani pentru modernizari in doua transe. 
Prima transa in valoare de 67 de miliarde de lei vechi, iar cea de-a doua in valoare de 76 de miliarde de lei vechi. 
"Din acesti bani, 147 de miliarde in total, Primaria, in colaborare cu noi, s-a ocupat de modernizarea punctelor termice", ne-a informat directorul General al CET Arad.
Modernizarile efectuate anul acesta sunt pe ultima suta de metri. 
Lucrarile la Punctul termic 2 – Aurel Vlaicu au fost finalizate deja, urmand ca aceleasi modernizari sa fie executate si la Punctul termic 1 – Aurel Vlaicu. 
"In rest se vor mai efectua lucrari pe retelele de termoficare. Avem banii necesari pe care sa-i cheltuim, astfel ca lucrarile de termoficare pe retele vor continua cat timp va permite vremea. Pana la sfarsitul anului vor fi modernizate 10 retele de termoficare. Important este insa faptul ca aceste lucrari nu vor afecta functionarea sistemului de termoficare", a explicat Barniciu.
Anul viitor, in conditiile in care vor fi asigurate surse de finantare, programul de modernizare a punctelor termice si a retelelor de termoficare va continua.
Combustibilul este asigurat pentru toata perioada rece
Se cauta noi solutii pentru eficentizarea CET-ului - Virtual Arad News (c)2006Tot in pregatirile pentru iarna ale CET Arad intra si asigurarea combustibilului fara de care nu ar putea sa functioneze centralele. Directorul general al CET – Lucian Barniciu – ne-a informat ca aprovizionarea cu carbune a inceput inca din luna aprilie a acestui an. CET a incheiat un contract cu SNLO (Societatea Nationala a Lignitului Oltenia) pentru furnizarea a 700.000 de tone de carbune, combustibil suficient pentru sezonul rece 2006-2007.
"Aprovizionarea se deruleaza si in prezent, finalizandu-se la sfarsitul lunii noiembrie, astfel incat la 1 decembrie, dupa ce aproximativ 300.000 de tone se vor consuma, sa avem in stoc 400.000 de tone de carbune, cu care sa se asigure o functionare pentru toata iarna, pana la data de 1 aprilie", a explicat Lucian Barniciu.
In ceea ce priveste aprovizionarea cu pacura, si aceasta a fost facuta de la rezerva de stat. 
Insa este bine de stiut ca centralele CET nu functioneaza pe pacura decat in caz de avarii la cazanul pe carbune sau cand temperaturile exterioare scad sub minus 10 grade Celsius. 
Pentru aceste situatii de urgenta, in stoc exista cantitatea de 8.000 de tone de pacura.
Cat despre furnizarea gazelor, CET Arad a incheiat deja un contract care le asigura pana in luna mai a anului 2007.
Saptamana viitoare se va finaliza umplerea instalatiilor termice
Umplerea instalatiilor de termoficare a inceput de saptamana trecuta si se va finaliza saptamana viitoare. 
"Pana miercurea sau joia viitoare, toate instalatiile vor fi pline, pregatite pentru functionare. O noutate in aceste sens este faptul ca umplerea instalatiilor de termoficare (inclusiv a caloriferelor) se va face direct de la CET cu apa tratata pentru eliminarea depunerilor. Din momentul in care instalatiile vor fi pline, CET Arad va putea incepe oricand furnizarea energiei termice pentru incalzire", a mai declarat directorul general al CET Arad – Lucian Barniciu.
Pornirea incalzirii se va face la o data stabilita de comun acord cu Primaria Arad si cu consultarea ULAL.
Aradenii nu vor avea probleme cu furnizarea energiei termice - Virtual Arad News (c)2006Cat vor plati aradenii cheltuielile la iarna ?
Din momentul inceperii furnizarii energiei termice pentru sezonul rece si pana la intrarea in vigoare a noului pret local de referinta al gigacaloriei, se va aplica pretul vechi, in speta 107,5 RON. 
Astfel ca aradenii vor achita lunar, pentru cheltuielile cu apa calda si caldura, urmatoarele sume:
* pentru apartamentele cu o camera, pentru o persoana, cheltuielile se vor ridica la aproximativ 65 lei RON; 
* pentru apartamentele cu doua camere, pentru doua persoane – aproximativ 135 lei RON; 
* pentru apartamentele cu trei camere, pentru trei persoane –  aproximativ 165 lei RON; pentru apartamentele cu patru camere, pentru patru persoane – aproximativ 190 lei RON.
Dupa intrarea in vigoare a pretului national de referinta al gigacaloriei, in speta 131 RON aradenii vor achita urmatoarele preturi:
* pentru apartamentele cu o camera, pentru o persoana, cheltuielile se vor ridica la aproximativ 80 lei RON; 
* pentru apartamentele cu doua camere, pentru doua persoane – aproximativ 165 lei RON; 
* pentru apartamentele cu trei camere, pentru trei persoane – aproximativ 200 lei RON; pentru apartamentele cu patru camere, pentru patru persoane – aproximativ 230 lei RON.
Calculele au fost facute cu aproximatie, deoarece consumul de energie termica poate sa fie mai mare sau mai mic, in functie de temperaturile de afara sau de izolatia imobilului. 
Mai mult decat atat, pentru aradenii care primesc subventii din partea Primariei, preturile cheltuielilor se calculeaza in functie de acestea.
Tot vizavi de ajutoarele pentru incalzire, Adrian Ghilea – directorul tehnic al CET – ne-a informat ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice, CET Arad va reveni cu precizari in sprijinul populatiei, referitoare la procedurile care trebuie urmate pentru obtinerea acestor subventii.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Expozitii canine

Cei mai frumosi caini se pregatesc pentru concursPenultimul concurs canin al Asociatiei chinologice romane Arad are loc in week-end! 
Peste 1.200 de caini din 150 de rase se vor intrece pentru trofeul CUPA TRANSILVANIA. 
Expozitia de club a cainilor de agrement si de selectie a celor ciobanesti germani are loc ,sambata si duminica la strandul Neptun. 
Cei 1.200 de caini vor fi jurizati la 12 ringuri de 7 arbitri internationali.
Cei mai frumosi caini din fiecare grupa vor fi desemnati la concursurile ,"best in show" ce vor avea loc atat sambata cat si duminica dupa-amiaza.
Demonstratii zilnice va face echipa romana de dresaj de agilitate,care a castigat ,recent locul IV a campionatele mondiale. 
Expozitia din acest week-end este penultima din acest an a Asociatiei Chinologice Romania - Arad, membra a federatiei chinologice internationale.
Expozitia chinologica se deschide sambata dimineata la ora 10.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Timisoara- Arad, via Internet

De la Timisoara la Arad se ajunge anevoiosTimisoara si Aradul aproape ca se confunda pe harta Europei.
Sunt doua orase mari, prin care trec drumurile Vestului in navala lor spre Est. 
Abia din Timisoara sau Arad se deschid caile de acces, fie ele economice sau turistice, spre Romania.
Este de banuit ca intre cele doua orase exista o retea de transporturi atat de intensa, incat aproape ca iti vine sa iei metroul, din opt in opt minute. 
N-o fi metrou, da' ceva tot o fi.
E oarecum dificil sa ajungi din Timisoara la Bucuresti sau la Iasi, dar in niciun caz la Arad. 
Asta este o frumoasa teorie care corespunde unei tari pe cale de a deveni membra UE.
Iti poti propune aceasta teorie in orice dimineata. 
Afli totul de pe Internet., Autobuze, trenuri, tot. Ajunge sa suni la numarul afisat pe adresa CFR. Suni. Iti raspunde Oficiul de Cadastru. Cauti alt numar. Suni. Iti raspunde nu se stie cine si iti inchide telefonul. Cauti pe toate adresele CFR, de la cea a Primariei la cea a Regionalei. Iti raspund diverse institutii, cu exceptia CFR. La unele nu-ti raspunde nimeni.
Te intorci pe site. Totusi, mijloace de transport ar fi. Aproape ca nu stii ce sa alegi. Alegi autobuzul. Pleaca din Autogara, din ora in ora. Te duci in Autogara, te uiti la ceas, ai ratat prezumtivul autobuz de ora 9, ceri bilet pentru urmatorul.
"Urmatorul e la ora 15.00", iti raspunde vocea ghiseului, plictisita. 
"Pai nu sunt din ora in ora?" intrebi, naucit. 
"Aia o fi pe Internet, noi avem la 8.00 si la 15.00 Vreti la 15.00?" Nu vrei la 15.00. Faci o plimbare prin Iosefin si te duci in gara.
Stiai de pe site-ul CFR ca ai tren la unspe jumate. Ceri bilet. 
"Nu mai avem la unspe jumate" zice vocea ghiseului. 
"Vreun personal, ceva, pe la pranz?" "Nu", zice vocea ghiseului. 
"Luati rapidu' de Budapesta, la douaspe fara ceva." "Fara cat?" "Nu se stie exact, da’ ajunge in jur de unu, unu si ceva la Arad". 
Iei mobilul, suni un prieten, e jale mare daca nu ajungi la Arad, omul te intelege, isi lasa balta treburile, te duce cu masina. 
Ai o ora sa rezolvi ce trebuia sa rezolvi in 3-4 ore, ca sa prinzi trenul inapoi. 
Te uiti pe coala listata de pe Internet. Ai tren la douaspe. Revii in gara, ceri bilet la Timisoara.
Trenul de douaspe nu mai exista. Il poti lua pe al de unu. Iei bilet, la a-ntaia. Urci in tren. Clasa intai nu exista. 
Controlorul clatina din cap filosofic si zice: "mereti mai in fata, e un vagon tot de-a doua, da’ banchetele nu-s ase rupte si buda nu pute ase rau; acolo se aduna toti fraierii ca matale care isi iau bilet de-a-ntaia".
"Pai am verificat pe Internet..." soptesti, cu un aer de vinovatie". "Stiu, raspunde controlorul. Vagonu' pentru aia cu Internetu' e in fata. Niste aiuriti".

Radu Ciobotea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]