Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 6 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Doua cetati de granita, legate prin lectia istoriei

Aradanii si timisorenii doresc sa dispara rivalitatile dintre cele doua oraseIstoria ne arata ca destinul Aradului si Timisoarei a fost unul comun dintr-un punct de vedere: acela al pozitiei de granita intre imperii si, de ce nu, intre civilizatii.
Izvoarele istorice vechi vorbesc despre momente de atestare documentara la granita dintre primele doua milenii. 
Ambele orase, Aradul si Timisoara, s-au dezvoltat in jurul unor cetati, in jurul carora au aparut si locuintele celor care, in timp, au conturat destinul urbanistic actual al celor doua orase.
Cetatile initiale au suportat rigorile unor vremi tumultoase, fiind pe rand distruse si reconstruite in diverse variante. 
Peste Arad si Timisoara au trecut si turcii, si armatele habsburgice, orasele devenind cetati de granita, Aradul in bucla Muresului, iar Timisoara intre cele doua rauri, Timisul si Bega. 
Actuala Cetate a Aradului, monument definitoriu pentru oras, construita in stil Vauban, dateaza din vremea Mariei Tereza si a avut un rol important de-a lungul anilor pentru istoria acestor locuri.
Fosta cea mai mare inchisoare militara din timpul Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului a marcat multe momente importante, atat in timpul Revolutiei maghiare de la 1848, cat si ulterior. 
Ultimul rol militar l-a jucat in Revolutia din decembrie 1989, cand unitatea militara incartiruita in Cetatea Aradului a fost una din marile necunoscute pentru noua putere instalata dupa caderea regimului comunist, pana cand a devenit evident ca, si aici, armata a fost alaturi de popor.
Fortificatiile din Arad si Timisoara sunt marcate de contributia lui Eugeniu de Savoya - Virtual Arad News (c)2006Drumul spre un viitor european
In ceea ce priveste fortificatiile militare, ambele orase sunt marcate de contributia lui Eugeniu de Savoya, cel care si-a legat numele de conturarea noului aspect al Timisoarei, dar care a trasat si planurile de reconstructie a vechii cetati aradene.
In timp, Aradul a ocupat un rol important pentru toti romanii in pregatirea conditiilor care au precedat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, actul de constituire a statului roman modern.
La Arad a functionat Comitetul National Roman si aici au activat cei cunoscuti in istorie drept Corifeii Marii Uniri care a adus si Timisoara in granitele patriei reintregite. 
Impreuna au fost cele doua orase si in decembrie 1989 cand valul Revolutiei pornit din Timisoara a ajuns si la Arad, al doilea mare oras romanesc care s-a ridicat impotriva comunismului.
 Destinele celor doua vechi cetati de granita le imping si astazi, simbolic, in aceeasi postura. 
Doar ca acum este vorba nu despre granita dintre imperii si civilizatii, ci dintre mentalitatile invechite si noul suflu al dezvoltarii europene care se simte in aceasta parte de tara mai pregnant decat in alte locuri.
Lectia istoriei obliga cele doua orase sa-si asume, din nou, un drum comun spre un viitor european. Aceasta tema va fi discutata vineri, 7 aprilie, ora 16, la Hotel Continental din Arad in cadrul unei ample dezbateri a Axei Arad-Timisoara, la care vor participa cele mai importante personalitati din cele doua orase.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Proiecte frumoase la A.C.R.

Conferinta de presa cu ocazia implinirii a 102 ani ai Asociatiei ACRAutomobil Clubul Roman a implinit, ieri, 102 ani de activitate. 
Dl. Victor Jucu, directorul filialei interjudetene Arad-Bihor a organizat, cu acest prilej, o conferinta de presa in cadrul careia s-au prezentat detalii interesante, ce vin in sprijinul membrilor asociatiei. 
* A.C.R. este considerata cea mai puternica organizatie nonguvernamentala din tara noastra, cu servicii diverse si asistenta de specialitate. 
Luna viitoare, pe strada Poetului va avea loc inaugurarea noului sediu, foarte spatios, in care s-au investit 6 miliarde lei vechi.
* Urmeaza reautorizarea scolii de soferi si deschiderea unei case de schimb valutar. In premiera, carnetul de membru serveste drept card bancar, pe baza lui putandu-se obtine reduceri si imprumuta sume de pana la 3000 RON, fara dobanda in cazul restituirii intr-o saptamana.
* "Anual dispare o comuna de pe harta Romaniei, murind o gramada de oameni in accidente. Luptam impotriva acestui fenomen. Din pacate, insa, Politia nu pomeneste eforturile noastre" - spune Jucu.
* La conferinta a participat si dl. Dumitru Pepici, director Omniasig Arad, vicepresedinte in Consiliul de conducere al filialei Arad - Bihor a A.C.R.
Noutatea ar fi ca din anul viitor polita RCA va include Cartea Verde, formandu-se o baza de date comuna petru a rezolva problemele aparute la migratia de la un asigurator la altul.

H. A.- Adevarul

  • Ziua Internationala a Rromilor – intre bucuria regasirii si lipsa de identitate!

Directorul DDAC - Etelka Nagy prezinta date despre etnia rromaDespre rromii din Arad aflam cateva repere statistice din partea Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara. 
Directorul executiv, Etelca Nagy prezinta aceste date, dar, dincolo de acestea – etnia e debusolata. 
Unul dintre batranii rromi de pe strada Tarafului, ne-a oferit, se pare, una dintre cele mai aspre lectii de viata despre... viata oamenilor cu piele inchisa si ochi negri, cocarjati in colibe de pamant, alaturi de liota de copii murdari si flamanzi. 
"Nu stiu cui ii pasa cu adevarat de noi. Suntem un neam mandru, frumos, aprig, bun la dans si cantat, dar sarac! Nu stim sa facem mare lucru, n-avem scoala, nu stim sa muncim ca ceilalati. Suntem niste ratacitori in cautarea identitatii, pentru ca noi nu ne simtim bine niciunde, decat in locul nostru, de unde am plecat cu secole in urma... Daca pe vremea lui Ceausescu tiganul mergea cu penele si oalele, astazi vinde haine second-hand sau lucreaza cu ziua. Putini sunt cei foarte bogati, care au plecat pe-afara si si-au ridicat palate... Uitati-va la noi in ce hal traim...".
Firesc, ne indreptam privirile spre cei pe care ar trebui sa-i preocupe aceasta grava problema: Partida Rromilor, Directia de dezvoltare comunitara, Fundatia pentru dezvoltarea popoarelor, Inspectoratul scolar etc.
Daca ar fi sa studiem temeinic datele statistice, am putea spune ca rromii stau bine din toate punctele de vedere si ca problemele lor sociale sunt deja... izolate. Dar nu. 
Situatia acestei etnii este in continuare disperata, atata vreme cat 80 la suta din populatia rroma este dependenta social.
Inca multe comunitati de rromi traiesc in conditii precare"Vrem sa legalizam casele de pe Tarafului, apoi din cartierul Checheci"
Acestea sunt planurile partii executive ale "Partidei Rromilor-Pro Europa" condusa de Simion Stan. 
"Ne vom implica in acest proces de legalizare a caselor de pe strada Tarafului, acolo unde sunt construite si locuintele de tip social pentru rromi. Cand acest lucru se va realiza, ne vom ocupa si de cei din cartierul Checheci. In acest sens, a fost semnat un protocol intre Partida rromilor si Politie. Suntem constienti ca problemele sunt foarte complexe, in judet fiind aproximativ 27.000 de rromi. Tinem legatura cu liderii filialelor din aceste localitati si suntem la curent cu toate problemele".
Etnia rroma in date seci
Desi DDAC prezinta, statistic, doar 3000 de rromi prezenti in municipiul Arad, reprezentantii Partidei Rromilor -Pro Europa spun ca "rromii din Arad sunt la vreo 10-12.000!" 
Cei de la DDAC motiveaza "apartenenta etnica se declara liber de catre fiecare cetatean, cu ocazia recensamantului sau la nasterea copilului, astfel, datele sunt dependente de cei intervievati"
Cartierele in care populatia rroma locuieste in numar mare sunt : Dragasani, Bujac-Sega, Parneava, Sanicolaul Mic, Centru. 
Pentru ca marea majoritate a rromilor sunt analfabeti, exista un program complex de scolarizare – program in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, DDAC, Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor. 
Aproape 80 la suta dintre rromi sunt dependenti social (ajutor social, masa la cantina sociala, ajutoare materiale, de urgenta, centre de zi, rezidentiale, consiliere sociala, juridica).
Programe si strategii de dezvoltare pentru populatia rroma
Din partea DDAC "strategia de imbunatatire a calitatii vietii populatiei rome prevede dezvoltarea unor noi curricule scolare, atractive pentru copiii proveniti din grupuri defavorizate. Pentru acesti copii exista centre de zi pentru prescolari, pentru copii cu abandon scolar, centru de zi pentru educatie interculturala, pentru prevenirea separarii copiilor de familie"
Se organizeaza excursii, tabere pentru petrecerea utila a timpului liber, pentru formarea unor deprinderi, intarirea spiritului de intrajutorare, a increderii in sine etc. 
Pentru tineri s-a construit un centru comunitar (formare de deprinderi, prevenirera formarii gastilor de cartier, consiliere, orientare profesionala), consiliere sociala, juridica, de sanatate, iar adultii primesc sprijin in cautarea unui loc de munca, formare profesionala.
Desi inca putini, sunt si rromi absolventi de facultatiPrograme in derulare
Proiectele derulate si in curs de derulare, vizand exclusiv populatia rroma sunt multe, importante, complexe: 
Centru de consiliere pentru populatia rroma si Centru de zi pentru copii – proiect finantat prin Program PHARE Parteneriat pentru Rromi; Centru de educatia interculturala "Curcubeu" – finantat de Fundatia Pestalozzi Elvetia; Centru comunitar pentru tineri – finantat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala; construirea a 10 locuinte sociale pentru rromi in Arad, str. Tarafului – finantat din fonduri PHARE; retea de sprijin pentru rromi – finantat de Fondul de Dezvoltare Sociala. 
"Se pune accent in mod deosebit pe formarea profesionala a tinerilor, pe educatia pentru sanatate, pe mobilizarea resurselor interne ale grupului, pe imbunatatirea conditiilor de locuit, rezolvarea actelor de identitate. Toate acestea au ca scop scoaterea din starea de dependenta sociala a etniei roome".
Programe, strategii de dezvoltare, planuri. 
"Totul merge - asa cum ni se spune la conferinta de presa a Partidei Rromilor, extrem de greoi"
Rromii sunt inca in ceata, in colibe, asteptand flamanzi si murdari blidul social, cu copii care mor de febra sau raceala, cu tineri fara scoala, inmultind penitenciarele. O realitate trista, nepermisa in actuala conjunctura de integrare a Romaniei in UE.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • De la scoala la... spital

Fetita taiata de sticla unui geam la scoala a fost operata si se simte bineO fetita de 13 ani din Arad a fost lovita in cap de sticla unui geam, in timpul unei pauze. 
Eleva statea pe banca impreuna cu alte colege, cand bucata de sticla, desprinsa din fereastra de o rafala de vant, i-a taiat pur si simplu fruntea. 
Cu sangele siroind, fata a fost dusa la spital, unde plaga intinsa pe jumatate din frunte i-a fost suturata.
"Geamul a fost deschis, s-a deschis usa de la sala de clasa, s-a facut curent, iar geamul s-a trantit. Acesta s-a spart, iar sticla din geam a zburat. Dupa cum vedeti totul este putred", a declarat directorul Scolii generale nr. 1 din Arad, profesor Magdalena Socosan.
Conducerea scolii regreta incidentul si recunoaste ca scoala are nevoie de reparatii capitale. 
Geamul care a cazut i-ar fi putut crea fetei probleme mult mai mari. 
"Plaga are cam 10 centimetri si a ajuns pana la nivelul osului, o plaga totusi cu noroc pentru ca daca era cu cativa centimetri mai jos, putea sa afecteze globul ocular", a declarat medicul primar Mihai Soiu din cadrul Sectiei de chirurgie infantila. 
"Fetita a avut si noroc pentru ca sticla de la geam care a zburat s-a lovit de perete si a ricosat in frunte la eleva, nu a cazut direct pe cap. Altfel s-ar fi intamplat mult mai rau", a declarat directorul Scolii generale nr. 1 din Arad, profesor Magdalena Socosan.
Starea fetitei este acum, stabila, insa va mai ramane in spital cateva zile. 
"Stim ca ii trimitem la scoala sanatosi si nu stim ce se poate intampla", a declarat Ileana Calin, mama elevei.
Scoala generala nr. 1 ar fi trebuit sa intre intr-un program de reabilitare, cu finantare de la Banca Mondiala. 
Anul trecut, cladirea a fost insa retrocedata si din aceasta cauza Primaria nu mai investeste nici un ban in reparatii.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Un aradean a amenintat de zeci de ori ca isi va pune capat zilelor

Pompierii au reusit sa salveze individul cu tentativa de suicidDe data asta a cazut pe firele de... inalta tensiune
Un vechi client al Politiei a facut marti seara un taraboi pe cinste. 
Omul a amenintat ca isi da foc si se arunca de pe podul de la Gradiste. 
Chiar daca stiau cu cine au de-a face, politistii si pompierii au sosit la fata locului, asa cum se cere la carte 
Barbatul care ameninta ca isi ia viata se numeste Ioan Matica, nume care spune multe autoritatilor locale. 
De nenumarate ori, acesta a alertat politia, amenintand ca se arunca de la inaltimi de zeci de metri, din diverse motive: ba ca nu are bani, ba ca primarul Falca nu ii da locuinta, ba ca nu se poate angaja. 
Ei bine, in cele din urma, Ioan Matica s-a angajat la CFR, insa aseara a aflat ca este printre cei ce vor fi disponibilizati. 
Si dupa obiceiul sau, motivul a fost unul bun pentru a ameninta, a nu stim cata oara, ca isi pune capat zilelor. 
Asa ca omul nostru, suparat foc si incurajat si de aburii lui Bachus, a amenintat ca se va arunca in gol, chiar deasupra liniilor de cale ferata. 
Astfel, Ioan Matica a pus pe jar toate autoritatile, pompierii, politia si ambulanta, care au sosit imediat la fata locului. 
Curajosul nostru a trecut de balustrada podului si s-a catarat pe niste conducte de termoficare, care trec peste liniile de 27.000 de volti. 
Pompierii au fost nevoiti sa intervina in cel mai spectaculos mod posibil, pentru a-l da jos pe aradeanul agatat de firele de inalta tensiune. 
Dupa intreaga escapada, Ioan Matica s-a ales cu o arsura la picior si este internat la spital. 
Politistii spera ca patania de aseara sa-i fie invatatura de minte, insa acest lucru il vom vedea in momentul in care barbatul va fi eliberat din spital.

Cornelia Catean - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]