Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 5 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Noul spital judetean va fi gata in doi ani

La Arad va incepe constructia unui nou spital judetean - Virtual Arad News (c)2006Astazi ajunge la Arad arhitectul care proiecteaza noul spital judetean. 
Acesta urmeaza sa discute maine cu autoritatile locale, pentru a afla exact unde va fi amplasamentul spitalului, din cele trei amplasamente propuse. 
Se pare - potrivit unor informatii de ultima ora - ca spitalul judetean se va construi intre Arad si Zadareni, pe partea dreapta a soselei. 
Maine se vor semna si actele pentru trecerea terenului in proprietatea Ministerului Sanatatii, care are la dispozitie doi ani pentru predarea obiectivului, cu tot cu dotari. 
"Stim ca este intr-o pozitie nu foarte accesibila cu mijloace de transport in comun. Dar era nevoie de o suprafata mare, cu multa verdeata, asa cum cer normele Uniunii Europene, iar un astfel de spatiu nu puteam gasi mai aproape de oras" - a declarat, pentru Observator aradean, dr. Nicolae Marza, directorul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica. 
Probabil maine se va sti deja cum va arata acest nou spital, pentru ca proiectantul vine cu plansele la el.
In acest moment, dintre spitalele din municipiul Arad numai cel municipal poate fi adaptat pentru a corespunde standardelor UE. 
Aici au si inceput lucrari de modernizare, constand in renovarea a cate unei sectii, in fiecare an alta. 
Fondurile provin exclusiv din bugetul Consiliului Local, care in ultimii doi ani a alocat peste zece miliarde de lei - suma considerata de medici foarte mica, pentru a face fata nevoilor reale ale spitalului.
Dupa darea in folosinta a noului spital judetean, spitalele mai mici din municipiu se vor transforma probabil in sectii sociale, dupa modelul celor cinci existente deja in Arad, cu finantare exclusiva de la Consiliul Local - a precizat Angela Cionca, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica.
La nivel national, se vor construi 20 de spitale judetene noi.

Andrei Ando - Observator

  • Transfer de comanda

Comanda Batalionului mixt a fost predata maghiarilorBatalionul mixt romano-maghiar este de ieri sub comandament ungar.
In cadrul unui ceremonial militar, modulul romanesc a predat comanda partii maghiare, care va coordona timp de un an toate activitatile comune ale celor doua armate.
Este ultimul schimb de comanda al batalionului, inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Dupa preluarea comenzii batalionului mixt romano maghiar, partea ungara va desfasura in tara vecina mai multe actiuni de pregatire a soldatilor din cele doua tari.
Este unul dintre cele mai importante module ale armatei, aflat sub comandament NATO.
Ceremonialul desfasurat astazi la Arad a devenit o traditie.
Comanda a fost transferata in prezenta sefilor armatei din cele doua tari.
Batalionul Mixt romano-maghiar a fost infiintat in anul 1998 iar de atunci a desfasurat zeci de misiuni din diferite teatre de operatie din lume.
Chiar si in acest moment, batalionul are militari in Irak, Afganistan, Kosovo si Bosnia.
Predarea comenzii batalionului mixt se face cu mai putin de 30 de zile pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Intrarea tarii nostre in marea familie europeana nu va afecta sub nici o forma relatiile dintre cele doua armate ci dimpotriva, va duce la dezvoltarea acestora.
Pana in toamna anului viitor, batalionul mixt romano maghiar va fi condus de partea ungara.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • 60 de ani de la introducerea tramvaiului electric in Arad

Directorul CTP - Petru Cuvineanu prezinta istoria tramvaiului din AradDaca, acum in Arad exista 200 de tramvaie in urma cu 60 de ani exista doar unul singur.
La 29 noiembrie 1946 a fost pus in circulatie primul tramvai electric obisnuit, construit  in atelierele proprii ale Intreprinderii Comunale Orasenesti Arad ( ICOA).
Acest tip de tramvai a fost construit, in 12 exemplare, pana in anul 1948.
" Intentia de-a avea un tramvai electric in Arad a fost un vis mai vechi al aradenilor, care s-a materializat in perioada razboiului, sa spun asa. Atunci s-a ajuns la o situatie in care, ca si captura de razboi au fost luate tramvaie de la Odesa si aduse in Arad. Binelnteles ca erau intr-o stare precara, dar au fost introduse la fabrica de vagoane pentru a fi reparate. In acest timp au demarat lucrarile la prima linie de tramvai. Prima linie de tramvai cu ecartamentul de o mie a fost facuta intre Gara si Piata "Avram Iancu" . Lucrarile la aceasta linie s-au terminat in anul 1946, dar intre timp s-a intamplat altceva, au castigat rusii razboiul si si-au luat inapoi vagoanele, care erau reparate. Deci, vagoanele de la Odesa nu au circulat niciodata in Arad, pentru ca linia era facuta, la fel si instalatiile s-a realizat in atelierele proprii ale Intreprinderii Comunale Orasenesti Arad, primul vagon de tramvai. Acest vagon de tramvai a fost facut in 10 exemplare ca model. Primul vagon trebuia sa fie facut la fabrica Astra. Dar fabrica nu a reusit sa il faca pe acesta si a facut vagonul numarul 2, care a fost un vagon descoperit. Dupa aceea cu forte proprii s-au facut 2 modele de tramvaie, care au functionat in Arad pana prin anii 1970", a declarat Petre Cuvineanu, director tehnic Compania de Transport Public Arad.
In 1952 se realizeaza, in atelierele proprii, un tramvai cu 4 axe motoare (tip Pullman).
Acest tip de vagon a fost construit in 12 exemplare avand numerele de circulatie de la 16 la 28.
In perioada 1961 - 1964 se achizitioneaza, de la ITB Bucuresti, remorci pe 2 axe care erau tractate de vagoane de tip Pullman.
In perioada 1965 - 1972 se achizitioneaza, de la ITB Bucuresti, vagoane motor si remorca pe 2 axe care au fost utilizate in Arad pana in 1977, an in care s-a trecut la extinderea retelei de linii. Tensiunea de alimentare era de 750 V.
Tramvaiele primite din Germania au facut din calatorie o placere - Virtual Arad News (c)2006 In anul 1946 se construieste linia pana la bariera Gai, iar dupa, de la bariera pana in centru, iar in 1948 se realizeaza linia din Piata "Avram Iancu" pana in gara Aradul Nou.
O alta dezvoltare a liniilor are loc in 1973 cand se face linia din zona Cocorilor si Capitan Ignat.
Pana in anii 90 s-au adus tramvaie si din Cehia, iar dupa revolutie lucrurile s-au schimbat.
Dupa 1995 au inceput sa apara in Romania tramvaie second hand aduse din Germania.
"Oferta a inceput sa apara dupa 1995 cand practic a aparut o noua generatie de vagoane de tramvai si anume cele cu podea joasa. Aceasta schimbare a permis disponibilizarea altor vagoane. De atunci am adus la Arad, vagoane de mare capacitate, dublu articulate, daca le comparam putem spune ca sunt ca masinile Mercedez. Acestea sunt de constructie Duewag. Urmeaza ca zilele urmatoare sa aducem cinci 9 vagoane de mare capacitate. In momentul de fata avem 200 de vagoane de tramvaie. Parcul este destul de consistent", a mai declarat Petre Cuvineanu.
De la primul tramvai si pana in prezent reprezentantii Companiei de Transport Public fac permanent investitii, pentru ca circulatia cu aceste mijloace de transport sa se desfasoare fara probleme.
Tramvaiele aduse nu sunt noi, deoarece pretul acestora este mult prea mare, in jur de 1,5 - 2.5 milioane euro.
Dar, desi nu sunt noi, vagoanele de tramvai din Arad sunt dintre cele mai moderne.
In schimb la autobuze preturile sunt de 10 ori mai mici, si numarul achizitionarii acestora este mult mai mare.
In urma cu 60 de anii aradenii au vazut primul tramvai electric, cei mai in varsta isi amintesc de acele vremuri.
Acum tramvaiul veteran este refacut si va fi folosit ca piesa de muzeu.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Italienii din Arad nu gasesc muncitori

Consulul italian se plange de lipsa de muncitoriPrincipala problema de care se lovesc investitorii italieni din Arad este, potrivit consulului general al Italiei la Timisoara, Manlio Giuffrida, lipsa fortei de munca.
Aflat in vizita in Arad, consulul Italiei s-a intalnit cu autoritatile locale pentru a vedea care sunt probleme judetului.
Manlio Giuffrida a declarat ca investitorii italieni din judetul Arad gasesc cu dificultate forta de lucru calificata si adesea sunt nevoiti sa angajeze muncitori din satele de langa municipiul Arad.
De altfel, cele mai mari probleme de acest gen sunt chiar in orasul Arad.
Consulul general al Italiei, Manlio Giuffrida, a declarat ca "se aduce tot mai mult forta de munca din satele din jurul municipiului, dar este vorba de muncitori necalificati, ceea ce este o problema pentru industria serviciilor, cum este de exemplu cea a telecomunicatiilor".
El a mai spus ca investitorii italieni spera ca Guvernul Romaniei va tine seama de aceste aspecte si va pregati oameni in sectoarele unde exista deficit de specialisti.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Noul Cod Rutier scoate Politia in strada

Odata cu noua lege a circulatiei au fost intensificate controalelePolitistii au luat cu asalt strazile municipiului, verificand modul in care au perceput soferii noile reglementari
Avand in vedere faptul ca, incepand de vineri, a intrat in vigoare Noul Cod Rutier, politistii aradeni, impreuna cu lucratorii posturilor de politie din comunele si orasele apartinatoare Aradului, au efectuat, in cursul zilei de ieri, o serie de actiuni.
Agentii de politie au vizat in principal atitudinea participantilor la trafic, vizavi de intrarea in vigoare a Noului Cod de Legislatie Rutiera.
Au fost urmariti atat conducatorii auto cat si pietonii, avand in vedere ca modificarile aparute, urmaresc in mod direct si comportamentul pietonilor care nu respecta regulile de circulatie.
Efectivele de politie au impanzit tot orasul, toate arterele principale (Bulevardul Nicolae Titulescu, Strada Cocorilor, Strada Adam Guttenbrunn, Calea Aurel Vlaicu) precum si drumurile secundare.
Conduita mai buna
Deplasandu-ne in diferitele puncte de control al traficului, am remarcat faptul ca majoritatea politistilor se declara multumita de conduita participantilor la trafic, vizibil imbunatatita.
"Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Rutier, am constatat ca sunt foarte putini conducatori auto care nu respecta regulile privind obligativitatea purtarii centurii de siguranta, vorbitul la telefon, sau restrictiile referitoare la stationare sau oprire. Aceste reguli minime, care sunt respectate, nu pot decat sa confere un climat pozitiv traficului rutier, prevenind totodata producerea unor tragedii", ne-a declarat Razvan Meszar, sub-inspector in cadrul Serviciului Politiei Rutiere.
"Am constatat ca Noul Cod Rutier a temperat soferii, dovada fiind faptul ca a scazut semnificativ numarul sanctiunilor contraventionale aplicate", a mai adaugat CameliaTuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.
Şoferi multumiti
Dorind sa aflam si opinia soferilor, am intervievat cateva persoane intalnite pe strada care ne-au raspuns: in principiu, nu cunosc prea multe aspecte ale Noii Legislatii Rutiere, stiu doar ca sanctiunile contraventionale au crescut semnificativ, fapt care poate va speria conducatorii auto de pe soselele noastre.
"Poate astfel se va conduce mai civilizat si va scadea totodata si numarul accidentelor", ne-a marturisit Mihai Buduca, din Arad.
Un alt sofer, pe nume Andrei Cretu, a tinut sa precizeze: "Era si cazul sa se schimbe ceva pentru ca nu se mai putea. Prea multi morti in accidente rutiere. Incet, incet trebuie sa ne schimbam mentalitatea pe care o avem si sa adoptam o alta atitudine, mai realista, asupra conducerii unui autovehicul, iar amenzile mari, ne cam indeamna sa o facem".
In concluzie, pentru inceput, Noul Cod Rutier a fost primit cu bine atat de autoritati cat si de participantii la trafic.

R.B. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]