Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 5 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Cu apa, in Ungaria

Apa aradenilor naste discutii cu Ungaria - Virtual Arad News (c)2006Apa aradenilor a devenit, din nou, subiect de discutii intre oficialii locali si cei maghiari.
Prefectul Cristian Stragea a facut, de pilda, o analiza a stadiului lucrarilor efectuate de sucursala ANIF, in vederea asigurarii functionalitatii canalelor din judet, in perspectiva prevenirii inundatiilor specifice sezonului ploios. 
Deplasarea de ieri, din Ungaria, a avut si ea ca scop prezentarea de catre conducerea ANIF Arad a stadiului de colaborare cu partea maghiara, referitor la problematica specifica, a imbunatatirilor funciare.
ANIF are contract semnat cu partea maghiara pentru livrarea apei pentru irigatii, contract care a fost amenintat serios, in acest an, datorita poluarii de catre CET a canalului Muresel. 
Mai apoi, oficialii maghiari au cerut aradenilor sa elaboreze un proiect de atragere de fonduri pentru canalul Morilor (pe portiunea de pe teritoriul judetului), astfel incat proiectul sa corespunda obiectivului de ecologizare si introducere in circuitul turistic a canalului, pentru care partea maghiara a obtinut deja bani europeni.

A.B. - Adevarul

  • Bani pentru producatorii agricoli

Producatorii agricoli vor primii sprijin din partea ministerului - declara Avram FluierasMinisterul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, acorda sprijin direct producatorilor agricoli, din zona montana, in limita de 100 hectare pajiste, in valoare de 100 lei/ha, sub forma de bonuri valorice pentru achizitionarea de seminte, ingrasaminte chimice si pentru efectuarea lucrarilor de amendare a solului. 
Beneficiarii sprijinului sunt persoane fizice care detin minim un hectar de pajiste si persoane juridice, asociatiile de crescatori de bovine, ovine si caprine si asociatiile care detin minim 30 hectare de pasune. 
Pentru a primi ajutorul acestia nu trebuie sa aiba datorii restante catre bugetul de stat ori bugetul local. 
Cererile si alte informatii se gasesc la reprezentantii teritoriali ai Agentiei de plati si interventie pt agricultura. 

Comunicat - Televiziunea Arad

  • Consiliul Judetean a hotarat - Un nou serviciu mobil de urgenta va fi infiintat la Arad

Consiliul Judetean a hotarat crearea unui serviciu mobil de salvare-descarcerareProiectul de hotarare privind asocierea Consiliului Judetean cu alte autoritati si institutii publice pentru constituirea Asociatiei Salvarad a trecut la sfarsitul saptamanii prin Consiliul Judetean, alesii locali votandu-l in unanimitate. 
Salvarad va fi un Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si va functiona in cadrul Unitatii de Primire Urgente (UPU), in colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).
Infiintarea acestui serviciu se datoreaza cresterii numarului de accidente grave de la an la an. 
Ca exemplu, in anul 2004, Unitatea de primire Urgente a Spitalului Clinic Judetean Arad a asigurat asistenta medicala de urgenta unui numar de 56.391 de pacienti, dintre care 2437 au fost cazuri de urgenta majora (cu afectarea functiilor vitale). 
In anul 2005 au fost inregistrate 60.903 de cazuri dintre care 2875 grave, iar in primele sase luni ale anului 2006, 32.000 de accidentati, dintre care 1839 au fost urgente majore. 
S-a constatat ca, in cazul urgentelor majore, peste 20 la suta dintre raniti au sosit la spital cu alte mijloace de transport, deci fara asistenta medicala specializata in faza de prespital. 
Mai mult, dintre cele 77 de stoprui cardiorespiratorii inregistrate la UPU in anul 2005, au fost resuscitate 26, iar in primele sase luni ale anului 2006 din 39 de stopuri cardioresperatorii au fost resuscitate 10. 
De remarcat ca aproximativ 15 la suta din stopurile cardiorespiratorii au fost duse la spital cu mijloace proprii, fara asistenta medicala.
Pe raza judetului Arad, in parioada 01.01.2003 – 10.08.2006 au avut loc 580 de accidente grave de circulatie, cu 287 de morti si 451 de raniti grav.
Descarcerarea pacientilor necesita intotdeauna asigurarea concomitenta a unei asistente medicale la cel mai inalt nivel.
Din punctul de vedere al Spitalului Judetean Arad, infiintarea SMURD implica aprobarea de catre Ministerul Sanatatii si scoaterea la concurs a cinci posturi de medici specialisti in medicina de urgenta sau anestezie terapie intensiva si a cinci posturi de asistenti medicali in cadrul UPU. 
O dotare corespunzatoare poate salva vieti Costurile cu medicamentele si materialele sanitare sunt estimate la aproximativ 100 RON/ pacient, ceea ce inseamna ca, la un numar estimat de pacienti de 300 pe luna, constul ar fi de 350.000 RON pe an. 
Adaugand costurile de personal estimate la 350.000 RON pe an, rezulta un cost de aproximativ 710 RON pe an.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad se implica in realizarea acestui proiect prin: luarea in comodat a ambulantelor care vor deservi SMURD; asigurarea locatiei pentru personalul care isi desfasoara activitatea in cadrul SMURD; punerea la dispozitia SMURD a conducatorilor auto si asigurarea cheltuielilor salariale pentru acestia; suportarea contravalorii cheltuielilor aferente intretinerii, reparatiilor, carburantilor, a mentenantei si exploatarii ambulantelor.
Pentru infiintarea acestui serviciu, in primul rand se vor face demersuri catre Ministerul Sanatatii pentru aprobarea propunerii de modificare de structura a Unitatii de primire a Urgentelor cu: includerea SMURD in structura UPU; suplimentarea schemei de personal; suplimentarea numarului de paturi de spitalizarea de zi, in cadrul UPU cu sapte paturi (de la 10 la 17, din care doua paturi resuscitare adulti si un pat resuscitare copii). 
Se vor mai face demersuri comune a ASP, SCJU si ISU captre Consiliul Judetean Arad in scopul achizitionarii unei ambulante de tip C, estimata la aproximativ 120.000 euro, eventual in leasing, care sa functioneze si sa fie intretinuta de ISU. 
Noul serviciu va asigura asistenta medicala de urgenta si va scurta timpii de ionterventie pentru urgentele majore, pe o suprafata cat mai mare a judetului prin achizitionarea  a trei ambulante de tip B. 
Acestea vor functiona in in subordinea ISU, care are competenta sa efectueze resuscitare cardiorespiratorie pe baza inclusiv de defibrilare semiautomata, cu posibilitate de transmitere de date catre Spitalul Judetean.
Avand in vedere statistica accidentelor rutiere pe ultimii 3 ani si jumatate care a fost pusa la dispozitie de catre Serviciul Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei Rutiere Arad, pe langa locatia propusa, adica Arad pentru ambulanta tip C, pentru ambulantele tip B se mai propun locatiile: Barzava, Sebis si Chisineu Cris.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Ajutor pentru elevii

Consilierul PD Daniel Negrea doreste sa ajute elevii din judetConsilierul judetean PD, Daniel Negrea a realizat un tur in judet, pentru a gasi probleme pe care le-ar putea rezolva.
La Almas, el s-a intalnit cu presedintele comitetului de parinti de la scoala generala din comuna, Fanica Mercea.
Acesta a ridicat problema celor 50 de copii, din localitatile Joia Mare si Radesti, care pentru a participa la cursuri fac zilnic cativa kilometri pe jos.
„Primarul din comuna a facut un memoriu la Consiliul Judetean si la Inspectoratul Scolar Judetean pentru alocarea unui mijloc de transport. Voi sustine acest proiect si sper ca situatia sa se rezolve in cel mai scurt timp posibil”,
a declarat consilierul judetean Daniel Negrea. (

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un mort si sapte raniti pe Soseaua Mortii!

Asa arata masina care a produs accidentul de la VaradiaUn mort si sapte grav raniti intr-un accident de circulate, produs ieri, in apropiere de Varadia de Mures.
Soferul unei masini inmatriculate in Prahova a pierdut controlul volanului, intr-o curba, a intrat pe contrasens si a izbit in plin o dubita, in care se aflau sapte oameni.
Soferul dubitei a fost salvat in ultimul moment de airbaguri: "am vazut masina venind spre noi, se rostogolea pe sosea si n-am mai putut face nimic."
Soferul care rula in spate a oprit si a anuntat politia si salvarea.
Tot el a acordat ranitilor primul ajutor.
Conducatorul imprudent, un barbat de 47 de ani, a murit pe loc.
Pasagerul din dreapta si alte sase persoane din dubita au fost transportate cu trei ambulante la spital.
Starea a cinci dintre raniti este grava, unul avand un plaman perforat.
Inspectorul principal, Doru Iovan spune ca "soferul a intrat cu viteza intr-o curba la dreapta si nu a mai putut controla masina."
Circulatia in zona a fost dificila timp de o jumatate de ora.
Valea Muresului, locul in care a avut loc accidentul, este cunoscuta si ca Soseaua Mortii.
Zeci de oameni si-au pierdut viata aici de la inceputul anului, in accidente cumplite de circulatie.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]